szymon1977 napisał(a):1. bez linii masz zostawić dla pieszych minimum 1,5 m. W obu przypadkach może się okazać, że Twoja cytryna się nie zmieści a moje SC owszem.
-----
2.Mówimy o opcjach znak B-36 + tabliczka "nie dotyczy chodnika"?
a). jest znak z tabliczką - możesz zaparkować tylko na chodniku (innej opcji znaki nie pozostawiają).
b). nie ma znaku - możesz zaparkować na jezdni, częściowo na jezdni i chodniku, tylko na chodniku (na podst przepisów ogólnych),
c). jest znak bez tabliczki - nie możesz w ogóle zaparkować (bo znak tego zabrania).
-----
3.I co z tego...
-----
4. a przy samym znaku pionowym pozostawienie dla pieszych 1,5 m to już Twoja rola.
-----
5.A czy zajmując na metrowym chodniku chociażby 10 cm zostawiasz minimum 1,5 m?
1. Pokaż mi ten warunek przy D-18

2. Nie rozśmieszaj mnie.
mam D-18, nie mam D-18
3. Super argument

4.To twoje przekonanie nie wynikające z zastosowania znaku patrz pkt 2.
Skoro głównym kryterium byłoby pozostawienie 1,5m przy zastosowaniu znaku to po co go stosować skoro z przepisów wynika,ze można parkować na chodniku pod pewnymi warunkami.
Druga część Art 47.2
...Inny pojazd o DMC nieprzekraczającej 2,5t może byc w cało,ści umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi....
Czy te "odpowiednie znaki drogowe" to tylko znaki poziome ? gdzie to napisane ?
5. zarzucasz mi braki w języku polskim a tu pokazujesz taka indolencję,że nie wiem już co napisać....

Nigdzie nie napisałem,ze w takim przypadku zajmuje chociaż kawalątek chodnika.
Napisałem:
szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/r0yr6
ten chodnik ma około 1m szerokości. czy to jest jednoznaczne z tym ,ze nie mogę podjechać w ten sposób, aby zderzak był na wysokości krawężnika ?
Nie kuma ?
=================
i mała edytka
z 220
5.2.18
...dla wyznaczenia postoju po lewej stronie drogi stosuje sie tabliczki T-30...
Masz swoje wyznaczone...