Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » sobota 13 grudnia 2014, 23:40

szerszon napisał(a):Czy pkt 2 anuluje pkt 1 ?

A przeczytałeś dokładnie, raczej nie.
OTO DO CZEGO PROWADZI DOSŁOWNE INTERPRETOWANIA PRZEPISÓW.

szerszon napisał(a):W tym rzecz, że ty i reszta ciemnej strony mocy sobie dopowiadacie..o jakimś kierunku jazdy nakazanym przez C-12 i tym podobne cuda.

O kierunkach jazdy to wy piszecie, ja wskazuję tylko na zapis:
Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

O czym wy zapominacie.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 13 grudnia 2014, 23:53

szoferemeryt
Co jest ruchem okrężnym to wszyscy wiedzą, a stosowanie c-12 do rond turbinowych jest nadużyciem.
To na rondzie turbinowym możesz objechać wyspę z dowolnej strony ?
I ty masz pretensję, że twoje wypowiedzi są komentowane gifami ??? :wink:
Po co C-12 jeśli wjeżdżając na skrzyżowania określonym pasem, wiadomo że pojedzie się tylko i wyłącznie tam gdzie poprowadzą strzałki.

Bo nie tylko C-12 jest przed takim skrzyżowaniem. Papadrive poddał pod wątpliwość rozumienie przez ciebie przepisów i ja sie skłaniam do jego opinii.
Macie swoje poglądy, ja swoje i trzymajmy się tego.
Tpo sie trzymaj, ale nie pisz ,że to ma coś wspólnego z PoRD
Co do linków z wypowiedziami policjantów - to są opinie firmowane przez Policję.

I co z tego ? Pewnie te 40% co nie ma zielonego pojęcia o przepisach.
Na miejscu tej babki co miała kolizję z autobusem pobawiłbym się z tymi specami w sądzie. Szczyt głupoty w wykonaniu policjantów i jestem gotów w razie czego spotkać się z nimi w sądzie :lol:
Za ujawnienie prawdy chyba nie skażą.
A przeczytałeś dokładnie, raczej nie.
To zdecyduj się , o co ci chodzi.

O kierunkach jazdy to wy piszecie, ja wskazuję tylko na zapis:
Wskazywanych przez C-12 ? Możesz zacytować, czy znowu znikniesz nie mając żadnego argumentu ?

O czym wy zapominacie.
Wskazujesz , a i tak nie masz zielonego pojęcia co w nim napisano.
szerszon

Postprzez papadrive » niedziela 14 grudnia 2014, 00:06

szoferemeryt napisał(a):§ 36. 1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
a pkt 2.
Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
I nie ma w pkt 2 nic co by nakazywało uznawać C-12 i A-7 jako ruch okrężny.

Punkt drugi odnosi się do pierwszego, a nie występuje jako osobna dyspozycja znaku(ów).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 grudnia 2014, 03:30

LeszkoII napisał(a):Zakładam, że 90% kierowców wie, co to znaczy skręcać mimo, iż nie mieli w ręku słownika PWN otwartego na haśle "skręcać".
Akurat Ty i Szerszon ze swoim stwierdzeniem, że jadąc po łuku skręcamy (oraz zmieniamy kierunek jazdy) i opartym na tym kuriozalnym stwierdzeniu wniosku, że "skręcanie" (oraz "zmiana kierunku jazdy") oznacza w PoRD coś innego niż sensie ogólnym należycie do tych niechlubnych 10%, którzy nie wiedzą. Nie wiecie co znaczy słowa "skręcać" a dyskutujecie nt odmiennego znaczenia tego słowa w PoRD. Do słowników Panowie!
=====
LeszkoII napisał(a):"naszego kierunku" - po co te dziwaczne określenia "naszego", "własnego", "swojego", "chwilowego" :hmm: ...
szerszon napisał(a):Skąd ty bierzesz takie teksty, o "naszym", "własnym" kierunku jazdy ?
"Na" skrzyzowaniu itp...przecieżnie ma tego w przepisach.
Nie ma tego wprost w przepisach, ale wynika to z kontekstu. W swoich wypowiedziach to precyzuję, abyś zwrócił na to uwagę analizując przepisy...
szerszon napisał(a):...przykład T-18...
Widzę, że nadal tego nie rozróżniasz i strzałeczkę obrazującą coś co dzieje się obok Ciebie traktujesz jako obrazującą Twoje własne poczynania. Tylko proszę, nie "udowadniaj" po raz kolejny, że wg Ustawodawcy pojazd ma inny kierunek jazdy niż kierunek ruchu.
szerszon napisał(a):Tyle miesięcy dyskusji, a ty nawet nie zrozumiałeś czym jest jazda po łuku.
Nie jest ani skręcaniem ani zmianą kierunku jazdy. Zarówno wg PoRD jak i w znaczeniu ogólnym. W czym problem? W waszym stwierdzeniu, że w sensie ogólnym jadąc łukiem drogi skręcam i zmieniam kierunek jazdy a w sensie PoRD już nie.
szerszon napisał(a):...przecież zdanie wyżej pisałeś o tym, ze kierunek jazdy sie zmienia.
Owszem, kierunek naszej jazdy się zmienia. Ale nie zmieniamy kierunku jazdy z jednego na drugi. To cały czas jeden i ten sam kierunek jazdy, który niekoniecznie musi być linią prostą. A w Art.22.5. nie o zmienianiu się kierunku jazdy, a o zmianie kierunku jazdy.
szerszon napisał(a):...czy możesz wskazać, gdzie jest napisane, że obwiednia według PoRD to samodzielna jezdnia ?
Samodzielna jezdnia? Nigdzie. Ale, że po prostu jezdnia - w Kodeksie. Wszak kodeksową definicję spełnia.
szerszon napisał(a):Skręcasz aby nie skręcić...
Nie. Kręcę kierownicą aby nie skręcić pojazdem.
=====
dylek napisał(a):Różne oznakowanie = różne zasady.
Zasady, zasady, zasady... Być może w Warszawie zasady są różne i zależne od oznakowania, kształtu, wielkości, itd., itp. A w PoRD jest:
- Art.22.2., który stosujemy przed skręcaniem, i to każdym skręcaniem bo nie ma tu wyszczególnionego np. skręcania w prawo podczas zjazdu ze skrzyżowaniu kiedy to ze stosowania Art.22.2. bylibyśmy zwolnieni,
- Art.22.5., który stosujemy przed zmianą kierunku jazdy, i to każdą zmianą kierunku jazdy bo nie ma tu wyszczególnionego np. zmieniania kierunku jazdy jaki mamy na skrzyżowaniu na inny, przy którym to ze stosowania Art.22.5. bylibyśmy zwolnieni,
dylek napisał(a):Wklejam, bo dla was czy jedno skrzyżowanie z A-7 + C-12 na wlotach, czy też wiele skrzyżowań z A-7+C-2 vs D-1 na wlotach...
Dla Ustawodawcy widać też skoro w Art.22.2 i Art.22.5. nie pisze nie tylko o oznakowaniu skrzyżowaniu, ale o skrzyżowaniu nie wspomina w ogóle. A już tym bardziej o kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie.
dylek napisał(a):A wątek jest generalnie udowadnianiem wam, że to, iż są super dla Placu Powstańców Śląskich we Wrocławiu, to wcale nie oznacza, że są super dla skrzyżowań oznaczonych na wlotach A-7+C-12.
Super - nie super. I tak z powodów praktycznych trzeba je uznać za lepsze od Waszych. A przy okazji nasze zasady to wprost treść Art.22.2., Art.22.5., a Wasze zasady są tylko luźną ich interpretacją z dosłowną treścią wymienionych artykułów sprzeczna (sic!).
=====
LeszkoII napisał(a):Natomiast przepisy PoRD niejako same przez siebie definiują, czym jest kierunek jazdy, zmiana tegoż kierunku.
Oj Leszko... Przypominam, że zgodnie z regułami języka prawnego jedyna przesłanka do rozumienia użytego określenia inaczej niż wynika to z treści ogólnej (ewentualnie dziedziny nauki, w której jest ono stosowane) jest odmienne zdefiniowanie tegoż określenia w tymże tekście. Przypominam także, że żadnej odmiennej definicji skręcania ani zmiany kierunku jazdy w PoRD nie mamy.

A może PoRD jest napisane wg odmiennych zasad niż typowy tekst napisany językiem prawnym? Starasz się Leszko brzmieć mądrze a teorii Ci brak i głupoty piszesz. Nie ma w języku prawnym czegoś takiego jak samodefiniowanie się określeń. Co więcej jest to niezgodnie z regułami języka prawnego, tak samo jak niezgodnie jest Wasza interpretacja PoRD z jego dosłowną treścią.
LeszkoII napisał(a):W skrócie: hasło słownikowe dostarcza ogólnej wiedzy o danym słowie, ale jego zastosowanie PRAWNE zależy już od kontekstu, w jakim pada.
Oj Leszko... Kolejną wpadkę zaliczasz. Słownik wyjaśnia jak masz rozumieć użyte w Art.22.2. określenie "skręcanie" a z kontekstu wynika, że chodzi o skręcanie, które będziesz wykonywał własnym pojazdem a nie np. o skręcanie jointa.
LeszkoII napisał(a):Twoja znajomość przepisów to pomyłka. Sygnalizować należy również zmianę kierunku jazdy - nie tylko jej zamiar.
A czy ja napisałem, że nie albo z kontekstu mojej wypowiedzi to wynika? Nie. Rozumiesz moje wypowiedzi na tym samym poziomie co PoRD - mizernie.
LeszkoII napisał(a):Nie może mieć odmiennego, może mieć szczególniejsze znaczenie... i zresztą ma. jeszcze tego brakowało, żeby słownik PWN miał pierwszeństwo przed Ustawą
Jeżeli w Ustawie jest definicja jakiegoś określenia to oczywiście słownik PWN nie ma pierwszeństwa przed Ustawą. A masz w Ustawie odmienna od PWN definicję "skręcania" albo "zmiany kierunku jazdy"? Nie. Więc o jakim pierwszeństwie mowa? Nie masz odmiennej definicji to stosuj słownikową. To jedna z zasad pisania językiem prawnym.
LeszkoII napisał(a):...chciałbym się zapoznać z przeprowadzoną przez Ciebie analizą... na piśmie. Z góry zastrzegam, że Twoje rysuneczki mnie nie obchodzą. Obchodzą mnie przepisy: cytowane, porównywane między sobą w kontekście interesujących nas treści, tj. zmiany kierunku jazdy.
Ale co ja mam Ci niby zaprezentować? Stosuje przepisy dosłownie z ich treścią bo zgodnie z regułami języka prawnego nie mam żadnych przesłanek aby czynić inaczej. Mam Ci cały PoRD zacytować?
=====
dylek napisał(a):Sądzisz, że przed rondem turbinowym ten znak wprowadza inne zasady niż przed rondem pierścieniowym ?
Powtórzę: w PoRD nie ma zasad przejazdu przez skrzyżowanie. W PoRD są za to Art.22.2. oraz Art.22.5., które żadnego związku z kierunkiem jazdy PRZEZ skrzyżowanie nie mają.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 14 grudnia 2014, 08:23

że jadąc po łuku skręcamy (oraz zmieniamy kierunek jazdy)
My ???? :lol: :lol: :lol: :lol: A może jeszcze my mamy kierunek jazdy na skrzyżowaniu i domagamy sie sygnalizacji zjazdu ze skrzyżowania ?
Ogarnij się.
Nie ma tego wprost w przepisach,
Tak jak wiekszości twoich irracjonalnych stwierdzeń. A tobie wynika...tylko :lol:

Tylko proszę, nie "udowadniaj" po raz kolejny, że wg Ustawodawcy pojazd ma inny kierunek jazdy niż kierunek ruchu.
nawet nie muszę. pokazałem ci przykład, gdzie to można stwierdzić.
I to dokładnie "widać" :lol:
Natomiast ty sobie dobierasz miejsca, gdzie skręcasz lub skręcasz. Natomiast nie zauważyłem w PoRD, gdzie jest o naszym, waszym własnym kierunku jazdy.
To że tobie tak wynika jest wprost skorelowane z tym ,ze nie znasz przepisów.
Im wieksze braki zero zrozumienia tym bardziej popuszczasz wodze fantazji.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » niedziela 14 grudnia 2014, 09:13

Pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi.
Gdzie, dokładniej w którym miejscu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym następuje zmiana kierunku jazdy w lewo. Na zwykłym skrzyżowaniu wiem, BO WIDAĆ, ale na ruchu okrężnym w dodatku gdy nakazują mi migać od chwili ustawienia się na odpowiednim pasie jeszcze przed skrzyżowaniem, jadąc wokół wyspy pokonuje skrzyżowanie łukiem w lewo na ¾ obwiedni? BO TEGO JUŻ NIE WIDAĆ. Co ciekawe opuszczamy skrzyżowanie pasem ruchu na wprost albo przecinając sąsiedni pas ruchu (w zależności od konstrukcji skrzyżowania).
W prawo wiem, BO WIDAĆ. Prosto wiem, BO WIDAĆ, ale w lewo?
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 14 grudnia 2014, 10:06

szymon1977 napisał(a):Nie wiecie co znaczy słowa "skręcać" a dyskutujecie nt odmiennego znaczenia tego słowa w PoRD. Do słowników Panowie!
Znaczenie "skręcania" jest powszechnie znane. W Ustawie PoRD po raz pierwszy pojawia się w najbardziej interesującym nas Art. 22.2..
Ponadto słowo "skręcać" występuje też w Art. 23.1.2., Art. 24.5, Art. 24.9., Art. 25.1., 26.2., Art. 27.1a., Art. 33.1..
To tylko Ustawa, podobnie należy uczynić ze 170-tką. Podobnie trzeba zrobić z występowaniem fraz "kierunek jazdy".

Słownikowe znaczenie "skręcania" ma być zgodne z przedmiotem Ustawy PoRD, czyli odrzucamy znaczenie "skręcić...nogę". I na tym etapie użycie słownika(jeśli ktoś ma braki językowe) się kończy.
To jak przełożymy ogólne rozumienie znaczenia "skręcać" adresowane do uczestników ruchu drogowego do konkretnych sytuacji na drodze, zależy od kontekstu, w jakim słowo to pada w Ustawie (patrz: ww artykuły).
Inaczej mówiąc osoba czytająca i analizująca przepisy prawne z konkretnej ustawy, porównując odpowiednie jej części dojdzie do wniosku, iż "skręcanie" musi oznaczać takie zachowanie, które będzie wspólne dla wszystkich przepisów kolejno odwołujących się do tego hasła. Nie ma mowy o zmienianiu ogólnego znaczenia słowa "skręcać", tylko o konkretyzowanie co ono w praktyce (np. na skrzyżowaniu) ma oznaczać.

Twój błędny wniosek wynika z faktu, że chcesz przyporządkować ogólne znaczenie słowa "skręcać" zawarte w słowniku do szczególnej sytuacji (tym gorzej że jedynie przez Ciebie stawianej - mianowicie tej dotyczącej skręcania na rondach w prawo) a nie na odwrót. Później chełpisz się, że to przecież OGÓLNE znaczenie... a że odnoszące się do szczególnej sytuacji - to już zamiatasz pod dywan.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 14 grudnia 2014, 11:05

szymon1977 napisał(a):Akurat Ty i Szerszon ze swoim stwierdzeniem, że jadąc po łuku skręcamy (oraz zmieniamy kierunek jazdy) i opartym na tym kuriozalnym stwierdzeniu wniosku, że "skręcanie" (oraz "zmiana kierunku jazdy") oznacza w PoRD coś innego niż sensie ogólnym należycie do tych niechlubnych 10%, którzy nie wiedzą.

Zmieniając k.j skręcamy i jedziemy wtedy po łuku. O mniejszym lub większym promieniu, ale po łuku. Pojazd nie obraca się nagle względem swojej osi. Zawsze podczas skrętu jedzie łukiem. Tak samo jedzie łukiem na zwykłym skrzyżowaniu, jak i po SoRO, tyle, że na nim porusza się wokół wyspy.
I to jest, właśnie ten nieszczęsny skręt w lewo na rondzie (panie @szoferze), związany ze zmianą kierunku jazdy.
Nie wiem, po co ja to opisuję? Przecież to widać.
Ale, aby to zrozumieć, należy zrozumieć również to, że wjeżdżając na obwiednię wyspy, wjeżdżamy na skrzyżowanie, a nie na drogę, która jest przedłużeniem wlotu, a skrzyżowaniem jest dopiero przecięcie tej drogi z wylotem.
Mam wrażenie (raczej pewność), że tego nie pojmujecie i dlatego trudno jest Was przekonać do poglądów Warszawskiego Kółka Wzajemnej Adoracji Wyznawców Jedynej Słusznej Zasady Przejazdu Przez Skrzyżowanie. :(
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 grudnia 2014, 02:12

szerszon napisał(a):My ????
A kto jak nie własnie Wy twierdzi, że jadąc łukiem drogi w znaczeniu ogólnym skręca i zmienia kierunek jazdy, za to Art.22.2. oraz Art.22.5. nie ma na łuku drogi zastosowania bo rzekomo skręcanie i zmiana kierunku jazdy wg PoRD to co innego niż w znaczeniu ogólnym? Ja?
-----
szerszon napisał(a):...pokazałem ci przykład, gdzie to można stwierdzić.
A raczej po raz kolejny pokazałeś, że nie rozumiesz języka polskiego na tyle aby zorientować się, że strzałki namalowane na znaku C-12 i T-18 nie obrazują Twoich poczynań w miejscu, którego dotyczą a w jaki sposób zorganizowano w tym miejscu ruch.
-----
szerszon napisał(a):Natomiast nie zauważyłem w PoRD, gdzie jest o naszym, waszym własnym kierunku jazdy.
Nie masz się czym chwalić.
=====
szoferemeryt napisał(a):Gdzie, dokładniej w którym miejscu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym następuje zmiana kierunku jazdy w lewo
Nigdzie (co doskonale widać).
-----
szoferemeryt napisał(a):...nakazują mi migać od chwili ustawienia się na odpowiednim pasie jeszcze przed skrzyżowaniem...
Pokręciłeś. Strzałki przed skrzyżowaniem nakazują zająć przed skrzyżowaniem pas ruch w zależności od kierunku jazdy PRZEZ skrzyżowanie. Przypominam, że zgodnie z Art.22.5. skrzyżowanie nie jest żadnym wyjątkiem i nie masz sygnalizować kierunkowskazem kierunku jazdy PRZEZ nie, a tak jak w każdym inny miejscu zmianę kierunku jazdy.

Akurat przez rondo pierścieniowe (co doskonale widać) nie da się przejechać w lewo zmieniając kierunek jazdy w lewo. Geometria skrzyżowania i organizacja ruchu na rondzie pierścieniowym sprawia, że aby przejechać przez nie w lewo musimy najpierw skręcić w prawo (co doskonale widać), później pojechać łukiem w lewo (co doskonale widać) by na koniec zmienić kierunek jazdy w prawo (co doskonale widać). I dopiero ten ostatni manewr zgodnie z Art.22.5. mamy obowiązek zasygnalizować kierunkowskazem (co wprost napisano).
=====
LeszkoII napisał(a):Słownikowe znaczenie "skręcania" ma być zgodne z przedmiotem Ustawy PoRD, czyli odrzucamy znaczenie "skręcić...nogę". I na tym etapie użycie słownika(jeśli ktoś ma braki językowe) się kończy.
Hola hola, nie tak szybko! Odrzuć skręcenie nogi (i inne skręcenia, które są niezgodne z przedmiotem Ustawy), zapoznaj się ze definicją skręcenia z przedmiotem Ustawy zgodnego i odpowiedz na pytania: czy zgodnie z definicją PWN (którą sam zresztą tutaj cytowałeś) pojazd jadący łukiem drogi skręca czy nie? Bo jak na razie to udajesz poważnego badacza PoRD a nawet znaczenia słowa "skręcić" nie poznałeś.
-----
LeszkoII napisał(a):W Ustawie PoRD po raz pierwszy pojawia się w najbardziej interesującym nas Art. 22.2..
Ponadto słowo "skręcać" występuje też w Art. 23.1.2., Art. 24.5, Art. 24.9., Art. 25.1., 26.2., Art. 27.1a., Art. 33.1..
To tylko Ustawa, podobnie należy uczynić ze 170-tką.
Zgadza się. Jak już zapoznałeś się ze słownikowym znaczeniem słowa "skręcać" powiedz jak na to wpadłeś, że Ustawodawca pisząc "skręcanie" nie miał na myśli skręcania tylko przejazd przez skrzyżowanie inaczej niż na wprost? Bo z moich analiz wynika, że wszystkie artykuły, w którym pada określenie "skręcanie" doskonale funkcjonują w swej dosłownej treści i żadnych przenośni czy innych poetyckich zabiegów stosować nie potrzeba. Nawet na łuku drogi podawanym przez Was jako dowód na odmienne w PoRD od ogólnego znaczenie słowa "skręcać".
LeszkoII napisał(a):Podobnie trzeba zrobić z występowaniem fraz "kierunek jazdy".
Dokładnie tak samo jest w przypadku "kierunku jazdy" jak i w przypadku "skręcania". Jak na to wpadłeś, że Ustawodawca pisząc "zmiana kierunku jazdy" nie miał na myśli zmiany kierunku jazdy tylko przejazd przez skrzyżowanie inaczej niż na wprost?
-----
LeszkoII napisał(a):...chcesz przyporządkować ogólne znaczenie słowa "skręcać" zawarte w słowniku do szczególnej sytuacji...
Zapędziłeś się. To ja bez formalnych powodów na siłę chcę skręcanie powiązać z całym przejazdem przez skrzyżowanie pomimo, że skręcaniu w znaczeniu PWN odpowiada fragment przejazdu przez skrzyżowanie a innej definicji nie ma? Czy Ty?
=====
papadrive napisał(a):Pojazd ... Zawsze podczas skrętu jedzie łukiem
Zamiast tworzyć własną polecam zapoznać się ze słownikową definicją słowa "skręcać".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 15 grudnia 2014, 08:39

papadrive napisał(a):a skrzyżowaniem jest dopiero przecięcie tej drogi z wylotem.

Przyjęcie że skręt w lewo to jazda po szerokim łuku było by zgodne z moim pojęciem ruchu okrężnego (bardziej pasuje do teorii obwiedni jako drogi), ale powyższego cytatu nie rozumiem "z wylotem? czy z wlotem? Jeśli z wylotem to wynikałoby że już jestem w ruchu okrężnym a zarazem nie.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 grudnia 2014, 09:01

szymon1977
A kto jak nie własnie Wy twierdzi, że jadąc łukiem drogi w znaczeniu ogólnym skręca i zmienia kierunek jazdy, za to Art.22.2. oraz Art.22.5. nie ma na łuku drogi zastosowania bo rzekomo skręcanie i zmiana kierunku jazdy wg PoRD to co innego niż w znaczeniu ogólnym? Ja?
No, właśnie ty :mrgreen: Jadę prosto przez skrzyzowanie, a tu sie okazuję ,że skręcam w prawo :lol: Jadąc cały czas tą samą drogą ,przecinając tylko poprzeczną zmieniam według ciebie kierunek jazdy. Jeśli w jednymm przypadku zmieniasz kierunek jazdy jadąc tą sama droga to dlaczego nie chcesz stosować Art 22.2 w innym analogicznym miejscu. Bo nie ma drogi poprzecznej ?
Bzdurka ! :D
A raczej po raz kolejny pokazałeś, że nie rozumiesz języka polskiego

Pisałem o przypadku , gdzie było F-10 i T-18
O tutaj :D
http://goo.gl/maps/9nrBo
Nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu i jazda na wprost...nie ogarniasz tego i piszesz głupoty, że jak to możliwe, aby kierunek ruchu mógłby być inny niż kierunek jazdy.
Tutaj to doskonale widać i jest to kolejny dowód, ze nie masz zielonego pojęcia o przepisach. :D

Nie masz się czym chwalić.
Wręcz przeciwnie. Uważam, ze trzeba piętnować i wykazywać niewątpliwe nonsensy, które wypisujesz.
Używasz terminologii z piaskownicy , a nie z PoRD.
Nigdzie (co doskonale widać).
Jeśli zacznie w końcu pojmować fakt, ze jazda jest procesem ciągłym , a nie punktowym to zrozumiesz. Dzielenie manewru na podmanewry prowadzi do absurdu, że w zawsze będziemy jechać prosto.."bo widać" :lol:

Pokręciłeś
Jako wybitny polonista mógłbyś chociaż ze zrozumieniem czytać przepisy.

Przypominam, że zgodnie z Art.22.5. skrzyżowanie nie jest żadnym wyjątkiem i nie masz sygnalizować kierunkowskazem kierunku jazdy PRZEZ nie, a tak jak w każdym inny miejscu zmianę kierunku jazdy.
Znowu przypomniałeś, że nie masz zielonego pojęcia o przepisach, nie wspominając już o ich zrozumieniu.
W Art 22.5 jest napisane o zamiarze sygnalizacji manewru i zakończeniu sygnalizacji po zakończeniu manewru, a nie zakończeniu zamiaru :lol:
Czyli jadąc przez skrzyżowanie manewru jeszcze nie zakończyłeś i masz jeszcze obowiązek sygnalizować.
A że tobie wychodzi co innego ? Przykro mi... Dziel sobie dalej :eek2:

Akurat przez rondo pierścieniowe (co doskonale widać) nie da się przejechać w lewo zmieniając kierunek jazdy w lewo.

Jak mi przykro :lol:
http://goo.gl/maps/Q8hL1
Naucz sie w końcu co oznacza P-8b
Geometria skrzyżowania i organizacja ruchu na rondzie pierścieniowym sprawia, że aby przejechać przez nie w lewo musimy najpierw skręcić w prawo (co doskonale widać), później pojechać łukiem w lewo (co doskonale widać) by na koniec zmienić kierunek jazdy w prawo (co doskonale widać).
Przecież na zakręcie też doskonale widać :lol: Jeśli droga prowadziw prawo ( co widać) :wink: musimy skręcić kierownicą w prawo ( co widać) :lol:
A może w końcu trzeba ( czytać) ? :wink:
Skromny rysuneczek z tego wątku..może ci pomoże
Obrazek

Bo z moich analiz wynika, że wszystkie artykuły, w którym pada określenie "skręcanie" doskonale funkcjonują w swej dosłownej treści i żadnych przenośni czy innych poetyckich zabiegów stosować nie potrzeba.
Szczególnie na zakrętach gdzie skręcasz bo przecież widać.
. To ja bez formalnych powodów na siłę chcę skręcanie powiązać z całym przejazdem przez skrzyżowanie pomimo, że skręcaniu w znaczeniu PWN odpowiada fragment przejazdu przez skrzyżowanie a innej definicji nie ma? Czy Ty?
To ty bez formalnych powodów i wbrew przepisom, znakom chcesz podzielić manewr skrętu w lewo na manewry -w prawo, łukiem, w prawo. Co zabawniejsze...tak samo wyglądają wszystkie kierunki jazdy w twoim wykonaniu :lol:
Esencja prostowacza rond. Na rondzie zawsze w prawo z przednim kretynizmem w twoim wykonaniu, że niezależnie gdzie jedziemy przez skrzyzowanie powinniśmy na nie wjechać z prawego pasa na pas zewnętrzny.
Ku twej rozpaczy nie ma tam A-7+ C-2 tylko C-12+A-7 :wink:

Zamiast tworzyć własną polecam zapoznać się ze słownikową definicją słowa "skręcać".
Zanim będziesz sięgał po słownik - w pierwszej kolejności PoRD.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 15 grudnia 2014, 12:48

szymon1977 napisał(a):Hola hola, nie tak szybko! Odrzuć skręcenie nogi (i inne skręcenia, które są niezgodne z przedmiotem Ustawy), zapoznaj się ze definicją skręcenia z przedmiotem Ustawy zgodnego i odpowiedz na pytania: czy zgodnie z definicją PWN (którą sam zresztą tutaj cytowałeś) pojazd jadący łukiem drogi skręca czy nie?
Owszem cytowałem definicję słowa "skręcać" ze słownika PWN korzystając z jednego z wielu dostępnych słowników języka polskiego i ograniczyłem się do znaczenia, które najbardziej pasuje do przepisów o ruchu drogowym. Nie badałem innych słowników i uważam, że to jest zadanie dla Ciebie skoro tak lubisz się tym zajmować.

Przypomnę znaczenie ze słownika PWN.
4. «skierować się w inną stronę»
5. «o rzece, drodze itp.: odchylić się pod jakimś kątem w stosunku do poprzedniego odcinka»

Wcześniej podawałem tylko znaczenie 5., ale przecież w Art. 22.2. chodzi o skręcanie pojazdu jako manewr wykonywany przez kierującego. Nie chodzi tutaj o skręcanie drogi w stosunku do jej poprzedniego odcinka (np. drogi z pierwszeństwem, która zmienia kierunek na skrzyżowaniu).

Zatem Szymonie Drogi,
skręcać w rozumieniu Art. 22. to znaczy "skierować się w inną stronę". I przyznasz zapewne, że znaczenie to jest tak szerokie, że bez znajomości różnych przepisów PoRD zawierających słowo "skręcać" oraz bez analizy znaczeniowej dla próby określenia wspólnego kontekstu, posiłkowanie się samym słownikiem najzwyczajniej nie wystarcza. Pisałem o tym wielokrotnie.
Słowo skręcać pada w przepisach PoRD kilkunastokrotnie - co najmniej. Nie liczyłem dokładnie, ale z odmianami pochodzącymi od "skręcać" (np. skręt) na pewno powyżej 20-stu. Dlatego w naszej dyskusji podawałem różne przepisy: a to z ustawy a to z rozporządzeń, po czym wyciągałem wnioski co to znaczy "skręcać" w znaczeniu praktyki stosowania PoRD. Nie może być bowiem tak, że dla znaku P-8b skręcanie jest czym innym niż dla znaku B-21 lub przepisu z Art. 22.2.. Dodatkowo wrzucaliśmy (Szerszon i Dylek) wytyczne umieszczania F-10 na wlotach skrzyżowania.

Jeśli nadal twierdzisz, że analiza prawna PoRD ma mniejszą wartość użytkową niż lakoniczne znaczenie słownikowe wyrazu "skręcać", to proponuję pogadać z jakimś studentem 1-szego roku prawa nt. wykładni prawnych.

Przy czym doskonale rozumiem, dlaczego zależy Ci na znaczeniu tak bardzo ogólnym i zubożonym o sens prawny. Po kilku latach aktywności na Forum chwytasz się ostatniej brzytwy... i niestety są to coraz bardziej zdumiewające argumenty (jeśli można użyć słowa argument).

Ponadto posiadasz skłonności do trywializowania: "przecież to widać", "to oczywiste", "przedszkolak wie co to skręcać"...
, po czym dostajesz nagle olśnienia i zaczynasz komplikować dodając do treści prawnych autorskie epitety "kierunek własny", "chwilowy".
szymon1977 napisał(a):Bo jak na razie to udajesz poważnego badacza PoRD a nawet znaczenia słowa "skręcić" nie poznałeś.
Moja znajomość słowa skręcać ogranicza się do wyeliminowania znaczeń, które z całą pewnością nie mają nic wspólnego z PoRD (np. skręcić kostkę, skręcić drut). Staram się badać PoRD jak najlepiej potrafię (z rysuneczków zrezygnowałem 2 lata temu).
szymon1977 napisał(a):powiedz jak na to wpadłeś, że Ustawodawca pisząc "skręcanie" nie miał na myśli skręcania tylko przejazd przez skrzyżowanie inaczej niż na wprost?
Odpowiedź masz w "220" opisującym użycie znaku F-10 (po co się na wlotach go stosuje?) A jeśli się zastosuje, to co oznaczać ma dla kierujących (przypominam Art. 7.3. - "czytelność i zrozumiałość znaków").
szymon1977 napisał(a):To ja bez formalnych powodów na siłę chcę skręcanie powiązać z całym przejazdem przez skrzyżowanie pomimo, że skręcaniu w znaczeniu PWN odpowiada fragment przejazdu przez skrzyżowanie a innej definicji nie ma? Czy Ty?
Rozwiń tą myśl w oparciu o informacje źródłowe, bo póki co to ja zmuszony jestem za Ciebie wklejać teksty ze słowników. Człowieku, "przez skrzyżowanie" występuje w PoRD: zarówno literalnie jak tez kontekstowo (patrz. Art. 25.1.) W PWN masz hasło: "skręcać".

Zbliżając się drogą do skrzyżowania nie zamierzam skierować się w inna stronę, lecz zamierzam poruszać się dalej w ciągu tej samej drogi, do przodu. Gdzie tutaj skręcam na jakimkolwiek skrzyżowaniu, skoro jadę na wprost?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » poniedziałek 15 grudnia 2014, 20:03

szoferemeryt napisał(a):
papadrive napisał(a):a skrzyżowaniem jest dopiero przecięcie tej drogi z wylotem.

Przyjęcie że skręt w lewo to jazda po szerokim łuku...

Dlaczego tylko po szerokim łuku? Ten łuk może być całkiem ciasny, jeśli na skrzyżowaniu jest namalowana tylko mała plamka.

... było by zgodne z moim pojęciem ruchu okrężnego (bardziej pasuje do teorii obwiedni jako drogi),...

Ależ obwiednia może być drogą/jezdnią, ale nie odrębną (inną niż pozostałe na skrzyżowaniu). Ściślej, jest częścią wspólną dróg przecinających się na skrzyżowaniu.

...ale powyższego cytatu nie rozumiem "z wylotem? czy z wlotem? Jeśli z wylotem to wynikałoby że już jestem w ruchu okrężnym a zarazem nie.

A jeśli zmienię wlot na wlot/wylot, a dosłownie chodzi o drogę, zrozumiesz?
Napisałem tak, bo @szymon uważa, że tylko przy opuszczaniu skrzyżowania (na wylocie), zmienia się kierunek jazdy.
szymon1977 napisał(a):... by na koniec zmienić kierunek jazdy w prawo (co doskonale widać).

On dalej pojmuje obwiednię jako przedłużenie wlotu, a każde następne drogi dochodzące do niej tworzą następujące po sobie osobne skrzyżowania. Mówiąc prościej wyprostował rondo.

szymon1977 napisał(a):strzałki namalowane na znaku C-12 i T-18 nie obrazują Twoich poczynań w miejscu, którego dotyczą a w jaki sposób zorganizowano w tym miejscu ruch.

I zgodnie z taką organizacją ruchu, musi dokonać pewnych poczynań w miejscu, którego dotyczą.
szymon1977 napisał(a): I dopiero ten ostatni manewr zgodnie z Art.22.5. mamy obowiązek zasygnalizować kierunkowskazem (co wprost napisano).

Sraluś mazgaluś, referentuś duptuś. W Art.22.5 wcale nie napisano, że mamy sygnalizować zamiar opuszczania skrzyżowania, jako ostatnią fazę zmiany k.j, a właściwie już dokonaną, tylko dużo wcześniej. Dokładnie zamiar tej zmiany, którą realizujemy na skrzyżowaniu. A decyzję z.k.j. podejmujemy przed skrzyżowaniem, a nie na nim.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 15 grudnia 2014, 20:52

LeszkoII napisał(a):Zbliżając się drogą do skrzyżowania nie zamierzam skierować się w inna stronę, lecz zamierzam poruszać się dalej w ciągu tej samej drogi, do przodu. Gdzie tutaj skręcam na jakimkolwiek skrzyżowaniu, skoro jadę na wprost?

Zapomniałeś o jednym szczególe.
Przy oznakowaniu jak na 1 zdjęciu twój wywód nie ma sensu. Zmienia kierunek jazdy skręt w prawo przecinając tor jazdy jadącego prawidłowo na wprost po pasie prawym, tworząc niebezpieczną sytuację kolizyjną. Na dodatek jak twierdzicie nie ma obowiązku włączyć prawego kierunkowskazu bo przecież jedzie na wprost(tu powinien być uśmieszek). Nie ważne że wjeżdża na tor jazdy zajęty przez inny pojazd.
Miałbyś racje ale tylko w sytuacji gdy oznakowanie na jezdni będzie jak na zdjęciu 2.
zapomniałem wkleic zdjęcia
Obrazek
Bez oznakowania takiego jak na zdjęciu 2 punkt kolizyjny czerwone kółko.
szoferemeryt

Postprzez papadrive » poniedziałek 15 grudnia 2014, 21:57

A nie pomyślałeś drogi Szoferze, że ten jadący na wprost nie mógł wjechać na skrzyżowanie nie ustąpiwszy pierwszeństwa temu znajdującemu się już na skrzyżowaniu? W dodatku sygnalizującemu (obowiązkowo :wink: ) opuszczenie skrzyżowania (wyjazd). I wtedy kto, komu zajeżdża drogę?
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze