czym sie rozni krotki od dlugiego i co oznaczaja??
Różni się tym, że... krótki jest krótki, a długi - długi :]
Obydwa oznaczają to samo, więc to, jak długo migam najczęściej nie zrobi żadnej różnicy. W rozważanej sytuacji prawy kierunkowskaz oznaczałby chęć zmiany kierunku jazdy lub chęć zmiany pasa ruchu i nic nie można poradzić na tę dwuznaczność, bo prawy kierunkowskaz mamy tylko jeden.
Różnica pojawi się, gdy za mną będzie jechał ktoś uważny i domyślny i na podstawie długości migania (czy mignięcia) domyśli się co dokładnie ten kierunkowskaz oznacza.
W najgorszym razie nic nie tracę tym, że zamigam krócej, w lepszym - przekazuję dodatkową informację.
a to oznakowanie jest perfekcyjne
Wjeżdżam na skrzyżowanie od dołu (od Wojska Polskiego). Chcę skręcić w lewo (w Katowicką), ale już na wjeździe dowiaduję się, że nie mogę, bo dozwolona jest tylko jazda w prawo lub na wprost. "Trudno" - myślę - "pojadę prosto (w Armii Krajowej), zawrócę i skręcę od jej strony w prawo". Jestem na wysokości mojego zjazdu na wprost, chcę zjeżdżać, a tu... zonk! Nie mogę zjechać, bo znaki poziome informują mnie, że mogę jechać tylko "na wprost". Teraz już sam nie wiem co to "na wprost" znaczy, ale faktem jest, że z obydwu pasów mam jechać tak samo, więc tutaj zjazd jest na pewno niemożliwy.
W tym momencie (stojąc w punkcie bez odwrotu) uzmysławiam sobie, że może strzałka "na wprost" przy wjeździe nie oznaczała "prosto przez skrzyżowanie", ale w takim razie co? "Prosto w ruch okrężny"? Bez sensu, bo przecież wszyscy dobrze wiedzą, co to ruch okrężny i w którą stronę jechać. Może "prosto przez wysepkę" - też coś tu nie pasuje... Decyduje się jednak zrealizować mój pierwotny zamiar jechania w lewo i... niespodzianka! Tutaj jest strzałka "w prawo" co może oznaczać tylko jedno - możliwość zjazdu!
Hura! Zagadka Projektanta rozwiązana! Opłaca się znać przepisy!
Jednak po chwili podniecenie opada, bo co byłoby, gdybym zamiast w lewo, chciał pojechać prosto...