Cześć. Niedługo zaczynam kurs na prawo jazdy i w związku z tym mam kilka pytań odnośnie takich skrzyżowań. Przejrzałem tematy na forum ale w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Od razu przejdę do rzeczy. Przypuśćmy, ze mamy takie oto skrzyżowanie(jadę pojazdem czarnym):
1. Jeśli chcę skręcić w lewo lub zawrócić to zajmuję pozycję 1 czy 2 (skrzyżowanie bez świateł)?
2. Jeśli chcę skręcić w lewo lub zawrócić a skrzyżowanie jest z sygnalizacją świetlną to zajmuję pozycję 1 czy 2?
3. Jeśli jadę samochodem czerwonym i chcę skręcić w lewo to czy mogę wjechać na pozycję 2 i tam poczekać aż pojazd czarny przejedzie i wtedy skręcić w lewo czy czekam tu gdzie teraz stoję i jak droga w obu kierunkach będzie wolna to dopiero ruszam?
4. Jeśli nie ma znaku nakazu jazdy z prawej strony to na której pozycji się ustawiam chcąc skręcić w lewo lub zawrócić?
5. Jeśli teraz wytniemy drogę ze znakiem ustąp pierwszeństwa i pozostawimy aby tą główną to którą pozycję zajmuję jak chcę zawrócić?