LeszkoII napisał(a):Przecież ja nie będę się czepiał jak @Kombi, że napisałeś "sygnalizowania kierunku jazdy" skoro w przepisach mowa o zamiarze sygnalizowania... W każdym razie wiadomo, o co chodzi.
A powinieneś. Bo jedni chcą sygnalizować skręcanie (to jeszcze mogę zrozumieć) a inni kierunek jazdy przez skrzyżowanie (tego to już zrozumieć się nie da). A
w PoRD wyraźnie mowa o obowiązku sygnalizowania zmiany kierunku jazdy a nie skręcania czy kierunku jazdy przez skrzyżowanie.-----
LeszkoII napisał(a):Poważniejszym zmartwieniem jest postawienie przez Ciebie znaku "=" pomiędzy skręcaniem na skrzyżowaniu a zmianą kierunki jazdy na nim.
Zaraz, zaraz. Kto tutaj stawia znaki równości i myli różne pojęcia? Ja czy Ty? Przecież dopiero napisałem, że zmiana kierunku jazdy i skręcanie to nie jest to samo?
LeszkoII napisał(a):Jakbyś był łaskaw uzasadnić, dlaczego w Art. 25.1. oraz Art. 22.2. występuje to samo słowo - "skręcać"
Bo zarówno w Art.25.1. jak i Art.22.2. chodzi o pojazd skręcający. Za to w Art.22.5. chodzi już o pojazd zmieniający kierunek jazdy.
Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby skręcający pojazd zmieniał kierunek jazdy? Nie. Więc w czym problem?-----
szerszon napisał(a):A to niby dlaczego. masz strzałkę do skrętu w lewo i uważasz, że zmieniając kierunek jazdy nie musisz sygnalizować ?
Głupie pytanie.
Mam tylko strzałkę do jazdy w lewo przez skrzyżowanie. Skąd pomysł, że jazda w lewo przez skrzyżowanie oznacza jedną wielką zmianę kierunku jazdy w lewo? Więc jadę w lewo przez skrzyżowanie, a przed zjechaniem z niego włączam prawy kierunkowskaz bo podczas zjazdu zmieniam kierunek jazdy w lewo.
-----
szerszon napisał(a):Nigdzie nie widzę nic o kierunku ruchu.
Wiem, że nie widzisz, wielokrotnie o tym wspominałeś. Na szczęście to, że Ty nie widzisz na treść PoRD w żaden sposób nie wpływa i mowa o kierunku ruchu pokazanym na znaku C-12 jest tak samo jak była zanim tą treść "przeczytałeś".
-----
szerszon napisał(a):Co to za szczególne miejsce,że raczysz mu nadawać oddzielny kierunek...
Bezczelne kłamstwo! Ja żadnemu miejscu kierunku jazdy nie nadaję, tylko
widzę kierunek jazdy poruszającego się pojazdu tak samo przed jak i po wjechaniu na skrzyżowaniu. Niczym szczególnym skrzyżowanie nie jest.-----
szerszon napisał(a):kierunek jazdy bardzo często w twoim przypadku odmienny od oznakowania
Bezczelne kłamstwo! A z jakim niby oznakowaniem ten kierunek, w którym pojazd jedzie jest niezgodny?
Przecież nawet jeżeli chwilowo jedzie w takim kierunku jak kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu to koniec końców przez skrzyżowanie przejedzie w takim, jak strzałka sprzed skrzyżowania mu zezwoliła? Szczerze mówiąc to innego wyjścia nie widzę. Nie wydaje mi się możliwe spotkać takiego artystę, który przejeżdżając przez rondo pierścieniowe od wjechania do zjechania będzie miał inny kierunek jazdy niż kierunek ruchu na znaku C-12 pokazany. No chyba, że dla kogoś C-12 znaczy tyle samo co C-9...
-----
szerszon napisał(a):powyżej pisałeś, że zmiana kierunku jazdy nakazana P-8x
Bezczelne kłamstwo! Nic takiego nie napisałem.
Nigdzie nie napisałem, że strzałki P-8x odnoszą się do zmiany kierunku jazdy, wprost przeciwnie.-----
szerszon napisał(a):..kierunek jazdy zmieniamy dopiero przy zjeździe ze skrzyzownia i zawsze w prawo..co tam F-10 i P-8...
Co na to strzałki F-10 i P-8x sprzed skrzyżowania? Nic.
Ani jedne ani drugie nic nie mówią o zmianie kierunku jazdy tylko o kierunku jazdy przez skrzyżowanie.