Tak jakoś chyba zapomniałem z kursu a ostatnio zacząłem się zastanawiać.
Przedstawię kilka sytuacji.
Raz, skrzyżowanie. Jedziemy drogą o dwóch pasach w jednym kierunku, z której na tym skrzyżowaniu możemy skręcić tylko w prawo, w drogę 3-pasmową. Sygnalizator S-3. Czy pojazd jadący (przed skrzyżowaniem jeszcze) prawym pasem może na tym skrzyżowaniu wybrać dowolny pas mając pierwszeństwo przed pojazdem na lewym pasie?
Dwa, również skrzyżowanie. Tym razem niemal wszystko to samo, tylko na skrzyżowaniu skręcamy w lewo. Ponownie sygnalizator S-3. Dwa pasy do skrętu w lewo, a droga, w którą skręcamy ma 3 pasy.
Tri, wlot. Zakładamy, że są 2 pasy. Lewy, prawy i obok prawego jest jeszcze wlot z innej drogi. Mamy pojazdy na pasie lewym i wlotowym. Obaj zamierzają wjechać na pas prawy. Czy wtedy kierujący lewym pasem musi ustąpić pojazdowi, który wjeżdża na niego z wlotu, czy to właśnie ten "wlotowy" ma ustąpić, bo jak domniemam (tutaj też pewności nie mam) włącza się on do ruchu?
Cztery, również skrzyżowanie i zmiana kierunku jazdy. Dwa pasy początkowo, skręt w prawo, albo w lewo (tu bez znaczenia) na 3 pasy, ale brak sygnalizacji świetlnej. Po prostu zmiana kierunku jazdy podyktowana przez znak C-2.
Proszę o odpowiedzi i interpretacje. Później przedstawię swoje stanowisko i spostrzeżenia.