tristan napisał(a):Czepiasz się słówek. Napisano wchodzących, bo ,,chcących wejść'' mógłbyś literalnie zinterpretować, że siedzi sobie w domu i tak sobie myśli ,,chciałbym dzisiaj se wejść na przejście''.
Nie, nikt żadnych dziwolągów na siłę nie będzie wymyślał. Przypomnę może zapis z Konwencji (która w Polsce
nie obowiązuje!):
Konwencja wiedeńska napisał(a):b)jeżeli ruch pojazdów na tym przejściu nie jest kierowany sygnałami świetlnymi ruchu lub przez funkcjonariusza kierującego ruchem, kierujący powinni zbliżać się do tego przejścia tylko z odpowiednio zmniejszoną szybkością, aby nie narażać na niebezpieczeństwo pieszych, którzy znajdują się na przejściu lub wchodzą na nie; w razie potrzeby powinni zatrzymać się w celu przepuszczenia pieszych.
Jasne? Proste? Ale w przepisach obowiązujących w Polsce takiego zapisu
nie ma.
tristan napisał(a):Co to jest pieszy wchodzący na przejście?
Jest to pieszy, który zaczyna
opuszczać chodnik jednocześnie
wchodząc na przejście.
tristan napisał(a):Zdrowy rozsądek podpowiada, że taki, który rozpoczął proces wchodzenia. A proces wchodzenia na przejście rozpoczyna się po skręceniu z chodnika w stronę przejścia.
Mój zdrowy rozsądek podpowiada coś innego. Dla mnie proces, na przykład, włączania się do ruchu następuje w momencie włączania się do ruchu, a nie w momencie zapięcia pasów, uruchomienia silnika, włączenia świateł...
drill napisał(a):Ja może porównałbym to jeszcze do ustąpienia pierwszeństwa na skrzyżowaniu. Czy ustępujemy tylko tym, którzy już wjechali na skrzyżowanie, czy też może tym, którzy mają na nie zamiar wjechać i są na drodze z pierwszeństwem? To samo moim zdaniem dotyczy pieszych.
Porównanie kompletnie nietrafione:
PRD napisał(a):Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
(...)
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.