Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zawracanie na rondzie. Który pas i kierunkowskaz?

Postprzez szerszon » niedziela 28 sierpnia 2016, 08:03

szymon1977 napisał(a):Nie podniecaj sie Leszko - to ta sama bajka, ktora zasmieca internet juz od lat.

Przynajmniej zgodna z PoRD.
Brak dniesienia do rzeczywistosci, a wszelaki zwiazek z PoRD konczy sie na slusznym stwierdzenie, ze rondo to jedno skrzyzowanie. Szereg bledow logicznych, z ktorych zwrocilem uwage tylko na ten najzabawniejszy. Tu nawet nie ma po czym zamiatac.
To i tak zdecydowanie więcej. U ciebie obwiednia jest mostem łączącym odległe brzegi rzeki. :lol: I jesteś przezabawny pisząc o błędach logicznych. Trzeba je wykazać, aby je obnażyć. Ty odbywasz tylko ruch :lol: :lol: :lol:
A co kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowabiu ma do mojego kierunku jazdy przez skrzyzowanie? Nic.
:lol: :lol: :lol: W przypadku C-12 faktycznie nic. Tylko ja pisałem o T-18, czyli przebiegu drogi, która to powoduje zmianę kierunku ruchu a nie jazdy, w tym przypadku przez skrzyżowanie. Gdybym nie zastosował się do T-18 mój kierunek jazdy skończyłby się na trawniku. :lol: :lol: :lol:
A teraz do dziela i pokaz jak zmieniasz kierunek ruchu nie zmieniajac kierunku jazdy.
F-10 i T-18, zakręt, omijanie przeszkody na drodze, przejazd np przez rondo na wprost( zdjęcie wcześniej w tym wątku)
To jadacy pojazd nie ma kierunku jazdu bo wjechal na skrzyzowaniu?
Po pierwsze...cytuj staranniej. Nie ma wielu tak niechlujnych użytkowników na tym forum jak ty. Przykre na to patrzeć.
jeienić
Napisałem zmienić.Po drugie- wracamy do wcześniejszych spraw. Wskaż w przepisach kierunek jazdy na skrzyżowaniu. Po trzecie- albo posiada kierunek jazdy na wprost, jeśli jedzie przez skrzyżowanie na wprost, albo jest w trakcie jego zmiany. Cieszę się, że przyznałeś ,że jest to skrzyżowanie a nie pojedyncza droga czyli most łączący odległe brzegi rzeki :lol: :lol: :lol: .
Małymi kroczkami zmierzasz do przodu. Może za 10 lat...
Nic prostszego - wystarczy wziasc rower na plecy
Jaki kierunek ruchu ??? Kierunek CHODU !!!! :lol: :lol: :lol:
sankila napisał(a): Taa, a jaki logiczny.

]
Wykaż ,że nie jest logiczny. Tylko nie katuj nas po raz kolejny "wytycznymi" :lol: :lol: :lol: Jeśli komuś coś się zarzuca to wypadałoby to jakoś uzasadnić. Tego nigdy nie potrafiliście.
A te rysuneczki to stary numer szymona z rysunkiem E internetowej sławy. Tak, wjazd na skrzyżowanie nie jest zmianą kierunku jazdy. Rondo to nie cztery skrzyżowania...nawet szymon to zauważył( przypadkiem)Zanim komuś zarzucisz brak logiki sama naucz się chociaż czytać ze zrozumieniem.
- ale że znaki mogą kasować skrzyżowania i zmieniać kierunki jazdy na kierunki ruchu - tego nie wiedziałam
To akurat mnie nie dziwi. Generalnie mało wiesz. Wystarczy na skrzyżowaniu na jednej z dróg wyznaczyć drogę wewnętrzną. I już nie ma skrzyżowania.
I gdzie jest napisane, że zmienia kierunek ruchu w jazdy i na odwrót ?
Macie pełne gęby zapchane frazesami o prawie, a nie do pomyślenia dla was, że nadajecie to samo znaczenie dwóm różnym bytom.
To dlatego rondo "kwadratowe i turbinowe tak was boli, że aż szymon dokonał klasyfikacji niechętnie przyznając, że na tych rondach nie zastosuje swoich chorych wizji i czepił się pierścieniowego. To pytam po raz kolejny( wołanie na puszczy) ...gdzie jest taki podział ? Może C-12 jest jakiś inny ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 sierpnia 2016, 09:18

szymon1977 napisał(a): to ta sama bajka, ktora zasmieca internet juz od lat
Napisz lepszy artykuł. Nie potrafisz? Dopiero byłby ubaw, gdybym przeczytał w nim o "dwóch odległych brzegach rzeki", "resoraku i piaskownicy", "tórbo i dizlu", "faktycznym, rzeczywistym, własnym kierunku". Coś o zaśmiecaniu Internetu :lol: :lol: :lol:
sankila napisał(a):ale że znaki mogą kasować skrzyżowania i zmieniać kierunki jazdy na kierunki ruchu - tego nie wiedziałam
Tobie znak C-12 akurat dzieli skrzyżowanie na kilka "typu Y" (z owalnym daszkiem) ;)
sankila napisał(a):zmienić kierunek jazdy na kierunek ruchu - to jest dopiero cud.
Jak bym się nie bawił w argumentację pokroju "kierunek ruchu / kierunek jazdy", bo nie jest ona najmocniejsza. Udowodniono wielokrotnie, że C-12 nie ma innego znaczenia jak nakaz obierania ustalonego strzałkami kierunku podczas objeżdżania nieprzejezdnej wyspy centralnej na skrzyżowaniu. Tak rozumiany "kierunek......" ma ścisłe powiązanie z obecnością wyspy - jako kanalizującej ruch przeszkody (urządzenia). Nie ma zaś on jakiegokolwiek znaczenia, jeżeli rozpatrujemy kierunek jazdy, którego zmianę(a przede wszystkim jej zamiar) obowiązani jesteśmy sygnalizować wg. art. 22. Przy ustalonych wlotach i wylotach skrzyżowania, kierunki jazdy wyznaczają ich wzajemne relacje, co potwierdzają tablice przeddrogowskazowe. Gdy zamierzam opuścić skrzyżowanie lewym wlotem, to znaczy że zamierzam skręcić w lewo czyli zmienić kierunek jazdy w lewo: zgodnie z przepisami §36 ust. 1 lub niezgodnie. Potwierdzają to strzałki umieszczane na skrzyżowaniach (art. 2 pkt 10), w tym skrzyżowaniach skanalizowanych na których umieszczono na lotach znak C-12 (odpowiednio do wytycznych znakowania pionowego wlotów skrzyżowań).
LeszkoII

Postprzez kg1956 » niedziela 28 sierpnia 2016, 21:45

Zanim wątek zostanie zamknięty jako kolejna "jałowa dyskusja o rondach" chciałbym dorzucić swój kamyczek do ogródka...
1. Znamy wszyscy znak pionowy F-10, tak chętnie przytaczany przez niektórych forumowiczów. Odpowiedni do niego paragraf brzmi:
§ 72. 1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.

O jakich kierunkach jazdy myśli Ustawodawca? Po kształtach strzałek umieszczonych na znaku domyślam się, że tymi kierunkami jazdy są:
- zawracanie,
- w lewo,
- prosto,
- w prawo.
Jeśli ktoś ma inne propozycje nazwania tych kierunków jazdy to proszę podać.
2. Czy te kierunki jazdy to są te same kierunki jazdy, których zmianę ( a ściśle zamiar zmiany) art. 22.5 obarcza obowiązkiem sygnalizowania?
kg1956

Postprzez szerszon » niedziela 28 sierpnia 2016, 21:55

Tak, to te same kierunki. Wynika to z 220, gdzie napisano, że w przypadku gdyby określenie właściwego kierunku jazdy stanowiło wątpliwość stosuje się F-10 lub F-11.
szerszon

Postprzez Ania26 » niedziela 28 sierpnia 2016, 23:15

kg1956 napisał(a):O jakich kierunkach jazdy myśli Ustawodawca? Po kształtach strzałek umieszczonych na znaku domyślam się, że tymi kierunkami jazdy są:
- zawracanie,
- w lewo,
- prosto,
- w prawo.
Jeśli ktoś ma inne propozycje nazwania tych kierunków jazdy to proszę podać.

Dyskusja nie tyczy się zwykłego skrzyżowania na ktorym możesz wybrać kierunek w lewo, prosto, w prawo.

Dyskusja tyczy się skrzyżowań o ruchu okrężnym na których ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12 i jedyna możliwość zmiany tego kierunku to skręt w prawo w odpowiedni wylot.

Mam wrażenie, że niektórzy kompletnie nie wiedzą co to jest skrzyżowanie o ruchu okręznym i chcą jechać na nim jak na zwykłym skrzyżowaniu. :roll: Ale to postawa dobra do pierwszej kolizji na rondzie.... potem się reflektują.
Ania26

Postprzez szerszon » niedziela 28 sierpnia 2016, 23:39

Klonie..ile razy trzeba cii napisać,że skrzyżowanie jest jedno samo w sobie. Nie ma podziału na skrzyzowania w kształcie O,K T Y X
Dyskusja nie tyczy się zwykłego skrzyżowania na ktorym możesz wybrać kierunek w lewo, prosto, w prawo.
N o popatrz... z czego wynika wniosek,że kilkadziesiąt tysięcy skrzyżowań w Polsce jest źle oznaczonych Bo jest i C-12 i F-10... rozumiem ,że zastosowanie sie do F-10 powoduje sprzeczność z C-12 ? :lol: :lol: :lol:
na których ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12 i jedyna możliwość zmiany tego kierunku to skręt w prawo w odpowiedni wylot.
Jestęś niekonsekwenty merduś...ruch czy kierunek ? zdecyduj się w końcu. Ruch się odbywa i zmiana tego ruchu to skręt w prawo...ok, raczej ruch kierownicą w prawo. Niech ci będzie, ale mam sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy, a nie jakiegoś tam ruchu odbywającego się...brak logiki.
Mam wrażenie,
i have a dream :lol: :lol: :lol: a są niezwykłe skrzyżowania w art 2 napisano o jednym rodzaju skrzyżowania..masz inną definicję w tymże artykule ?
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 00:20

Wyczuwam pewną niekonsekwencję. Jeśli dobrze nazwałem przytoczone w paragrafie 72.1 kierunki jazdy, to wybierając jeden kierunek jazdy (np. w lewo) nie mam obowiązku sygnalizować, albowiem obowiązek sygnalizowania nakłada art.22.5 wyłącznie na zamiar ZMIANY kierunku jazdy. Wytłumacz mi tę niekonsekwencję. A może któryś przepis jest źle sformułowany?
kg1956

Postprzez sankila » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 00:23

LeszkoII napisał(a):Tobie znak C-12 akurat dzieli skrzyżowanie na kilka "typu Y" (z owalnym daszkiem) ;)
Tak się składa, że - ze znakami czy bez - liczba skrzyżowań mi się nie zmienia.
Ale gdybyś zechciał odpowiedzieć na moje pytania, które Ci zadałam w stosownym wątku, byłabym zobowiązana...
viewtopic.php?f=3&t=39354&start=60#p400686
Udowodniono wielokrotnie, że C-12 nie ma innego znaczenia jak nakaz obierania ustalonego strzałkami kierunku podczas objeżdżania nieprzejezdnej wyspy centralnej na skrzyżowaniu.
To dlaczego C12 nie stoi przed każdą wyspą? Większość wysp ma C1/C2 i nikt pod prąd nie jeździ?
Tak rozumiany "kierunek......" ma ścisłe powiązanie z obecnością wyspy[...]Nie ma zaś on jakiegokolwiek znaczenia, jeżeli rozpatrujemy kierunek jazdy, którego zmianę(a przede wszystkim jej zamiar) obowiązani jesteśmy sygnalizować
. Jest coś w przepisach, że sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy zależy od "rozumienia kierunku"? A może mamy dwa rodzaje zmiany kierunku jazdy - ważny i nieważny?
A jak rozumiesz tę zmianę kierunku? Czy tu mam "ścisłe powiązanie z obecnością remontu" i nie jestem obowiązana sygnalizować, bo "MÓJ kierunek jazdy się nie zmienia?
Obrazek
A tu? Skoro JA chcę skręcić w lewo, to zapewne nie potrzebuję sygnalizować prawoskrętów "bez znaczenia dla MOJEGO kierunku jazdy"?
Obrazek

Gdy zamierzam opuścić skrzyżowanie lewym wlotem, to znaczy że zamierzam skręcić w lewo czyli zmienić kierunek jazdy w lewo
Nie Ty ustalasz, co jest zmianą kierunku jazdy, a przepisy ściśle precyzują lewoskręt, jako skręt w drogę poprzeczną a nie "opuszczenie skrzyżowania lewym wlotem".

Jak bym się nie bawił w argumentację pokroju "kierunek ruchu / kierunek jazdy", bo nie jest ona najmocniejsza.
Ja się nie bawię w argumentację - ja je odróżniam.
Proszę bardzo:
ObrazekObrazek
D3 informuje, że droga ma jeden kierunek ruchu - wskazany strzałką; C5 mówi, że pas ma jeden kierunek jazdy - wskazany strzałką.
A teraz odpowiedz na dwa prościutkie pytania:
1/ czy kierunek ruchu na drodze D3, wyznaczony strzałką, pozwala na skrzyżowaniu zmienić kierunek jazdy (ruchu pojazdu)? Tak/Nie?
2/ czy kierunek jazdy (ruchu pojazdu), wyznaczony strzałką C5, pozwala zmienić kierunek ruchu (kierującego/pojazdu) na skrzyżowaniu? Tak/Nie?
Odpowiedź uzasadnij - to może dotrze do Ciebie, że nie są to pojęcia tożsame.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 10:07

sankila napisał(a):o dlaczego C12 nie stoi przed każdą wyspą?
Znak C-12, poza funkcją dopełniania cechy "kierunku prawostronnego", ma ciekawsze konsekwencje i zastosowania:
- łącznie z A-7 reguluje pierwszeństwo;
- zabrania przejeżdżania przez wyspę;
- potwierdza, że na wszystkich wlotach znajdują się C-12;
- dla wszystkich na skrzyżowaniu ustala wyłącznie jednostronne objeżdżanie wyspy.
sankila napisał(a):Jest coś w przepisach, że sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy zależy od "rozumienia kierunku"? A może mamy dwa rodzaje zmiany kierunku jazdy - ważny i nieważny?
Na pewno nie można przypisywać "kierunkowi jazdy" każdego dowolnego znaczenia, lecz wywodzić je trzeba z kontekstu innych norm. Czy źle się stało, że w PoRD nie napisali, że na niebezpiecznym zakręcie nie skręcamy w sensie zmiany kierunku jazdy, o której mowa w art. 22? Jeszcze raz: każdorazowe machanie kierownicą nie powoduje każdorazowej zmiany kierunku jazdy. Przy jeździe z b. małą prędkością zmianę pasa ruchu(np. w celu ominięcia) wykonujemy ruchem kierownicy podobnym do kręcenia nią przy zmianie kierunku jazdy.
sankila napisał(a):A jak rozumiesz tę zmianę kierunku? Czy tu mam "ścisłe powiązanie z obecnością remontu" i nie jestem obowiązana sygnalizować, bo "MÓJ kierunek jazdy się nie zmienia?
Mignę krótkiego... (takie oczko do Ciebie: ;) ;) ;) ;) ) Art. 3. 1. A gdzie niby zmieniam kierunek jazdy?
sankila napisał(a):A tu? Skoro JA chcę skręcić w lewo, to zapewne nie potrzebuję sygnalizować prawoskrętów "bez znaczenia dla MOJEGO kierunku jazdy"?
Ten znak informuje o alternatywnych poszczególnych skręceniach na odrębnych skrzyżowaniach(względnie przejazdach przez pas dzielący).
sankila napisał(a):Nie Ty ustalasz, co jest zmianą kierunku jazdy, a przepisy ściśle precyzują lewoskręt, jako skręt w drogę poprzeczną a nie "opuszczenie skrzyżowania lewym wlotem".
Jedno drugiemu sprzyja - podawałem ten argument N-razy szymonowi1977, ale chłopak zaczął od tego momentu gwiazdorzyć. Może wrócimy to argumentu szerszona: poruszasz się cały czas tą samą drogą... więc nie opuszczasz żadnej przy jeździe na wprost.
sankila napisał(a):1/ czy kierunek ruchu na drodze D3, wyznaczony strzałką, pozwala na skrzyżowaniu zmienić kierunek jazdy (ruchu pojazdu)? Tak/Nie?
Pozwala, gdyż nie ma nic w spólnego z kierunkiem jazdy, o którym mowa w art. 22. Tutaj akurat mamy podobieństwo do C-12 (tylko nie pomyśl, że zmieniłem zdanie jakoby obwiednia stała się jednokierunkową drogę/jezdnią) :D
sankila napisał(a):2/ czy kierunek jazdy (ruchu pojazdu), wyznaczony strzałką C5, pozwala zmienić kierunek ruchu (kierującego/pojazdu) na skrzyżowaniu? Tak/Nie?
Nie.
sankila napisał(a):Odpowiedź uzasadnij - to może dotrze do Ciebie, że nie są to pojęcia tożsame.
Wiem, że nie są tożsame. Jestem ostatnim, który stosowałby "wykładnię słownikową".
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 16:27

kg1956 napisał(a):1. ...F-10...
2. Czy te kierunki jazdy to są te same kierunki jazdy, których zmianę ( a ściśle zamiar zmiany) art. 22.5 obarcza obowiązkiem sygnalizowania?
Na parkingu stoja dwa auta: Maluch i Ferrari. Czy te dwa auta sa takie same bo oba czerwone? Nie.

Jak widac marny to pomysl aby twierdzic, ze dwa odmienne okreslenia oznaczaja jedno i to samo tylko dlatego, ze posiadaja jedna wspolna ceche. No chyba, ze nie widzisz roznicy pomiedzy Maluchem a Ferrari gdy oba sa czerwone? Bo roznicy pomiedzy zmiana kierunku jazdy opisana w art.22.5. a kierunkiem jazdy przez skrzyzowanie pokazanym na f-10 wielu nie widzi z pewnoscia.

Popatrz tutaj:

Obrazek

Niebieski przejechal przez skrzyzowanie na wprost i kierunku jazdy nie zmienil. Czerwony tez przejechal przez skrzyzowanie na wprost ale kierunek jazdy zmienil. Masz watpliwosci?

.....
LeszkoII napisał(a):Napisz lepszy artykuł.
Nie iczekuj zbyt obszernego artykulu od kogos, kto PoRD nie interpretuje tylko stosuje sie do jego literalnej tresci. Nie jestem idealista-wizjoner Sztal zeby tworzyc i propagowac swoje autorskie zasady jakimis oderwanymi od PoRD i od rzeczywistosci wypracowaniami. I nie interesuje mnie to, ze w PoRD specjalnych zasad dla rond nie ma.

Jedyne co moge napisac, to aby przestac interpretowac art.22.2., art.22.5., art.25.1. jako odnoszace sie do calego przejazdu przez skrzyzowanie i zgodnie z ich literalna trescia zastosowac je tam, gdzie faktycznie wystepuje skrecanie, zmiana kierunku jazdy i przecinanie sie kierunkow ruchu (aby nie bylo, ze robie OT przypomne, ze c-12 bez a-7 nadal mozna spotkac).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 19:47

szymon1977 napisał(a):jako odnoszace sie do calego przejazdu przez skrzyzowanie
Zawiesiłeś się na etapie § 87 ust. 1 i 2., do których podchodzisz łamiąc wykładnię literalną, bo dopisujesz słowo "PRZEZ", którego w nich literalnie nie ma! Obłuda? Kłamstwo? Niekonsekwencja?
Już Ci dowodziłem, że na podstawie tego przepisu nie można wnioskować inaczej niż przez utożsamienie skręcania ze zmianą kierunku jazdy, oczywiście nie skręcania szosowego - bo zakrętów nie oznacza się znakami P-8x.
szymon1977 napisał(a):aby nie bylo, ze robie OT przypomne, ze c-12 bez a-7 nadal mozna spotkac
Robisz OT, używasz głupich przykładów i stosujesz na ich podstawie pokrętną logikę.
LeszkoII

Postprzez papadrive » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 20:26

szymon1977 napisał(a):Popatrz tutaj:

Obrazek

Niebieski przejechal przez skrzyzowanie na wprost i kierunku jazdy nie zmienil. Czerwony tez przejechal przez skrzyzowanie na wprost ale kierunek jazdy zmienil. Masz watpliwosci?.

Niebieski przejechał przez skrzyżowanie na wprost, a czerwony opuścił drogę biegnącą po łuku i skręcił (zmienił k.j.) w lewo, w drogę przecinającą się z drogą, którą jechał wcześniej.
Gdyby jechał od dołu, po prawej, to byłoby na wprost.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Ania26 » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 20:45

Czy pan Sztal ma nadal uprawnienia egzaminatora? Wypisując takie bzdury, aż prosi się, żeby zweryfikować jego wiedzę:
Z formalno-prawnego punktu widzenia nie ma obowiązku sygnalizowania zjazdu z ronda, gdyż nie jest to zmiana kierunku jazdy a jedynie zmiana kierunku ruchu.

Ten ........... chce złamac jedną z podstawowych zasad ruchu drogowego - użycia prawego kierunkowskazu podczas zjazdu ze skrzyżowania o ruchu okrężnym, podyktowanego artykułem 22.5 i zmianą kierunku jazdy w prawo. :!: :!: :!:

Jednak w określonych warunkach konieczność wykonania tej czynności może być podyktowana przepisem art. 3 w zakresie uczynienia go bardziej bezpiecznym.

Gdzie on widzi w artykule 3 coś o kierunkowskazach? To już są absurdy absurdów. Lepiej wyedukowałby się z czego wynika kierunkowskaz zjazdowy.
Kompromitacja na całego!
Ania26

Postprzez papadrive » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 20:49

Ania26 napisał(a):
Gdzie on widzi w artykule 3 coś o kierunkowskazach? To już są absurdy absurdów. Lepiej wyedukowałby się z czego wynika kierunkowskaz zjazdowy.
Kompromitacja na całego!

O wielu rzeczach nie ma w art.3, ale prawie wszystkie (jeśli nie wszystkie :wink: ) wykroczenia można pod niego podciągnąć.
A to jest kierunkowskaz zjazdowy i najazdowy? A podjazdowy czy wyjazdowy też jest? :eek2:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Ania26 » poniedziałek 29 sierpnia 2016, 20:55

papadrive napisał(a):
Ania26 napisał(a):Gdzie on widzi w artykule 3 coś o kierunkowskazach? To już są absurdy absurdów. Lepiej wyedukowałby się z czego wynika kierunkowskaz zjazdowy.
Kompromitacja na całego!

O wielu rzeczach nie ma w art.3, ale prawie wszystkie (jeśli nie wszystkie :wink: ) wykroczenia można pod niego podciągnąć.

Większość wykroczeń wynika z poszczególnych przepisów ruchu drogowego. Użycie kierunkowskazów jest uregulowane w artylukule 22.5, a Sztal nie rozumie dlaczego włącza kierunkowskaz zjazdowy. Skoro egzaminator nie rozumie podstawowych zasad ruchu to już jest kompromitacja na całego.
Ania26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze