Czy Ty chcesz szukać w "170" dyspozycji dla warunków technicznych umieszczania znaków? Nic tam nie znajdziesz, Art. 7 mówi gdzie co ma się znajdować.taik napisał(a):Nie wskazałeś przepisu dotyczącego dyspozycji umieszczenia samodzielnie znaku po lewej stronie jezdni, zgodnie z §2.1 170 zdanie ostatnie oraz pkt. 1.5.1.3.a 220 Z-1.
Przyjmujesz założenie, że w par. 2.1 "ze 170" (ostatnie zdanie) ma dotyczyć wytycznych do umieszczania znaków a tymczasem dotyczy on zakresu obowiązywania oraz wskazania adresata dyspozycji znaku znajdującego się po lewej stronie.
Analogicznie rzecz się ma do przepisów szczególnych, które raczyłeś podać - par. 61 i 68. nie są to wytyczne umieszczania znaku, lecz przepisy mające na celu zastosowanie się do znaków (taki sam przepis szczególny w stosunku do par. 2.1., jak "nasz" par. 28. nt. B-36). Powiem więcej, "przepisy szczególne" do których odwołuje się par. 2.1., nie muszą znajdować się w "170". Mogą je znaleźć w "220". Na przykład D-41 "Koniec strefy zamieszkania" może stać po lewej stronie w tym również w trybie "dwustronnego znaku".
taik napisał(a):Niemniej jednak treść powyższego przepisu nie daje dyspozycji do ustawienia samodzielnie znaku po lewej stronie jezdni, mówi tylko, że ustawiony po jednej stronie jezdni dotyczy tylko tejże.
A nie dopuszczają? Które przepisy z "170", dopuszczają. Podaj mi jakiś przepis z tego rozporządzenia, traktujący o zasadach umieszczania znaków, który to przepis ma odpowiadać dopuszczeniu o którym mowa w cytacie powyżej.Znaki umieszcza się(...)
3) po lewej stronie jezdni:
a) samodzielnie, jeżeli dopuszczają to przepisy rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych,
Wiesz.... że kiedyś się dziwiłem, dlaczego w "220" powiela się teksty ze "170".
Par. 28, to jest właśnie ten zapis. Z niezrozumiałych dla mnie powodów, nie chcesz przyjąć tego do porządku dziennego.taik napisał(a):Brak podobnego zapisu w 170 dla znaków [B-35] i [B-36], świadczy o braku dyspozycji – która jest wymagana – do umieszczania samodzielnie tych znaków po lewej stronie jezdni.
Zresztą o czym my mówimy,,, przepisy ogólne dot. umieszczania znaków z "220" mają stać wyżej nad przepisami szczególnymi z tego rozporządzenia?
Przepis brzmi:
No to chyba na drodze jednokierunkowej nie da się umieścić znaku B-35 "tyłem" co nie? Strony drogi masz dwie: prawa oraz lewa. Znaki umieszcza się przodem do kierujących.Znak B-35 należy umieszczać po tej stronie drogi, po której zakaz ma obowiązywać; dotyczy to także drogi jednokierunkowej.
Całościowo to zdążyłem przeczytać kilka razy... oczywiście nie na "jednym wdechu"taik napisał(a):Przeczytajcie całościowo te dwa rozporządzenia.

Jakbyś całościowo przeczytał, to doszedłbyś do wytycznych dla D-41... Pewnie zaraz napiszesz, że znak dwustronny to nie są dwa różne znaki przyklejone do siebie tyłem, na jednym słupie.taik napisał(a):Treść pkt. 3.2.36 220 Z-1 mówi o dopuszczeniu wykonywania znaków B-35, jako dwustronnych, innej dyspozycji nie dostrzegam.