Kolizja podczas skrętu w lewo na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja podczas skrętu w lewo na skrzyżowaniu

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 00:22

szerszon napisał(a):No to jak nie widzisz to się nie pchaj( nie do ciebie oczywiście).

No ale pchał się bo nie widział, a jakiś "idiota" mu na prostej przed maską staną w miejscu więc omijał. :)
To jest właśnie takie gdybanie.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 00:26

Nie gdybanie. Nie masz pewności to nie jedziesz, a nie..jakoś to będzie.Mógł na 100% wykluczyć,że to nie jest skrzyżowaniem ?
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 01:22

szerszon napisał(a):Nie gdybanie. Nie masz pewności to nie jedziesz, a nie..jakoś to będzie.Mógł na 100% wykluczyć,że to nie jest skrzyżowaniem ?

a mógł na 100% wykluczyć że pojazd przed nim nie zatrzymał się by wypuścić pasażera?
@szerszon pleas czy ty jako instruktor chcesz mi wmówić że:
"mam się zatrzymać przed znakiem 'stop' a nie w miejscu gdzie mam dostateczną widoczność"
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 01:26

a mógł na 100% wykluczyć że pojazd przed nim nie zatrzymał się by wypuścić pasażera?
Chyba nie było o tym mowy...
"mam się zatrzymać przed znakiem 'stop' a nie w miejscu gdzie mam dostateczną widoczność"
Co to ma wspólnego z tematem ?
Przecież tu mowa o sygnalizowanym skręcie w lewo i niedozwolonym wyprzedzaniu na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 01:36

szerszon napisał(a):
Chyba nie było o tym mowy...
Co to ma wspólnego z tematem ?
Przecież tu mowa o sygnalizowanym skręcie w lewo i niedozwolonym wyprzedzaniu na skrzyżowaniu.

No i się zaczyna...
@szerszon: jadzie pojazd i kierowca widzi że pojazd przed nim się zatrzymuje; czy on go nie może ominąć? patrz na foto ładne przerywane brak znaków.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 01:39

Faktycznie zaczyna...
Mam dość spory problem z panem który uderzył w momencie gdy na skrzyżowaniu skecałem w lewo.
Sytuacja wyglądała następująco zwolniłem do około 10km/h zasygnalizowałem skręt w lewo upewniłem się w lusterku mam wolne z przodu nic nie jechało auto za mną też zwolniło zacząłem skręcać w lewo i chłopak który wyprzedzał na trzeciego (nie wiem czy dojechał czy jechał za samochodem znajdującym się za mną) uderzył w mój lewy bok dostało koło i zderzak.
To w końcu było omijanie czy wyprzedzanie ?
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 02:03

szerszon napisał(a):Faktycznie zaczyna...
auto za mną też zwolniło
To w końcu było omijanie czy wyprzedzanie ?

No to było auto miedzy nimi czy nie było?
Czy jadąc drogą i widząc auto przede mną w którym to aucie palą się stopy (brak żółtych migających) nie mogę go wyprzedzić/ominąć? a jaki to przepis mi takiego manewru zabrania
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 02:08

Henq napisał(a):
No to było auto miedzy nimi czy nie było?
Było. I co z tego ?
Czy jadąc drogą i widząc auto przede mną w którym to aucie palą się stopy (brak żółtych migających) nie mogę go wyprzedzić/ominąć?
I co z tego ,że działa światło stop ? czy to znaczy,że pojazd stoi ? A co do tego mają awaryjne ? Coś się komuś popsuło ?
a jaki to przepis mi takiego manewru zabrania
Zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 02:19

szerszon napisał(a):
a jaki to przepis mi takiego manewru zabrania
Zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu.

oj oj oj, coś za bardzo do przodu
Pojazd przede mną nie jest na skrzyżowaniu :P
ja jestem pojazdem omijającym pojazd przede mną, który: staje; dla czego staje-nie wiem: może pasażera wysadza a może to jest autobus, a może to nie jest autobus - no tak to nie jest wg @szerszona gdybanie więc się pytam co jest?
się czyta ze zrozumieniem się komentuje ;P
Autor wyraźnie wspomniał że są dwa pojazdy, więc jaki to przepis wg @szerszona zabrania mi wyprzedzania na przerywanej przed skrzyżowaniem pojazdu który stoi i nic nie robi? patrz wyżej co pojazd przede mną robi i następny - że tak powiem winowajca :P
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 02:28

ja jestem pojazdem omijającym pojazd przede mną który: staje; dla czego staje-nie wiem:
Zwalnia..to zupełnie co innego. A tobie do głowy nie przychodzi dlaczego tylko wyprzedzasz.
może pasażera wysadza a może to jest autobus, a może to nie jest autobus

Może...na środku skrzyżowania..autobus też na środku skrzyzowania...wymyślasz sobie.
się czyta ze zrozumieniem się komentuje
Na pewno ?
w momencie gdy na skrzyżowaniu skecałem w lewo.
Sytuacja wyglądała następująco zwolniłem do około 10km/h zasygnalizowałem skręt w lewo upewniłem się w lusterku mam wolne z przodu nic nie jechało auto za mną też zwolniło zacząłem skręcać w lewo

Rozumiesz..skręcać w lewo ? Odróżniasz "zwolniłem" od "zatrzymałem się"
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 03:04

szerszon napisał(a):
ja jestem pojazdem omijającym pojazd przede mną który: staje; dla czego staje-nie wiem:
Zwalnia..to zupełnie co innego. A tobie do głowy nie przychodzi dlaczego tylko wyprzedzasz.

a to mi (pojazd trzeci w tej sytuacji) nie wolno wyprzedzić pojazdu zwalniającego? mam przerywane nie mam zakazu wyprzedzania nic mnie nie informuje o skrzyżowaniu, albo jak ja twierdze ominąć pojazdu 2 - jestem przed "skrzyżowaniem"? chociaż brak znaków droga w lewo wygląda jak zajazd...
szerszon napisał(a):
może pasażera wysadza a może to jest autobus, a może to nie jest autobus

Może...na środku skrzyżowania..autobus też na środku skrzyzowania...wymyślasz sobie.

nie; po prostu odpowiadam na Twoje zarzuty
wg Ciebie to nie jest gdybanie więc co jest "gdybaniem"?
szerszon napisał(a):
się czyta ze zrozumieniem się komentuje
Na pewno ?

tak na pewno. są trzy pojazdy a nie dwa.
szerszon napisał(a):
w momencie gdy na skrzyżowaniu skecałem w lewo.
Sytuacja wyglądała następująco zwolniłem do około 10km/h zasygnalizowałem skręt w lewo upewniłem się w lusterku mam wolne z przodu nic nie jechało auto za mną też zwolniło zacząłem skręcać w lewo

Rozumiesz..skręcać w lewo ? Odróżniasz "zwolniłem" od "zatrzymałem się"

No tak ja "zwolniłem" więc w 100% pojazd za mną też zwolnił a nie zatrzymał się :P a trzeci sprawca to już w ogóle z domu nie wyjechał.
@szerszon są trzy pojazdy nie dwa :P
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 08:15

a to mi (pojazd trzeci w tej sytuacji) nie wolno wyprzedzić pojazdu zwalniającego?

zwolniłem do około 10km/h zasygnalizowałem skręt w lewo

mam przerywane nie mam zakazu wyprzedzania nic mnie nie informuje o skrzyżowaniu,

zasygnalizowałem skręt w lewo
Tak dla sportu sobie sygnalizował.A musi być informacja o skrzyzowaniu ?
,
albo jak ja twierdze ominąć pojazdu 2 - jestem przed "skrzyżowaniem"?
Tam nie było omijania...
auto za mną też zwolniło

wygląda jak zajazd...
I co z tego ?
Już nie chcę fantazjować, ale przyczyn zwolnienia mogło być multum. Czy to jest powód, aby bezmyślnie bez pełnej informacji wyprzedzać ?
nie; po prostu odpowiadam na Twoje zarzuty
Trochę bez sensu...dlatego zacytowałem fragment pierwszego posta.
No tak ja "zwolniłem" więc w 100% pojazd za mną też zwolnił a nie zatrzymał się
Z opisu wynika ,że nie. A zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu dotyczy tylko jednego pojazdu ?
szerszon są trzy pojazdy nie dwa
Może być i 10...nie jest to powodem podjęcia manewru , który nie gwarantuje bezpiecznego jego zakończenia.
Tak sie tłumaczą kierowcy, którzy wyprzedzali na PdP i skasowali pieszego...przecież nic nie poinformowało, że pojazd zwalniający przede mną przepuszczał pieszego. A w ogóle panie władzo to było wyprzedzanie ? Przecież jechałem swoim pasem "
szerszon

Postprzez Henq » sobota 14 listopada 2015, 10:23

szerszon napisał(a):
a to mi (pojazd trzeci w tej sytuacji) nie wolno wyprzedzić pojazdu zwalniającego?

zwolniłem do około 10km/h zasygnalizowałem skręt w lewo

mam przerywane nie mam zakazu wyprzedzania nic mnie nie informuje o skrzyżowaniu,

zasygnalizowałem skręt w lewo
Tak dla sportu sobie sygnalizował.A musi być informacja o skrzyzowaniu ?

Ale on wyprzedzał pojazd drugi który nic nie sygnalizował który to nie był na skrzyżowaniu czytaj dokładnie, nie wiem palniesz coś a później na siłę tego bronisz.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 14 listopada 2015, 23:45

I co z tego, że wyprzedzał pojazd drugi ? A przywalił w kolejny..pewnie nie wyprzedzał. :lol: To nie widział z tego powodu sygnalizacji skrętu w lewo ? Kierunkowskazy tylko po prawej stronie ? To nie widział kolejnego pojazdu ?
I już wyprzedzał , a nie omijał ? :lol:
Sprawa jest prosta..było skrzyżowanie.A przynajmniej to co widział nie dawało mu pewności, że nie ma go na 100% A jak koleś był ślepy to lekarza za cztery litery.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 15 listopada 2015, 01:24

szerszon napisał(a):I już wyprzedzał , a nie omijał ? :lol:

ale to Ty się upierasz że wyprzedzał pojazd drugi. Wiec nie rozumiem o co ci chodzi. Ja twierdzę że pojazd autora postu był w ruchu ale już nie wiadomo czy pojazd 2 był w ruchu czy zatrzymał się, Ty ze 100% pewnością twierdzisz że był w ruchu - ciekawe skąd to wiesz - więc dostosowałem sie do Twojego toku rozumowania.
Wyprzedzał/ominął pojazd 2 przed skrzyżowaniem, przywalił w pojazd 1 na rzekomym skrzyżowaniu ot i cała historia teraz kwestia kto ma lepszego adwokata.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze