Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez pasqudek » czwartek 08 października 2015, 23:36
przez szerszon » czwartek 08 października 2015, 23:46
A niby skąd wiesz ,że to skrzyżowanie ? Bo A-7 stoi ?yorki napisał(a):
Dla mnie coś, co jest oznakowane jako skrzyżowanie jest skrzyżowaniem.
sankila napisał(a):Ośmielasz się to nazwać skrzyżowaniem tylko dlatego, że jest przecięcie kierunków ruchu, możliwość zmiany kierunku jazdy i stoi znak nakazu skrętu? Jeszcze może powiesz, że zawracający zmieni kierunek jazdy?![]()
A to da się skręcić w lewo ? Z jednej strony parkan, a z drugiej plaża...to niby gdzie jest to w lewo ?Jeśli jadący z dołu zderzy się z zawracającym z góry, to czasem nie dlatego, że mając do wyboru dwa kierunki jazdy - skręcił w lewo?
przez sankila » piątek 09 października 2015, 00:27
To ma jeszcze bardziej przerąbane: bo jeśli dokoła wyspy zawrócił, a skrzyżowanie w tym miejscu odwołał, to zmienił kierunek jazdy NA ŁUKU POZIOMYM!!!pasqudek napisał(a):@sankila: nie uchowa sie @yorki? A jak w trakcie jazdy zmienil zdanie i punkt docelowy?
przez szerszon » piątek 09 października 2015, 00:37
przez yorki » piątek 09 października 2015, 07:24
szerszon napisał(a):A niby skąd wiesz ,że to skrzyżowanie ? Bo A-7 stoi ?![]()
sankila napisał(a):Jeszcze może powiesz, że zawracający zmieni kierunek jazdy?![]()
przez szerszon » piątek 09 października 2015, 07:38
No to mają dosyć oryginalne podejście co do skrzyżowań.Ten znak informuje mnie, za zbliżam się do skrzyżowania o ruchu okrężnym.
przez szymon1977 » piątek 09 października 2015, 07:44
Tylko, ze w szkole uczyli o kierunku wektora predkosci jadacego pojazdu a nie o kierunku jazdy pojazdu. Czy uwazasz, ze wektor predkosci i pojazd to jedno i to samo? Przeciez o zmianiekierunku wektora predkosci w PoRD ani slowa.yorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny.
przez sankila » piątek 09 października 2015, 20:43
Powiedz to sile odśrodkowej, gdy będzie działać na samochód, podczas "zmiany zwrotu". W przeciwnym razie zostaniesz dowodem na I prawo szerszona, że pojazd może mieć kierunek ruchu inny, niż kierunek jazdyyorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny.![]()
Nie mogę, bo to nakaz skrętu w prawo.szerszon napisał(a):Gdzie jest ten nakaz skrętu w lewo ? Nawet powiększyłem i dalej nie widzę.Możesz wskazać ?
przez szerszon » piątek 09 października 2015, 21:46
Widzisz tam nakaz skrętu w prawo ?Nie mogę, bo to nakaz skrętu w prawo.
Widzisz tam skrzyzowanie ?Czyżbyś nie wiedział, że na skrzyżowaniu z wyspą "w prawo to w lewo"?
Widzisz tam więcej niż jedną drogę ?, ale nie raczyłeś uznać miejsca połączenia dróg,
To na przełączce i jednej drodze nie mogę zmienić kierunku jazdy ?, z czterema przecięciami kierunków ruchu i możliwością zmiany kierunku jazdy za skrzyżowanie,
Jak nie ma skrzyżowania czyli przeciecia się dróg to faktycznie nie muszą.- wloty nie wchodzą z czterech stron? - nie muszą;
A może jednak to jedna droga dwujezdniowa dwukierunkowa ? Znasz takie cudo ?- drogi biegną blisko siebie? - dalej są drogami o różnym kierunku ruchu;
Na drodze dwujezdniowej dwukierunkowej tak samo da się zawrócić..uwierz mi, naprawdę.nie da się zmienić kierunku jazdy? - da się nawet zawrócić, a to skręt o 180 st.
No fakt to jest argument zignorować definicję skrzyżowania i drogi.Aaa, pewnie w rozporządzeniu rysunku z takim skrzyżowaniem nie było? No, to jest argument...
Jeszcze wielu rzeczy nie masz w kodeksie a istnieją. Poszukaj lepiej definicji skrzyżowania i drogi, aby ci się przełączka drogą nie zrobiła i stworzyła skrzyżowanie.Przy okazji, to ja zapytam w drugą stronę: co to niby jest przełączka, bo w moim kodeksie nie ma dla niej osobnych przepisów o zawracaniu?
Jeśli chodzi o przepisy to nie błyszczysz...natomiast co do prowadzenia pojazdu..nie wiem.Taa, jak powiedziała na tym forum pewna mądra osoba: "Odróżnij umiejętności prowadzenia pojazdu od teoretyzowania n/t przepisów PoRD."
przez EgzaminatorWORD » sobota 10 października 2015, 10:52
szymon1977 napisał(a):Tylko, ze w szkole uczyli o kierunku wektora predkosci jadacego pojazdu a nie o kierunku jazdy pojazdu. Czy uwazasz, ze wektor predkosci i pojazd to jedno i to samo?yorki napisał(a):Mnie kiedyś w szkole uczyli, ze kierunek będzie ten sam, tylko zwrot przeciwny.
przez sankila » sobota 10 października 2015, 10:58
Widzę tam skrzyżowanie, widzę tam więcej niż jedną drogę, widzę tam znak do skrętu w prawo. Drogowcy też widzą, bo je oznakowali (przypominam, że przytaczałam podobne z Polski - gdzie nawet nie było rozdzielenia wlotów dróg), więc nie jest to jakiś francuski wybryk natury.szerszon napisał(a):Widzisz tam skrzyzowanie ?
Są przepisy różnicujące przecięcie jezdni drogi dwujezdniowej od przecięcia jezdni dwóch dróg jednojezdniowych?A może jednak to jedna droga dwujezdniowa dwukierunkowa ?
przez szymon1977 » sobota 10 października 2015, 11:31
Jak to? Ja droga laczaca A i B jade od A do B w kierunku B a nie wylatuje z drogi w kierunku X, takim jak kierunek mojego wektora predkosci. A Ty wylatujesz z drogi na pierwszym zakrecie?EgzaminatorWORD napisał(a):Kierunek jazdy i kierunek wektora prędkości jest zawsze taki same...
przez szerszon » sobota 10 października 2015, 12:24
Widziałaś dwie drogi oddzielone od siebie P-4 ?sankila napisał(a):
Jeśli są, to je podaj, jeśli nie ma - to po co zawracasz mi głowę nieistotnymi szczegółami?
A ty widzisz więcej niż jedną drogę...5. Znak P-4 „linia podwójna ciągła” rozdziela pasy
ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania
przez tę linię i najeżdżania na nią.
przez EgzaminatorWORD » sobota 10 października 2015, 12:43
To nie ma żadnego znaczenia, jaki jest cel twojej podróży i jakie miasta łączy dana droga. Nic na ten temat w uPRD nie napisano.szymon1977 napisał(a):Jak to? Ja droga laczaca A i B jade od A do B w kierunku BEgzaminatorWORD napisał(a):Kierunek jazdy i kierunek wektora prędkości jest zawsze taki sam...
szymon1977 napisał(a):a nie wylatuje z drogi w kierunku X, takim jak kierunek mojego wektora predkosci. A Ty wylatujesz z drogi na pierwszym zakrecie?
przez szymon1977 » sobota 10 października 2015, 12:52
Zakreciles sie. Ja dopoki z drogi nie wylece to ani nie skrecam, ani nie zmieniam kierunku jazdy.EgzaminatorWORD napisał(a):Po to na zakręcie skręcasz - zmieniasz kierunek jazdy, żeby nie wylecieć z drogi.
To droga krajowa nr 78 w przeciwienstwie do wszystkich innych drog nie moze zmieniac na skrzyzowaniu kierunku? Twoje zalozenie - Twoja bzdura.EgzaminatorWORD napisał(a):...bzdurą...