Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez tristan » sobota 10 kwietnia 2010, 19:25
przez BOReK » niedziela 11 kwietnia 2010, 09:11
przez qwer0 » niedziela 11 kwietnia 2010, 10:23
Tak poza tym nie wiem, co jest, ale ja nie mam w ogóle paska narzędzi w tym filmie, musiałem obejrzeć całość. Wszystkie flashe i inne javy mam aktualne. Very Happy
przez Pajejek » niedziela 11 kwietnia 2010, 11:40
przez sjakubowski » niedziela 11 kwietnia 2010, 18:40
BOReK napisał(a):Problem jest natomiast z drugą z kolei sytuacją. Tam wyraźnie policjant wmówił babce nieprawdę, bo należy ustąpić pieszemu znajdującemu się NA przejściu, a ten dodał jeszcze znajdującego się PRZED zupełnie z powietrza. Mandat za wykroczenie, które nie miało miejsca, kpina jakaś. Nic, tylko wysłać ten filmik do KGP z pytaniem czemu taka sytuacja w ogóle miała miejsce.
tristan napisał(a):Około minuty 7. Gościa się czepili teoretycznie zgodnie z prawem, ale w praktyce jechał (pomijając prędkość) w sposób bezpieczny.
przez tristan » niedziela 11 kwietnia 2010, 18:40
qwer0 napisał(a):Tak poza tym nie wiem, co jest, ale ja nie mam w ogóle paska narzędzi w tym filmie, musiałem obejrzeć całość. Wszystkie flashe i inne javy mam aktualne. Very Happy
U mnie sie pasek pojawil, ale nie chcial sie wczytac filmik. Jak odswiezylem, to filmik ruszyl, ale pasek zniknal :P
Pajejek napisał(a):Mnie najbardziej "podobało" się jak facet mówi, że zachował ostrożność podczas wyprzedzania na przejściu. No większej bzdury to ja chyba nie słyszałem.
sjakubowski napisał(a):tristan napisał(a):Około minuty 7. Gościa się czepili teoretycznie zgodnie z prawem, ale w praktyce jechał (pomijając prędkość) w sposób bezpieczny.
Jechał w sposób bezpieczny? W który miejscu - gdyż nie zauważyłem w jego jeździe żadnych, nawet najmniejszych, elementów bezpiecznej jazdy...
sjakubowski napisał(a):Jak czytam takie rzeczy - jestem przerażony - ale przynajmniej wiem, skąd biorą się potrącenia na przejściach...
przez cwaniakzpekaesu » niedziela 11 kwietnia 2010, 18:54
Tam wyraźnie policjant wmówił babce nieprawdę, bo należy ustąpić pieszemu znajdującemu się NA przejściu, a ten dodał jeszcze znajdującego się PRZED zupełnie z powietrza.
Najpierw należało by Ciebie odesłać do zaznajomienia się z podstawowymi przepisami ruchu drogowego... Przypomną tylko, iż masz ZAKAZ omijania pojazdy, który który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
Gdzie tu jest mowa o tym czy pieszy jest już na przejściu czy nie?
policjant: co nam mówi prawo o ruchu drogowym jeżeli Pani zbliża się do oznakowanego przejścia dla pieszych i widzi Pani stojące przy przejściu osoby
pani: powinnam była się zatrzymać i umożliwić przejście
policjant : wszystko
przez cman » niedziela 11 kwietnia 2010, 19:13
sjakubowski napisał(a):Najpierw należało by Ciebie odesłać do zaznajomienia się z podstawowymi przepisami ruchu drogowego... Przypomną tylko, iż masz ZAKAZ omijania pojazdy, który który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
Gdzie tu jest mowa o tym czy pieszy jest już na przejściu czy nie?
cwaniakzpekaesu napisał(a):Do tego nie wiem skąd się bierze mania używania sygnału dźwiękowego (klaksonu) przy zatrzymywaniu? Wolno tak? Może mnie ktoś oświeci?
przez cwaniakzpekaesu » niedziela 11 kwietnia 2010, 19:21
cwaniakzpekaesu napisał:
Do tego nie wiem skąd się bierze mania używania sygnału dźwiękowego (klaksonu) przy zatrzymywaniu? Wolno tak? Może mnie ktoś oświeci?
Może to wynika z różnych interpretacji par. 2 ust. 8 rozporządzenia w sprawie kontroli rd?
przez cman » niedziela 11 kwietnia 2010, 19:26
przez sjakubowski » niedziela 11 kwietnia 2010, 19:38
tristan napisał(a):bo wykonane przez niego wyprzedzanie było w 100% bezpieczne i nikomu nie zagroził. Jak napisałem, ani tam pieszych nie było ani nie mogli oni wejść na przejście, bo i tak jechało po nim wyprzedzane auto.
przez tristan » niedziela 11 kwietnia 2010, 20:06
cman napisał(a):No to wynika właśnie z treści przepisu. Trudno zatrzymać się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, jeżeli pieszego nie ma na przejściu.
przez BOReK » niedziela 11 kwietnia 2010, 20:18
przez cman » niedziela 11 kwietnia 2010, 21:03
tristan napisał(a):To powiedz to np. panom policjantom z odcinka z dnia 2009-12-06, którzy zatrzymywali się przed pustym przejściem i następnie ścigali tych, którzy ich ominęli i wręczali mandaty po 500zł.
przez qwer0 » niedziela 11 kwietnia 2010, 22:21
Do tego nie wiem skąd się bierze mania używania sygnału dźwiękowego (klaksonu) przy zatrzymywaniu? Wolno tak? Może mnie ktoś oświeci?
Czy ta nieszczęsna niedorobiona definicja wyprzedzania będzie tak pokutować na zawsze? Co o tym sądzicie?