To już nie jest zawracanie...to sie nadaje do lekarza.
Na równi z kręceniem się po skrzyzowniu X..6 razy..jakie jeszcze absurdy padną ?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » piątek 21 lutego 2014, 22:17
przez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:23
przez dylek » piątek 21 lutego 2014, 23:04
oskbelfer napisał(a):Baranek napisał(a):No dobrze Dylek. Niech będzie, że dyskutujemy chwilowo zgodnie z twoją teorią, że przed rondem trzeba migać (z czym ja się akurat nie zgadzam) wskazując zmianę kierunku jazdy. OK.
Ale - wjeżdżamy na rondo z lewym kierunkowskazem - no bo "niby" chcemy zawrócić - ale po przejechaniu pierwszego kółka - czy nie powinniśmy wyłączyć kierunkowskazu? Przecież zaczynając 2 kółko co sygnalizujemy? Przecież kierunku jazdy nie zmieniamy. Więc - czy zgodnie z twoją teorią nie powinniśmy przestać migać po przejechaniu 1 kółka a następnych 5 kółek - czy nie powinniśmy przejechać bez kierunkowskazu?
Baranek - bardzo dobre pytanieSzacun dla Ciebie
A odnośnie sygnalizowania na rondzie pwtórzę jeszcze raz --- zależy to od "budowy" ronda - jednak pytanie Twoje podtrzymuje i czekam na Dylka
przez szerszon » piątek 21 lutego 2014, 23:13
Szerszon - nie filozuj - ciekawe, co zrobisz i jak ocenisz "gostka" - który 4 razy zrobi "petelke" na rondzie
przez Baranek » sobota 22 lutego 2014, 01:29
dylek napisał(a):oskbelfer napisał(a):Baranek napisał(a):No dobrze Dylek. Niech będzie, że dyskutujemy chwilowo zgodnie z twoją teorią, że przed rondem trzeba migać (z czym ja się akurat nie zgadzam) wskazując zmianę kierunku jazdy. OK.
Ale - wjeżdżamy na rondo z lewym kierunkowskazem - no bo "niby" chcemy zawrócić - ale po przejechaniu pierwszego kółka - czy nie powinniśmy wyłączyć kierunkowskazu? Przecież zaczynając 2 kółko co sygnalizujemy? Przecież kierunku jazdy nie zmieniamy. Więc - czy zgodnie z twoją teorią nie powinniśmy przestać migać po przejechaniu 1 kółka a następnych 5 kółek - czy nie powinniśmy przejechać bez kierunkowskazu?
Baranek - bardzo dobre pytanieSzacun dla Ciebie
A odnośnie sygnalizowania na rondzie pwtórzę jeszcze raz --- zależy to od "budowy" ronda - jednak pytanie Twoje podtrzymuje i czekam na Dylka
Zostałem wywołany do tablicy to się wpiszę, choć nie podzielam zdania, że to dobre pytanie
Uznałem, że jest na tyle bzdurne, że szkoda klawiatury....
Dlaczego wyłączyć po pierwszym kółku ? Zawracanie jest zwrotem o 180 stopni, dlaczego więc dopiero po 360 ?
Robiąc drugie kółko kierunku nie zmieniamy...terefere... nie qmam tej filozofii...
Nie jarzę w ogóle skąd pomysł migania tylko jednego kółka z sześciu i jaka pokrętna filozofia doprowadziła do takich wniosków.
Dla mnie - mam zaprzestać sygnalizacji niezwłocznie po zakończeniu...robiąc kółka i dojeżdżając do kolejnych wylotów mam wybór: albo wyjeżdżam, albo kręcę się dalej. Jak się zamierzam kręcić dalej to nie zaprzestaję migania...zamierzam skończyć kręcenie i wyjechać to przestaję migać (że zamierzam dalej się kręcić )
osobiście bardzo mnie wkurza jak czekam na wjazd na rondo i widzę wyjeżdżający zza wyspy samochód, który nie ma lewego kierunku. Zakładam, że nie dokreci w moją stronę i mogę wjeżdżać, a tu zonk -wywinął w lewo bez kierunku![]()
Do Baranka odbiję pytanie: jak na zwykłym skrzyżowaniu będziesz chciał 6 piruetów zrobić to:
- wymigasz lewym wszystkie 6 ?
- wymigasz tylko pierwszy, a pozostałe 5 już nie
- pokręcisz się bez lewego, a chęć przestania kręcenia zamigasz prawym ?
przez dylek » sobota 22 lutego 2014, 10:29
Baranek napisał(a):Na zwykłym będę migał- bo zmieniam kierunek jazdy.
Na rondzie jadąc po obwiedni nie zmieniam. Tak jak nie migam na zakrętach w lewo.
przez maryann » sobota 22 lutego 2014, 11:05
przez dylek » sobota 22 lutego 2014, 12:58
maryann napisał(a):Nie, nie C12. Drogowcy zrobili kółko, to mamy zakręt. Zauważ, że PoRD rozróżnia zakręty oznakowane i nieoznakowane.
przez maryann » sobota 22 lutego 2014, 13:01
przez kg1956 » sobota 22 lutego 2014, 13:57
przez lith » sobota 22 lutego 2014, 14:04
przez mariusz79 » sobota 22 lutego 2014, 15:53
przez RossoneriDevil » sobota 22 lutego 2014, 16:17
przez szerszon » sobota 22 lutego 2014, 16:28
maryann napisał(a):Pamiętam, dla Ciebie tam jest prosto- żadnych zakrętów... Nie?
przez lith » sobota 22 lutego 2014, 16:49