Niemcy a Polska..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Niemcy a Polska..

Postprzez dylek » sobota 21 grudnia 2013, 21:56

evo9rs napisał(a):A co Niemcy napisali u siebie? ŻE NIE WŁĄCZA SIĘ KIERUNKOWSKAZU WJEŻDŻAJĄC W RUCH OKRĘŻNY.
Zresztą z KW też to wynika.

Jak by z KW to wynikało, to by nie powielali prawa... tak mi wynika... a, że tobie wynika inaczej, to ja ci nie pomogę... Pytaj w innych kręgach, kto ci może pomóc.

evo9rs napisał(a):Ale w Dylkolandii i Etiopii miga się przed rondem

Napisz, gdzie leży Dylkolandia, może jakiś filmik z niej na youtubie znajdziemy i zweryfikujemy twoje wpisy ?
Co do Etiopii - to tak na prędce znalazłem tylko ten filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=2Pz1CIH8N9c, ale z niego nie wynika jak sygnalizują na rondach.
Masz lepsze - zapodaj, chętnie obejrzymy...zawsze warto wiedzieć jak to gdzie indziej wygląda :D

Ale boję, się, że ani o Dylkolandii, ani o Etiopii nic nie zapodasz takiego, co mogło by choćby mgliscie poprzeć twoje wypociny...
Ot, pisanina by pisać...bez jakiegokolwiek poparcia czymkolwiek... żal mi takich, którzy koniecznie chcą zabłysnąć, ale są za ciency do tego... starają się być gwiazdą na firmamencie niebieskim, a co najwyżej przypominają krowi placek na pastwisku...

A w temacie - to nie tylko u helmutów kierowcy ostrożniej dojeżdżają do PdP i puszczają chcących wejść na przejście pieszych... W UK to byłem aż zdziwiony ...z początku zaskakiwała mnie ta życzliwość :D Dopiero jakiś czas później się dowiedziałem, że to nie tylko życzliwość kryje się za takim traktowaniem pieszego w rejonie PdP ... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez evo9rs » sobota 21 grudnia 2013, 22:16

ks-rider napisał(a):
evo9rs napisał(a):A co Niemcy napisali u siebie? ŻE NIE WŁĄCZA SIĘ KIERUNKOWSKAZU WJEŻDŻAJĄC W RUCH OKRĘŻNY.

Masz..... Przepisy mowia, ze w przypadku opuszczania skrzyzowania o ruchu okreznego na pierwszym zjezdzie ( skrzyzowanie o malym promieniu / srednicy ) mozna wjechac na to skrzyzowanie z wlaczonym prawym kierunkowskazem :mrgreen:

Tak....? Podaj stosowny art. StVO..... Bo o tym że ZABRONIONE jest użycie kierunkowskazu przy wjeździe w ruch okrężny mówi par. 8.1a.

...........

dylek napisał(a):
Zresztą z KW też to wynika.

Jak by z KW to wynikało, to by nie powielali prawa... tak mi wynika... a, że tobie wynika inaczej, to ja ci nie pomogę... Pytaj w innych kręgach, kto ci może pomóc.

Jak to by nie powielali ??? Prawo krajowe ma być zgodne KW. A to że DYLEK jeździ niezgodnie, to cóż. Napisz swój własny kodeks że się miga przed rondem, będziesz mógł tak jeździć ale w Dylkolandii.....
evo9rs

Postprzez ks-rider » sobota 21 grudnia 2013, 23:24

Tak....? Podaj stosowny art. StVO..... Bo o tym że ZABRONIONE jest użycie kierunkowskazu przy wjeździe w ruch okrężny mówi par. 8.1a.

Niby cos slyszales ale do konca nie kumasz

zacytowales § 8 Absatz 1 to moze najpierw przeczytaj to co jest w nim napisane

§ 9
Abbiegen, Wenden und Rückwärtsfahren
.
(1) Wer abbiegen will, muss dies rechtzeitig und deutlich ankündigen

O komentarzach slyszal ? Tylko niepisz abym Ci adekwatny przytoczyl, bo od razu mowie, ze nie bedzie mi sie chcialo szukac.

Rechtzeitig und Deutilich to conajmniej 5 x blinken.

:wink:
ks-rider

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 00:04

ks-rider napisał(a):

Niby cos slyszales ale do konca nie kumasz

zacytowales § 8 Absatz 1 to moze najpierw przeczytaj to co jest w nim napisane

§ 9
.

O komentarzach slyszal ? Tylko niepisz abym Ci adekwatny przytoczyl, bo od razu mowie, ze nie bedzie mi sie chcialo szukac.

Rechtzeitig und Deutilich to conajmniej 5 x blinken.

KS-Rider piszesz żeby pisać? Wiem co jest w nim napisane.

(1a) (...) Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.

Przy wjeździe w ruch okrężny stosowanie kierunkowskazów jest niedopuszczalne.

Nie ma tu żadnego wyjątku. A że rechtzeitig und deutlich tłumaczysz jako 5x blinken to już tzw. wolna interpretacja.
W każdym razie istotne jest to że NIEMCY wyraźnie to sprecyzowali. Wjazd w ruch okrężny wg KW też nie mieści się pod pojęciem ABBIEGEN.

Także wszystko się zgadza, a to że w DYLKOLANDII sygnalizują?? Może tam mają inne przepisy....(niezgodne z KW) :lol:
Ostatnio zmieniony niedziela 22 grudnia 2013, 00:09 przez evo9rs, łącznie zmieniany 1 raz
evo9rs

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 00:08

evo9rs napisał(a):KS-Rider piszesz żeby pisać? Wiem co jest w nim napisane.

(1a) (...) Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.

Przy wjeździe w ruch okrężny stosowanie kierunkowskazów jest niedopuszczalne. Nie ma tu żadnego wyjątku. A że rechtzeitig und deutlich tłumaczysz jako 5x blinken to już czyjaś wolna interpretacja.

I co z tego, ze wiesz co jest napisane jezeli nie kumasz zastosowania niemieckiego ZBIORU praw o ruchu drogowym ? To nie Polska, w Niemczech masz powiazania i komentarze prtawne ktore sie do tegop odnosza. To, ze potrafisz przeczytac nie czyni Cie expertem.

Dobre jednak jest, ze kumasz o co chodzi w caloksztalcie.

ks-rider

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 00:10

ks-rider napisał(a):
evo9rs napisał(a):KS-Rider piszesz żeby pisać? Wiem co jest w nim napisane.

Przy wjeździe w ruch okrężny stosowanie kierunkowskazów jest niedopuszczalne. Nie ma tu żadnego wyjątku. A że rechtzeitig und deutlich tłumaczysz jako 5x blinken to już czyjaś wolna interpretacja.

I co z tego, ze wiesz co jest napisane jezeli nie kumasz zastosowania niemieckiego ZBIORU praw o ruchu drogowym ? To nie Polska, w Niemczech masz powiazania i komentarze prtawne ktore sie do tegop odnosza. To, ze potrafisz przeczytac nie czyni Cie expertem.

Dawaj te komentarze, bo na razie ja powołuje się na StVO a ty na co?
evo9rs

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 00:17

evo9rs napisał(a):Dawaj te komentarze, bo na razie ja powołuje się na StVO a ty na co?

Misku. Ty potrafisz czytac ? Raz, ze podalem Ci warunek jak powinno wygladac to w/g przepisow,

napisalem wyraznie, ze nie bede szperal w komentarzach bo niemam najmniejszej ochoty ani potrzeby aby przekonac kogokolwiek czy tu czy gdzie indziej. Kumkasz ?

Jezeli twierdzisz, ze potrafisz czytac, to zacytowalem Ci to o co Ci chodzilo.

ks-rider

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 00:20

Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.
evo9rs

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 00:23

evo9rs napisał(a):Bei der Einfahrt in einen solchen Kreisverkehr ist die Benutzung des Fahrtrichtungsanzeigers unzulässig.

Keine Regel ohne Ausnahme :mrgreen:

§ 9
.

Ostatnio zmieniony niedziela 22 grudnia 2013, 01:44 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 01:27

Wyraźnie i zawczasu - ale nie przed wjazdem na rondo - bo to jest jednoznacznie zabronione.
evo9rs

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 01:42

evo9rs napisał(a):Wyraźnie i zawczasu - ale nie przed wjazdem na rondo - bo to jest jednoznacznie zabronione.

przy predkosci 25 km/h pokonujesz droge 7,5 m /sek. Pasy ruchu / wyjazdy z ronda sa oddalone od siebie o 5 m.

Kierunkowskas powoduje swiatlo przerywane ca. 60 - 90 x / min, Ile razy blysnie Ci kierunkowskaz w ciagu dystansu 5 - 7 m ?

Deutlich blinken = 5 x blinken

czekam na odpowiedz jak chcesz zjechac z ronda prawidlowo uzywajac kierunkowskazu ? ? ? :mrgreen:

:|
ks-rider

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 02:29

ks-rider napisał(a):
evo9rs napisał(a):Wyraźnie i zawczasu - ale nie przed wjazdem na rondo - bo to jest jednoznacznie zabronione.

przy predkosci 25 km/h pokonujesz droge 7,5 m /sek. Pasy ruchu / wyjazdy z ronda sa oddalone od siebie o 5 m.

Kierunkowskas powoduje swiatlo przerywane ca. 60 - 90 x / min, Ile razy blysnie Ci kierunkowskaz w ciagu dystansu 5 - 7 m ?

Deutlich blinken = 5 x blinken

czekam na odpowiedz jak chcesz zjechac z ronda prawidlowo uzywajac kierunkowskazu ? ? ? :mrgreen:

:|

Tylko że ---Deutlich blinken = 5 x blinken---- to jest tylko twoje blablanie niczym nie poparte, a na pewno nie niemieckim kodeksem drogowym.
evo9rs

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 11:42

evo9rs napisał(a):Wjazd w ruch okrężny wg KW też nie mieści się pod pojęciem ABBIEGEN.

I teraz bedziemy jeszcze dodatkowo dzielic wlos na czworo i precyzowac slowa.

Czyli w/g Ciebie EIN-biegen nie egzystuje i nie trzeba sie do tego stosowac, tak samo jak slowo EIN-fahren. Kreisverkehr nie okresla tez nic na temat opuszczania - Abbiegen, bo mozna tez Verlassen. Ot taka mala gra slow.

evo9rs napisał(a):Tylko że ---Deutlich blinken = 5 x blinken---- to jest tylko twoje blablanie niczym nie poparte, a na pewno nie niemieckim kodeksem drogowym.

He, he, argumenty wyszly, czy nie potrafisz policzyc ? :mrgreen:

Jestes Fahrlehrer czy nie jestes ? Jezeli nie jestes, to poprostu sobie nie porozmawiamy, bo niemasz wiadomosci ktore sa potrzebne aby pewne sytuacje globalnie zrozumiec. W wiekszosci przypadkow zastosowanie zbioru praw o ruchu drogowym nie ogranicza sie tylko do jednago § jak w PL ale bierze sie pod uwage rowniez i inne §§ z innach dzialow. Dla przykladu ronda dochodzi tu rowniez § 2 StVO, tyle, ze Ty nie jestes o tym poinformowany.

Deutlich blinken nie oznacza gemeralnie 5x blinken. te 5x ogranicza sie do Minimum w obszarze zabudowanym. W przypadku BAB deutlich blinken bedzie wynosilo Minimum 8 - 9 razy.

Co Prawda podalem Ci konkret ale zrobilem Ci tez podpuche ktorej nie wykryles z wiadomych wzgledow. :mrgreen:

P.S. Wiesz / widziales wogole niemiecki zbior praw drogowach ? Wiesz z jakich praw sie sklada ? Z ilu jest czesci ?

ks-rider

Postprzez rocko19 » niedziela 22 grudnia 2013, 12:04

Się panowie rozpisali ale nie do końca na temat. Chciałbym mieć w ręce Kodeks Drogowy (D) z Polskim tłumaczeniem, jest to do dostania gdzieś w ogóle? Poczytam, zobaczę jak jest różnica w przepisach u nas i u nich. Może i Niemiecki kodeks bym dostał ale sam tego nie przetłumaczę. W ogóle zauważyłem też ze oni dużą wagę przykładają też do swoich pojazdów, u nas nie mówię że wszyscy, ale co najmniej 1/2 kierowców nie przywiązuje dużej wagi do stanu technicznego swoich aut, ważne że jeździ. Czemu jeździmy na zachód kupić auto? Bo na pewno będzie bardziej zadbane niż auto kupione od Polaka. A jeszcze lepiej znaleźć auto nie w komisie ale z prywatnego ogłoszenia od prawdziwego Niemca najlepiej dziadka, wtedy można się długo takim autem cieszyć. I mają fajne drogi, i auta w dobrym lub bardzo dobrym stanie technicznym i przepisy prawa o ruchu drogowym w jednym miejscu a nie porozrzucane tak jak u nas po rozporządzeniach. Tam wszystko jest w Kodeksie.
rocko19

Postprzez ks-rider » niedziela 22 grudnia 2013, 12:10

rocko19 napisał(a):Się panowie rozpisali ale nie do końca na temat. Chciałbym mieć w ręce Kodeks Drogowy (D) z Polskim tłumaczeniem, jest to do dostania gdzieś w ogóle? Poczytam, zobaczę jak jest różnica w przepisach u nas i u nich. Może i Niemiecki kodeks bym dostał ale sam tego nie przetłumaczę. ...i przepisy prawa o ruchu drogowym w jednym miejscu a nie porozrzucane tak jak u nas po rozporządzeniach. Tam wszystko jest w Kodeksie.

Roko

Nie wiem czy niemiecki zbior praw ruchu drogowego jest przetlumaczony na j. polski, obawiam sie, ze nie jest. Pisane jest to specyficznym jezykiem prawnym ktory trudno jest zrozumiec komus kto nie uczyl sie tego rozumiec a co wazniejsze, jak stosowac czy jak sie tym poslugiwac. Do zbioru dochodza tez komentarze prawne. Tlumaczenie tego jest naprawde koszmarne, bo pewnych slow j. polski wogole nie oferuje.
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze