Wyprzedzanie rowerzysty a podwójna ciągła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie rowerzysty a podwójna ciągła

Postprzez mp0011 » środa 19 lipca 2017, 23:25

Zastosowanie linii krawędziowej:
Ponadto znaki te stosuje się w celu:
— przedłużenia krawędzi jezdni na skrzyżowaniach (P-7a),
— wyznaczenia przejazdów przez pasy dzielące jezdnie (P-7a),
— oddzielenia od jezdni zlokalizowanych w zatokach przystanków komunikacji publicznej (P-7a, P-7c),
— oznaczenia zjazdów (P-7a, P-7c).

Nia mam obowiązku pchać się na przystanek lub pas, który zaraz się kończy.
Podobnie jak nie mam obowiązku jazdy pasem do skrętu czy pasem włączeniowym.
Jeżeli to byłoby pobocze, to z którego pasa skręcały by autobusy na pętlę? z tego co jechałem?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » czwartek 20 lipca 2017, 18:40

mp0011 napisał(a):Nia mam obowiązku pchać się na przystanek lub pas, który zaraz się kończy.
za to w tamowaniu ruchu i ciskaniu na kierowcę autobusu, że nie miał miejsca więc powinien nie wyprzedzać tylko wlec się za tobą :eek2: masz obowiązek :lol: :lol: :lol: :spoko:

mp0011 napisał(a):Podobnie jak nie mam obowiązku jazdy pasem do skrętu czy pasem włączeniowym.
po raz kolejny pytam o jakieś strzałki poziome :help: dlaczego zakładasz, że to pas zjazdowy?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mp0011 » czwartek 20 lipca 2017, 18:47

Z przeznaczenia linii określonego w Warunkach Technicznych.
Jak słusznie zauważył Szerszon, była to linia P-1c, P-7a pojawia się kawałek dalej.

Znak P-1c „linia pojedyncza przerywana — wydzielająca" stosuje się do oddzielenia od pasa ruchu następujących pasów:
— włączania,
— wyłączania,
— przeplatania,
— dla autobusów i rowerów (odcinki początkowe i końcowe),
— wydzielonych dla pojazdów skręcających na wlotach skrzyżowań,
— zanikających.

Z tamtego pasa można tylko zjechać na pętlę lub do McDonalda, ewentualnie pojechać prosto na przystanek autobusowy.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » czwartek 20 lipca 2017, 18:59

mp0011 napisał(a):— dla autobusów i rowerów (odcinki początkowe i końcowe)

:eek2:

mp0011 napisał(a):Z tamtego pasa można tylko zjechać na pętlę lub do McDonalda, ewentualnie pojechać prosto na przystanek autobusowy.

albo pojechać rowerem prosto :eek2: czego niestety nie uczyniłeś :spoko:

Jak dla mnie miałeś pełne prawo jako rowerzysta do skorzystania z tego pasa i jazdy na wprost, niestety brak zapisu o obowiązku korzystania z takiego pasa doprowadził do sytuacji jak na filmiku. :spoko:
Inna sprawa, że trochę zalatuje mi tu cwaniactwem rowerowym: "co się będę usuwał jak mogę jechać i blokować, bo mam takie samo prawo do korzystania z tego pasa co inne pojazdy" :spoko: :lol: :lol: :lol:
Henq

Postprzez mp0011 » czwartek 20 lipca 2017, 19:59

Henq napisał(a):
mp0011 napisał(a):— dla autobusów i rowerów (odcinki początkowe i końcowe)

:eek2:

mp0011 napisał(a):Z tamtego pasa można tylko zjechać na pętlę lub do McDonalda, ewentualnie pojechać prosto na przystanek autobusowy.

albo pojechać rowerem prosto :eek2: czego niestety nie uczyniłeś :spoko:

A widzisz tam gdzieś Pas dla Rowerzystów albo Buspas? Tę linię stosuje się na początku bupasa i na końcu buspasa. Między innymi.

Henq napisał(a):Jak dla mnie miałeś pełne prawo jako rowerzysta do skorzystania z tego pasa i jazdy na wprost, niestety brak zapisu o obowiązku korzystania z takiego pasa doprowadził do sytuacji jak na filmiku. :spoko:
Inna sprawa, że trochę zalatuje mi tu cwaniactwem rowerowym: "co się będę usuwał jak mogę jechać i blokować, bo mam takie samo prawo do korzystania z tego pasa co inne pojazdy" :spoko: :lol: :lol: :lol:

Raczej po co mam wjeżdżać na przystanek i go blokować, a potem czekać aż ktoś mnie łaskawie z niego wpuści na pas ogólny...
Ile metrów, według Ciebie, ma rowerzysta prawo jechać lewym pasem przed skrzyżowaniem, na którym skręca w lewo? Bo może powinien w ostatniej chwili przeciąć kilka pasów i skręcić?

Może tu:
https://goo.gl/maps/Xc7kZ2cnZCo
https://goo.gl/maps/ExPkCWC3ZsC2
https://goo.gl/maps/BxsTzFwWB1w
https://goo.gl/maps/jV2hLEVnGCA2

też powinienem na te kilkanaście metrów zjechać do krawężnika, a potem się wbijać z powrotem?
mp0011

Postprzez Henq » czwartek 20 lipca 2017, 22:37

mp0011 napisał(a):A widzisz tam gdzieś Pas dla Rowerzystów albo Buspas? Tę linię stosuje się na początku bupasa i na końcu buspasa. Między innymi.

a widzisz tam gdzieś buspas? rozumiem, że jako zagorzały fan dwóch kółek znajdziesz również jakiś przepis zabraniający jazdy rowerem po przystanku autobusowym? :eek2:

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a):Jak dla mnie miałeś pełne prawo jako rowerzysta do skorzystania z tego pasa i jazdy na wprost, niestety brak zapisu o obowiązku korzystania z takiego pasa doprowadził do sytuacji jak na filmiku. :spoko:

Raczej po co mam wjeżdżać na przystanek i go blokować, a potem czekać aż ktoś mnie łaskawie z niego wpuści na pas ogólny...

:wow: a ty co TIR-em się poruszasz czy zespołem pojazdów :wow: rowerem chcesz czekać aż cię łaskawie wpuszczą? na co? jak? bo nie ogarniam :wow:

mp0011 napisał(a):Ile metrów, według Ciebie, ma rowerzysta prawo jechać lewym pasem przed skrzyżowaniem, na którym skręca w lewo?

a jedź nawet całą długość zakopianki bo na końcu skręcasz w lewo, ale nie miej później pretensji, że kierowcy trąbią, że wyzywają rowerzystów itp

mp0011 napisał(a): Bo może powinien w ostatniej chwili przeciąć kilka pasów i skręcić?

a jadąc np wolnobieżnym traktorem albo furmanką jak byś się zachował? :wink:

mp0011 napisał(a):Może tu też powinienem na te kilkanaście metrów zjechać do krawężnika, a potem się wbijać z powrotem?

a bardzo by zabolało ego rowerzysty jak by właśnie w tych miejscach znalazł się po drugiej stronie tych linii nawet blisko przy lewej stronie?
pytanie jak wyżej, skoro nic nie zabrania takiego zachowania to dlaczego nie korzystać? brak zapisu: "rowerzysta musi"?

Dziwne że przepisy zabraniają jazdy po pasach a rowerzysta odczytuje to jako: "masz pierwszeństwo na pasach" :spoko:
@mp0011 a ty na pasach jak? schodzisz z rowerku i przeprowadzasz? :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

ps nie odbierz tego na opak, miałeś pełne prawo poruszać się pasem po którym jechałeś w chwili spotkanie z autobusem
Henq

Postprzez mp0011 » czwartek 20 lipca 2017, 23:47

Henq napisał(a):a widzisz tam gdzieś buspas? rozumiem, że jako zagorzały fan dwóch kółek znajdziesz również jakiś przepis zabraniający jazdy rowerem po przystanku autobusowym? :eek2:

Tak samo jak pas dla rowerów. Nie widzę, ale odniosłem wrażenie, że Ty widzisz. :eek2: <= komentując tą emotką.

Henq napisał(a): :wow: a ty co TIR-em się poruszasz czy zespołem pojazdów :wow: rowerem chcesz czekać aż cię łaskawie wpuszczą? na co? jak? bo nie ogarniam :wow:

Często włączam się przy krawężniku nie czekając, ale jest to ryzykowne. Zwłaszcza jak jeżdżą tiry i autobusy.
Stanie na takim pasie także do wygodnych i bezpiecznych nie należy.

mp0011 napisał(a): Bo może powinien w ostatniej chwili przeciąć kilka pasów i skręcić?

Henq napisał(a):a jadąc np wolnobieżnym traktorem albo furmanką jak byś się zachował? :wink:

Zacząłbym stopniowo zmieniać pasy na lewy jakieś 50-150 metrów przed skrzyżowaniem, średnio 50m/pas ruchu.
Zależnie od warunków na drodze, prawdopodobnie wykorzystał bym także przerwę w fali jadących pojazdów by przeciąć wszystkie pasy jednym manewrem, jeszcze przed skrzyżowaniem.

Nawet jeżeli obok byłaby DdR lub pas dla rowerzystów, jeżeli nie prowadzą w kierunku, w którym zamierzam skręcić.

Henq napisał(a):a bardzo by zabolało ego rowerzysty jak by właśnie w tych miejscach znalazł się po drugiej stronie tych linii nawet blisko przy lewej stronie? pytanie jak wyżej, skoro nic nie zabrania takiego zachowania to dlaczego nie korzystać? brak zapisu: "rowerzysta musi"?

Ciekawe pytanie. Często tak robiłem. Nawet czasem najeżdżałem na obszar wyłączony z ruchu o te kilka centymetrów.
Jednak sporo kierowców traktuje mnie wtedy jakbym zniknął, wyprzedzają nie zachowując odstępu i uniemożliwiają powrót na właściwy pas.
A w razie kolizji moja wina. Kilka takich akcji skutecznie mnie z tego wyleczyło.

Znalazło by się więcej przykładów przepisów które fajnie byłoby wprowadzić, z korzyścią dla wszystkich, np. jazda rowerem prosto w takim miejscu z prawego pasa https://goo.gl/maps/jD5X9R3W9g92, zamiast cisnąć środkowym...

Ale póki co, kierujący ma obowiązek liczyć się z tym, że rowerzysta NIE uskoczy za linię i takie właśnie zachowanie rowerzysty powinien traktować jako normę (i zachować odstęp lub nie wyprzedzać), a ustępstwa o których piszę - jako miły bonus od życia ;)

Henq napisał(a):Dziwne że przepisy zabraniają jazdy po pasach a rowerzysta odczytuje to jako: "masz pierwszeństwo na pasach" :spoko:
@mp0011 a ty na pasach jak? schodzisz z rowerku i przeprowadzasz? :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pierwszeństwo rowerzysty jadącego w takiej sytuacji w niektórych przypadkach można wyciągnąć z Art. 27.1a ("...lub inną częścią drogi").
Unikam jazdy po chodniku jak mogę, nawet w zła pogodę.

Jeżeli z jakiegoś powodu muszę przekroczyć przejście na rowerze (bo kretyn zaprojektował CpR bez przejazdów...), albo schodzę, albo - jeżeli widzę że kierowcy się zatrzymali - ostrożnie przejeżdżam, za co kierowcy zazwyczaj są wdzięczni. Co wolisz - czekać 20s aż zsiądę i przeprowadzę rower, czy 5s aż spokojnie przejadę? Podkreślam jednak, że w tym roku zdarzyła mi się taka sytuacja może ze dwa razy... Generalnie unikam takiej dziurawej infrastruktury.

Jeżeli CpR lub DdR kończy się na pasach, najczęściej włączam się do ruchu obok pasów i zawracam zaraz za pasami.

Henq napisał(a):ps nie odbierz tego na opak, miałeś pełne prawo poruszać się pasem po którym jechałeś w chwili spotkanie z autobusem
mp0011

Postprzez Henq » piątek 21 lipca 2017, 20:43

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a):a widzisz tam gdzieś buspas? rozumiem, że jako zagorzały fan dwóch kółek znajdziesz również jakiś przepis zabraniający jazdy rowerem po przystanku autobusowym? :eek2:

Tak samo jak pas dla rowerów. Nie widzę, ale odniosłem wrażenie, że Ty widzisz. :eek2: <= komentując tą emotką.

wolno czy nie wolno po przystanku rowerkiem?

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a): :wow: a ty co TIR-em się poruszasz czy zespołem pojazdów :wow: rowerem chcesz czekać aż cię łaskawie wpuszczą? na co? jak? bo nie ogarniam :wow:

Często włączam się przy krawężniku nie czekając, ale jest to ryzykowne. Zwłaszcza jak jeżdżą tiry i autobusy.
Stanie na takim pasie także do wygodnych i bezpiecznych nie należy.

widocznie robisz to nieumiejętnie, ja nigdy nie miałem problemów :spoko:

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a):a jadąc np wolnobieżnym traktorem albo furmanką jak byś się zachował? :wink:

Zacząłbym stopniowo zmieniać pasy na lewy jakieś 50-150 metrów przed skrzyżowaniem, średnio 50m/pas ruchu.
Zależnie od warunków na drodze, prawdopodobnie wykorzystał bym także przerwę w fali jadących pojazdów by przeciąć wszystkie pasy jednym manewrem, jeszcze przed skrzyżowaniem.

Nawet jeżeli obok byłaby DdR lub pas dla rowerzystów, jeżeli nie prowadzą w kierunku, w którym zamierzam skręcić.

no i jaki przepis zabrania przejeżdżania przez trzy pasy ruchu? sorry ale jakoś tym rowerkiem to strasznie nieudolnie :lol:

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a):a bardzo by zabolało ego rowerzysty jak by właśnie w tych miejscach znalazł się po drugiej stronie tych linii nawet blisko przy lewej stronie? pytanie jak wyżej, skoro nic nie zabrania takiego zachowania to dlaczego nie korzystać? brak zapisu: "rowerzysta musi"?

Ciekawe pytanie. Często tak robiłem. Nawet czasem najeżdżałem na obszar wyłączony z ruchu o te kilka centymetrów.
Jednak sporo kierowców traktuje mnie wtedy jakbym zniknął, wyprzedzają nie zachowując odstępu i uniemożliwiają powrót na właściwy pas.

no mówię, że nieudolnie :spoko: :lol: :lol:

mp0011 napisał(a):A w razie kolizji moja wina. Kilka takich akcji skutecznie mnie z tego wyleczyło.

no a czyja? przecież włączasz się do ruchu :spoko:

mp0011 napisał(a):Znalazło by się więcej przykładów przepisów które fajnie byłoby wprowadzić, z korzyścią dla wszystkich, np. jazda rowerem prosto w takim miejscu z prawego pasa https://goo.gl/maps/jD5X9R3W9g92, zamiast cisnąć środkowym...

zaraz, zaraz, no gdzie prosto z pasa kierunkowego? jak nie widzisz różnicy między wcześniejszym pasem a wstawionym teraz to mam dla ciebie złą wiadomość :help:

mp0011 napisał(a):Ale póki co, kierujący ma obowiązek liczyć się z tym, że rowerzysta NIE uskoczy za linię i takie właśnie zachowanie rowerzysty powinien traktować jako normę (i zachować odstęp lub nie wyprzedzać), a ustępstwa o których piszę - jako miły bonus od życia ;)

a rowerzysta ma obowiązek:
"...zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę."
a ty w swoim filmiku uważasz, że zrobiłeś wszystko? więc cie uświadamiam, że mając wolny pas prawy bez strzałek kierunkowych powinieneś z niego skorzystać, a tego nie zrobiłeś.

mp0011 napisał(a):Pierwszeństwo rowerzysty jadącego w takiej sytuacji w niektórych przypadkach można wyciągnąć z Art. 27.1a ("...lub inną częścią drogi").

że co proszę? jakie pierwszeństwo? masz chodnik, masz jezdnię masz pojazd wjeżdżający z chodnika na jezdnię i to jeszcze w miejscu gdzie takowego pojazdu być nie powinno! więc o jakim pierwszeństwie z art 27.1a mówisz?
Henq

Postprzez mp0011 » sobota 22 lipca 2017, 18:32

Henq napisał(a):
mp0011 napisał(a):Pierwszeństwo rowerzysty jadącego w takiej sytuacji w niektórych przypadkach można wyciągnąć z Art. 27.1a ("...lub inną częścią drogi").

że co proszę? jakie pierwszeństwo? masz chodnik, masz jezdnię masz pojazd wjeżdżający z chodnika na jezdnię i to jeszcze w miejscu gdzie takowego pojazdu być nie powinno! więc o jakim pierwszeństwie z art 27.1a mówisz?

Pominę twój wcześniejszy wywód, bo z koniem kopał się nie będę. Jeżeli nie rozróżniasz "ma prawo", "ma obowiązek" i "nie ma prawa, ale robi tak by wszystkim było łatwiej - o ile uzna to za bezpieczne i wygodne", to nie mamy o czym dyskutować. I nie będę Tobie tłumaczył, że zaczekanie na wolny pas przed jego zmianą, zamiast wpychać się między krawężnik a tira to nie jest nieudolność...

Rowerzysta ma w kilku sytuacjach prawo legalnie jeździć po chodniku (znowu - nie obowiązek, jakbyś nie łapał różnicy). Artykuł 27.1a przewiduje, że Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.

Powinieneś wiedzieć, że chodnik częścią drogi jest.

Według niektórych interpretacji (także osób zajmujących się edukacją kierowców) Art. 27.1a jest analogiczny z Art. 26.2.

Normalnie pieszy nie ma pierwszeństwa przechodząc przez jezdnię poza przejściem, jednak w tej szczególnej sytuacji (pojazd skręca w drogę poprzeczną), pierwszeństwo to jest pieszemu nadane. Dlaczego nie traktować Art., 27.1a analogicznie w sytuacjach, w których rowerzysta może się po chodniku poruszać? Podejrzewam, że dostałby mandat np. za jazdę po pasach, ale to by jeszcze nie oznaczało że wypadek był z jego winy. Oczywiście w sytuacji opisanej w 27.1a. Jeżeli kierowca powinien się spodziewać ośmiolatka na rowerze jadącego 20km/h przez przejście, to nie możę się tłumaczyć że nie widział dorosłego... Choć sam po chodnikach z zasady nie jeżdżę, przez przejścia także.
mp0011

Postprzez waw » sobota 22 lipca 2017, 19:23

Przejście dla pieszych to nie chodnik i rowerzysta nie jest tam traktowany jak pieszy, nawet jeśli może w danej sytuacji jechać chodnikiem to przez przejście jechać nie może.
Art. 27. 1 nie może mieć zastosowania bo rowwrzysta jedzie w poprzek drogi poprzecznej i z racji włączania się do ruchu nie może mieć pierwszeństwa.
waw

Postprzez mp0011 » sobota 22 lipca 2017, 19:47

viewtopic.php?f=3&t=33467

Jak rozjedziesz w takiej sytuacji nastolatka będziesz się tłumaczył że spodziewałeś się tylko "pieszego na rowerze" do lat 10?
Zresztą, skręcając nie masz znaków informujących ani o przejściu (lub jego braku) ani o przejeździe (lub jego braku).
mp0011

Postprzez Henq » sobota 22 lipca 2017, 20:05

mp0011 napisał(a):Pominę twój wcześniejszy wywód...

niewygodne prawda? :spoko:

mp0011 napisał(a): Jeżeli nie rozróżniasz "ma prawo", "ma obowiązek" i "nie ma prawa, ale robi tak by wszystkim było łatwiej - o ile uzna to za bezpieczne i wygodne", to nie mamy o czym dyskutować.

nadal czekan na przepis zabraniający w takiej sytuacji jazdy po jak ty to nazywasz pasie skrętu i przystanku autobusowym. :eek2:

mp0011 napisał(a):I nie będę Tobie tłumaczył, że zaczekanie na wolny pas przed jego zmianą, zamiast wpychać się między krawężnik a tira to nie jest nieudolność...

no niestety jest to nieudolność... :help: gdybyś zrobił to odpowiednio wcześniej do sytuacji z tirem by nie doszło, jak czytam twoje wypowiedzi to coraz bardziej nabieram przekonania, że ciśniesz ile się da pasem który się kończy a jak już jest koniec to lipa nikt nie wpuszcza więc "każdy jest zły, a ja muszę czekać by mnie wpuścili" :eek2:

mp0011 napisał(a):Rowerzysta ma w kilku sytuacjach prawo legalnie jeździć po chodniku (znowu - nie obowiązek, jakbyś nie łapał różnicy). Artykuł 27.1a przewiduje, że Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.

Powinieneś wiedzieć, że chodnik częścią drogi jest.

a ty powinieneś wiedzieć:
"Włączanie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;
to są podstawy, gdybyś to wiedział tematu by nie było :hmm:

mp0011 napisał(a):Według niektórych interpretacji (także osób zajmujących się edukacją kierowców) Art. 27.1a jest analogiczny z Art. 26.2.

:wow: chyba tych którzy nie znają definicji włączania się do ruchu :wow:

mp0011 napisał(a):Normalnie pieszy nie ma pierwszeństwa przechodząc przez jezdnię poza przejściem, jednak w tej szczególnej sytuacji (pojazd skręca w drogę poprzeczną), pierwszeństwo to jest pieszemu nadane.

pieszy to nie pojazd

mp0011 napisał(a):Dlaczego nie traktować Art., 27.1a analogicznie w sytuacjach, w których rowerzysta może się po chodniku poruszać?

ponieważ zjazd z chodnika na jezdnie jest włączaniem się do ruchu :eek2:

mp0011 napisał(a): Podejrzewam, że dostałby mandat np. za jazdę po pasach, ale to by jeszcze nie oznaczało że wypadek był z jego winy.

a z czyjej? kto włączał się do ruchu?
Henq

Postprzez waw » sobota 22 lipca 2017, 20:19

mp0011 napisał(a):http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=33467

Jak rozjedziesz w takiej sytuacji nastolatka będziesz się tłumaczył że spodziewałeś się tylko "pieszego na rowerze" do lat 10?
Zresztą, skręcając nie masz znaków informujących ani o przejściu (lub jego braku) ani o przejeździe (lub jego braku).

Jeśli nastolatek jedzie rowerem to nie jest pieszym. Obowiązują go przepisy o włączaniu siędo ruchu. Jako kierujący na skrzyżowaniu mogę takiego otrąbić bo wyjechanie przed samochód daje do tego prawo.
waw

Postprzez mp0011 » sobota 22 lipca 2017, 20:38

Zgadzam się.

Rowerzystę obowiązuje włączenie się do ruchu. I nigdy nie twierdziłem inaczej. Kierującego jednak równocześnie obowiązuje ustąpienie pierwszeństwa rowerzyście jadącemu inną częścią drogi.

Tylko teraz wytłumacz sądowi że rozjechałeś w takim miejscu jedenastolatka, bo wiedziałeś że ma 11 lat a nie 9, więc jest rowerzystą, a nie pieszym, więc liczyłeś że się zatrzyma. A rowerzysta stwierdzi, że włączał się do ruchu i ustąpił wszystkim na drodze, na którą wjeżdżał, a nagle jakiś kierowca wyskoczył mu zza pleców...

Zresztą... rowerzysta jadący prosto poboczem, przed skrzyżowaniem też włącza się do ruchu. Jednak skręcając masz obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa. https://goo.gl/maps/TzMkyjAy9gF2
mp0011

Postprzez Henq » sobota 22 lipca 2017, 20:51

mp0011 napisał(a):Zresztą... rowerzysta jadący prosto poboczem, przed skrzyżowaniem też włącza się do ruchu. Jednak skręcając masz obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa.
:wow:
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze