Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 maja 2012, 11:32

szerszon napisał(a):Nie mam zamiaru sie spierać, ale gdyby nie było znaku to sobie Art 17 mógłbyś.... :)
To się nie spieraj. Bo gdyby nie było znaku D-41 to Art.17.1.1. oraz Art.17.2. obowiązywałby Cię nadal - tak samo jak i pozostałe, ale z tą małą różnicą, że mógłbyś nie wiedzieć w którym miejscu. Możliwe, że o wyjeździe ze strefy zamieszkania, a co za tym idzie obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu zorientowałbyś się we właściwym miejscu. Możliwe także, że o wyjeździe ze strefy zamieszkania dowiedziałbyś się od policjantów, którzy zatrzymaliby Cię celem pouczenia. Ale możliwe także, i chyba najbardziej prawdopodobne, że zorientowałbyś się dopiero po kilku skrzyżowaniach, jadąc np. dwupasmówką, gdzie miałbyś pewność, że w strefie zamieszkania już nie jesteś. Gdy przypomniałbyś sobie stukającego się w czoło kierującego pojazdem, który hamował z piskiem opon gdy wjeżdżałeś na coś, co myślałeś, że jest skrzyżowaniem z przekonaniem o własnym pierwszeństwie. Widocznie, tamten kierujący posiadał skądś wiedzę tajemną, niedostępną przeciętnemu kierującemu, być może po prostu widział tablicę D-40, którą mijałeś, a której nie widziałeś i wiedział, że zgodnie z Art.17.2. miałeś obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa przejazdu.

Na szczęście ktoś mądry wpadł na pomysł poinformować Cię o fakcie wjazdu i wyjazdu ze strefy zamieszkania, wymyślił tablice D-40/D-41, a drogowców zobowiązywał umieszczać je w odpowiednim miejscu przy drodze. Więc cała historyjka może się zdarzyć chyba jedynie jak komuś tablica D-41 przyda się np. do budowy kurnika i sobie ją odkręci. Na wszelki wypadek warto więc zapamiętać wjeżdżając do strefy zamieszkania, w którym miejscu tablica D-40 stała, i wyjeżdżając ze strefy zamieszkania spełnić swoje obowiązki niezależnie, czy tablicę D-41 zobaczymy. Także w tej sytuacji Art. 17.1.1., Art. 17.2. obowiązują nadal, podobnie jak np. bez wyznaczonych pasów ruchu obowiązuje nadal Art.22.4., choć tutaj raczej aż takich dylematów byś nie miał.

Jeżeli masz ochotę to możesz sobie Art.17., jak i wszystkie pozostałe... , mnie osobiście takie zabawy nie rajcują, i odpowiednie artykuły pozostawię na właściwym miejscu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 29 maja 2012, 13:08

Jakbyś nie miał znaku to skąd bys wiedział do czego masz sie stosować ? Na pewno nie do Art 17....
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 maja 2012, 16:48

szerszon napisał(a):Jakbyś nie miał znaku to skąd bys wiedział do czego masz sie stosować ?
Z kursu na prawo jazdy bym wiedział, że mam się stosować do Kodeksu, w tym Art.17. Jakbym wjechał do strefy zamieszkania, to właśnie z Kodeksu bym wiedział, że wyjeżdżając z tej strefy zamieszkania będę miał wynikający z Art.17 obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. Pewnie bym nie wiedział, w którym miejscu wyjeżdżam z tej strefy zamieszkania, bo z Kodeksu to już nie wynika, tylko z innych przepisów, których kierujący znać nie musi. No i miałbym problem. Na szczęście ktoś mądry wymyślił tablicę D-41, która informuje mnie o końcu strefy zamieszkania. Eureka! Pewnie dlatego nie muszę znać przepisów na podstawie, których byłbym w stanie ocenić, w którym miejscu ta strefa zamieszkania się kończy. Wystarczy, że po wjechaniu do strefy zamieszkania będę zwracał uwagę, czy nie będę mijał tablicy D-41. Żadnej innej treści tablica D-41 nie zawiera.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kopan » wtorek 29 maja 2012, 20:12

Małe sprostowanie: znak znakiem, a obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przejazdu podczas wyjeżdżania ze strefy zamieszkania wynika z przepisu ogólnego, przepisu ustawy Art.17.1.1. oraz Art.17.2. Jedyne co wynika ze znaków D-40/D-41 to początek i koniec strefy zamieszkania. Choć w tym przypadku akurat ta "drobna" nieścisłość nie ma żadnego znaczenia, bo zgodnie z Art.5.1. oraz Art.5.3. stosujemy się do sygnalizacji świetlnej.

To nie sprostowanie ale lansowanie głupawych poglądów - że nie wolno pisać w ustawie o znakach bo te zapisy stają się oderwane od znaków i stają się przepisami ogólnymi -
kopan

Postprzez dylek » wtorek 29 maja 2012, 21:07

Jak zwykle zapominacie, że sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo nad znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu.
Wszystkimi.
A nie tylko : D-1 droga z pierwszeństwem, D-2 koniec tej drogi, A-7 ustąp i B-20 STOP.
Również nad znakiem strefy zamieszkania czy drogi wewnętrznej...
Tak, tak... to również są znaki określające pierwszeństwo...
Więc na pytanie, czy ustępować jadąc prosto przy zielonym świetle wyjeżdżając ze strefy zamieszkania - odpowiadam : stosować się do świateł, a nie do znaku strefy zamieszkania.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 29 maja 2012, 22:30

szymon1977 napisał(a):Jakbym wjechał do strefy zamieszkania, to właśnie z Kodeksu bym wiedział, że wyjeżdżając z tej strefy zamieszkania będę miał wynikający z Art.17 obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. .
Podrążę...
Ale skąd wiesz ,ze jestes w strefie ? na asfalcie napisali ?
nie masz znaku to nie masz pojecia, jaki charakter ma teren na którym sie poruszasz...
i nie trzeba ani eureki, ani madrego stawiajacego d-40
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 maja 2012, 23:06

szerszon napisał(a):Ale skąd wiesz ,ze jestes w strefie ? na asfalcie napisali ?
Szczerze mówiąc to nie znam znaku poziomego informującego o wjeździe do strefy zamieszkania. Hmm... Myślałem, że się domyślisz, ale skoro nie to Ci odpowiem parafrazując część mojej poprzedniej wypowiedzi na temat wyjeżdżania ze strefy zamieszkania. Pewnie bym nie wiedział, w którym miejscu wjeżdżam do strefy zamieszkania, bo z Kodeksu to już nie wynika, tylko z innych przepisów, których kierujący znać nie musi. No i miałbym problem. Na szczęście ktoś mądry wymyślił tablicę D-40, która informuje mnie o początku strefy zamieszkania. Eureka! Pewnie dlatego nie muszę znać przepisów na podstawie, których byłbym w stanie ocenić, w którym miejscu ta strefa zamieszkania się rozpoczyna. Wystarczy, że jadąc drogą będę zwracał uwagę, czy nie będę mijał tablicy D-40. Żadnej innej treści tablica D-40 nie zawiera.

posty scalone przez moderatora (chcesz coś dopisać - edytuj poprzedniego posta!)

dylek napisał(a):...znakiem strefy zamieszkania czy drogi wewnętrznej...
Nie, nie. To są znaki informujące odpowiednio o wyjeździe ze strefy zamieszkania i wyjeździe z drogi wewnętrznej na drogi "zwykłe".
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 29 maja 2012, 23:07

szymon1977 napisał(a): tylko z innych przepisów, których kierujący znać nie musi.

jakich ?
pytam sie grzecznie, nie masz znaku to na jakiej podstawie chcesz stosować Art 17 o właczaniu sie do ruchu ze strefy zamieszkania ?

co za dziwna mania ostatnio sie zrobiła- pytam sie o zródło a tu ...guzik..przemyslenia....
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 maja 2012, 23:16

szerszon napisał(a):pytam sie grzecznie, nie masz znaku to na jakiej podstawie chcesz stosować Art 17 o właczaniu sie do ruchu ze strefy zamieszkania ?
Piszesz o sytuacji niezgodnej z prawem więc nie spodziewaj się prostej i klarownej odpowiedzi. Napisałem Ci dlaczego nie muszę umieć rozpoznawać strefy zamieszkania. Nie muszę, więc nie potrafię. Odpowiedzi udzieliłem Ci bardzo grzecznie.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 maja 2012, 23:19 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 29 maja 2012, 23:18

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):pytam sie grzecznie, nie masz znaku to na jakiej podstawie chcesz stosować Art 17 o właczaniu sie do ruchu ze strefy zamieszkania ?
Piszesz o sytuacji niezgodnej z prawem więc nie spodziewaj się prostej i klarownej odpowiedzi.
jak to niezgodnej z prawem ? Nie masz znaku , nie masz strefy...w czym problem ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 maja 2012, 23:42

Sprecyzuj, o jakiej sytuacji piszesz:
A. Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i mam znak D-41.
B. Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i nie mam znaku D-41.
C. Nie wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i nie mam znaku D-41.
szymon1977

Postprzez dylek » środa 30 maja 2012, 06:05

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):...znakiem strefy zamieszkania czy drogi wewnętrznej...
Nie, nie. To są znaki informujące odpowiednio o wyjeździe ze strefy zamieszkania i wyjeździe z drogi wewnętrznej na drogi "zwykłe".

Art. 17. 1.Włączanie się do ruchu następuje przy (..)wjeżdżaniu:
1) na drogę z (..)drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
(...)
2.Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Ustawienie tych znaków konkretnym miejscu automatycznie określa tam pierwszeństwo.
Masz dalej wątpliwości, że te znaki nie określają pierwszeństwa ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 30 maja 2012, 07:34

szymon1977 napisał(a):Sprecyzuj, o jakiej sytuacji piszesz:
A. Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i mam znak D-41.
B. Wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i nie mam znaku D-41.
C. Nie wyjeżdżam ze strefy zamieszkania i nie mam znaku D-41.
Precyzyjnie, a masz D-40, skoro nie ma D-41 ?
Pytanie jest chyba jasne-skąd wiesz, ze jest strefa skoro nie masz znaków ją określajacych ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 30 maja 2012, 10:21

dylek napisał(a):Ustawienie tych znaków konkretnym miejscu automatycznie określa tam pierwszeństwo.
Nie. Ustawienie znaków określa początek/koniec strefy.
dylek napisał(a):Masz dalej wątpliwości, że te znaki nie określają pierwszeństwa ?
Nie, nie mam wątpliwości, mam pewność, że pierwszeństwo wynika z przepisu ustawy a nie ze znaku D-41.

Przedstawiłeś swoje zdanie, ja przedstawiłem swoje. Dopóki nic nowego ponad "wywoływanie przepisów ustawy przez znaki drogowe" opisane przez Kopan-a nie wymyślisz, nie ma o czym dyskutować.

szerszon napisał(a):Pytanie jest chyba jasne-skąd wiesz, ze jest strefa skoro nie masz znaków ją określajacych ?
Już Ci odpowiedziałem na to pytanie. Nie wiem i nie muszę tego wiedzieć. Nie wiem także, skąd taka sytuacja Ci do głowy przyszła, skoro zgodnie z przepisami nie powinna się w ogóle zdarzyć. Przypominam, że to Ty w wątku dotyczącym wyjazdu ze strefy wpadłeś na pomysł stosowania Art.17. brzy braku tablicy D-41.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 31 maja 2012, 00:02

szymon -poproszę cytat, nie kojarzę...
Dalej się pytam, jak chcesz rozpoznac strefę nie mając znaku...
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze