Dzieło całkiem rzeczowe, nie powiem. Przy okazji masz u mnie plusa za zgodną z rzeczywistością tabliczkę T-6 na przedostatnim obrazku. Ale przejdźmy do rzeczy. Oczywiście na wszystkich rysunkach widać, że w lewo. Ale tylko na ostatnim widać także, że cały czas w tym samym kierunku, zgodnym z kierunkiem, w jakim ruch się odbywa. Wiec zmiany kierunku jazdy nie ma, choć przez fragment skrzyżowania, na którym strzałeczkę w lewo narysowałeś pojazd w lewo przejeżdża.dylek napisał(a):szerszon ostatnio wkleja focie....szymon kocha rysunki.... to i ja się pochwalę swoim wiekopomnym dziełem
Tytuł dzieła : W lewo bo widać.
Powinieneś raczej uwagę wytężyć. Zawsze jest szansa, że przestaniesz mylić kierunek jazdy (przez coś) ze zmianą kierunku jazdy (na tym czymś).dylek napisał(a):Dziękuję za uwagę.
=====
Twój wywód jest do niczego bo pominąłeś, że przeciwne to są kierunki jazdy pojazdów, o których mowa w przepisie.LeszkoII napisał(a):poczyniłem wywód podając przykład KIERUNKU przeciwnego
Z całą pewnością dotyczy właśnie tego kierunku jazdy bo innego pojazd nie posiada.LeszkoII napisał(a):z całą pewnością nie dotyczy kierunku jazdy - TEGO kierunku jazdy
Liczba pojedyncza nie wyklucza możliwości kontynuowania jazdy w jednym z trzech kierunków. Wyklucza za to możliwość kontynuowania jazdy w więcej niż jednym kierunku jednocześnie. Zaryzykuję stwierdzenie, że nie istnieje pojazd nadjeżdżający z przeciwka, który jest w stanie kontynuować jazdę w więcej niż jednym kierunku jednocześnie. Więc jak zwykle udowodniłeś NIC.LeszkoII napisał(a):(l. poj.), który jak się okazuje, nie wyklucza zamiaru skręcania w prawo ALBO zamiaru jazdy na wprost.
Oj Leszko... Słowo "kierunek" ma sprecyzowane i bardzo jasne znaczenie (jeżeli go nie znacz polecam definicję SJP). Z kontekstu w jakim słowo "kierunek" zostało użyte wynika co najwyżej sprecyzowanie o jaki lub czego kierunek chodzi. Ustawodawca pisze np, że przestawia na znaku kierunek, w jakim ruch się odbywa, Ty natomiast twierdzisz, że przestawia kierunek w jakim Ty wykonasz ruchu. I kto tu nie zwraca uwagi na kontekst i treść przepisów? Nie dziwne, że dochodzisz do nadających się chyba jedynie do Archiwum-X wniosków typu pojazd mający kierunek ruchu odmienny od kierunku jazdy.LeszkoII napisał(a):Zawsze lubujecie się w używaniu słowa "kierunek", nie rozwijając jego znaczenia, znaczenia umocowanego w (różnych)przepisach.
=====
No więc PRZEZ skrzyżowanie jadę zgodnie ze strzałkami F-10. Dla przykładu przejeżdżam PRZEZ skrzyżowanie w lewo zgodnie oczywiście ze strzałką F-10. Ale NA skrzyżowaniu napotykam wyspę centralną, którą muszę jakoś objechać. W jakim kierunku mam ją objechać? Takim jak na znaku C-12 pokazano? A może w przeciwnym? A może w takim jak na F-10 pokazano?szerszon napisał(a):O kierunku jazdy przez skrzyżowanie moga decydować np znaki F-10 czy F-11.
PRZEZ skrzyżowanie jadę w takim kierunku jak na strzałkach F-10 i P-8x. NA skrzyżowaniu jadę w takim kierunku jak na strzałkach C-12. Gdzie to nieporozumienie?szerszon napisał(a):Natomiast lansowanie powiązania kierunku jazdy z C-12 jest nieporozumieniem. polecam dalej poczytać o F-10 i P-8x...
Na razie resoraka w piaskownicy nawet nie ogarniasz. Jest możliwe przejechanie resorakiem w prawo przez piaskownicę inaczej niż zmieniając na tej piaskownicy kierunek jazdy w prawo jeden raz? Jest możliwe przejechanie resorakiem w prawo przez piaskownicę zmieniając na tej piaskownicy kierunek jazdy w lewo trzykrotnie?szerszon napisał(a):Resorakiem ?
Jak to nie ma? To na skrzyżowaniu jak jadę to moja jazda przestaje posiadać kierunek?szerszon napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyzowaniu
Znam tylko przepisy, które o kierunku jazdy wspominają. W żadnym z nich nie ma sprecyzowania, że kierunku jazdy, który mam na skrzyżowaniu one nie dotyczą. Więc dotyczą kierunku jazdy na skrzyżowaniu tak samo jak i poza skrzyżowaniem.szerszon napisał(a):Poprzesz to jakimkolwiek przepisem , który wspomina cos o kierunku jazdy na skrzyzowaniu ?![]()
Nie trzeba być polonistą wcale (wystarczy znajomość j. polskiego na poziomie szkoły podstawowej) aby wiedzieć, że i bez tego niewinnego słówka ilość kierunków, w jakich ruch na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 odbywa się ograniczona jest do jednego.szerszon napisał(a):Jako wybitny polonista powinieneś wiedzieć ,że to jedno niewinne słówko całkowicie zmienia sens przepisu.