Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez Henq » piątek 01 sierpnia 2014, 18:35

ks-rider napisał(a):Oskarbelfer, w Niemczech wyglada to nieco inaczej. Na tablicach informacyjnych masz nawet oznaczenie " KREUZ " - Krzyz. Co nie znaczy, ze jest to skrzyzowanie. W tym miejscu przetlumaczyl bym to wlasnie jako rozwidlenie - tyle, ze dwuch autostrad, a jest takich naprawde sporo.

A to ciekawe co piszesz :hmm: Kreuz - to po niemiecku krzyż, ale dla Ciebie jest to kreuz - rozwidlenie :hmm:
Autobahnkreuz – skrzyżowanie dwóch autostrad
Autobahndreieck – włączenie jednej autostrady w drugą
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez lith » piątek 01 sierpnia 2014, 18:47

@ks-rider
Kurcze, szkoda. Miałem nadzieję na rozwiązanie jakieś bardziej dopracowane niż w PL, a nie mniej. Akurat sa państwa gdzie normalnie ograniczenia nie są odwoływane przez znaki, więc taki system też mnie nie dziwi :)
lith

Postprzez oskbelfer » piątek 01 sierpnia 2014, 18:56

LeszkoII napisał(a):
oskbelfer napisał(a):jak może rozwidlać się jedna i ta sama autostrada ?
A kto powiedział że TA SAMA? Ty? Zabawne.

https://maps.google.pl/?ll=53.604755,18 ... 1,,0,12.96

widzisz tam dwie autostrady ? oświeć minie

A łącznica jednojezdniowa to droga dwujezdniowa, żeby mogła być autostradą?

Może najpierw wyjaśnij co traktuje o tym że mamy do czynienia z autostradą :)

A jeśli będzie nawet dwujezdniowa (bo i takie się zdarzają) to w czym problem? Jedna autostrada łączy się z drugą.

https://maps.google.pl/?ll=53.604755,18 ... 1,,0,12.96

Jak dwie drogi ekspresowe się przecinają, to Cię to dziwi???

a co ma droga ekspresowa do autostrady ? zabawne ze tego nie jesteś w stanie wyjasnić z sposób zrozumiały dla tak ograniczonego popaprańca jak ja :)

Wiem wiem - w polsce cały stadion zna się na piłce nożnej - tylko trener z drużyną nie wiedzą o co biega :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez ks-rider » piątek 01 sierpnia 2014, 19:45

Henq napisał(a):A to ciekawe co piszesz :hmm: Kreuz - to po niemiecku krzyż, ale dla Ciebie jest to kreuz - rozwidlenie :hmm:
Autobahnkreuz – skrzyżowanie dwóch autostrad
Autobahndreieck – włączenie jednej autostrady w drugą

Obejrzyj sobie wiec kilka Dreieck'ow

https://www.google.de/search?q=autobahn ... 00&bih=539

tutaj masz kilka Kreuz'ow :mrgreen:

https://www.google.de/search?q=autobahn ... 00&bih=539

i porownaj je sobie, potem napisz nam do jakich wnioskow doszedles. Kak zwal, tak zwal, w Niemczech niekoniecznie inaczej niz w PL czy Rosji, ktos nazwal w ten sposob i tyle, ale jak masz z tym Problem, to siory.

:wink:
ks-rider

Postprzez Henq » piątek 01 sierpnia 2014, 20:03

nie musisz mi linków wstawiać bo dobrze wiem jak wygląda jedno a jak wygląda drugie, mi bardziej chodziło o to ze wszyscy Niemcy wiedzą że kreuz to krzyż Ty zresztą też tak to nazwaleś, ale jednak dla Ciebie kreuz to rozwidlenie, no i nie dziwie się że nie potrafisz ogarnąć skrzyżowania dwóch autostrad tzw węzła.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 01 sierpnia 2014, 20:42

oskbelfer napisał(a):http://goo.gl/maps/QP8Pm
widzisz tam dwie autostrady ? oświeć minie
W tym miejscu akurat nie widzę ani jednej autostrady. Owszem ujęcie przedstawia drogę, którą określa się m.in. w rozporządzeniu "dzu220" mianem łącznicy autostradowej. Ta łącznica jest drogą jednojezdniową wchodząca w obręb węzła.

Mogę przyznać natomiast, że ciekawe jest to, jaką kategorię posiada ta droga/łącznica :-) (kto się nią 'opiekuje').
oskbelfer napisał(a):Może najpierw wyjaśnij co traktuje o tym że mamy do czynienia z autostradą
Co tu wyjaśniać? D-9 informuje o początku autostrady - oznacza jej początek bądź kontynuację. A czym jest autostrada, wiemy z definicji ustawowej. Spora grupa ludzi uważa, że w miejscu ustawienia znaku D-9 zaczyna się autostrada. To błąd a raczej selektywne (niepełne) podejście do przepisów. Pomija się wytyczne umieszczania znaku D-9. Można w nich przeczytać, że D-9 umieszcza się nie tylko na jezdni głównej autostrady a też w innych miejscach, na przykład na początku łącznicy.

Jeśli nie podzielasz takiego punktu widzenia, nie będę współczuł - zerknij jeno na poniższy link i napisz, czy metr za znakiem D-9 to już jest autostrada??? Zwróć uwagę na chodnik :mrgreen: ...a może to nie chodnik...http://goo.gl/maps/gZOIe

oskbelfer,
Twoje zdanie oparte jest na założeniu, że łącznica to jezdnia a nie droga. Uważaj, bo to bardzo ryzykowna hipoteza, dzięki której zakopiesz się w piasku. Póki co nie będę teraz tego drążył.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » piątek 01 sierpnia 2014, 21:53

Henq napisał(a):...wszyscy Niemcy wiedzą że kreuz to krzyż Ty zresztą też tak to nazwaleś, ale jednak dla Ciebie kreuz to rozwidlenie, no i nie dziwie się że nie potrafisz ogarnąć skrzyżowania dwóch autostrad tzw węzła.

Ty wiedziec, ze polska jezyka to berdza trudna jezyka :mrgreen: Nie mow mi prosze co wiedza Niemcy, i co mowia Niemcy, bo smiem twierdzic, ze wiem to troche lepiej. :mrgreen:

Nie weim kto Ci naopowiadal, ze czegos nie ogarniam, alewiem, ze Cie nie przekonym, wiec sobie podarujmy. Przezyj najpierw 33 lata gdzies za granica, a pozniej pogadamy czy bedziesz pamietal wszystkie polskie slowa. :mrgreen:

pozdrawiam mundrale

ks-rider

Postprzez ks-rider » piątek 01 sierpnia 2014, 21:58

LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/gZOIe

Leszko, sa dwie mozliwosci

1. Jakis jateligent postawil to naztwijmy to oznaczeniem jako slowny rebus - cos w rodzaju
" 4 sale "

2. Ustawil te znaki blednie.

Co wybieramy ? :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Makabra » piątek 01 sierpnia 2014, 22:05

oskbelfer napisał(a):no widzę super merytoryka super fachowców :)

na autostradzie występują skrzyżowana --- w którym miejscu o tym piszą ?

zaś na drodze ekspresowej jakimś cudem skrzyżowania występują wyjątkowo :)

No to teraz patrz i podziwiaj :mrgreen: Skrzyżowanie ( przecięcie się kierunków ) na drodze ekspresowej, czyli to co na ekspresówce jest wyjątkowo a na autostradzie tego nie uświadczysz ( brak ruchu poprzecznego nie wyklucza skrzyżowań według definicji skrzyżowania ). Kumasz już różnicę między definicją autostrady a ekspresówki?

https://www.google.pl/maps/@53.461239,1 ... !2e0?hl=pl
Makabra

Postprzez oskbelfer » piątek 01 sierpnia 2014, 23:04

@ makabra :)

powiem tak :)

jeden gość --- zaczłą uczyć ks-reidera (33 lata w reichu) jak to jest w nieczech :) a Ty zaczynasz mi tłumaczyc subtelności, które ja rozkminiałem to w Polsce nie sniło się ludziom o necie, a Ciebie być może na świecie nie było :)

Zdcydowanie lepiej dyskutowałoby się nam w realu...... wzielibyśmy kodeksy, piwo i 3 dni dyskusji.....ale uwierz mi - nie musisz mi tłumaczyć definicji skrzyżowana gdyż możesz się "zapultać"

co to znaczy Twoje "(przeciecie kierunków)" - bądź precyzyjny.... ale domyslam się że to Twj skrót mysłowy - chociaż lekko błędny :)

powtórze jeszcze raz ---- na autostradzie nie ma skrzyzowań :)
oskbelfer

Postprzez Henq » piątek 01 sierpnia 2014, 23:21

ks-rider napisał(a):
Henq napisał(a):...wszyscy Niemcy wiedzą że kreuz to krzyż Ty zresztą też tak to nazwaleś, ale jednak dla Ciebie kreuz to rozwidlenie, no i nie dziwie się że nie potrafisz ogarnąć skrzyżowania dwóch autostrad tzw węzła.

Ty wiedziec, ze polska jezyka to berdza trudna jezyka :mrgreen: Nie mow mi prosze co wiedza Niemcy, i co mowia Niemcy, bo smiem twierdzic, ze wiem to troche lepiej. :mrgreen:

Ok, ale gdzie napisałem, że "kreuz" to Polskie słowo? skoro 33 lata na emigracji* to dobrze powinieneś widzieć jak w j.niemieckim brzmi słowo "rozwidlenie" :wink: a nie swoje pseudo tłumaczenia wstawiać ;)
(nie doszukuj się podtekstów w słowie "emigracja")

ks-rider napisał(a):Nie weim kto Ci naopowiadal, ze czegos nie ogarniam, alewiem, ze Cie nie przekonym, wiec sobie podarujmy.

Ale do czego mnie chcesz przekonać, czy do tego, że:

węzeł autostradowy to nie skrzyżowanie? - nie uda Ci się to, ponieważ inna nazwa węzła to właśnie skrzyżowanie - odsyłam do definicji.

czy do tego, że na autostradzie nie ma ruchu poprzecznego? - tak nie ma, nigdy nie twierdziłem inaczej, ale nie znaczy to, że na autostradzie nie ma skrzyżowań ;)

ks-rider napisał(a):Przezyj najpierw 33 lata gdzies za granica, a pozniej pogadamy czy bedziesz pamietal wszystkie polskie slowa. :mrgreen:

pozdrawiam mundrale

O czyżby ks-rider i oskbelfer to jedna i ta sama "mundrala"?
Henq

Postprzez oskbelfer » piątek 01 sierpnia 2014, 23:25

tak ks-raider pisze z mojego nicka a ja pisze z nicka ks-radera ---- i jak widać obaj nie jesteśmy (Barankami) ..ech... szerszon tu był ( nie zmieniać mi nicków !!!):)

a teraz szybcitko zgłoś to do moderatora :)
oskbelfer

Postprzez Henq » piątek 01 sierpnia 2014, 23:28

oskbelfer napisał(a):nie musisz mi tłumaczyć definicji skrzyżowana gdyż możesz się "zapultać"

Oj ale chyba Panie "α" i "ω" zapomniałeś o def. "węzła autostradowego" - zresztą o którym sam wspomniałeś co nie chciało się doczytać? ;)

oskbelfer napisał(a):tak ks-raider pisze z mojego nicka a ja pisze z nicka ks-radera ---- i jak widać obaj nie jesteśmy baranami :)

a teraz szybcitko zgłoś to do moderatora :)

no popatrz użytkownik "Baranek" ma takie same poglądy co ja, inne niż Ty i posadziłeś o to samo, a co gorsze sam zgłosiłeś do moderacji...
więc co brakło argumentów banujemy ;)?
Henq

Postprzez ks-rider » piątek 01 sierpnia 2014, 23:35

Henq napisał(a):1. dobrze powinieneś widzieć jak w j.niemieckim brzmi słowo "rozwidlenie" :wink: a nie swoje pseudo tłumaczenia wstawiać ;)

2. węzeł autostradowy to nie skrzyżowanie? - nie uda Ci się to, ponieważ inna nazwa węzła to właśnie skrzyżowanie - odsyłam do definicji.

A wezel to Knoten :mrgreen:

Wiesz ile slow w niemieckim moze oznaczac rozwidlenie ? Najbardziej trafne bylo by Abzweigung, tyle, ze z tym slowem niemogl bys sie do tego przyczepic

Henq napisał(a):O czyżby ks-rider i oskbelfer to jedna i ta sama "mundrala"?

oskbelfer napisał(a):tak ks-raider pisze z mojego nicka a ja pisze z nicka ks-radera ---- i jak widać obaj nie jesteśmy (Barankami) ..ech... szerszon tu był ( nie zmieniać mi nicków !!!):)

ks-rider wez juz przestan

podpisano Oskarbelfer :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek 01 sierpnia 2014, 23:36 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez szymon1977 » piątek 01 sierpnia 2014, 23:39

ks-rider napisał(a):...rozumieja ten temat co do Szymona, to nie dokladnie jeszcze wiem po ktorej stronie barykady stoi...
Żeby nie było wątpliwości: w definicji autostrady nic nie ma o skrzyżowaniach. Jest tylko o braku ruchu poprzecznego. Więc skrzyżowania mogą być, ale tylko takie bez ruchu poprzecznego. I oczywiście są. Na początku każdego wjazdu/zjazdu jest połączenie/rozwidlenie dróg.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze