Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 22:38

szerszon napisał(a):
dylek napisał(a):Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą...
https://goo.gl/maps/yKVn2tei51G2 , gdyż oznaczenie poziome stoi w sprzeczności z nią :P
Wybacz ale nie. Oznakowanie poziome dotyczy rozwidlenia, a nie ronda.Masz skrzyżowanie( rozwidlenie) przed rondem.

Szerszon :spoko:

przywracasz mi wiarę w ludzi, zwłaszcza instruktorów i egzaminatorów przez duże I i przez duże E :D

Udzieliłeś mi odpowiedzi - prawidłowych :lol: :lol: :lol: :thumb2:

Dylek - gdzie jest rozwidlenie ? Czy nie przypadkiem tam gdzie zaczyna się powierzchnia wyłączona z ruchu ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 11 grudnia 2016, 22:43

https://www.google.pl/maps/@51.2424049,22.5923163,61m/data=!3m1!1e3
Tu macie przed rozwidleniem strzałkę prosto/prawo, a za rozwidleniem oddzielnie prosto, oddzielnie w prawo...
Przed omawianym rondem za rozwidleniem jest na lewym pasie tylko prosto.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 11 grudnia 2016, 22:44

Na wysokości tuż przed rozpoczęciem ciągłej., przesuń sobie, bo manipulujesz :mrgreen:
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 22:45

Dylek - nie naginaj rzeczywistości.

Czy nie widzisz różnicy ? :wow: :lol: :help:
oskbelfer

Postprzez szerszon » niedziela 11 grudnia 2016, 22:46

oskbelfer napisał(a):

przywracasz mi wiarę w ludzi, zwłaszcza instruktorów i egzaminatorów przez duże I i przez duże E :D

Udzieliłeś mi odpowiedzi - prawidłowych :lol: :lol: :lol: :thumb2:

Zdziwiony ? Przecież wiadomo,że jestem naj...naj...naj... co wzbudza wściekłość u kontr rozmówców :lol:
Ale zadufanie w sobie :mrgreen:
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 11 grudnia 2016, 22:47

[quote="szerszon"][quote="STARYSZOFER"][size=200][color=#BF0000]Wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym [u]nie może[/u] sygnalizować zmiany kierunku jazdy lewym kierunkowskazem[/color][/size] – orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach.

[size=200][color=#FF4000]Na rondo wjeżdżamy bez włączania lewego kierunkowskazu - wyrok WSA w Gliwicach[/color][/size][/quote]Ogarnij się człowieku. Nawet nie umiesz przeczytać wyroku.[/quote]

[quote="szerszon"][[quote]Skoro temat lewego kierunkowskazu jest jasny [/quote]Oczywiście,że jest jasny. Wynika z Art 22.5[/quote]
[quote] proponuję wziąść na tapetę bezsensowny wymóg zajmowania lewego pasa przez L-ki w niektórych WORDACH przed SoRO. Problem dotyczy takze oblewania za okrążenie wyspy prawym pasem. Trzeba zrobić w końcu porządek z egzaminatorami bez pojęcia.[/quote]

Hahaha, kto tu nie umie zastosować się do wyroku. Powinno się wszystkim imbecylom niestosującym się do wyroku nakładać wysokie mandaty.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » niedziela 11 grudnia 2016, 22:51

STARYSZOFER napisał(a):
Hahaha, kto tu nie umie zastosować się do wyroku. Powinno się wszystkim imbecylom niestosującym się do wyroku nakładać wysokie mandaty.
Szanowny, który nie umie czytać ze zrozumieniem także nie umie zacytować i po prostu trolluje. Nie będę się tobą wymieniał na uprzejmości. Pokazałeś, że nie znasz przepisów, nie łapiesz słowa pisanego a i z kulturką na bakier.
Ps. Które to twoje konto ? Piętnaste ?
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 11 grudnia 2016, 22:53

szerszon - nie manipuluję...
Obrazek
Natchniony inaczej organizator ruchu na tym rondzie (z drugiej strony ) zabronił np. lewym pasem przejechać na wprost.... Nie zamierzam się tu teraz tłumaczyć z jego bubla - stwierdzam tylko fakty... Strzałki są już za rozwidleniem. Widać ja wół pas ruchu z jednej jego strony podwójna ciągła...z drugiej pojedyncza ciągła...a na środku strzałka w lewo.... to gdzie mogę pojechać tym pasem przez skrzyżowanie ? Może prosto ? Albo jak kto woli "pierwszym zjazdem w prawo" ?
dylek
Moderator

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 11 grudnia 2016, 22:54

Na-rondo-wjezdzamy-bez-wlaczania-lewego-kierunkowskazu

http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/31209996 ... restricted
STARYSZOFER

Postprzez PraktykRuchu » niedziela 11 grudnia 2016, 23:05

Zastanawiam się, na jakiej podstawie niektórym wydaje się tutaj, że mają więcej do powiedzenia w sprawie Prawa niż sąd. Co z tego, że będziemy stosować się do wytycznych instruktora X, czy egzaminatora Y, skoro stosowanie się do tych wytycznych może skończyć się ukaraniem przed sądem?

Wydaje mi się, że sędziowie są w czytaniu przepisów lepsi od instruktorów nauki jazdy. Sędziowie mają za sobą co do zasady studia prawnicze. Instruktor nauki jazdy, czy nawet egzaminator - już nie koniecznie.

Skoro więc sąd mówi, że w przepisach nie ma nic o obowiązku używania lewego kierunkowskazu przed rondem (ja, szczerze mówiąc, też nie wiem, w jaki sposób miganie w lewo przed rondem miało się mieć do "wyraźnego i zawczasu" sygnalizowania zmiany kierunku) - to znaczy, że nic tam takiego nie ma.

No, ale sędzia też człowiek, a ludzie są omylni. Dlatego w Polsce, jak w cywilizacji, postępowania sądowe są dwuinstancyjne. Poczekajmy na uprawomocnienie się wyroku. Stanie się wtedy częścią orzecznictwa. W Polsce nie można się wprawdzie powoływać na precedensy, ale orzecznictwo pełni istotną rolę.
PraktykRuchu

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 23:10

dylek napisał(a):szerszon - nie manipuluję...
Obrazek
Natchniony inaczej organizator ruchu na tym rondzie (z drugiej strony ) zabronił np. lewym pasem przejechać na wprost.... Nie zamierzam się tu teraz tłumaczyć z jego bubla - stwierdzam tylko fakty... Strzałki są już za rozwidleniem. Widać ja wół pas ruchu z jednej jego strony podwójna ciągła...z drugiej pojedyncza ciągła...a na środku strzałka w lewo.... to gdzie mogę pojechać tym pasem przez skrzyżowanie ? Może prosto ? Albo pierwszym zjazdem w prawo ?

Dylek pytania do Ciebie.

1. Co to jest rozwidlenie ?
2. Jak wygląda znak - powierzchnia wyłączona z ruchu ?

A teraz pytanie do wszystkich

Co to za znak i jak go interpretować ? https://www.google.pl/maps/@50.0160973, ... 6656?hl=pl

Dla mnie jest on trochę "głupawy"
oskbelfer

Postprzez szerszon » niedziela 11 grudnia 2016, 23:14

PraktykRuchu napisał(a):Zastanawiam się, na jakiej podstawie niektórym wydaje się tutaj, że mają więcej do powiedzenia w sprawie Prawa niż sąd.
To proste. Znamy się lepiej od sądu. Sąd ma coś poza PJ ?
skoro stosowanie się do tych wytycznych może skończyć się ukaraniem przed sądem?

Jak się ma mózg to się da obronić.
Wydaje mi się, że sędziowie są w czytaniu przepisów lepsi od instruktorów nauki jazdy.

Jak widać nie. Nie odróżniają kierunku ruchu od kierunku jazdy.
Sędziowie mają za sobą co do zasady studia prawnicze.
A z polonistyką to już gorzej. I cio z tego że mają za sobą, jak nie mają w sobie ?
Skoro więc sąd mówi, że w przepisach nie ma nic o obowiązku używania lewego kierunkowskazu przed rondem (ja, szczerze mówiąc, też nie wiem, w jaki sposób miganie w lewo przed rondem miało się mieć do "wyraźnego i zawczasu" sygnalizowania zmiany kierunku) - to znaczy, że nic tam takiego nie ma.
Sąd mówi ,że srondo to normalne skrzyżowanie, a na normalnym skrzyżowaniu skręcając w lewo masz zamiar sygnalizować. Toga nie chroni przed głupotą.
(ja, szczerze mówiąc, też nie wiem, w jaki sposób miganie w lewo przed rondem miało się mieć do "wyraźnego i zawczasu" sygnalizowania zmiany kierunku)
Bo nie masz pojecia o przepisach to nie wiesz. Umiesz tylko zakładać kolejne konta.
ale orzecznictwo pełni istotną rolę.
Zgodne z prawem -tak.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 11 grudnia 2016, 23:33

oskbelfer napisał(a):Dylek - nie naginaj rzeczywistości.

Czy nie widzisz różnicy ? :wow: :lol: :help:

Przecież to jest jedno skrzyżowanie, rozwidlenia i połączenia oraz rondo tworzą jedno skrzyżowanie, więc zarówno oznakowanie poziome jak i pionowe dotyczy rozwidlenia połączenia i ronda.
A ty znów zaczynasz manipulować? wstaw zdjęcie z drugiej strony ronda i odpowiedz na pytanie dlaczego znaki prowadzą w rozwidlenie prosto? :eek2:
https://www.google.pl/maps/@50.0146522, ... 6656?hl=pl

oskbelfer napisał(a):Co to za znak i jak go interpretować ?

Tablica E-1 przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym, aż dziw bierze że nie znasz znaków ale bawisz się w interpretację czy strzałka P-8x jest przed rozwidleniem czy za 5cm :eek2:
Ostatnio zmieniony niedziela 11 grudnia 2016, 23:36 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez dylek » niedziela 11 grudnia 2016, 23:34

oskbelfer napisał(a):Dylek pytania do Ciebie.

1. Co to jest rozwidlenie ?
2. Jak wygląda znak - powierzchnia wyłączona z ruchu ?

oskbelfer napisał(a):bardzo Cię proszę - nie traktuj mnie jak sztubaka :mrgreen: OK ?

:spoko:

P.S. https://goo.gl/maps/9zxUCtJckuG2 lub https://goo.gl/maps/jToHfYgDYn82
Tutaj na rondach też strzałki dotyczą tylko rozwidlenia i z pasa drugiego od prawej można będzie na rondzie w prawo pojechać ? :help:
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 00:17

Henq napisał(a):Przecież to jest jedno skrzyżowanie, rozwidlenia i połączenia oraz rondo tworzą jedno skrzyżowanie, więc zarówno oznakowanie poziome jak i pionowe dotyczy rozwidlenia połączenia i ronda.
Taaa...s świstak
Jedno skrzyżowanie a C-12+A-7 stoi za rozwidleniem. Skrzyżowanie w skrzyżowaniu. Ale porażka.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze