To już są bzdurki na patyku....szerszon napisał(a):Jak to nie? Wjeżdżając na rondo możliwy jest tylko jeden kierunek - wskazany na znaku C-12.
strzałki na znaku C-12 są skierowane w różne strony... w trzy podpowiem..no to jaki kierunek jazdy ?
Przecież par 36 wyraźnie mówi - "Ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12"
Także strzałki na znaku C-12 wskazują jeden kierunek - przeciwny do ruchu wskazówek zegara (jeden z dwóch możliwych w ruchu obrotowym i okrężnym)
Oczywiście, że nie ma zamiaru zmiany kierunku. Żeby był zamiar musiałbym mieć wybór, jechać tak jak na znaku C-12 albo w kierunku przeciwnym.dylek napisał(a):No ale jest zmiana...z tego który miałeś, na ten wskazany na znaku...A to możesz obrać inny kierunek wjeżdżając na rondo? na podstawie jakiego przepisu? Ja myślałem że na rondzie obowiązuje kierunek wskazany na znaku C-12.
I teraz clue...zamierzasz się do tej zmiany zastosować, czy nie ?
Jest zamiar czy go nie ma ?
A czy zgodnie z przepisami mam wybór? Oczywiście nie. Nie ma więc mowy o zamiarze. Wg mnie sprawa jest jasna.
dylek napisał(a):szerszon - ale ty niekumaty jesteś
Przejazd tak jak strzałka to 2 skręty w prawo...
Jeden sygnalizowany, bo z zamiarem, drugi niesygnalizowany, bo bez zamiaru...
Czego w tej oczywistej oczywistości nie pojmujesz ?
Dylek jakbyś jeszcze narysował kierunek obowiązujący na skrzyżowaniu to byś zakumał. A ty zwyczajnie pomijasz sobie ruch okrężny,