cofanie na drodze jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

cofanie na drodze jednokierunkowej

Postprzez vaaleanroosa » niedziela 03 sierpnia 2014, 19:51

W internecie znalazłam informacje, że można cofać na drodze jednokierunkowej. Takie samo zachowanie zauważyłam u rodziców gdy jechali samochodem (cofali na jednokier.) A gdy zapytałam się instruktora na zajęciach teoretycznych czy można cofać na jednokier. to powiedział, że kategorycznie nie, jednokierunkowa jest od tego że się jedzie w jednym kierunku, bo cofanie powoduje zagrożenie. To w końcu można czy nie? I jeżeli można cofać, to czy można też tyłem (oczywiście jeżeli na naszym pasie nikt nie jedzie) wyjechać z jednokier. i wrócić na poprzednią drogę, bo np. skręciliśmy nie w tą uliczkę co trzeba?
vaaleanroosa

Re: cofanie na drodze jednokierunkowej

Postprzez jasper1 » niedziela 03 sierpnia 2014, 20:02

Można cofać.
Nie można cofając wjechać w drogę jednokierunkową pod prąd mając zakaz wjazdu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Borys_q » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:48

bo cofanie powoduje zagrożenie.

Jedno cofanie powoduje zagrożenie inne nie, cofnąć bez zagrożenia ci wolno z zagrożeniem nie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:57

Na drodze jednokierunkowej można cofać a raczej "cofnąć sobie". Inaczej bowiem dojdzie do zawracania, co jest tam zabronione. Czyli cofanie musi mieć jakiś inny cel, niż jazda pod prąd na biegu wstecznym. To samo dotyczy jezdni jerdnokierunkowej, ze względu na dyspozycję znaku D-1.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 10:36

Na drodze jednokierunkowej można cofać a raczej "cofnąć sobie". Inaczej bowiem dojdzie do zawracania, co jest tam zabronione.

W bardzo ciekawy, choć nie wiem czy słuszny, sposób połączyłeś dwa całkowicie niezdefiniowane w PoRD manewry. Wg środowiska egzaminatorów Gdańskiego PORD-u, możesz cofać po jednokierunkowej do woli o ile spełnisz warunki szczególnej ostrożności oraz nie przejedziesz żadnego znaku zakazu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 13:26

Borys_q napisał(a):Wg środowiska egzaminatorów Gdańskiego PORD-u, możesz cofać po jednokierunkowej do woli o ile spełnisz warunki szczególnej ostrożności oraz nie przejedziesz żadnego znaku zakazu.
Do woli cofać nie mogę, gdyż wjeżdżając na drogę jednokierunkową napotkałem znak D-3 świadczący, że ruch odbywa się (tylko) w jednym kierunku. O ile cofnięcie, np. w celu wyjazdu z miejsca parkingowego, ciężko zaliczyć do "jazdy pod prąd" (bo odbywa się na relatywnie krótkim odcinku) o tyle cofanie na relatywnie długim odcinku (czyli poruszanie w kierunku tyłu pojazdu) będzie skutkować albo złamaniem dyspozycji znaku D-3 (o domniemanym charakterze nakazu) albo jak kto woli zawróceniem. Chodzi o to, że skoro ruch odbywać się powinien w jednym kierunku, to niezależnie od tego czy samochód porusza się przodem, tyłem, bokiem czy ukosem... - jego kierunek ruchu (w perspektywie 'długoterminowej') nie będzie zgodny ze strzałką wskazaną na znaku.

Zatem nie można podzielać stanowiska Gdańskiego ODR-u, jakoby cofanie "sobie do woli" na drodze jednokierunkowej nie stanowiło wykroczenia. Również szczególna ostrożność nie rehabilituje tak określonej wykładni.

Z drugiej strony nie sposób uniknąć interpretowania granicy: kiedy nazywane przeze mnie "cofnięcie" staje się regularnym ruchem w kierunku niezgodnym do tego, jaki wskazuje strzałka na D-3.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 13:34

Do woli cofać nie mogę, gdyż wjeżdżając na drogę jednokierunkową napotkałem znak D-3 świadczący, że ruch odbywa się (tylko) w jednym kierunku.

Nie napotkałeś bo stał tyłem.
Borys_q

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 22:30

Kierunek ruchu się nie zmienia, zmienia się zwrot ;)
IMHO cofanie na jednokierunkowej nie jest zabronione bo np. jakoś musisz zaparkować równolegle...
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 22:36

Borys_q napisał(a):Nie napotkałeś bo stał tyłem.
Jak wjeżdżałem, to stał przodem (czyli obowiązywał) :) A jeśli miałeś na myśli wjazd tyłem w jednokierunkową... :D to rzeczywiście B-2 go nie obowiązywał... bo znaków nie stawia się dla cofających :wink:
LeszkoII

Postprzez Henq » wtorek 05 sierpnia 2014, 20:21

Art. 23.2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej.
Nie ma nic o drodze jednokierunkowej.
Ale z drugiej strony definicja D-3:
"oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku."
jak pisze @LeszkoII jak wjedziesz w jednokierunkową i zaparkujesz to jak zamierzasz wyjechać?
Moim zdaniem przepisy są w tej kwestii niejasne, raz można raz nie można.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Borys_q » wtorek 05 sierpnia 2014, 22:15

Jak wjeżdżałem, to stał przodem (czyli obowiązywał) :) A jeśli miałeś na myśli wjazd tyłem w jednokierunkową... :D to rzeczywiście B-2 go nie obowiązywał... bo znaków nie stawia się dla cofających :wink:

Wcale ty nie musiałeś wjeżdżać kolega wjechał zostawił auto ty dzień później przyszedłeś, po drugie gdzie przeczytałeś, że znaki nie dotyczą cofających??
Borys_q

Postprzez kg1956 » środa 06 sierpnia 2014, 11:16

Kiedyś był przepis zabraniający cofania na jednokierunkowej jeśli możliwa jest jazda do przodu.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze