Spotkałem na swej drodze taki znak i nie mogę pojąć co on oznacza, może ktoś mi pomoże ?
[img=http://img10.imageshack.us/img10/7234/img1752w.th.jpg]
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez mcigwa » poniedziałek 22 czerwca 2009, 08:40
przez cman » poniedziałek 22 czerwca 2009, 09:13
przez rafal149135 » poniedziałek 22 czerwca 2009, 11:41
cman napisał(a):Znak: zakaz ruchu rowerów. Tabliczka: nie dotyczy rowerów jednośladowych.
przez realkoi » poniedziałek 22 czerwca 2009, 12:01
rafal149135 napisał(a):cman napisał(a):Znak: zakaz ruchu rowerów. Tabliczka: nie dotyczy rowerów jednośladowych.
on doskonale o tym wie tylko gdzie tu jest sens? pewnie o to chodzi autorowi tematu
przez rafal149135 » poniedziałek 22 czerwca 2009, 12:59
realkoi napisał(a):rafal149135 napisał(a):cman napisał(a):Znak: zakaz ruchu rowerów. Tabliczka: nie dotyczy rowerów jednośladowych.
on doskonale o tym wie tylko gdzie tu jest sens? pewnie o to chodzi autorowi tematu
Są też rowery trójkołowe... czyli już nie jednoślady
przez cman » poniedziałek 22 czerwca 2009, 13:08
przez Ra3l » wtorek 23 czerwca 2009, 00:38
przez sht » wtorek 23 czerwca 2009, 08:27
przez Borys_q » wtorek 23 czerwca 2009, 09:23
Ra3l napisał(a):Ja czytając ten/te znaki widze : "zakaz ruchu rowerów" i "nie dotyczy rowerów" Gdzie to jest napisane że nie dotyczy jednośladów ? A znaku nie ma takiego wyszczególnienia ... Więc moim zdaniem znak jest bez sensu, jeżeli to jest poparte jakimś paragrafem to fajnie, tylko skąd normalny kierowca ma to wiedzieć skoro on czyta znaki a nie uczy się ich na pamięć razem z paragrafami?!
przez cman » wtorek 23 czerwca 2009, 09:31
Ra3l napisał(a):Ja czytając ten/te znaki widze : "zakaz ruchu rowerów" i "nie dotyczy rowerów" Gdzie to jest napisane że nie dotyczy jednośladów ? A znaku nie ma takiego wyszczególnienia ... Więc moim zdaniem znak jest bez sensu, jeżeli to jest poparte jakimś paragrafem to fajnie, tylko skąd normalny kierowca ma to wiedzieć skoro on czyta znaki a nie uczy się ich na pamięć razem z paragrafami?!
sht napisał(a):Na moje to zestawienie, przytoczone przez autora tematu, jest idiotyczne, bo jaki sens miałoby zakazywanie wjazdu rowerów - jednośladów, a pozwolenie na wjazd rowerów z 3 kołami i 4? Nie widzę tu żadnego sensu i logiki.
cman napisał(a):Więc normalne jednośladowe rowery mogą wjeżdżać, a wielośladowe nie mogą. Mówiąc krócej, jest to zakaz ruchu rowerów wielośladowych.
przez rafal149135 » wtorek 23 czerwca 2009, 09:33
Borys_q napisał(a):Ra3l napisał(a):Ja czytając ten/te znaki widze : "zakaz ruchu rowerów" i "nie dotyczy rowerów" Gdzie to jest napisane że nie dotyczy jednośladów ? A znaku nie ma takiego wyszczególnienia ... Więc moim zdaniem znak jest bez sensu, jeżeli to jest poparte jakimś paragrafem to fajnie, tylko skąd normalny kierowca ma to wiedzieć skoro on czyta znaki a nie uczy się ich na pamięć razem z paragrafami?!
Chcesz jeździć po drodze to muszisz te znaki znać i większość ich tzw znaczeń dodatkowych, jak nie znasz to d**a z ciebie nie kierowca.
przez BOReK » wtorek 23 czerwca 2009, 10:32
przez Cycu » wtorek 23 czerwca 2009, 11:29
przez sht » wtorek 23 czerwca 2009, 11:36
cman napisał(a):Ra3l napisał(a):Ja czytając ten/te znaki widze : "zakaz ruchu rowerów" i "nie dotyczy rowerów" Gdzie to jest napisane że nie dotyczy jednośladów ? A znaku nie ma takiego wyszczególnienia ... Więc moim zdaniem znak jest bez sensu, jeżeli to jest poparte jakimś paragrafem to fajnie, tylko skąd normalny kierowca ma to wiedzieć skoro on czyta znaki a nie uczy się ich na pamięć razem z paragrafami?!
A te paragrafy są dla kogo? Dla pasjonatów? To, że większość kierujących ma je w dupie, nie zmienia faktu, że mają oni obowiązek je znać.sht napisał(a):Na moje to zestawienie, przytoczone przez autora tematu, jest idiotyczne, bo jaki sens miałoby zakazywanie wjazdu rowerów - jednośladów, a pozwolenie na wjazd rowerów z 3 kołami i 4? Nie widzę tu żadnego sensu i logiki.cman napisał(a):Więc normalne jednośladowe rowery mogą wjeżdżać, a wielośladowe nie mogą. Mówiąc krócej, jest to zakaz ruchu rowerów wielośladowych.
przez Khay » wtorek 23 czerwca 2009, 11:46
sht napisał(a):Nie kwestionuję przepisów, chodzi mi tylko o sensowność tych 2 znaków razem i sensownośc wykluczenia tylko rowerów jednośladowych z ruchu.