szerszon napisał(a):Paragraf 90.2
nic na to nie poradzę.
Wszystko jasne, tylko czy
odcinki linii ciągłej na oznakowaniu [P-18] należny potraktować jak linie segregacyjne ciągłe [P-2] - podobnie jak
Leszko, mam
poważne wątpliwości.
Swoje zdanie opieram między innymi
o wjazd i wyjazd do/z wyznaczonego stanowiska postojowego "koperta" [P-20]. Oznakowanie również składa się z
odcinków linii ciągłych, a co do możliwości ich przekraczania trudno mieć wątpliwości.
Zarówno przy [P-18], jak i [P-20] definicja jest analogiczna - wręcz
znaczeniowo tożsama - i jasno formułuje znaczenie oznakowania -
wyznaczenie miejsca postojowego, tylko tyle i aż tyle (jakkolwiek każdy sobie dopasuje wg własnej interpretacji).
Podobnie jest ze znakiem "linia bezwzględnego zatrzymania" [P-12], jest
odcinek linii ciągłej, ale stanowi ono odrębne, niezależne (od [P-2b]) znaczeniowo oznakowanie, które nie zabrania przejazdu/najazdu.
Zwracam uwagę, że przy tego typu oznaczeniach (zabraniających wjazdu/przejazdu) prawodawca wyraźnie uwidacznia
zakaz przejeżdżania i najeżdżania na linię lub obszar wyznaczony oznakowaniem, który klarownie
przedstawia w tekście przepisu, dotyczy to [P-2], [P-3], [P-4], [P-21] - podobnego obostrzenia brak w przypadku [P-12] i [P-20].
Powiem więcej,
linia krawędziowa [P-7b] i [P-7d] oznacza zakaz wjazdu na pobocze kierującemu pojazdem samochodowym, natomiast
zakaz ten
nie dotyczy pojazdów innych niż samochodowe, które mogą przejeżdżać i najeżdżać na linię, ponieważ mogą korzystać z pobocza.
Jak powiedziałem - mam
wątpliwości w całej tej sprawie i dlatego trzymam kciuki za
Uciekaj1, ponieważ kolizja powstała w wyniku
zachowania drugiego kierowcy, a co
do dowodu winy się nie wypowiadam.