Czy aby na pewno? Zdecydowanie istnieje w PoRD coś takiego jak "zmiana kierunku jazdy". Czy jest to jednak pojęcie bezwzględne, czy względne? Czy jeżeli jest to pojęcie względne to względem czego ta zmiana kierunku jazdy następuje?LeszkoII napisał(a):...nie istnieje coś takiego jak "zmiana kierunku jazdy względem (kierunku) ruchu".
Aby nie było niedomówień zaznaczę, że moim zdaniem we wszystkich poniższych sytuacjach pojazd niebieski jadąc na wprost do góry jest zobowiązany przez Art.22.5. użyć kierunkowskazu oraz przez Art.22.2.1. zbliżyć się do prawej krawędzi jezdni (oczywiście poza sytuacją "A"). Nie mam natomiast nic przeciwko użyciu lewego kierunkowskazu gdyby pojechał dalej łukiem (oczywiście poza sytuacją "F", w której lewy kierunkowskaz pomylony zostałby z sygnalizacją zmiany pasa ruchu).
Sytuacja "A": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy. NIE WIEMY.
Nie wiemy w jakim kierunku jechał wcześniej, nie wiemy w jakim kierunku pojechałby gdyby kierunek jego jazdy pozostał bez zmian, nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy.
Sytuacja "B": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy? TAK.
Wcześniej jechał łukiem, gdyby kierunku jazdy nie zmienił dalej jechałby łukiem, rozpoczynając jazdę prosto zmienił kierunek jazdy.
Sytuacja "C": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy? TAK.
Wcześniej jechał łukiem prowadzony przez drogę, gdyby kierunku jazdy nie zmienił dalej jechałby łukiem prowadzony przez drogę, zjeżdżając z drogi na łąkę zmienił kierunek jazdy.
Sytuacja "D": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy? TAK.
Wcześniej jechał łukiem prowadzony przez drogę, gdyby kierunku jazdy nie zmienił dalej jechałby łukiem prowadzony przez drogę twardą, zjeżdżając z drogi twardej na drogę gruntową zmienił kierunek jazdy.
Sytuacja "E": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy? TAK.
Wcześniej jechał łukiem prowadzony przez drogę z pierwszeństwem przejazdu, gdyby kierunku jazdy nie zmienił dalej jechałby łukiem prowadzony przez drogę, zjeżdżając z drogi z pierwszeństwem przejazdu na drogę podporządkowaną zmienił kierunek jazdy.
Sytuacja "F": Czy w miejscu zaznaczonym żółtym kółkiem pojazd niebieski zmienił kierunek jazdy? TAK.
Zastanów się sam, dlaczego.
-----
...zgadza się, definicji zmiany kierunku jazdy w PoRD brak. Ale wszystko wskazuje na to, że się mylisz. Zarówno logika jak i mizerne efekty stosowania PoRD w oparciu o Twoje myślenie. Mylisz ze zmianą kierunku jazdy przejazd inaczej niż na wprost przez miejsce, w którym istnieje możliwość wyboru kilku kierunków jazdy (może nie do końca tak jak napisałem, ale mam nadzieję, że nie masz większych zastrzeżeń do tego określenia).LeszkoII napisał(a):Doszukiwanie się korelacji między kierunkiem ruchu a kierunkiem jazdy nie ma podstaw prawnych...
-----
Jaki jest kierunek ruchu, który odbywa się dookoła wyspy?LeszkoII napisał(a):Właśnie to mi się nie podoba w Twoich interpretacjach, że C-12 kojarzysz z kierunkiem ruchu dookoła wyspy, podczas gry znak oznacza odbywanie się ruchu dookoła wyspy - co trudno nazwać kierunkiem ruchu.
-----
PS. Zmniejszyłem rysunek i nic nie widać. Powiększyć z powrotem?