Mam takie pytanie kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu, pojazd A czy B ?

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Grzesiek023 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:14
przez Amos » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:31
przez M.S. » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:43
przez Grzesiek023 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:50
przez skov » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:52
przez Olin » środa 01 lutego 2012, 21:31
Grzesiek023 napisał(a):A nie ma znaczenia, że pod znakiem stop nie ma tablicy informacyjnej a pod ustąp pierwszeństwa taka tablica się znajduje ?
przez ringus1 » środa 01 lutego 2012, 21:36
przez maryann » czwartek 02 lutego 2012, 11:34
przez Olin » czwartek 02 lutego 2012, 13:33
maryann napisał(a):Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.
przez ks-rider » czwartek 02 lutego 2012, 14:01
skov napisał(a):nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
Olin napisał(a):maryann napisał(a):Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.
Większej bzdury nie widziałem i nie słyszałem.
Powodzenia.
przez szymon1977 » czwartek 02 lutego 2012, 17:37
Zgadza się. Jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu zmienia kierunek tabliczkę T-6 umieszcza się na każdej drodze z pierwszeństwem przejazdu. Choć to pewnie uproszczony rysunek a w rzeczywistości oznakowanie jest prawidłowe.skov napisał(a):nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
Zgadza się. Jeżeli dwa pojazdy dojeżdżają do skrzyżowania drogą podporządkowaną znaki nie regulują pomiędzy nimi pierwszeństwa przejazdu, są wobec siebie w sytuacji równorzędnej. Do ustalenia pierwszeństwa przejazdu pomiędzy nimi stosujemy "regułę prawej ręki".Amos napisał(a):Pojazd B. Są w równorzędnej sytuacji, a B jest po prawej stronie A.
Nie ma znaczenia. Zarówno znak B-20 "stop" jak i A-7 "ustąp pierwszeństwa" mówią o obowiązku ustąpienie pierwszeństwa przejazdu pojazdom nadjeżdżającym na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu, a nie "drogą poprzeczną".Grzesiek023 napisał(a):A nie ma znaczenia, że pod znakiem stop nie ma tablicy informacyjnej a pod ustąp pierwszeństwa taka tablica się znajduje ?
przez maryann » piątek 03 lutego 2012, 09:40
przez Joter » piątek 03 lutego 2012, 11:59
Skov
nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
ks-rider
Rozwiniesz dlaczego ?
przez lith » piątek 03 lutego 2012, 18:48
szymon1977 napisał(a):skov napisał(a):Wystarczy, że kierujący pojazdem "B" zerknie na oznakowanie na drodze dochodzącej do skrzyżowania, którą nadjeżdża pojazd "A".
przez dylek » piątek 03 lutego 2012, 19:55
Olin napisał(a):maryann napisał(a):Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.
Większej bzdury nie widziałem i nie słyszałem.
Powodzenia.
170 napisał(a):§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
(...)
5. Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.
220 napisał(a):5.2.1.3
Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod wszystkimi znakami określającymi pierwszeństwo (D-1, A-7, ewentualnie B-20) umieszcza się odpowiednie odmiany tabliczek T-6a i T-6c.