KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 16:21

lith napisał(a):
aaltonen napisał(a):Może jakiś spot reklamowy w telewizji wyjaśniający podstawowe zasady ruchu byłby tutaj pomocny (bo jak widać nawet tutaj na forum wiele osób ma z tym problem)

Najpierw trzeba by dopracować przepisy, żeby nie było wątpliwości, którą wersję (amerykańską, czy rosyjską :mrgreen: ) przedstawić na spotach. Bo nasze przepisy pasują do obu. Potem przerobić połowę rond, tak żeby wszystkie nadawały się do przejechania według tego samego algorytmu i można zacząć edukować kierowców.

Nasze przepisy nie pasują do obu wersji:

Po pierwsze : W art. 22.2 jest mowa o skręcaniu, a nie o przejeździe przez skrzyżowanie.

Po drugie: Art. 22.2 mówi żeby zbliżyć się do odpowiedniej krawędzi przed skręceniem, a nie przed wjazdem na skrzyżowanie.

Po trzecie: Art. 22.2 jest artykułem obowiązuje wszędzie na drodze, niezależnie od tego czy jesteś poza skrzyżowaniem czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czy nie, czy klasycznym rondzie czy nie itd.

Po czwarte:Niestosowanie się do art. 22.2 powoduje mnóstwo kolizji przy zjazdach z klasycznych rond takich jak to złamanie art 22.2 przez czerownego:
Obrazek

Wystarczyłoby preferować bezpieczne opuszczenie skrzyzowania bez skrętu w prawo. Nie musimy wszystkich rond prostować. :D
Akurat ty preferujesz takie opuszczanie, jak robi to czerwony.... Co to ma wspólnego z bezpieczeństwem i jazdą wg przepisów? NIC.
Problemem jest zmiana geometrii ronda i twój "skręt w prawo" zaczyna wygladać blado.
Spójrz na strzałki na tym rondzie przy wylotach po zmianie oznakowania.... 8) https://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=51.175492,16.172224&spn=0.001826,0.003476&t=k&z=18
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 20:40

Po pierwsze : W art. 22.2 jest mowa o skręcaniu, a nie o przejeździe przez skrzyżowanie.

Nie wiedziałem ,ze na skrzyżowaniu nie można wykonać skrętu. Art 25.1 jest sknocony. :eek2:

Po drugie: Art. 22.2 mówi żeby zbliżyć się do odpowiedniej krawędzi przed skręceniem, a nie przed wjazdem na skrzyżowanie.

Jak wyżej. Możliwość wykonania skrętu prawdopodobnie występuje na skrzyżowaniu. Kiedy należy się zbliżyć np do lewej krawędzi zamierzając wykonać skręt w lewo ?
Na skrzyżowaniu ?

Po trzecie: Art. 22.2 jest artykułem obowiązuje wszędzie na drodze, niezależnie od tego czy jesteś poza skrzyżowaniem czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czy nie, czy klasycznym rondzie czy nie itd.

No to nie zawracaj pasem zewnętrznym. Zajmij właściwą pozycję przed zmianą kierunku jazdy, a nie w końcowej fazie wykonywania manewru, traktując zjazd z ronda jako oddzielna zmianę kierunku jazdy, czym z pewnością nie jest.
Tak jak pisałem , a uporczywie ignorujesz , czy pod tym nickiem , czy pod innym. Maśę rond można pokazać, gdzie twoja "zmiana kierunku jazdy-skręt w prawo" wprowadzi tylko w lekkie zakłopotanie i dziwne uśmieszki.

Akurat ty preferujesz takie opuszczanie, jak robi to czerwony.... Co to ma wspólnego z bezpieczeństwem i jazdą wg przepisów? NIC.

Czy mogę prosić o cytat z mojego posta, że tak gdziekolwiek napisałem ?
Czy znowu przemilczysz ?

Spójrz na strzałki na tym rondzie przy wylotach po zmianie oznakowania....

Czy życzysz sobie przypomnienie rond, gdzie w identycznej sytuacji strzałki są namalowane na wprost ? :wink:
Problem wynika z faktu, ze chcesz wyjaśniać i pouczać innych o zasadach poruszania sie po rondach na podstawie rond-lotnisk.
Inne skrzyżowanie o ruchu okrężnym jakoś nie wytrzymuje tego "skrętu w prawo"
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:07

szerszon napisał(a):
Nie wiedziałem ,ze na skrzyżowaniu nie można wykonać skrętu. Art 25.1 jest sknocony. :eek2:
Ależ można, taki skręt w prawo z nieprawidłowego pasa wykonuje czerwony. I nie ma to NIC wspólnego z przejazdem przez skrzyżowanie w lewo.
szerszon napisał(a):
Jak wyżej. Możliwość wykonania skrętu prawdopodobnie występuje na skrzyżowaniu. Kiedy należy się zbliżyć np do lewej krawędzi zamierzając wykonać skręt w lewo ?
Przed wykonaniem skrętu, a nie przed wjechaniem na rondo!
I nie w lewo, tylko w prawo! W art. 22.2 jest mowa o skręcaniu, a nie o przejeździe przez skrzyżowanie. Dalej nic nie kumasz.
szerszon napisał(a):
No to nie zawracaj pasem zewnętrznym.
Jazda wokół wyspy na klasycznym rondzie w ruchu okrężnym nie ma nic wspólnego ze skręcaniem w lewo, ani z zawracaniem. Gdyby miała mógłbyś wjechać na rondo tylko lewym pasem.
aaltonen

Postprzez rusel » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:16

na godzine 21 00 jakie obecnie obowiązuje stanowisko w sprawie poruszania się po rondzie? bo wciąż nie wiem jak się zachować
rusel

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:20

rusel napisał(a):na godzine 21 00 jakie obecnie obowiązuje stanowisko w sprawie poruszania się po rondzie? bo wciąż nie wiem jak się zachować
Na pewno nie tak jak czerwony. :D
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:22

Ależ można, taki skręt w prawo z nieprawidłowego pasa wykonuje czerwony. I nie ma to NIC wspólnego z przejazdem przez skrzyżowanie w lewo.

Jak to nie ma ? A pozycja początkowa zaznaczona ? Wiadomo, którym wlotem wjechał...czyli skręca w lewo..pokażesz mi oddzielne przepisy dotyczące skrętu na skrzyżowaniu tego typu ?

A dlaczego ? Już kilkukrotnie było pisane..wjeżdżając na rondo też dokonujesz skrętu w prawo. Dlaczego tutaj wzorem Rejtana nie bronisz skrętu w prawo ?
Przecież na skrzyżowaniu mogę zmienić kierunek jazdy. Mam zawczasu i wyraźnie zasygnalizować oraz odpowiednio sie ustawić przed wykonaniem manewru. A ty mi tu piszesz o końcowej fazie manewru.
Pisałem. Pokażę ci rondo o innej geometrii i twój punkt widzenia o "skręcie w prawo" jak domek z kart... :D

Jazda wokół wyspy na klasycznym rondzie w ruchu okrężnym nie ma nic wspólnego ze skręcaniem w lewo, ani z zawracaniem. Gdyby miała mógłbyś wjechać na rondo tylko lewym pasem.

Bardzo śmiała teza.. czyli dla ciebie jak najbardziej w porządku jest wjazd na rondo prawym pasem i zawracanie po zewnętrznym.
I potem zdziwienie, że nabijam sie z prostowaczy skrzyzowań. :D

Czy już sie wycofałeś z tej godnej pożałowania drobnej nieścisłości o moich preferencjach opuszczania skrzyżowania o ruchu okrężnym ?
Przypomnę
Akurat ty preferujesz takie opuszczanie, jak robi to czerwony....

i...

czy znowu miałem rację, że jak sie przyciśnie ciebie do muru nie masz za wiele do powiedzenia ?
Czy znowu przemilczysz ?
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 21:48

szerszon napisał(a):
Jak to nie ma ? A pozycja początkowa zaznaczona ? Wiadomo, którym wlotem wjechał...czyli skręca w lewo..pokażesz mi oddzielne przepisy dotyczące skrętu na skrzyżowaniu tego typu ?
Powtarzam jeszcze raz. Art. 22.2 mówi o skręcaniu a nie o przejeździe przez skrzyżowanie. Nie ma żadnego znaczenia którym wlotem wjechał czerwony. Istotne jest to, że wykonał manewr skrętu w prawo z nieodpowiedniego pasa.
szerszon napisał(a):
A dlaczego ? Już kilkukrotnie było pisane..wjeżdżając na rondo też dokonujesz skrętu w prawo. Dlaczego tutaj wzorem Rejtana nie bronisz skrętu w prawo ?
Oczywiście. Jednak przy wjeździe na rondo, ze zbliżenia się do odpowiedniej krawędzi zwalnia art. 22.3. (dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku).
szerszon napisał(a):
Bardzo śmiała teza.. czyli dla ciebie jak najbardziej w porządku jest wjazd na rondo prawym pasem i zawracanie po zewnętrznym.
I potem zdziwienie, że nabijam sie z prostowaczy skrzyzowań. :D
Zawracanie? Zawracanie na rondzie jest zabronione- wtedy poruszałbyś się w kierunku niezgodnym ze znakiem C-12. Co najwyżej możesz z ronda wyjechać tą samą drogą którą wjechałeś.
szerszon napisał(a):Czy już sie wycofałeś z tej godnej pożałowania drobnej nieścisłości o moich preferencjach opuszczania skrzyżowania o ruchu okrężnym ? Przypomnę . Akurat ty preferujesz takie opuszczanie, jak robi to czerwony....
Czyli się zreflektowałeś i już nie popierasz nieprawidłowej jazdy czerwonego?
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:01

Powtarzam jeszcze raz. Art. 22.2 mówi o skręcaniu a nie o przejeździe przez skrzyżowanie. Nie ma żadnego znaczenia którym wlotem wjechał.

Nie wjechał, a "skręcił w prawo". Bądź konsekwentny.

Oczywiście. Jednak przy wjeździe na rondo, ze zbliżenia się do odpowiedniej krawędzi zwalnia art. 22.3. (dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku).
Genialne..tylko mamy drobny mankament D-3 nie ma.
Tak samo przy wyjeździe jadę w jednym kierunku. Obwiednia to droga jednokierunkowa, a wylot tez może być jednokierunkowy. Art 22.3 pasuje idealnie..czego chcesz od czerwonego ? :hmm:
Zawracanie? Zawracanie na rondzie jest zabronione- wtedy poruszałbyś się w kierunku niezgodnym ze znakiem C-12. Co najwyżej możesz z ronda wyjechać tą samą drogą którą wjechałeś.
:lol:
B-23 stoi, a może sygnalizacja kierunkowa S-3 ?

Czyli się zreflektowałeś i już nie popierasz nieprawidłowej jazdy czerwonego?

Z kogo chcesz zrobić wariata ?
Jazda jest jak najbardziej prawidłowa. Poza tym...
czy rozumiesz pytanie ?

w temacie...

Jestem zwolennikiem żywiołowej wymiany zdań, nawet drobnej ironii, ale takiego kłamstwa nie toleruję.
Dlatego poproszę o cytat albo wycofanie się z tego godnego pożałowania zarzutu.
Inaczej poproszę o zakończenie twojej kariery na forum pod tym nickiem :spoko:
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:56

szerszon napisał(a): Z kogo chcesz zrobić wariata ?Jazda jest jak najbardziej prawidłowa. Poza tym...
czy rozumiesz pytanie ?
w temacie...
Chyba sam z siebie wariata robisz. Przed chwilą napisałeś, że preferujesz taką jazdę jak czerwony, a chcesz żebym ci cytaty wklejał na potwierdzenie tego?
Genialne..tylko mamy drobny mankament D-3 nie ma.
Za to jest C-12, który również mówi o jednym kierunku ruchu na skrzyżowaniu (jezdni skrzyżowania).
B-23 stoi, a może sygnalizacja kierunkowa S-3 ?
A to na jezdni jednokierunkowej musisz mieć B-23 żebyś wiedział, że nie możesz zawrócić? Ok.
Tak samo przy wyjeździe jadę w jednym kierunku. Obwiednia to droga jednokierunkowa, a wylot tez może być jednokierunkowy. Art 22.3 pasuje idealnie..czego chcesz od czerwonego
Pomyśl najpierw. Potem pisz.
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:03

z. Przed chwilą napisałeś, że preferujesz taką jazdę jak czerwony,

To faktycznie mamy naprawdę bardzo odmienne zdanie na temat preferencji.
Napisałem...
Jazda jest jak najbardziej prawidłowa.

Czy jest to równoznaczne z preferencjami nad zjazdem z pasa zewnętrznego ?
Sądzę ,że wątpię :wink:
Jeśli tak rozumiesz co się do ciebie pisze, to już mnie nie dziwi fakt napisania takiej interpretacji przepisów.
Za to jest C-12, który również mówi o jednym kierunku ruchu na skrzyżowaniu.

Słowa o jednym kierunku nie ma w paragrafie 36..ale skoro ty tam się dopatrzyłeś..
Pomyśl najpierw. Potem pisz.
W twoim wykonaniu brzmi to zabawnie.

A to na jezdni jednokierunkowej musisz mieć B-23 żebyś wiedział, że nie możesz zawrócić? Ok.
Jeśli chodzi o jezdnie to wynika z przepisów, tu jest skrzyżowanie.
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:25

szerszon napisał(a):
Za to jest C-12, który również mówi o jednym kierunku ruchu na skrzyżowaniu.
Słowa o jednym kierunku nie ma w paragrafie 36..ale skoro ty tam się dopatrzyłeś..
"Ruch odbywa się....w kierunku wskazanym na znaku". Jeden znak. Jeden kierunek wskazany na znaku.
szerszon napisał(a):
Jeśli chodzi o jezdnie to wynika z przepisów, tu jest skrzyżowanie.
A to na skrzyżowaniu nie ma jezdni? Co więcej - skrzyżowaniu na którym ruch odbywa się w jednym kierunku (wskazanym na C-12).
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 04 kwietnia 2014, 07:27

Ruch odbywa się....w kierunku wskazanym na znaku". Jeden znak. Jeden kierunek wskazany na znaku.
Na tradycyjnym klasycznym rondzie znaki są np cztery...przed każdym wlotem. Nadjeżdżają z różnych stron i maja jeden kierunek. ? :hmm:
Cytujesz kawałek przepisu i jakoś tam nie widzę mowy o jednym kierunku..
Obawiam się ,ze wytłumaczyłeś sobie w ten sam sposób, jak moje preferencje. :hmm:

A to na skrzyżowaniu nie ma jezdni? Co więcej - skrzyżowaniu na którym ruch odbywa się w jednym kierunku (wskazanym na C-12).

Już ci odpowiadałem , jak nie mogłeś się doliczyć jezdni pod innym nickiem.
Tylko w swoim zwyczaju udałeś ,że nic nie było.
Skrzyżowanie to przecięcie się dróg posiadających jezdnie.
Czyli pisanie o jednej jezdni jest pomyłką.
Przecinają się przynajmniej dwie jezdnie.
Dlatego również zafałszowujesz przepis , pisząc o jednym kierunku.
Krótko mówiąc..dopowiadasz sobie coś czego nie ma.
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 04 kwietnia 2014, 08:50

szerszon napisał(a):
Ruch odbywa się....w kierunku wskazanym na znaku". Jeden znak. Jeden kierunek wskazany na znaku.
Na tradycyjnym klasycznym rondzie znaki są np cztery...przed każdym wlotem.
Sugerujesz, że na każdym z tych C-12 jest narysowany inny kierunek? Zabawne...
szerszon napisał(a): Nadjeżdżają z różnych stron i maja jeden kierunek. ? :hmm:
Jak nadjeżdżają to mają różne kierunki. Ale jak wjadą na skrzyżowanie - to ich kierunek jest jeden - wskazany jest na znaku C-12. Zgodnie z par 36.1.
szerszon napisał(a):
Już ci odpowiadałem , jak nie mogłeś się doliczyć jezdni pod innym nickiem.
Tylko w swoim zwyczaju udałeś ,że nic nie było. Skrzyżowanie to przecięcie się dróg posiadających jezdnie.
Czyli pisanie o jednej jezdni jest pomyłką. Przecinają się przynajmniej dwie jezdnie.
Ja tutaj widzę jedną jezdnię dookoła wyspy na skrzyżowaniu - nazywa się ona obwiednią ronda oraz jezdnie na poszczególnych wlotach/wylotach skrzyżowania.
W ten sam sposób mamy wyznaczone pasy ruchu na tych jezdniach.
A ty co widzisz? Gdzie ta twoja druga jezdnia na skrzyżowaniu? Możesz narysować? 8)
Obrazek
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 04 kwietnia 2014, 09:25

Zabawna jest twoja interpretacja tego co napisałem. Czego nie zrozumiałes to sobie dopisałeś.
Było juz pisane...wystarczy poczytać co oznacza C-12..z pewnością nie jest to znak nakazujący konkretny kierunek.
Ja tutaj widzę jedną jezdnię dookoła wyspy na skrzyżowaniu -

Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć co oznacza paragraf 36 i definicja skrzyzowania opierasz sie na tym co widzisz.
Na tym bazowali wszelakiej maści kuglarze na różnych festynach dając występy dla gawiedzi.
nazywa się ona obwiednią ronda oraz jezdnie na poszczególnych wlotach/wylotach skrzyżowania.

Czy dobrze zrozumiałem ?
Masz drogę z jezdnią na obwiedni i np cztery dochodzące drogi ? ( mam na myśli klasyka, abyś sobie znowu czego nie dopowiedział)
Czyli typowe podejście "prostowacza rond".

A ty co widzisz? Gdzie ta twoja druga jezdnia na skrzyżowaniu? Możesz narysować?
Bez zrozumienia definicji skrzyżowania nawet przewróciłbyś sie o te jezdnie i ich nie zauważył
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 04 kwietnia 2014, 09:38

szerszon napisał(a):

Zabawna jest twoja interpretacja tego co napisałem. Czego nie zrozumiałes to sobie dopisałeś.
Było juz pisane...wystarczy poczytać co oznacza C-12..z pewnością nie jest to znak nakazujący konkretny kierunek.
Nie jest? A możesz jeździć po rondzie w kierunku przeciwnym do tego wskazanego na znaku C-12?
szerszon napisał(a):
Ja tutaj widzę jedną jezdnię dookoła wyspy na skrzyżowaniu -
Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć co oznacza paragraf 36 i definicja skrzyzowania opierasz sie na tym co widzisz.
Jestem w stanie ogarnąć i ogarniam. Ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na C-12.. W KIERUNKU (jednym), a nie w kierunkach.
szerszon napisał(a):
nazywa się ona obwiednią ronda oraz jezdnie na poszczególnych wlotach/wylotach skrzyżowania.
Czy dobrze zrozumiałem ? Masz drogę z jezdnią na obwiedni i np cztery dochodzące drogi ?
Jak zwykle źle zrozumiałeś. Drogi(pasy terenu) przecinają się na tym skrzyżowaniu. Natomiast jezdnie tworzą układ: obwiednia dookoła wyspy oraz wloty/wyloty.
szerszon napisał(a):
A ty co widzisz? Gdzie ta twoja druga jezdnia na skrzyżowaniu? Możesz narysować?
Bez zrozumienia definicji skrzyżowania nawet przewróciłbyś sie o te jezdnie i ich nie zauważył
Typowe jak się nie ma nic do powiedzenia. Narysuj te swoje dwie jezdnie. Zobaczymy, może masz rację.... 8) 8)
aaltonen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze