Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez Cyberix » wtorek 16 sierpnia 2011, 22:48

Ale ja w tejże ustawie nie widzę ani słowa: tylko i wyłącznie ze znakiem A7, albo, że samo C12 jest zabronione. Widzę natomiast opisany przypadek użycia znaku c12 z a7: znak C-12 stosuje sie łacznie ze znakiem A-7. Nie ma tam słowa "zawsze", zatem jest to jeden z możliwych przypadków. Podobnie jak są połączenia C12 z B20. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że tak łączyć znaków nie można.

szymon1977 napisał(a):2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

C-12 łącznie z A7 pierwszeństwo na skrzyżowaniu. Oba znaki razem na jednym słupku. Pierwszeństwo pojazd na skrzyżowaniu. Uwaga. Na skrzyżowaniu. Nie na drodze! Jest wyraźnie użyte słowo: SKRZYŻOWANIE!!!
Cyberix

Postprzez szerszon » wtorek 16 sierpnia 2011, 22:54

Cyberix napisał(a):Ale ja w tejże ustawie nie widzę ani słowa: tylko i wyłącznie ze znakiem A7, albo, że samo C12 jest zabronione. Widzę natomiast opisany przypadek użycia znaku c12 z a7: znak C-12 stosuje sie łacznie ze znakiem A-7. Nie ma tam słowa "zawsze", zatem jest to jeden z możliwych przypadków. Podobnie jak są połączenia C12 z B20. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że tak łączyć znaków nie można.

Specjalnie dla Ciebie mieli napisać ?
Napisali że stosuje sie łacznie i powinno wystarczyć.Czy tez muszą wymieniac wszystkie mozliwe opcje gdzie nie mozna ?
A co znaczy B-20 ?Czyz nie jest to samo co A-7 tylko z obowiazkiem zatrzymania sie ?
szerszon

Postprzez Rudiov » wtorek 16 sierpnia 2011, 23:05

Oj widzę , że niektórym moje pytanie (retoryczne) sprawiło kłopot a inni powinni się zastanowić czy nauka jest ich przeznaczeniem. Otóż tak:
Według istniejących niepodważalnych przepisów prawidłowe zachowanie na rondzie jest takie jak pokazał kolega szymon1977

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acd ... 69916.html

Kolega (pan) dylek w swoim przedstawieniu sytuacji moim zdaniem występują dwie nieścisłości:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bc ... 5a219.html

1. Jeśli taki byłby standard jak pokazano to kopiując przejazd prosto różowego w miejsce auta fioletowego niebieski torpeduje prawidłowo jadący fiolet . Bezapelacyjnie wina niebieskiego - sam sie system wyklucza ... Co oczywiste naprawa pójdzie z OC niebieskiego.
2. często przed błędną (dylek) interpretacją maluje się w miejscu zaznaczonym kółkiem linie jednostronnie przekraczalną na niewielkim odcinku aby takie osoby nie miały wątpliwości

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mój teoretyczny przykład objazdu prawym pasem dookoła ronda (nawet zawrócenia) był hipotetyczny i w mojej jeździe nie znajduje racji bytu jednak jeśli prawym pasem mogę pojechać prosto to znaczy, że i tak każdy musi uważać na prawy pas. To się zastanawiałem co mi szkodzi jak dodatkowo argumenty mojej wygody podałem - co kategorycznie nie oznacza, że tak wypada.

I jednak pewnie za takie zachowanie grozi mandat natomiast decyzja ubezpieczyciela jest wyżej więc ja i kolega Szymon mamy rację - tak też uczą w OSK (świeżo kat C)
Rudiov

Postprzez Cyberix » wtorek 16 sierpnia 2011, 23:25

szerszon napisał(a):Specjalnie dla Ciebie mieli napisać ?

Co nie jest zabronione jest dozwolone. Dziękuje za uwagę.

A teraz przeczytaj to:

1. Samochód można kupić z silnikiem diesla.
2. Samochód można kupić z silnikiem benzynowym.
3. Samochód można kupić łącznie z przyczepką.

Czy jeśli zostawię samo:
3. Samochód można kupić łącznie z przyczepką.

To będzie oznaczało, że nie można kupić ani diesla ani benzynowego?

Logika facet, logika.
Cyberix

Postprzez szerszon » wtorek 16 sierpnia 2011, 23:30

Cyberix napisał(a):
Logika facet, logika.

Własnie tego oczekuje od Ciebie.
Jak napisali kiedy sie stosuje, to chyba mozna domyslic sie, że w innych sie nie stosuje.
Poza tym w przepisie nie ma uzytego sformułowania ...mozna..Twój przykład z samochodami troche pasuje jak pięść do nosa.
Czy w przypadku nakazu skretu w prawo, gdy nie masz zabronione skręcic w lewo to oczywiscie skrecasz w lewo ?
Przecież nie zabronili...
szerszon

Postprzez Cyberix » wtorek 16 sierpnia 2011, 23:49

LOGIKA FACET, nie zabronili ale NAKAZALI.
Toś się popisał przykładem :lol: :lol: :lol: :lol:

Czy tak trudno pojąć, że jak jest z A7 to oznacza pierwszeństwo pojazdów znajdujących się na rondzie, a jak nie ma A7 to pojazdów wjeżdżających? Nawet w pytaniach z teorii są takie pytanie, gdzie jest samo C12.

I co? Kolega domorosły specjalista ma racje, a goście od znakowania skrzyżowań jak stawiają C12 to są w błędzie, i nawet spece od pytań z teorii na egzamin w WORDach też się mylą... żenada.

Twój tok rozumowania jest podobny jak niektórych ludzi, którzy uważają, że podwójna ciągła zabrania wyprzedzania, ba, nawet czasami w TV policjanci piszą takie pierdoły... a w przepisach nic o wyprzedzaniu nie ma :D
Cyberix

Postprzez kg1956 » środa 17 sierpnia 2011, 00:11

Z całej naszej dyskusji o rondach wynika moim zdaniem, że przepisy o ruchu drogowym dotyczące rond nie nadążają za coraz nowocześniejszym ich oznakowaniem. W latach siedemdziesiątych ronda były rzadkością, a jeśli już były, to jednopasowe. I na takich rondach najlepiej sprawdzała się, jak to się teraz mówi:"szkoła krakowska". Obecnie, na coraz to bardziej rozbudowanych i oznakowanych rondach szkoła ta często nie sprawdza się. Widzę to wyraźnie mimo, że do nie dawna byłem jej zagorzałym zwolennikiem. Zauważyłem, że zjeżdżając z niektórych rond prowadzą mnie pasy i miganie prawym kierunkowskazem jest mało sensowne a może być nawet mylące. Dlatego prawidłowe ( czytaj: sensowne ) oznakowanie poziome na rondzie jest bardzo ważne moim zdaniem. Pozwala bowiem uniknąć różnych interpretacji przepisów. Może jednak zaistnieć problem (nikt go na razie nie zauważył) kiedy na znakach poziomych zalegać będzie śnieg. :?
Odnośnie znaku A-7 ( ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem) przed rondem, to uważam, że tą drogą z pierwszeństwem jest:
-na rondzie z pasami dookoła wyspy-właśnie ta droga dookoła wyspy
-na rondzie z pasami prowadzącymi do zjazdu-właśnie ta droga prowadząca do zjazdu (wszystkie pasy).
Odnośnie zmiany kierunku jazdy na rondzie z pasami dookoła wyspy- w przytoczonym przez Cyberix-a przepisie czytamy:
"Przez zmianę kierunku ruchu rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego(...)". Przebieg drogi wyznaczają pasy oznakowane liniami przerywanymi dookoła wyspy, a więc nie zmieniamy kierunku jadąc tak oznakowanym rondem dookoła wyspy.
Na przedstawionym rysunku pojazd jedzie po drodze. Moim zdaniem skrzyżowanie jest na drodze, czyli jest jej częścią. Rondo to również skrzyżowanie.
http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 236.66.jpg

Wynika z tego, że droga prowadzi tak jak są poprowadzone pasy. Moim zdaniem na rondzie nie powinno być czegoś takiego jak niewyznaczone pasy ruchu, ponieważ może to prowadzić do różnic w wyznaczaniu ich kierunku przez pojazdy.
kg1956

Postprzez szymon1977 » środa 17 sierpnia 2011, 00:23

2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Cyberix napisał(a):C-12 łącznie z A7 pierwszeństwo na skrzyżowaniu. Oba znaki razem na jednym słupku. Pierwszeństwo pojazd na skrzyżowaniu. Uwaga. Na skrzyżowaniu. Nie na drodze! Jest wyraźnie użyte słowo: SKRZYŻOWANIE!!!

Nie wiem co tak to w kółko powtarzasz, skoro jest wyraźnie napisane w Ustawie. Wypadałoby się raczej zastanowić dlaczego użyto określenia "pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu". Jeżeli ktoś nie zauważył różnicy, to na zwykłym skrzyżowaniu ustępuje się pierwszeństwa pojazdowi zamierzającemu wjechać na skrzyżowanie, na rondzie pojazdowi będącemu na skrzyżowaniu. Nic to nie ma wspólnego z istnieniem/nieistnieniem drogi na skrzyżowaniu.

Będąc na skrzyżowaniu poruszamy się po drodze, po jezdni, pasami ruchu itd. itp. Nadal nikt nawet nie zbliżył się do podważenia tego faktu. Ambitnym podpowiem : nie da się.

-----

dylek napisał(a):Jak już znajdziesz w którymś akcie prawym swoją tabliczkę, to możemy pogadać ;)
Miałem narysować także tabliczkę, informującą o przebiegu drogi z pierwszeństwem na rondzie, na którym pasy ruchu wyprowadzają z ronda, ale mimo szczerych chęci nie wymyśliłem jak to zrobić. Usatysfakcjonowani bylibyśmy obaj :-)
Ostatnio zmieniony środa 17 sierpnia 2011, 00:47 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » środa 17 sierpnia 2011, 00:31

Cyberix napisał(a):LOGIKA FACET

No właśnie! Akty prawne to nie dyskusja przy piwie - mają być maksymalnie zwięzłe i każde nadmiarowe słowo jest zbędne (pewnie nawet ma to jakąś swoją mądrą nazwę, której nie znam).

Analogicznie:
Na drogach stosuje się następujące znaki i sygnały drogowe (...)
1) znaki pionowe...
2) znaki poziome...
...

Nie ma słowa "wyłącznie" - czy to znaczy, że organizator ruchu może użyć niebieskiego słonia zobowiązującego kierującego do ruchu w kierunku zgodnym z kierunkiem trąby?

szymon... napisał(a):Nadal nikt nawet nie zbliżył się do podważenia tego faktu.

Nikt się nie zbliżył, bo nikt w to nie wątpi. To Ty ubzdurałeś sobie, że będąc na skrzyżowaniu, nie można być na drodze, a będąc na drodze nie można być na skrzyżowaniu.
bac

Postprzez szymon1977 » środa 17 sierpnia 2011, 00:58

szymon1977 napisał(a):Będąc na skrzyżowaniu poruszamy się po drodze, po jezdni, pasami ruchu itd. itp.
Jedna z osób biorących udział w dyskusji twierdzi inaczej. A ja powiem więcej. Będąc na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12 i A-7 poruszamy się po drodze z pierwszeństwem przejazdu prowadzącej wokół wyspy centralnej.

-----

W ramach przypomnienia dla wszystkich, nie czytających słowo w słowo Ustaw i Przepisów
http://pl.wikipedia.org/wiki/(…)_lub_czasopisma
(coś mi linku nie mogę poprawnie wkleić, proszę sobie skopiować adres do przeglądarki)
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » środa 17 sierpnia 2011, 01:10

szymon1977 napisał(a):A ja powiem więcej. Będąc na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym...

Jeśli łatwiej Ci żyć powtarzając to sobie - czemu nie?
bac

Postprzez szymon1977 » środa 17 sierpnia 2011, 01:35

Czytając wcześniejsze wypowiedzi odnoszę wrażenie, że niektórzy nie zrozumieli tekstu Ustawy i nie bardzo wiedzą co mają zrobić zbliżając się do ronda oznaczonego C-12 i A-7. Postaram się pomóc:

Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Co do tego wątpliwości raczej nie ma.

Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.
Co do tego raczej też. Zaraz, zaraz! O którą drogę chodzi w Ustawie? Przecież każda droga dochodząc do ronda oznakowanego C-12 i A-7 traci pierwszeństwo (jeżeli miała)!?

Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
I wszystko jasne! Chodzi o drogę, którą poruszamy się będąc na skrzyżowaniu.

dylek napisał(a):...masz pierwszeństwo na skrzyżowaniu, a nie drogę z pierwszeństwem zamiast skrzyżowania.
Coś pokręciłeś. Na skrzyżowaniu mam drogę z pierwszeństwem.

dylek napisał(a):Jest oddział zajmujący się przecinaniem się kierunków ruchu - tam na bank znajdziecie zasady dla skrzyżowań.
Ale jak kto woli stosować w miejscu przecinania się kierunków ruchu zasady napisane dla ruchu po drodze, a nie po miejscu przecięcia dróg - to ja już nic nie poradzę. Niech sobie dalej żyje w błogiej nieświadomości. Dopóki obwiednia skrzyżowania będąca jego powierzchnią nie stanie się w cudowny sposób oddzielną drogą to .... sami się domyślcie które zapisy PoRD należy tam stosować.
Nie zmieniłeś zdania?

Bac: jak widzisz nie piszę sam do siebie.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 17 sierpnia 2011, 09:08

Cyberix napisał(a):LOGIKA FACET, nie zabronili ale NAKAZALI.
Toś się popisał przykładem :lol: :lol: :lol: :lol:

Czy tak trudno pojąć, że jak jest z A7 to oznacza pierwszeństwo pojazdów znajdujących się na rondzie, a jak nie ma A7 to pojazdów wjeżdżających? Nawet w pytaniach z teorii są takie pytanie, gdzie jest samo C12.

I co? Kolega domorosły specjalista ma racje, a goście od znakowania skrzyżowań jak stawiają C12 to są w błędzie, i nawet spece od pytań z teorii na egzamin w WORDach też się mylą... żenada.

Twój tok rozumowania jest podobny jak niektórych ludzi, którzy uważają, że podwójna ciągła zabrania wyprzedzania, ba, nawet czasami w TV policjanci piszą takie pierdoły... a w przepisach nic o wyprzedzaniu nie ma :D

Naprawde nie wiem, ze z czego sie tak cieszysz.
Sam napisałeś co nie jest zabronione to dozwolone. A że nakazali to nie zabronili.
Czy to tak trudno pojąć ? :D
A pytania z teorii nie zawieraja błędów ?
Nie moja wina, ze ktos ułozył pytanie sprzeczne z zapisem w ustawie.
Więc zanim zaczniesz uzywać "żenada" i "domorosły " czasem zastanów sie nad słowem pisanym.
szerszon

Postprzez bac » środa 17 sierpnia 2011, 09:25

szymon... napisał(a):jak widzisz nie piszę sam do siebie

Twój upór jest naprawdę godny lepszej sprawy...

5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem (...)
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego (...) w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Skąd Twoja niezachwiana pewność, że w przypadku A-7 stojącego przy rondzie stosuje się punkt 5. a nie punkt 6.?

Jeśli na rondzie jest droga z pierwszeństwem, to dlaczego nikt nigdy, na żadnym rondzie nie widział znaku D-1?
bac

Postprzez kg1956 » środa 17 sierpnia 2011, 10:03

Zapytaj zarządcy drogi.
Domyślam się, że nie ma D1, ponieważ wjeżdżając na rondo, widać oznakowanie, które o tym mówi.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze