Lewoskręt z sygnalizacją, który pas zająć

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt z sygnalizacją, który pas zająć

Postprzez mietka » czwartek 15 stycznia 2015, 19:25

Witam,
opiszę dzisiejszą moją sytuację, skręcałem w lewo (sygnalizacja świetlna, kierunkowa), za mną jechało auto, Pan wykonywał ten sam manewr. Ja chciałem zająć pas prawy (na drodzę w którą skręcałem, są tam 2 pasy ruchu), kierowca za mną też chciał wjechać na ten pas. Strąbił mnie, następnie wyprzedził, zajechał drogę i wyszedł z auta, krzycząc, że ja powinienem na niego uważać. Pan chciał jak mi się wydaje wjechać na skrzyżowaniu przed mnie, co ja mu uniemożliwiłem spokojnie zajmując pas prawy. Kto ma rację? Ja czy 2gi kierowca?

Obrazek

Aha, na skrzyżowaniu nie ma linii które nakazują zjazd ze skrzyżowania w konkretny pas.
mietka

Re: Lewoskręt z sygnalizacją, który pas zająć

Postprzez LeszkoII » czwartek 15 stycznia 2015, 19:34

Może zająłeś lewy pas a później zmieniłeś na prawy nie ustąpiwszy pierwszeństwa. Nie wiadomo, jaki był tor Twojego pojazdu - z rysunku ani opisu to nie wynika.

Jedno jest pewne. W opisanej sytuacji tamten kierowca nie mógł Cię wyprzedzać na skrzyżowaniu.

P.S. Odnośnie jego reakcji - o psychiatrii wiem tyle, co o pingwinach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mietka » czwartek 15 stycznia 2015, 19:39

Akurat zawsze na tej krzyżówce "celuje" w prawy pas, bo za 100m skręcam w prawo. Jeżdżę tą drogą od 6 lat i pierwszy raz miałem taką sytuację...

No nic dzięki, teraz mogę bynajmniej spokojniej myśleć ;)
mietka

Postprzez lith » czwartek 15 stycznia 2015, 19:54

przynajmniej

W każdym razie zająć możesz dowolny pas po skręcie. Jakoś nie nie potrafię sobie za bardzo wyobrazić co to się odbyło na tym skrzyżowaniu :P
lith

Postprzez mietka » czwartek 15 stycznia 2015, 20:15

Obrazek

ja jechałem czerwoną linią, niebieską auto za mną
mietka

Postprzez szerszon » czwartek 15 stycznia 2015, 20:19

Krótko. Trafiłeś na przygłupa.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 15 stycznia 2015, 22:23

Twój tor jazdy powinien wyglądać tak ja dorysowane linie, do wyboru czerwona lub niebieska.
Obrazek
Czy widzisz swój błąd?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 15 stycznia 2015, 22:40

A gdzieś jest napisane, że trzeba skręcać jak pacman ? :lol:
Ciekawe czy też tak skręcasz na skrzyzowaniu bez sygnalizacji kierunkowej blokując mozliwość skrętu w lewo pojazdom jadącym z przeciwnego kierunku.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 15 stycznia 2015, 22:47

Mietka.
Twój wybór, albo będziesz wybierać właściwy tor jazdy i unikniesz takich problemów, albo słuchaj bzdur które niby spec wszechwiedzący Ci opowiada.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 15 stycznia 2015, 22:50

Bardzo żałuję, że znowu nie masz argumentu i chcesz usprawiedliwiać gościa z przerośniętym ego.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 15 stycznia 2015, 22:59

Z sygnalizacją, czy bez - i tak czerwony tor blokuje tych z naprzeciwka
lith

Postprzez szoferemeryt » piątek 16 stycznia 2015, 00:16

lith napisał(a):Z sygnalizacją, czy bez - i tak czerwony tor blokuje tych z naprzeciwka

A czemuż to????
Ja chciałem zająć pas prawy (na drodzę w którą skręcałem, są tam 2 pasy ruchu), kierowca za mną też chciał wjechać na ten pas.

Gdyby skręciła na lewy pas facio pojechałby na prawy, gdyby przejechała ciut dalej nie na skróty, facio zająłby lewy pas. Jadąc po skosie na dodatek wolno ten z tyłu mógł zrozumieć, że kobieta chce zająć pas lewy. I to tyle w tym temacie.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » piątek 16 stycznia 2015, 00:18

mietka napisał(a):Witam,
opiszę dzisiejszą moją sytuację, skręcałem w lewo (sygnalizacja świetlna, kierunkowa), za mną jechało auto, Pan wykonywał ten sam manewr. Ja chciałem zająć pas prawy (na drodzę w którą skręcałem, są tam 2 pasy ruchu), kierowca za mną też chciał wjechać na ten pas. Strąbił mnie...

Skoro ten z tyłu dopadł Ciebie na środku skrzyżowania to może zbyt wolno wykonywałeś manewr, a do tego jak przykręciłeś ostrzej na początku a potem prostowałeś żeby wypuścić przód na prawy pas to stąd to całe zamieszanie.
Makabra

Postprzez lith » piątek 16 stycznia 2015, 00:56

@szoferemeryt
Wszyscy pojada bezkolizyjnie, szoferemeryt kolizyjnie i już cała szerokość skrzyżowania zastawiona ;) na S-3 też zasuwasz na drugi koniec skrzyżowania i dopiero skręcasz? Ci z naprzeciwka jak mają zielone to muszą być zachwyceni. Niby przejazd bezkolizyjny, wieje nudą, a tu jednak atrakcje :spoko:
lith

Postprzez Henq » sobota 17 stycznia 2015, 01:37

szerszon napisał(a):Bardzo żałuję, że znowu nie masz argumentu i chcesz usprawiedliwiać gościa z przerośniętym ego.

No to kto ma pierwszeństwo z dwóch pasów, zmieniających się na jeden?
Odwrotnie z jednego pasa na dwa kto ma pierwszeństwo w zajmowaniu chyba ten kto jedzie jako pierwszy.
Ostatnio zmieniony sobota 17 stycznia 2015, 17:33 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze