Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » środa 09 września 2015, 23:14

papadrive napisał(a):Na skrzyżowaniu o rozszerzonych wlotach, o ile można ustalić PP jednej z dróg, można nie stosować znaku C-12+A-7. I tylko dlatego na rys.b nie ma takich znaków. Innych powodów nie ma.

Są. Na skrzyżowaniu ze znakiem C-12 - ruch odbywa się w jednym kierunku wskazanym na znaku C-12
Natomiast na takim skrzyżowaniu:
Obrazek[/quote]

jak widać, wykorzystując twórczość Leszka - NIE. Strzałki wskazują CZTERY kierunki.!

Zatem nie ma możliwości w zgodzie z rozporządzeniem, oznakowania takiego skrzyżowania znakiem C-12.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez rafal700 » czwartek 10 września 2015, 10:28

Witam

Mamy 3 pasy ruchu. Ja jadę środkiem, a auto z prawej strony chce mi wjechać na mój pas. On ma linie przerywaną więc teoretycznie może wjechać ale jego pas służy tylko do skrętu w prawo. W razie wypadku kto będzie winien? Wydaje mi się, że ja powinienem go puścić bo jest po prawej.
Obrazek

Dokładniej tak to wygląda:
https://www.google.pl/maps/@50.2902835,18.7842475,3a,75y,72.75h,82.65t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbSKAb6Mx_DvSAIuFLSotXw!2e0!7i13312!8i6656
rafal700

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 września 2015, 14:11

rafal700 napisał(a):W razie wypadku kto będzie winien? Wydaje mi się, że ja powinienem go puścić bo jest po prawej.
O ile Cię dobrze zrozumiałem, Ty nie zmieniałeś pasa ruchu. Posiadasz pierwszeństwo a tamten kierujący zmieniał pas ruchu na środkowy.

=======================
tomekkoz napisał(a):Zatem nie ma możliwości w zgodzie z rozporządzeniem, oznakowania takiego skrzyżowania znakiem C-12.
Bardzo mnie cieszy, że kładziesz wszystko va banque. Czyli mam rozumieć, że jak udowodnię Ci, że tzw. "ronda kwadratowe" oznaczone C-12 są oznaczone zgodnie z prawem, to jednocześnie udowodnię że nie rozumiesz znaczenia dyspozycji C-12. Pasuje Ci taki deal? Przecież nie będziemy wałkować wszystkiego od nowa, bawić się w definicje itd.
Jesteśmy w punkcie, w którym na jedną szalę rzuciłeś argument, że niektóre SoRO nie powinny być oznaczone znakiem C-12.
Czekam na odpowiedź :P
=======================
sankila napisał(a):Jakie prawo, jakiej dedukcji?
Prawo do interpretowania prawa :D
sankila napisał(a):Od tego jest definicja, żebyś WIEDZIAŁ, jak rozpoznać skrzyżowanie
No i rozpoznaję. Wiem, co to droga i wiem co do droga publiczna. Nawet w def. skrzyżowania wspomniano o drodze wewnętrznej (niepublicznej). Operując definicją skrzyżowania z PoRD, jak najbardziej istnieje uzasadnienie dla zasięgnięcia do UoDP.
sankila napisał(a):Zdejmij znaki z obu skrzyżowań i czym się będą różnić?
Niczym. Moim zdaniem znaki nie decydują, czy coś jest skrzyżowaniem czy nie jest. Ale jak ktoś ustawi C-12 wokół placu, na którym urzęduje prezydent miasta, albo wokół wyspy wielkości ZOO, to w kwestii pierwszeństwa przejazdu oczywiście dostosuję się a w kwestii kierunków zachowam się jak pomiędzy skrzyżowaniami.
Żebyś mnie dobrze zrozumiała, jako że nie skupiam się wyłącznie na tematyce rond, to też potrafię odpowiednio zareagować na D-1 ustawiony w strefie ruchu, mimo że D-1 umieszcza się przed skrzyżowaniami.
sankila napisał(a):Dlatego powtarzam pytanie: na jakiej podstawie twierdzisz, że skrzyżowania, "tworzące przy wyspie jeden ciąg komunikacyjny", mogą być JEDNYM skrzyżowaniem?
Przeciwnie, twierdziłem że węzeł mogilski to kilka skrzyżowań.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 września 2015, 18:43

Przeoczyłem dwa "genialne" wpisy, którymi sobie wbiłeś gwóźdź do trumny.
tomekkoz napisał(a):8.5.4 to nie jest skrzyżowanie na którym ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12. W związku z tym nie ma na tym rys. tego znaku i nie powinno go tam być.
tomekkoz napisał(a):Nie ma możliwości oznakowania skrzyżowania z pkt 8.5.4 znakiem C-12, bo ruch na nim nie odbywa się w kierunku wskazanym na C-12, tylko w czterech różnych kierunkach.

Obrazek

:lol: :lol: :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » czwartek 10 września 2015, 22:53

Od jakiegoś czasu przynajmniej 2x dziennie (z czego raz lewoskręt) przejeżdżam przed podobne rondko co w temacie obok:
Obrazek
...tylko moje ma 5 wlotów.
I przyznam szczerze, że tylko dzięki temu, że ruch tam jest na razie niewielki to nie doszło jeszcze do jakiejś masakry. ROndo jest spore i czerwony z fioletowym równolegle jadą często kilka dobrych sekund. Chcąc nie chcąc bezpieczniej jest zjechać na zewnętrzny i uniemożliwić fioletowemu wjazd - co z perspektywy przepustowości skrzyżowania jest totalnie bez sensu.
Ja sie staram zjeżdżać z wewnętrznego i obserwować zachowania ludzi... i muszę stwierdzić, że nie wygląda to dobrze ;) Chyba najbardziej kolizyjne rozwiązanie w mieście. Na szczęście tylko tymczasowo, bo w przyszłości jak będzie większy ruch prawdopodobnie odpalą światła.
lith

Postprzez papadrive » czwartek 10 września 2015, 23:46

Nie wiem, co tutaj jest niezrozumiałego?
Prześledźmy relację "czerwony" - "niebieski".
Czerwony, chcąc skręcić (zmienić k.j.) w lewo na skrzyżowaniu, wjeżdża na nie lewym pasem (zgodnie z art.22.2/2) na pas wewnętrzny, mając włączony lewy kierunkowskaz (art.22.5). Niebieski wtedy wie, że czerwony nie opuści skrzyżowania 1 wylotem po jego prawej, a będzie jechał co najmniej do 3 wylotu. Zatem niebieski może spokojnie wjechać na obwiednię na zewnętrzny pas i jechać równolegle z czerwonym, aż do opuszczenia skrzyżowania. Czerwony z wewnętrznego na lewy na wylocie, a niebieski z zewnętrznego na prawy. Przepustowość jest większa, a bezpieczeństwo nie wystawione na szwank.
A co z "fioletowym" i "czerwonym"?
Czerwony po wykonanej zmianie k.j., czyli będąc po przeciwnej stronie wyspy w stosunku do swojego wjazdu, a przed wylotem, którym zamierza opuścić SoRO, ma niezwłocznie (zgodnie z art.22.5) zaprzestać sygnalizowania i/lub włączyć prawy (aby było jaśniej :idea: ). Zatem fioletowy wie, że czerwony będzie opuszczał skrzyżowanie najbliższym wylotem, a że on zamierza pojechać na wprost, ich tory jazdy przetną się. To co ma uczynić? Ano, ma znak A-7 przed nosem i ma się do niego zastosować.
Nie opiszę relacji "fioletowy" - "niebieski", bo to jasne jak błysk flesza. :wink:

=====
Tomkukoz.
1. Czy ruch na rondzie kwadratowym nie odbywa się dookoła wyspy jak na okrągłym??
2. Czy na którymś z fragmentów obwiedni ruch jest zamknięty/zatrzymany/zabroniony i nie odbywa się z każdej strony wyspy?
3. Czy pojazdy przejeżdżające przez skrzyżowanie omijają wyspę z tej samej strony co na okrągłym?
4. Czy te pojazdy poruszają się w kierunku przeciwnym niz na rondzie okrągłym?
5. Czy ...
Różnica między nimi polega tylko na tym, że na rys."a", PP reguluje A-7 i dotyczy całej obwiedni, a na rys. "b", jest podział na drogę z PP i podporządkowaną.
Nie znalazłem w żadnym akcie prawnym, aby postawienie C-12+A-7 przed skrzyżowaniem z wyspą centralną było uwarunkowane jakąś "kierunkowością". Że tu się jedzie w kilku kierunkach, a gdzie indziej w jednym. Na każdym skrzyżowaniu (o ile nie ma zakazów) można pojechać w różnych kierunkach.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » piątek 11 września 2015, 00:36

LeszkoII napisał(a):Moim zdaniem znaki nie decydują, czy coś jest skrzyżowaniem czy nie jest.
Że co proszę?
Od 400 stron machasz par. 36, Rozp. o znakach, jako dowodem, że obwiednia wyspy, przed którą stoi znak C12, nie jest drogą, tylko powierzchnią skrzyżowania, że drogi, łączące się z tą obwiednią, nie tworzą skrzyżowań, tylko wloty na skrzyżowaniE, że nie ma zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniach, tylko gdzieś tam, między wlotem a wylotem, a teraz nagle rozum Ci wrócił?

Przetestujmy:
Pyt. 1
- a/ czy obwiednia wyspy, na pl. Powstańców Śl. we Wrocławiu jest drogą?
- b/ czy drogi dojazdowe tworzą skrzyżowania z obwiednią tej wyspy ?
https://www.google.com/maps/@51.0899697 ... a=!3m1!1e3

Pyt. 2
- a/ czy obwiednia wyspy na rondzie Ziętka jest drogą?
https://www.google.pl/maps/@50.2643685, ... !1e3?hl=pl

Odpowiedz w formie:
1.a - tak/nie
1.b - tak/nie
2.a -tak/nie
2.b - tak/nie
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez tomekkoz » piątek 11 września 2015, 08:54

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Zatem nie ma możliwości w zgodzie z rozporządzeniem, oznakowania takiego skrzyżowania znakiem C-12.
Bardzo mnie cieszy, że kładziesz wszystko va banque. Czyli mam rozumieć, że jak udowodnię Ci, że tzw. "ronda kwadratowe" oznaczone C-12 są oznaczone zgodnie z prawem.

Sam sobie już odowodniłeś, że nie są oznakowane zgodnie z prawem.
Przypomnieć ci twój rysunek na którym odpwadniałeś, że ruch nie odbywa się w tym samym kierunu?
Obrazek
Natomiast znak C-12 wskazuje jeden kierunek ruchu i mówi o tym §36.1.
Zatem nie ma możliwości, zgodnie z prawem oznakowania takiego skrzyżowania znakiem C-12.
LeszkoII napisał(a):Przeoczyłem dwa "genialne" wpisy, którymi sobie wbiłeś gwóźdź do trumny.
Sam jesteś GWÓŹDŹ, w dodatku bez znajomosci podstawowych pojęć.
Co ma wspólnego linia P-13 ze znakiem C-12? :lol:

====================
====================
lith napisał(a):Od jakiegoś czasu przynajmniej 2x dziennie (z czego raz lewoskręt) przejeżdżam przed podobne rondko co w temacie obok:
Obrazek
...tylko moje ma 5 wlotów.
I przyznam szczerze, że tylko dzięki temu, że ruch tam jest na razie niewielki to nie doszło jeszcze do jakiejś masakry. ROndo jest spore i czerwony z fioletowym równolegle jadą często kilka dobrych sekund. Chcąc nie chcąc bezpieczniej jest zjechać na zewnętrzny i uniemożliwić fioletowemu wjazd - co z perspektywy przepustowości skrzyżowania jest totalnie bez sensu.
Nie wiem co ty w tym widzisz bezsensownego. Zmiana pasa na zewnętrzny nie zmniejsza przepustowości.
lith napisał(a):Ja sie staram zjeżdżać z wewnętrznego....
Ubolewam nad bezmyślnością i świadomym łamaniem przepisów.
lith napisał(a):i obserwować zachowania ludzi... i muszę stwierdzić, że nie wygląda to dobrze ;) Chyba najbardziej kolizyjne rozwiązanie w mieście.

Rozwiązanie wcale nie jest kolizyjne, ale jak się świadomie łamie przepisy to nic dziwnego, że można doprowadzić do kolizji.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 11 września 2015, 10:48

@sankila
sankila napisał(a):Od 400 stron machasz par. 36, Rozp. o znakach, jako dowodem, że obwiednia wyspy, przed którą stoi znak C12, nie jest drogą, tylko powierzchnią skrzyżowania(...)
Raczej na odwrót, z def. skrzyżowania wynika, że powierzchnia skrzyżowania(dla SoRO obwiednia) nie jest autonomiczną drogą. W przeciwnym razie każde skrzyżowanie musiałabyś podzielić na N "skrzyżowań" powstałych z połączenia wlotu z powierzchnią skrzyżowania. Oczywiście dla Ciebie obwiednia to jednokierunkowa droga bez początku i bez końca :lol:
sankila napisał(a):że nie ma zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniach
Zmianę kierunku jazdy rozpatrujemy w oparciu o relacje kierunkowe wlot-wylot, co wynika z wielu przepisów PoRD, których nie mam zamiaru cytować w każdym poście.
sankila napisał(a):Przetestujmy:
Pyt. 1
- a/ czy obwiednia wyspy, na pl. Powstańców Śl. we Wrocławiu jest drogą?
1a.) TAK, 1b.) TAK. Nie wynika to z żadnego oznakowania.
sankila napisał(a):Pyt. 2
- a/ czy obwiednia wyspy na rondzie Ziętka jest drogą?
2a.) NIE, 2b.) NIE. Nie wynika to z żadnego oznakowania.

======================
@tomekkoz
tomekkoz napisał(a):Co ma wspólnego linia P-13 ze znakiem C-12?
Na każdym wlocie P-13, więc jakie skrzyżowania się tak oznacza? Podaj przykład tak oznakowanego poziomo skrzyżowania, na którego wlotach nie umieszczono C-12 :>
tomekkoz napisał(a):Zatem nie ma możliwości, zgodnie z prawem oznakowania takiego skrzyżowania znakiem C-12
Masz problem ze wzrokiem czy z myśleniem? Przy okazji znajdź mi tutaj linię krawędziową.
Obrazek
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 11 września 2015, 14:29

papadrive napisał(a):Nie wiem, co tutaj jest niezrozumiałego?
Prześledźmy relację "czerwony" - "niebieski".
Czerwony, chcąc skręcić (zmienić k.j.) w lewo na skrzyżowaniu, wjeżdża na nie lewym pasem (zgodnie z art.22.2/2) na pas wewnętrzny, mając włączony lewy kierunkowskaz (art.22.5). Niebieski wtedy wie, że czerwony nie opuści skrzyżowania 1 wylotem po jego prawej, a będzie jechał co najmniej do 3 wylotu. Zatem niebieski może spokojnie wjechać na obwiednię na zewnętrzny pas i jechać równolegle z czerwonym, aż do opuszczenia skrzyżowania. Czerwony z wewnętrznego na lewy na wylocie, a niebieski z zewnętrznego na prawy. Przepustowość jest większa, a bezpieczeństwo nie wystawione na szwank.

W praktyce jako czerwony nie mam absolutnie żadnej gwarancji, że niebieski opuści skrzyżowanie tym wlotem co ja, a nie pojedzie dalej wbijając mi się w bok, więc i tak muszę zwolnić i go przepuścić, a jak za nim jest kolejnych 30 niebieskich i średnio co drugi nie zjeżdża tym wlotem? To robi się lipa.

Pociągnął ktoś już sprawę z takiej kolizji do SN? Bo chyba tylko to dałoby w miarę gwarancję jaki będzie wynik batalii po takiej stłuczce.
lith

Postprzez LeszkoII » piątek 11 września 2015, 15:14

Czytając orzeczenia i wyroki sądów, nie spotkałem się jeszcze, aby któryś w uzasadnieniu zawierał tak skrupulatne podejście do przepisów PoRD, jakie prezentowane jest w tym wątku (nie wliczając resoraków, piaskownicy).
Wiele uzasadnień jest lakonicznych, często przepisywanych z opinii biegłego i nie na temat.
LeszkoII

Postprzez kg1956 » piątek 11 września 2015, 15:32

papadrive napisał(a):(...)Czerwony po wykonanej zmianie k.j., czyli będąc po przeciwnej stronie wyspy w stosunku do swojego wjazdu, a przed wylotem, którym zamierza opuścić SoRO, ma niezwłocznie (zgodnie z art.22.5) zaprzestać sygnalizowania i/lub włączyć prawy (...)

Widzę tu pewną niekonsekwencję. Skoro z.k.j. odnosisz do całego skrzyżowania to powinieneś wyłączyć kierunkowskaz dopiero po jego opuszczeniu a nie w trakcie z.k.j.
Ostatnio zmieniony piątek 11 września 2015, 15:44 przez kg1956, łącznie zmieniany 1 raz
kg1956

Postprzez lith » piątek 11 września 2015, 15:35

Czyli na dzień dzisiejszy ani nie jest to proste, ani oczywiste, ani bezpieczne rozwiązanie. A w przypadku stłuczki wszystko zależy na jakiego biegłego trafisz. Więc wracamy do punktu wyjścia - po tego typu rondzie jeździ się w Polsce gorzej niż jakby miało 1 pas. Pozostaje przetrwać do czasu aż odpalą sygnalizację... chociaż nie dam głowy czy rozwiąże to problemy tam.
lith

Postprzez tomekkoz » piątek 11 września 2015, 18:10

papadrive napisał(a):1. Czy ruch na rondzie kwadratowym nie odbywa się dookoła wyspy jak na okrągłym??

Odbywa się dookoła - w sensie z każdej strony, jednak pojazdy jadą w różnych kierunkach:
Obrazek
==========

Natomiast na skrzyżowaniu z C-12 pojazdy jadą dookola wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12:
Obrazek

papadrive napisał(a):Nie znalazłem w żadnym akcie prawnym, aby postawienie C-12+A-7 przed skrzyżowaniem z wyspą centralną było uwarunkowane jakąś "kierunkowością". Że tu się jedzie w kilku kierunkach, a gdzie indziej w jednym.

Przecież masz w dyspozycji znaku C-12 w jednym kierunku - wskazanym na znaku.

papadrive napisał(a):Na każdym skrzyżowaniu (o ile nie ma zakazów) można pojechać w różnych kierunkach.

Oczywiście zjechać, ze skrzyzowania możesz na rożnych zjazdach i pojechać w rożnych kierunkach, jednak na skrzyżowaniu ruch odbywa się w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 11 września 2015, 18:24

tomekkoz napisał(a):Linia P-13 powiązana jest ze znakiem A-7, a nie C-12.
Doprawdy? :lol: Jeszcze kilka wpisów temu powoływałeś się na rysunki z pkt. 8.4. w załączniku nr 2. Bladego pojęcia nie masz o oznakowaniu wlotów SoRO za pomocą C-12 plus A-7.
tomekkoz napisał(a):Takie skrzyżowanie powinno być oznakowane znakami A-7 na wlotach i D-1 na skrzyżowaniu.
Ale jazda bez trzymanki :mrgreen: Jak chcesz oznaczyć wlot skrzyżowania z tego rysunku za pomocą D-1? Miałem rację - pływasz.
tomekkoz napisał(a):Jak widać nawet w rozporządzeniu zdarzają się błędy.
Na rys. 8.5.4. nie ma żadnego błędu. Błędem jest Twoje skrzywione podejście do par. 36.1., którego ni w ząb nie kapujesz. Oczywiście jestem w stanie sobie wyobrazić, że za chwile napiszesz że cały PoRD jest błędem a Ty masz zawsze rację :lol:
tomekkoz napisał(a):Błędnie oznaczono na rysunku linię P-7a jako P-1e.
Same błędy :lol: Pokaż mi w rozporządzeniu skrzyżowanie, na którym na wylocie znajduje się linia krawędziowa. Mało Ci kompromitacji? Zresztą nie ważne, i tak dostałeś baty.

Nerwy Ci puszczają :lol:
Ostatnio zmieniony piątek 11 września 2015, 18:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze