Pas włączania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas włączenia.

Postprzez rusel » niedziela 01 kwietnia 2012, 18:15

Mógłbyś przedstawić to pytanie wraz z rysunkiem?

pytania sa jedynie wlasnoscia komisji przy MI

rysunek identyczny, pas wlaczenia na zasadzie "odnogi" z A7, laczy sie z droga z pierwszenstwem (2 pasy w jednym kierunku) i zanika.

W tej sytuacji kierujacy pojazdem na tym pasie

a powinien zachowac szczegolna ostroznosc
b ustapic piewszenstwa pojazdowi ktory sygnalizuje zmiane pasa z lewego na srodkowy
c ma pierwszenstwo przed tym pojazdem

Przy wielu podobnych zjazdach np. na obwodnice tak jest przed katowicami na a4 to odnoze ze znakiem A7 na pasie wlaczenia nie ma momentu w ktorym zanika, jadac 1-5km zasada ustapienia
pierwszenstwa przed pojazdem na pasie lewym skrajnym musialaby trwac w nieskonczonosc....absurd

moze troche odgrzeje kotlety

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... 08/1655148
rusel

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 21:27

rusel napisał(a):Przy wielu podobnych zjazdach (...) odnoze ze znakiem A7 (...) nie ma momentu w ktorym zanika, jadac 1-5km zasada ustapienia
pierwszenstwa przed pojazdem na pasie lewym skrajnym musialaby trwac w nieskonczonosc....absurd
Zgadza się. Byłby to absurd, tylko w takiej sytuacji nie stosuje się zanikającego pasa włączenie tylko od razu kolejny pas autostrady, który zaczyna się w miejscu połączenia jezdni. Zwróć uwagę na oznakowanie na moich rysunkach - krótsze linie (P-1c) stosunku do pozostałych linii (P-1a) na jednym z moich rysunków nie są dziełem przypadku (choć oczywiście nie do końca odpowiadają warunkom technicznym "220"). Zwróciłeś na tan szczegół uwagę na egzaminie?
001.png
A może ktoś inny jest w stanie wkleić rysunek z pytania, o którym pisze Rusel?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 01 kwietnia 2012, 22:33

Miejsce : typowy pas włączania.
Obrazek

To samo miejsce z google cara :

Obrazek

I trzecia fotka - kilkadziesiąt metrów dalej :

Obrazek

Osobiście uważam, że na focie 2 -> ciężarówka zjeżdżając z pasa drugiego od lewej na trzeci (ten na którym jest uchwycona na focie) - miała by pierwszeństwo nad osobówką chcącą zjechać z pasa 4 na pas 3 od lewej.
Ten sam dylemat kilkadziesiąt metrów dalej (fota 3) - i tu osobówka ma pierwszeństwo nad ciężarówką do pasa 3-ciego od lewej.
Dla mnie różnica tych linii (gruba vs cienka w uproszczeniu ;) )między nimi jest rozstrzygająca.
Nie widziałem nigdzie, by taka gruba przerywana ciągnęła się kilometrami.... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 01 kwietnia 2012, 22:48

dylek
osobiście nie zgadzam sie z Tobą, jeśli chodzi o fot.2 :D
Co ma linia przerywana do tego ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 kwietnia 2012, 22:55

dylek napisał(a):Dla mnie różnica tych linii (gruba vs cienka w uproszczeniu ;) )między nimi jest rozstrzygająca.
Coś w tym jest. Ale na pewno nie wynika z samych linii. Więc szukam... jakby to powiedzieć dziury w całym. Ale jak znajdę to już tak tego nie nazwę.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 00:06

Coś kombinujecie z tymi liniami.
Weźmy ten przykład:
http://g.co/maps/x2cwp
1. połączenie jezdni 3 pasy od lewej, 2 od prawej, między potokami ciągła.
2. 100 m dalej ciągła znika... za to na tym po prawej pasie pojawiają się linie szerokie krótkie, które się ciągną przez 500m po czym pas zanika. I to jest pas włączania? czy nie pas włączania? Dokąd trwa skrzyżowanie?

-----------------
Przykład mniej wydumany.
http://g.co/maps/25zq6
Pas włączania nie bardzo chce zaniknąć i ciągnie się aż do następnego skrzyżowania gdzie się staje pasem do prawoskrętu... a może to cały czas jedno ciągnące się kilkaset metrów skrzyżowanie?

Dobra już mi się linie rozmywają dalej nie chce mi się szukać. Ogólnie dla mnie taka linia może mówić, że pas się zaraz skończy, może rozdzielać potoki ruchu, pokazywać, żeby ci jadący główna nie zjeżdżali na niego w ramach jazdy możliwie blisko prawej krawędzi, ale na pewno nie może wpływać na pierwszeństwo.
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 00:17

lith napisał(a):Ogólnie dla mnie taka linia może mówić, że pas się zaraz skończy, może rozdzielać potoki ruchu, pokazywać, żeby ci jadący główna nie zjeżdżali na niego w ramach jazdy możliwie blisko prawej krawędzi...
Czyżbyś zapoznał się z "220"?
lith napisał(a):...ale na pewno nie może wpływać na pierwszeństwo.
Pierwszeństwo wynika z A-7. Z linii miejsce, w którym to pierwszeństwo należy ustąpić. Tak w skrócie. Pora iść spać...
szymon1977

Postprzez maryann » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 09:14

PoRD nie określa, że pas musi być wyznaczony liniami, tym bardziej jakimi. Więc czy krótkie, czy długie- coś mówią, ale na pewno nie regulują pierwszeństwa. Jedyna linia powiązana z A7 biegnie w poprzek jezdni, a nie wzdłuż pasa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 09:47

W dodatku a-7 nie określa pierwszeństwa przy zmianie pasa, sama linia tez nie określa, więc dość mongolskie te wszystkie teorie.
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 19:07

lith napisał(a):...dość mongolskie te wszystkie teorie.
Na razie faktycznie wychodzi na to, że szukam dziury w całym. Minister infrastruktury musiał użyć niefortunnych określeń, skoro z jego wypowiedzi można wywnioskować, że pas włączenia nie jest częścią autostrady. A może choć z punktu widzenia projektowania dróg faktycznie pas włączenia nie jest częścią autostrady, to z punktu widzenia kierującego i PoRD jest to po prostu kolejny pas autostrady? A ja czytam nie to co powinienem i stąd błędne wnioski? Tymczasem szukam dziury w całym nadal.
szymon1977

Postprzez maryann » wtorek 03 kwietnia 2012, 08:42

szymon1977 napisał(a):to z punktu widzenia kierującego i PoRD jest to po prostu kolejny pas autostrady? A ja czytam nie to co powinienem i stąd błędne wnioski?
Tak, to kolejny pas autostrady.
A o jaki inny punkt widzenia może chodzić?? Przecież to forum kierowców a nie inżynierów. I rzeczywiście czytasz nie to, co powinieneś- bo kierowców obowiązuje kodeks drogowy, a nie 220(to bardziej elektryków?), Konwencja Wiedeńska ani regulamin izby wytrzeźwień... przynajmniej w omawianym miejscu.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Pas włączania

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 19:35

Polecam bliźniaczy wątek viewtopic.php?f=3&t=23743 (mówiąc ściślej, poruszonych jest tam kilka tematów - ciekawe, że nie został zablokowany! :D - ale chyba najwięcej jest w nim właśnie na ten nas interesujący).

Polecam zwłaszcza viewtopic.php?p=225031#p225031 - widoczne dwa posty. Bo ten rysunek cmana jest chyba zarazem konkretną odpowiedzią na pytania, które w bieżącym wątku stawiał Voith. Od siebie mogę dodać, że w 100% zgadzam się z tą interpretacją, a zjazd z pasa włączania na inny jest najnormalniejszą w świecie zmianą pasa ruchu.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze