Nie wyłączaj silnika zanim policjant Ci nie każe :-)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nie wyłączaj silnika zanim policjant Ci nie każe :-)

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 listopada 2014, 15:23

Tak sobie rozważam hipotetyczna sytuację.

Kierujący porusza się jezdnią, na której obowiązuje zakaz zatrzymywania wyrażony znakiem B-36 (po prawej stronie drogi). Zatrzymuje go policja w jakimś celu (nie ważne w jakim) - lizak, zatrzymanie.
Wyłącza silnik, gasną światła mijania, świateł jazdy dziennej brak.
Policjant: "powodem kontroli jest badanie trzeźwości..." . Wyszło 0. "Teraz proszę przygotować dokumenty..."
Policjant: "Nakładam na pana mandat w związku z brakiem używania świateł mijania lub do jazdy dziennej" (Art. 51.7 PoRD).

Fajne co? :lol:
Kto odmawia przyjęcia?
Ostatnio zmieniony wtorek 18 listopada 2014, 15:25 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Nie wyłączaj silnika zanim policjant Ci nie każe :-)

Postprzez aguusia88 » wtorek 18 listopada 2014, 16:52

w moim aucie, ja musze swiatla wylaczyc bo inaczej piszczy
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez Makabra » środa 19 listopada 2014, 21:19

Rozumiem jakby mi Policja kazała zostawić włączony silnik i światła, a ja bym się do tego nie zastosował. Jak mnie Policja zatrzyma na autostradzie, to z którego przepisu wynika to rzekome zatrzymanie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Przejrzałem tak na szybko Art.129 i nic tam nie ma o zatrzymaniu przez Policję pojazdu kontrolowanego.

Art. 51.7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.
Makabra

Postprzez Borys_q » środa 19 listopada 2014, 23:04

Ja w trakcie kontroli oświetlam się czym mam, trzeba innym pokazać że tu biją:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Makabra » środa 19 listopada 2014, 23:33

Borys_q napisał(a):Ja w trakcie kontroli oświetlam się czym mam, trzeba innym pokazać że tu biją:)

Najlepiej wskaźnikiem laserowym po oczach Policjantowi :D
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 listopada 2014, 10:30

Makabra napisał(a):Jak mnie Policja zatrzyma na autostradzie, to z którego przepisu wynika to rzekome zatrzymanie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Przejrzałem tak na szybko Art.129 i nic tam nie ma o zatrzymaniu przez Policję pojazdu kontrolowanego.
Ja to interpretuję jako sygnał drogowy. Czym jest sygnał drogowy, wymieniono na początku "170-tki" (nie będę cytował, łatwo znaleźć)
§ 109. 1. Sygnał oznaczający nakaz zatrzymania pojazdu jest dawany:
1) w warunkach dostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów,
2) w warunkach niedostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów ze
światłem odblaskowym lub światłem czerwonym albo latarką ze światłem czerwonym.

§ 111. 1. Sygnał dźwiękowy dawany przez osobę kierującą ruchem lub uprawnioną do jego
kontroli
jest sygnałem ostrzegającym uczestników ruchu lub zwracającym uwagę na inne
sygnały albo polecenia.
2. Jadący pojazdem samochodowym policjant, inspektor Inspekcji Transportu Drogowego lub
żołnierz Żandarmerii Wojskowej może, w zakresie swoich ustawowych uprawnień, dawać
kierującemu pojazdem polecenia
do:
1) określonego zachowania - za pomocą urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub
świetlnych,
2) zatrzymania - w przypadku jazdy za kierującym, do którego jest skierowane polecenie -
przez krótkotrwałe włączenie niebieskiego światła błyskowego i sygnału dźwiękowego o
zmiennym tonie.

Tego rodzaju polecenie wydawane jest poprzez sygnał drogowy nadawany przez uprawnione osoby.

Reszta to już konsekwencja Art. 5.1. PoRD.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » czwartek 20 listopada 2014, 11:15

O właśnie tego nie znalazłem. Źle szukałem :) Rozumie,m że ta "tarcza" to lizak?
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 listopada 2014, 12:43

Tak lizak o smaku śmietankowo-truskawkowym :spoko:
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 20 listopada 2014, 16:11

Kierujący w czasie jazdy ma obowiązek używania świateł, czy zatrzymanie jest jazdą.
Jak chodzi o zatrzymanie w związku z kontrolą, to ma zastosowanie par 16 Rozporządzenia, a w nim tylko o światłach awaryjnych.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 listopada 2014, 17:55

Szofer, a jak się zatrzymasz jako pierwszy w kolejce przed sygnalizatorem nadającym czerwony to możesz wyłączyć światła?
Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie a zwłaszcza ostatnie jego zdanie oznajmujące :D
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 20 listopada 2014, 19:14

A przeczytałeś dokładnie par. 16.2.1i3?
szoferemeryt

Postprzez Henq » czwartek 20 listopada 2014, 20:25

a co w sytuacji jak policjant nakaże zgasić silnik a ale nie wspomni i światłach? To czy może nałożyć mandat na kierującego pojazdem który po wyłączeniu silnika samoistnie gasi światła mijania? (Ja tak mam w mondeo-zgaszony silnik = zgaszone światła mijania) i co w takiej sytuacji?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 listopada 2014, 20:48

szoferemeryt napisał(a):A przeczytałeś dokładnie par. 16.2.1i3?
Paragraf? Z jakiego aktu prawnego? Może wklej i będzie jasne, przeczytam dokładnie.
Henq napisał(a):a co w sytuacji jak policjant nakaże zgasić silnik a ale nie wspomni i światłach?
Normalnie wyłączasz silnik i wszelkie konsekwencje tego polecenia nie interesują Ciebie. (Art. 5.1. PoRD)
Henq napisał(a):To czy może nałożyć mandat na kierującego pojazdem który po wyłączeniu silnika samoistnie gasi światła mijania?
Nie powinien ;) ...ale policji się wydaje, że wiele(żeby nie nie napisać: "wszystko") może...

... żeby uwypuklić na czym to polega, polecam: http://www.youtube.com/watch?v=RW3pLQ2NNUM
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 20 listopada 2014, 21:15

Rozporządzenie MSWiA w sprawie kontroli ruchu drogowego.
---
Policjant zatrzymując ma obowiązek wskazania bezpiecznego miejsca zatrzymania. Z całą pewnością nie na pasie ruchu. par.2.6 i 3.1i2.
szoferemeryt

Postprzez Henq » czwartek 20 listopada 2014, 21:40

@LesykoII no co Ty pióro podstawa :)
---
A w temacie: rozporządzenie jest w hierarchii niżej niż ustawa, więc czy rozporządzenie uchyla ustawę czy też ma moc zmiany ustawy?
Może fahofcy się w tym temacie wypowiedzą.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze