Dojazd do skrzyżowania a ruszanie po zielonym świetle

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dojazd do skrzyżowania a ruszanie po zielonym świetle

Postprzez RaideR » poniedziałek 18 czerwca 2012, 01:38

Sytuacja jak na obrazku w załączniku.
Na skrzyżowaniu czerwone światło, stoi auto nr 1.
Dojeżdża auto nr 2 i ustawia się z prawej strony. Nie ma warunkowych strzałek w prawo.
Kto ma prawo komu ustąpić za skrzyżowaniem zważając na to, że droga nie pozwala za skrzyżowaniem na jazdę obu aut obok siebie. Nie zwęża się w widoczny sposób ale nie pozwala na jazdę obok siebie.

Według mnie auto nr 2 rusza pierwsze i auto nr 1 ustępuje mu miejsca, chociaż wolałbym się upewnić. Zawsze staję z prawej strony i jeśli ktoś podjeżdża z lewej to go wyprzedzam, ale jeśli ktoś stoi z lewej a ja dopiero dojeżdżam z prawej to tutaj pewności nie mam czy nie powinenem mu ustąpić według zasady zakazu wyprzedzania z prawej strony :)
Chociaż i sprawa nieoznaczonych pasów też tutaj by miała coś do rzeczy.

Jeśli jest podobny temat to przepraszam, ale nie znalazłem takiej konkretnej sytuacji na internecie.
Załączniki
sss.png
sss.png (9 KiB) Przeglądane 4207 razy
RaideR

Re: Dojazd do skrzyżowania a ruszanie po zielonym świetle

Postprzez kg1956 » poniedziałek 18 czerwca 2012, 07:28

Moim zdaniem na prawej części pasa ustawiają się pojazdy jadące prosto i w prawo a na lewej części jadące w lewo. Wynika z tego, że pojazd 1 źle się ustawił.
kg1956

Postprzez maryann » poniedziałek 18 czerwca 2012, 10:58

Jeśli nie ma znaków, to prosto można jechać z dowolnego ustawienia. Natomiast ten po lewej pojedzie pierw, bo bez wyznaczonych pasów ruchu wyprzedzić z prawej nie wolno.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez BOReK » poniedziałek 18 czerwca 2012, 11:23

Tylko że samochód 1 stoi, więc nie dochodzi do wyprzedzania gdy 2 podjeżdża dopiero. Natomiast za skrzyżowaniem powinniśmy chyba przyjąć, że pas ruchu przylega do prawej krawędzi a nie do osi jezdni, czy nie tak? Była o tym dyskusja gdzieś tak 2 lata temu, albo i dawniej. Zatem to samochód 2 porusza się prawidłowo, a samochód 1 jedzie niewyznaczonym kończącym się pasem.
BOReK

Postprzez maryann » poniedziałek 18 czerwca 2012, 11:32

Była, i to całkiem niedawno- a orendownika Twojej teorii ella wysłała na "urlop".
Ten pas się kończy, który się kończy- na rysunku na pewno nie ten przy osi. Zaś w sytuacjach wątpliwych można włączyć przepis o niewyprzedzaniu z prawej(i oczywiście dochodzić do niego może tu tylko wtedy jak pojazdy ruszą)- nie wolno i koniec. Jak więc ten z prawej przemieści się przed czerwonego?
maryann

Postprzez lechB » poniedziałek 18 czerwca 2012, 20:18

Pojazd nr 1 a po nim pojazd nr 2
Gdyby były wyznaczone nawet pasy ruchu zabrania się wyprzedzania na skrzyżowaniu z prawej strony.
lechB

Postprzez BOReK » poniedziałek 18 czerwca 2012, 21:23

Maryann, zatem na początek przypatrz się dokładnie definicji wyprzedzania, a drugie - co mnie obchodzi czyjś urlop? Jeżeli była niedawno dyskusja to poproszę o linka, bo jej zupełnie nie kojarzę, ostatnio bardzo rzadko zaglądałem.
Poza tym na prawidłowej pozycji na światłach ustawia się pojazd 2, więc nie wiem czemu miałby ustępować jedynce. Ja wiem, ze logika tak podpowiada, ale przepisy mówią wyraźnie, że poruszamy się przy prawej krawędzi jezdni. Dlatego na wszelki wypadek proszę o linka do tamtej dyskusji żeby tu nie spamować, bo sam mogę nie znaleźć.
BOReK

Postprzez kg1956 » poniedziałek 18 czerwca 2012, 21:42

O ile pamiętam było kilka podobnych wątków. Wszystkie chyba dotyczyły strzałki warunkowej.
kg1956

Postprzez Cyberix » poniedziałek 18 czerwca 2012, 21:54

lechB napisał(a):Gdyby były wyznaczone nawet pasy ruchu zabrania się wyprzedzania na skrzyżowaniu z prawej strony.

Cóż to za herezje o nieistniejących przepisach dotyczących zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniu z prawej strony? Zakaz wyprzedzania (niezależnie czy z prawej czy lewej) dotyczy skrzyżowań gdzie ruch nie jest kierowany, w tym wypadku ruch jest kierowany więc wyprzedzać można.

Nie zgadzam się z opinią, że obowiązek jazdy przy prawej krawędzi daje jakieś pierwszeństwo w sytuacjach zwężania się drogi. Pamiętajmy, że jadąc na wprost przez skrzyżowanie, można pojechać z dowolnego pasa! Zgodnie z przepisami, ilość pasów przed skrzyżowaniem powinna być taka sama jak za skrzyżowaniem (przy jeździe na wprost), zatem jeżeli przed skrzyżowaniem są dwa (niewyznaczone?) to za skrzyżowaniem powinny być również dwa (niewyznaczone?). Z załączonego obrazka wynika, iż tak nie jest.

I teraz pytanie, czy szeroki pas ma umożliwiać, skręt w lewo i omijanie tych pojazdów z prawej? Czy też skręt w prawo i omijanie tych pojazdów z lewej?
Cyberix

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 18 czerwca 2012, 22:10

a ja proponuję trochę uprzejmości i nie ma problemu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez RaideR » poniedziałek 18 czerwca 2012, 23:33

Zaznaczam po raz kolejny, że droga się nie zwęża w widoczny sposób, a jedynie nie pozwala na jazdę obu aut obok siebie bo droga lekko skręca w prawo i przeciwny pas wydaje się jakby szerszy - na rysunku przedstawiłem to tylko schematycznie.

Zacznijmy od tego, że jeśli jestem autem nr 2, ruszamy równiutko z autem nr 1 i ja jadę cały czas przy krawędzi jezdni to auto nr 1 za skrzyżowaniem po prostu musi jechać po pasie do jazdy w kierunku przeciwnym. Każdy powie, że próbował wyprzedzać na trzeciego. Nikt mi nie udowodni, że do skrzyżowania dojechałem po aucie nr 1, no ale jestem właśnie ciekaw jak to powinno wyglądać i jak widzę nie ma żadnej wiążącej informacji. Instruktor uczył mnie ustawiać się z prawej strony i ruszać pierwszym przed tymi z lewej, żeby nauczyć ich, że mamy ruch prawostronny i kierowca powinien trzymać się prawej strony jezdni. Kiedyś, zanim myślałem o prawie jazdy tam była strzałka warunkowa i ludzie nauczyli się ustawiać z lewej strony, ale jak zdjęli to się zrobił problem, bo za skrzyżowaniem nie ma miejsca tyle co przed skrzyżowaniem.
Skrzyżowanie było projektowane do strzałek i stąd pewnie takie efekty

Teraz moja teoria:
Mamy 2 pasy nieoznaczone, z obu możemy jechać prosto. Mamy w Polsce ruch prawostronny więc kierowcy na lewym pasie chcąc wyprzedzić osoby na prawym pasie muszą to zrobić w sposób nie utrudniający ruchu wyprzedzanym.

Poza tym, według tego: http://www.archiwum.kurierlubelski.pl/i ... tartnum=11 jeśli oba pasy kończą się bez oznaczeń to pierwszeństwo ma ten z prawej strony.
RaideR

Postprzez kg1956 » wtorek 19 czerwca 2012, 00:38

Nie jest pewne czy są tu 2 niewyznaczone pasy w jedną stronę. Raczej pewne jest, że jest to droga z wyznaczonymi pasami ruchu.
kg1956

Postprzez maryann » wtorek 19 czerwca 2012, 09:36

kg1956 napisał(a):Nie jest pewne czy są tu 2 niewyznaczone pasy w jedną stronę.
Jest- przecież są dwa pojazdy wielośladowe obok siebie i nie ustawiono ich dźwigiem.
A link dla kol. BOReK viewtopic.php?p=285718#p285718 ; jeden z wielu.
maryann

Postprzez lith » wtorek 19 czerwca 2012, 16:47

Skoro prosto nie zmieszczą się 2 obok siebie to nie widzę sensu ustawiania się obok innego pojazdu chcącego prosto jechać. Dla mnie zwykłe chamstwo i cwaniactwo niezależnie czy ustawimy się po lewej, czy prawej już tam stojącego. jak sam autor napisał- wcześniej tam było s-2 a pas był szerszy, żeby właśnie ułatwić korzystanie ze strzałki. Jak dla mnie to powinni po prostu wymalować obszar wyłączony z ruchu, albo coś takiego- to by nie było cwaniakowania wtedy. A ustawiać się za poprzednim pojazdem, niezależnie czy stoi z prawej czy z lewej. I najlepiej na środku co by nikogo z tyłu nie kusiło niepotrzebnie. Do krawędzi się zbliżać jak chcemy skręcić w odpowiednią stronę- tak żeby łatwiej nas było wyprzedzić/ominąć.
lith

Postprzez lechB » wtorek 19 czerwca 2012, 18:21

Witam
Cyberix napisał(a):Cóż to za herezje o nieistniejących przepisach dotyczących zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniu z prawej strony? Zakaz wyprzedzania (niezależnie czy z prawej czy lewej) dotyczy skrzyżowań gdzie ruch nie jest kierowany, w tym wypadku ruch jest kierowany więc wyprzedzać można.

Czytać to się nauczyłeś ale czy rozumiesz PORD mam wątpliwości. Art.24. o wyprzedzaniu nie jest czytelny i zrozumiały dla każdego zjadacza chleba.
Art24.3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.
Ust. 7 nie został wymieniony.
lechB

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze