Parkowanie a zakaz ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie a zakaz ruchu

Postprzez yoz666 » czwartek 19 stycznia 2012, 05:13

Mam pytanie w sprawie parkowania pod zakazem ruchu - znalazłem na forum podobną dyskusję, ale tutaj jest inna sytuacja.
W Poznaniu na osiedlu Sobieskiego pod szkołą jest parking, stoi przed nim znak zakazu ruchu (z tabliczką, że nie dotyczy pracowników szkoły) oraz dodatkowo dołączony jest znak Parking z tabliczką "w godzinach 22-7", co za tym idzie - dopuszczone jest parkowanie pojazdów w wyznaczonych godzinach.

Po godzinie 7.00 straż miejsca namiętnie zakłada blokady po czym wystawia mandaty tym którzy nie zdążyli wyjechać (sam otrzymałem) za złamanie zakazu ruchu - pytanie więc jak to interpretować? pojazd wjeżdża na obszar objęty zakazem w czasie kiedy jest to teoretycznie dozwolone, ale nie wyjeżdża przed upływem tego czasu, ale nie porusza się, tylko stoi...
Ja otrzymałem mandat w wysokości 50 PLN, ale dopiero po czasie zauważyłem, że mandat został nałożony za złamanie znaku zakazu ruchu, a co za tym idzie zostało nałożonych 5 PKT karnych.

Dodatkowo na wjeździe na plac znak jest ustawiony po ukosie - tak jakby obejmował prawą stronę placu, a lewą nie, dodatkowo plac ten służy do wjazdu na ogrodzony parking, na którym można wynająć miejsca postojowe (nie ma nigdzie mowy by znak zakazu nie dotyczył wjeżdżających na parking).

Drugie pytanie - po drugiej stronie (w tym samym miejscu) jest parking dla mieszkańców bloku, jest tam wyłącznie znak Parking z tabliczką "wyłącznie dla samochodów osobowych" - tutaj nie miałem okazji osobiście doświadczyć, ale widziałem blokady na kołach busów - nie mam pojęcia na jaki przepis powołała się tutaj straż miejska... do tego rodzi się inne pytanie - definicja samochodu osobowego - teoretycznie jest to pojazd przeznaczony do przewozu osób o masie dopuszczalnej do 3,5t. Rozumując, że bus jest samochodem dostawczym (w dowodzie w końcu ma wpisane samochód ciężarowy) to idąc tym tokiem seicento z kratką również nie ma prawa tam parkować, ponieważ zgodnie z dowodem rejestracyjnym jest to również samochód osobowy... (aż mnie korci zaparkować tam busa, a potem dyskutować ze strażą miejską na ten temat :D) Rodzi się przy powyższej definicji jako co zdefiniować np. Hummer H2 lub Nissan Patrol w największej wersji - których masa przekracza 3,5t, a są samochodami osobowymi... oraz jak się ma sprawa z pojazdami specjalnymi - jak limuzyny lub pojazdy opancerzone (np. pojazdy w wersjach rządowych).

Kolejny problem z osiedla J III Sobieskiego - "parkowanie na terenie zielonym" - czy parkowanie na skwerze na którym źdźbła trawy nie ma jest parkowaniem na terenie zielonym? (oczywiście chodzi mi o sytuację w której strażnik miejski nie jest w stanie udowodnić, że w planie zagospodarowania przestrzennego ten fragment nie jest trawnikiem - bo jeśli jest to sprawa jest jasna - mandat się należy.)

Ostatnie pytanie - tutaj już nie ma związku z przepisami ruchu drogowego, ale może ktoś wie - wspomniany wcześniej ogrodzony parking jest zarządzany przez szkołę, wnioskuję więc, że jest to teren należący do placówki publicznej - chciałem wynająć na nim miejsce parkingowe dla fiata ducato, jednak pracownik gospodarczy szkoły, który zarządza między innymi parkingiem, odmówił mi tego (pomimo, że są wolne miejsca), nie pomogła również propozycja zapłaty za dwa miejsca zajmując defacto jedno - cytując odpowiedź "busów nie przyjmujemy, bo mieszkańcy narzekają, że nie widzą swoich samochodów" (choć kilka busów tam stoi) - czy jako pracownik publiczny, na terenie należącym do placówki publicznej miał prawo odmówić? Parking prywatny jak najbardziej może odmówić (choć nie wiem jak to się ma do przepisów jeśli w cenniku posiada pozycję - samochód dostawczy - jakby nie patrzeć jest to oferta) - jest to prywatny teren, więc właściciel decyduje - ale w przypadku placówki publicznej?
yoz666

Re: Parkowanie a zakaz ruchu

Postprzez maryann » czwartek 19 stycznia 2012, 14:20

1.Jesteś pracownikiem szkoły? Jeśli nie, to tylko godzinowy zbieg okoliczności- nigdy Ci tam nie wolno wjechać. Poza tym- ciekawe- po co nauczyciele tam wjeżdżają, skoro nie mogą zaparkować w godzinach pracy?
2.Nie może nawet zaparkowac Seicento z kratką... ale pewnie takie stoją i nic!
3.Oczywiście, że tak! I dodam- nie chodzi o kolor(jeśli posieją niebieską albo czerwoną trawę...), albo cokolwiek- jeśli jeszcze nie wzeszło.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez yoz666 » czwartek 19 stycznia 2012, 23:48

Nie do końca widzę zrozumiałeś jak wygląda sytuacja. Dla mnie po prostu sposób ustawienia znaków jest bublem, który daje pełne podstawy do odmówienia przyjęcia mandatu (oczywiście do czasu aż ktoś poprawi istniejący stan rzeczy).

Załączam plan sytuacyjny wraz ze zdjęciami znaków.
Teraz tak - pierwsza sprawa tyczy się definicji samochodu osobowego - czy 7 osobowy fiat ducato lub seicento z kratką jest autem osobowym czy nie? Jeśli nie to na podstawie jakiego przepisu straż miejska ma prawo wystawić mandat za parkowanie takowego pojazdu? nie ma tam w końcu znaku zakazu postoju...
(znak parkingu z tabliczką umieszczony w miejscu oznaczonym pomarańczową kropką)

Druga to parking pod szkołą ze znakiem zakazu ruchu - można wjechać w nocy czy nie? co jeśli nie opuści się terenu przed upływem czasu - wóz nie łamie znaku B-1, ponieważ się nie porusza...
Dalej idąc - jak z mapki widać aby dostać się na parking którym zarządza szkoła, a na którym mieszkańcy wynajmują miejsca należy wjechać pod zakaz ruchu - i jak tutaj ma się sprawa?
(znak parkingu oraz zakazu ruchu - umieszczony w miejscu oznaczonym czerwoną kropką)
żółta strzałka natomiast pokazuje bramę wjazdową na parking na którym można wynająć miejsca (a więc aby tam wjechać trzeba wjechać pod B-1)

Jak widać opisana sytuacja ma wiele niejasności, a więc wg. mnie każdy kto tylko wjedzie na ten teren ma 100% podstaw by odmówić przyjęcia mandatu... Pytanie jeszcze jest takie - czy miejsce to jest w planie zagospodarowania przestrzennego drogą publiczną, czy też terenem wydzielonym przez szkołę i kto ustawił znaki - zarząd dróg miejskich czy szkoła? w pierwszym przypadku można wystawić mandat pojazdowi który wjeżdża pod zakaz, w drugim można jedynie poprosić o wyjazd lub odholować samochód, ale w żadnym wypadku nie podlega to mandatowi.

Wracając do zadanego wcześniej pytania i odpowiedzi kolegi w sprawie terenu zielonego - czy to na pewno nie plan zagospodarowania przestrzennego ustala? bo idąc Twoim tokiem rozumowania nie wolno parkować również na nieutwardzonym poboczu, nie wolno jeździć po nie utwardzonych drogach etc...
Załączniki
19012012736.jpg
znak oznaczony czerwoną kropką
19012012736.jpg (24.57 KiB) Przeglądane 9595 razy
19012012735.jpg
znak oznaczony pomarańczową kropką
19012012735.jpg (32.43 KiB) Przeglądane 9595 razy
mapka_sobieskiego_syt.jpg
mapka sytuacyjna
mapka_sobieskiego_syt.jpg (165.39 KiB) Przeglądane 9557 razy
yoz666

Postprzez kg1956 » piątek 20 stycznia 2012, 09:28

W oznakowaniu parkingu przy szkole nie dopatruję się nieprawidłowości. Zakaz ruchu nie dotyczy moim zdaniem:
1. Upoważnionych do parkowania na parkingu zamkniętym (żółta strzałka)
2. Upoważnionych znakiem "parking" pojazdów parkujących od 22-7 na terenie przy wejściu do szkoły.
3. Jak czytamy na tabliczce-rodziców...

Pojazdy parkujące na terenie przy wejściu do szkoły miedzy 7-22 nie są upoważnione do niestosowania się do znaku 'zakaz ruchu". Dlatego są karane. Może dlatego, ponieważ Straż Miejska może nakładać mandaty prawie wyłącznie za niestosowanie się do zakazu ruchu. Pewnie za parkowanie również, ale widocznie wolą to pierwsze.
kg1956

Postprzez mapmen » piątek 20 stycznia 2012, 10:40

Oczywiście, że jest nieprawidłowe.

Słupek z zakazem ruchu:

Zakazy wyrażone znakami mogą być też ograniczone do niektórych uczestników ruchu. Wyjątków ta-kich nie można stosować do znaków: B-13, od B-14 do B-17, B-20, B-29, B-31, B-32, B-37, B-38, B-41 i B-43. Informacje precyzujące znaczenie znaku zakazu, w szczególności informujące, jakich pojazdów znak dotyczy, np. podające ich rodzaj lub ma-sę, należy umieszczać na tabliczce pod znakiem lub na tarczy znaku.
Napisy określające okres obowiązywania znaku zakazu w ciągu doby podaje się w pełnych godzinach, przy czym należy stosować napis wymieniający okres (okresy) obowiązywania zakazu, np. w godz. 7—10 i 15—19, nie zaś, kiedy nie obowiązuje.
Napisy na tabliczkach, w zależności od długości tekstu, powinny mieć wysokość 72 lub 42 mm, przy czym napis powinien być tak skomponowany, aby szerokość tabliczki nie była większa od średnicy znaku. Jeżeli istnieje potrzeba wyłączenia z zakazu pew¬nych uczestników ruchu lub rodzajów pojazdów, to należy stosować zwrot „Nie dotyczy...*.

Znak D-18 nie jest tabliczką do znaku B-1. Czyli znak parkingu nie ogranicza, ani nie uchyla znaku B-1
Wobec tego na tabliczce pod znakiem B-1 trzeba było napisać:
Obowiązuje w godzinach 7-21. Nie dotyczy rodziców dowożacych dzieci do szkoly, osób upowaznionych oraz posiadajacych miejsce na parkingu strzezonym

Oraz zmienić tabliczkę pod D-18 na
w godzinach 7-22 tylko dla rodziców dowożących dzieci do szkoły i osób upowaznionych

Ze znakiem D-18 "tylko dla samochodów osobowych" też jest błąd:

Jeżeli parking przeznaczony jest do postoju tylko określonego rodzaju pojazdów, w dolnej części znaku umieszcza się symbol pojazdu barwy białej zgodny z przedstawionymi na tabliczkach T-23 lub na znaku F-20.

Zwrot umieszcza się oznacza, ze w tym zakresie nie dopuszcza się żadnego cudowania co do rodzajów pojazdów, ktore można zaparkować.

Znak F-20 „część drogi (pas ruchu) dla określonych pojazdów" stosuje się w celu wskazania drogi lub jej części (pasa ruchu, jezdni) przeznaczonej dla pojazdów, których symbol został umieszczony na znaku. Znak F-20 wedtug rys. 7.2.20.1 wskazuje część drogi przeznaczonej dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5t.
Rys. 7.2.20.1. Znak F-20
W celu wskazania innych rodzajów pojazdów na znaku umieszcza się symbol (symbole) pojazdu taki jak na tabliczkach T-23a do T-23g.

Zapewniam, ze wśród tabliczek T-23a-g nie ma żadnej w wizerunkiem samochodu osobowego, czyli jedyna możliwa tabliczka to F-20, a ona mówi tylko o <3,5t
Natomiast D-18 bez zadnych tabliczek uprawnia jedynie do parkowania pojazdów do 2,5t
mapmen

Postprzez yoz666 » sobota 21 stycznia 2012, 02:04

D-18 bez tabliczek napewno dotyczy pojazdów do 2,5t? czy przypadkiem dopiero tabliczka T-30 nie ogranicza do 2,5t? zgodnie z definicją znak D-18 "Oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych" - jeśli nie posiada prawidłowej tabliczki umieszczonej poniżej nie jest w żaden sposób ograniczony (prócz przyczep kempingowych).
A więc czy dobrze myślę w sprawie parkingu z tabliczką (nie prawidłową), że generalnie nie ma podstawy prawnej do wystawienia mandatu dla samochodu dostawczego <3,5t, byłaby podstawa gdyby pojawiła się np. tabliczka T-30.
W sprawie zakazu ruchu jeżeli dobrze rozumuję przy obecnym oznakowaniu - każdy pojazd, który nie jest prowadzony przez rodzica dowożącego dzieci do szkoły oraz nie posiadający upoważnienia powinien być ukarany mandatem bez względu na godzinę w jakiej się to dzieje.
Można domniemywać, że pojazdy parkujące na parkingu zamkniętym są upoważnionymi.

Dalej jeśli pojawi się tabliczka zgodna z przepisami - np. "obowiązuje w godzinach 7-21" - to pojawia się pytanie, czy można nałożyć mandat na pojazd zaparkowany przed godziną 7 i nie poruszający się w godzinach nie dozwolonych - czyli 7-21? Pytanie wydaje mi się zasadne ponieważ znak B-1 zakazuje ruchu na drodze wszelkich pojazdów, kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy, a nie zakazuje postoju pojazdów...
yoz666

Postprzez lith » sobota 21 stycznia 2012, 02:19

To znaczy pewnie zamysł był taki jak to interpretujesz, ale w rzeczywistości takie dziwne rzeczy tam zawiesili, że w sumie nie będąc upoważnionym nie możesz tam wjechać niezależnie od godziny. Więc w sumie straż mogłaby teoretycznie te mandaty i w środku nocy pisać i na jedno by wyszło.
lith

Postprzez mapmen » sobota 21 stycznia 2012, 16:52

yoz666 napisał(a):D-18 bez tabliczek napewno dotyczy pojazdów do 2,5t? czy przypadkiem dopiero tabliczka T-30 nie ogranicza do 2,5t?

Masz rację, zagalopowałem się
A więc czy dobrze myślę w sprawie parkingu z tabliczką (nie prawidłową), że generalnie nie ma podstawy prawnej do wystawienia mandatu dla samochodu dostawczego <3,5t, byłaby podstawa gdyby pojawiła się np. tabliczka T-30.

Tak
W sprawie zakazu ruchu jeżeli dobrze rozumuję przy obecnym oznakowaniu - każdy pojazd, który nie jest prowadzony przez rodzica dowożącego dzieci do szkoły oraz nie posiadający upoważnienia powinien być ukarany mandatem bez względu na godzinę w jakiej się to dzieje.

Absolutnie żaden samochod [także rodzica i upoważniony] nie moze parkować od 7-22, a nie sądze by szkoła nauczala w trybie nocnym.
Można domniemywać, że pojazdy parkujące na parkingu zamkniętym są upoważnionymi.

Nie sądzę, ale szkoda już w zwiazku z tym kruszyć kopii. Uppowaznienie to akto woli zarządcy drogi, a nie konieczność życiowa.
Dalej jeśli pojawi się tabliczka zgodna z przepisami - np. "obowiązuje w godzinach 7-21" - to pojawia się pytanie, czy można nałożyć mandat na pojazd zaparkowany przed godziną 7 i nie poruszający się w godzinach nie dozwolonych - czyli 7-21? Pytanie wydaje mi się zasadne ponieważ znak B-1 zakazuje ruchu na drodze wszelkich pojazdów, kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy, a nie zakazuje postoju pojazdów...

Dostanie mandat, ale nie a B-1, a za niezastosowanie się do D-18, a raczej jego tabliczki. Tabliczka dla przypomnienia jest integralną częścia znaku
mapmen

Postprzez yoz666 » niedziela 22 stycznia 2012, 02:58

mapmen napisał(a):Dostanie mandat, ale nie a B-1, a za niezastosowanie się do D-18, a raczej jego tabliczki. Tabliczka dla przypomnienia jest integralną częścia znaku

I tu jest właśnie zasadnicze znaczenie - ponieważ nie zastosowanie się do D-18 nie jest objęte karą 5 PKT :)

Teraz mnie kusi, żeby zaparkować na tym parkingu bez zakazu ruchu... a potem się poużerać z SM :D i przekonać się jak to wyjdzie w rzeczywistości.
yoz666

Postprzez yoz666 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 01:58

Otrzymałem od SM odpowiedź na maila, w którym zadałem pytanie o te dwa znaki:

"W odpowiedzi na pismo z dnia 19 stycznia 2012 r. w sprawie
interpretacji przez Straż Miejską Miasta Poznania oznakowania osiedla
Jana III Sobieskiego przedstawiam nasze stanowisko w
sprawie. Informuję, że funkcjonariusze Straży Miejskiej prowadzą
swoje działania na podstawie art. 10 i 11 ustawy z dnia 29 sierpnia
1997 r. o strażach gminnych - miejskich (Dz. U. Nr 123, poz. 779, z
późn. zm.).
Funkcjonariusze, którzy dokonują czynności interwencyjnych wobec
kierowców naruszających przepisy, działają na podstawie ustawy z dnia
20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr
108, poz.908 z późń. zm) oraz rozporządzenia Ministrów infrastruktury
oraz spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r.(Dz. z
nr 170 poz. 1393 z 2002 r. z poźń. zm.) w sprawie znaków i
sygnałów drogowych.
Ustawione na terenie Osiedla Jana III Sobieskiego przy szkole
podstawowej nr 15 oraz na terenie parkingu przy bloku 16 znaki "zakaz
ruchu w obu kierunkach" o symbolu B-1 oraz znak "parking" o symbolu
D-18 wraz z tabliczkami podznakowymi są zgodne z rozporządzeniem
Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych
warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń
bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
(Dz.U z 2003 r. nr 220,poz. 2181 z późń. zm).
Tabliczka umieszczona pod znakiem zakaz ruchu w obu kierunkach
wyraźnie wskazuje, kto jest uprawniony do wjazdu na ten odcinek drogi.
W związku z brakiem miejsc parkingowych na osiedlach piątkowskich,
zarządca drogi zdecydował o dopuszczeniu do parkowania pojazdów
osobowych w godzinach 21:00 - 7:00.
Definicja samochodu osobowego wynika przede wszystkim z art. 2 pkt. 40
cytowanej już ustawy prawo o ruchu drogowym, również może mieć
zastosowanie art. 2 pkt 43 tej, że ustawy.
Podstawa prawna założenia urządzenia blokującego koło pojazdu
pozostawionego na miejscach do tego nie wyznaczonych zawarta jest w
artykule 130 a pkt.8 i 9 również ustawy prawo o ruchu drogowym.
Zauważyć należy również, że teren przedmiotowego osiedla w całości
został przez zarządcę oznakowany znakami strefa zamieszkania. W tak
oznakowanym obszarze nie ma potrzeby ustawiania znaków zakazu postoju,
a parkowanie dopuszczone jest jedynie w miejscach do tego
wyznaczonych.

Wiesław Paluszkiewicz
Naczelnik Wydziału Centrum
Straż Miejska Miasta Poznania"

Przywołane przez p. Naczelnika artykuły prawa niestety nie podpierają jego twierdzenia, że wszystko jest ok, dlatego pozwoliłem sobie odpisać i podważyć jego odpowiedź:
"Szanowny Panie Naczelniku,
W odpowiedzi na Pańskie wyjaśnienie chciałbym zwrócić Pana uwagę na kilka szczegółów.

"Tabliczka umieszczona pod znakiem zakaz ruchu w obu kierunkach
wyraźnie wskazuje, kto jest uprawniony do wjazdu na ten odcinek drogi.
W związku z brakiem miejsc parkingowych na osiedlach piątkowskich,
zarządca drogi zdecydował o dopuszczeniu do parkowania pojazdów
osobowych w godzinach 21:00 - 7:00."

Zgadza się - tabliczka wyraźnie zaznacza kto jest uprawniony - i jest zgodna z powołanymi przez Pana przepisami, natomiast znak D-18 w żadnym wypadku nie może pełnić roli tabliczki podznakowej do znaku B-1, a więc w żaden sposób nie może ograniczać obowiązującego zakazu ruchu - co za tym idzie bez względu na porę każdy kierowca łamiący znak B-1 powinien zostać ukarany mandatem karnym. Jednocześnie w w/w przypadku rozumiem, że stosując treść tabliczki podznakowej - każdy kierowca wynajmujący
miejsce na parkingu po lewej stronie posiada (i jednocześnie może okazać) stosowne upoważnienie - jeśli nie również powinien zostać ukarany mandatem za złamanie znaku B-1. Jedynymi osobami uprawnionymi do wjazdu (również w nocy) są wymienione na wspomnianej tabliczce podznakowej.

Gdyby uznać Pańską interpretację - pojazd zaparkowany przed godziną 7 rano, a nie poruszający się w godzinach 7-21 nie może zostać ukarany mandatem za złamanie znaku B-1 - który zakazuje ruchu w obu kierunkach a nie postoju pojazdów. Pańska interpretacja wprowadza niedopuszczalny wyjątek od tego znaku. (sam otrzymałem mandat za złamanie znaku B-1 mimo, że pojazd się nie poruszał - nie kwestionuję tego, ponieważ tak jak pisałem wyżej znak B-1 nie może zostać uchylony przez znak D-18).

Aby jednoznacznie określić to co jest zamierzone (które to zamierzenie opisał Pan) powinna pojawić się tabliczka podznakowa - obowiązuje w godzinach 7-21, nie natomiast znak D-18. Innym rozwiązaniem jest umieszczenie znaku B-36 zamiast B-1 z tą samą tabliczką która jest aktualnie zastosowana przy jednoczesnym zastosowaniu tabliczki T-30 określającej sposób parkowania i ograniczenie masy pojazdów do 2,5t.

Co do definicji samochodu osobowego - wspomniany art. 2, punkt 40 mówi:
"samochód osobowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz ich bagażu"

a punkt 43 mówi:
"taksówka - pojazd samochodowy odpowiednio wyposażony i oznaczony, przeznaczony do przewozu za ustaloną na podstawie taksometru opłatą:
a) osób w liczbie nie większej niż 9 łącznie z kierowcą oraz ich bagażu podręcznego (taksówka osobowa),
b) ładunków o masie nie przekraczającej 2,5 t (taksówka bagażowa),"

A więc punkt 43 jest tutaj zupełnie nie poprawnie przywołany, ponieważ tabliczka mówi o samochodach osobowych a nie taksówkach.

Biorąc pod uwagę oba powyższe nie ma podstaw aby ukarać kierowcę pojazdu typu "Bus" - np. VW T5, Fiat Ducato.
Sam jestem posiadaczem 7 osobowego samochodu Fiat Ducato - spełnia w 100% założenia art. 2 pkt. 40 w/w ustawy, oraz spełniającego również kryteria pkt. 42
Chciałbym uprzedzić również odpowiedź, że pkt. 42 opisuje samochód ciężarowy - ponieważ idąc tym tokiem ukarani powinni zostać również właściciele tzw. samochodów "z kratką" - choćby było to seicento lub fiat panda - w myśl powyższych przepisów (oraz zapisów w ich dowodach rejestracyjnych) są to również samochody ciężarowe...

A więc proszę o jednoznaczną odpowiedź - czy i na jakiej podstawie pod szkołą mogą parkować samochody, oraz na jakiej podstawie kierowcy nie posiadający pisemnego upoważnienia mają prawo łamać znak B-1 w celu wjazdu na parking znajdujący się obok szkoły oraz czy na parkingu pod blokiem numer 16 (oznaczonego znakiem D-18 z tabliczką "tylko dla samochodów osobowych") może zostać zaparkowany samochód typu Fiat Ducato. (Chciałbym zaznaczyć, że nie otrzymałem żadnego mandatu za pozostawienie tego
pojazdu, gdyż jeszcze nie parkowałem tego auta w tym miejscu).
Jeśli nie można parkować takiego pojazdu - to na jakiej podstawie i dlaczego na tej podstawie nie są karani właściciele wspomnianych wcześniej "małych" samochodów ciężarowych.

Chciałbym również zauważyć, że tabliczka treści "tylko dla samochodów osobowych" nie jest przewidziana jakimikolwiek przepisami wśród wymienionych przez Pana ustaw oraz rozporządzeń, dlatego prawidłowym było by użycie tabliczki T-30, która ograniczyłaby postój pojazdów o masie pow. 2,5t.
Dodatkowo przepisy przewidują do znaku D-18 tylko tabliczkę T-3, T-23, T-29, T-30

W sprawie znaku D-18 jasno określa to wspomniane przez Pana rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.) w paragrafie 52:
§ 52. 1. Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.
2. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30 wskazuje sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.
3. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-3a wskazuje koniec miejsca przeznaczonego na postój.
4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby.
5. Znak D-18b "parking zadaszony" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów znajdujące się w budynku lub pod wiatą.
6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę."

czekam więc na odpowiedź z SM na powyższe.
yoz666

Postprzez kg1956 » środa 01 lutego 2012, 15:54

Nie bardzo rozumiem tego zdania :
znak D-18 w żadnym wypadku nie może pełnić roli tabliczki podznakowej do znaku B-1

Przecież nie pełni takiej roli! To, że z oszczędności D-18 jest na jednym słupku z B-1 jeszcze nie znaczy, że jest jego tabliczką podznakową! Zamontowano je na jednym słupku, ponieważ rzeczywiście łączą się znaczeniem w tym przypadku.
Powtórzę:
Pojazdy upoważnione do niestosowania się do B-1 to:
1. Pojazdy parkujące na zamkniętym parkingu
2. Pojazdy parkujące na parkingu przy wejściu między 22-7
Dla mnie to proste. Jeśli coś nie tak z moim rozumieniem wyprowadźcie mnie z błędu.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze