Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 17:51

Panowie, wiem, ze trzecie " Rondo " mozna przejechac jeszcze na dwa inne sposoby i rowniez blednie nie bedzie, tyle, ze trzeba zwiekszyc uwage przy zjezdzie czy to juz w drugi, trzeci, czy czwarty zjazd. Dla mnie nie stanowi to problemu, co innego dla swiezakow czy staruszkow lub innych uzytkownikow ktorzy juz po prostu zapomnieli.

Scooby, zgadzam sie z Toba calkowicie, ze jest bardziej niz dyskusyjne....

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 września 2013, 18:57

ks-rider napisał(a):Wiesz, jak czytam, ze w/g Ciebie L-ka ma pierszenstwo, to zastanawiam sie kiedy, czy naprawde jestes przy zdrowych zmyslach ? podasz podstawe prawna, ze ona ma pierszenstwo ?
Par. 36.2 dz.u. nr 170. Pierwszeństwo znajdującego się na rondzie nad wjeżdżającym.
ks-rider napisał(a):Pierszenstwo ma pojazd ktory pozostaje / jest na dynym pasie ruchu a ten ktory zmienia pas musi ustapic pierszenstwa.
Art. 5.1. + przemyślenia. Art. 22.2 + przemyślenia.
ks-rider napisał(a):Zechcesz mnie poinformowac w ktorym momencie widzisz MOJ kierunkowskaz ? Minuta i sekunda, bo chyba cos mie sie popie......
Na wstępie zaznaczę, że mikrofon zbiera Twoje odgłosy, więc tym bardziej zbiera dźwięk przełącznika kontrolki sygnalizatora.
1:08 - gdzie kierunkowskaz? "cisza", brak kierunkowskazu
nie słychać go aż do momentu
1:23 - kierunkowskaz w jakim celu? A może światła awaryjne?

Głuchy nie jestem. Zdrowie mi dopisuje nie tylko w tym aspekcie :thumb2:
ks-rider napisał(a):Od dzisiaj mowie Ci Jezus , bo Tylko Ty widzisz moje kierunkowskazy, ba widzisz nawet jak ich uzywam.
Trzeba było dać nagranie bez głosu. Identyczna wpadkę wychwyciłem u Marka Dworaka w jego ostatnim programie JB. Z tym, że on włączył lewy przed zmiana kierunku jazdy w lewo a Ty nie "bo po co", ale dziwnie zaczynał go włączac, wyłaczać a na końcu zjechał z prawym kierunkowskazem.
lith napisał(a):@Leszko II ja tam nic przedziwnego w tym nie widzę, pewnie połowa kierowców tak tam by zasygnalizowała... a 99% wiedziałoby co ma ks-rider na myśli i jak pojedzie.
Ten prawy przy opuszczeniu ronda pół biedy... totalnie niepotrzebny(pas ruchu 'wyprowadza'), ale ujdzie... nawyki to nawyki. Ale brak lewego kierunkowskazu zwłaszcza kiedy mija się F-10, P-8 (na wprost + w lewo) to już jawne wykroczenie przeciwko PoRD.
scooby14444 napisał(a):Ks-Rider, wszystko poprawnie i zgodnie z literą prawa.
Jakby to skomentować? BRAK komentarza.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 21:04

LeszkoII napisał(a):1. Par. 36.2 dz.u. nr 170. Pierwszeństwo znajdującego się na rondzie nad wjeżdżającym.
2. Art. 5.1. + przemyślenia. Art. 22.2 + przemyślenia.
3. Ale brak lewego kierunkowskazu zwłaszcza kiedy mija się F-10, P-8 (na wprost + w lewo) to już jawne wykroczenie przeciwko PoRD.

1. Nad wjezdzajacym owszem, tyle, ze pytalem o pierszenstwo przy zmianie pasa ruchu w ruchu okreznzm a nie przy wjezdzie.

2. Nie przemyslenia.

3. Bedziemy teraz dyskutowac nad debilnoscia tego kto ten przepis wprowadzil.
Zapytam wiec jak sie to ma do resztz EU. I potem dyiwic sie, ze Polacy sobie w innych krajach nie radza.

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 września 2013, 21:22

ks-rider napisał(a):1. Nad wjezdzajacym owszem, tyle, ze pytalem o pierszenstwo przy zmianie pasa ruchu w ruchu okreznzm a nie przy wjezdzie.
Odniosłem się do sytuacji na konkretnym skrzyżowaniu pochodzącym z linku od @Dylka. Mam pytanie: komu L-ka miałaby ustąpić pierwszeństwa w związku ze zmianą pasa ruchu, na tym skrzyżowaniu? Statkowi widmo? A może piratowi drogowemu? Sąd oceni winowajcę zdarzenia.
ks-rider napisał(a):Bedziemy teraz dyskutowac nad debilnoscia tego kto ten przepis wprowadzil.
Zapytam wiec jak sie to ma do resztz EU. I potem dyiwic sie, ze Polacy sobie w innych krajach nie radza.
Normalnie się ma. Każdy kraj posiada swoje suwerenne prawo o ruchu drogowym. Ty skręcasz w lewo bez kierunkowskazu. Nie wiedziałem, że jesteś instruktorem :roll:

Człowiek błędy popełnia. Jesteśmy ludźmi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 07:00

scooby14444 napisał(a):A co tu wykazywać???
Obrazek
W prawo? Z lewego pasa? Po to właśnie jest 22.2 żeby tak nie robić, gdyż się stwarza bardzo niebezpieczną sytuację...
Mieszkam koło ronda, gdzie kierowcy jeżdżący w ten sposób powodują mnóstwo kolizji....
Obrazek
W takiej sytuacji też trzeba ci tłumaczyć dlaczego łamiesz 22.2?

Jest co wykazać, tylko chyba czujesz pismo nosem,że mozna wykazać ,że mijasz sie z prawdą i sie bronisz przed PoRD.Nie widzisz różnicy między dwoma grafikami ? Nie odrózniasz kiedy to jest sie na skrzyzowaniu, a kiedy przed skrzyżowaniem ?
Prosiłem Ciebie o cytat Art 22.2..był wspominany Par 36...ale jak za podstawę zachowania sie na drodze bierze wytyczne z broszurki to nie ma co sie dziwić.

Czy mi się wydaje czy na ostatnim rondzie ktoś sie nie zastosował do strzałek kierunkowych przed skrzyżowaniem ?
szerszon

Postprzez lith » środa 11 września 2013, 07:47

Świetny pomysł :spoko: Założyć sobie z kosmosu, że przecież nikt nie będzie jechał zewnętrznym pasem. W takie przewidywania można sie bawić na rondzie gdzie na raz są max 2-3 samochody... rzeczywiście bardzo potrzebne jest wtedy 2-pasmowe rondo. Życz e powodzenia w przejeżdżaniu z taką filozofią przez ronda przy normalnym ruchu kiedy będziecie musieli przeanalizować, które z tych 6, czy 16 pojazdów mogą jechać dalej zewnętrznym, a które nie. Przy czym połowa z nich była na rondzie kilka minut zanim się zjawiliście, tylko się im pas przykorkował.

Jak dobrze założymy to może w którejś instancji w sądzie przyznają nam rację, jak źle to będziemy ugotowaniu od razu. To się nazywa bezpieczna jazda. Mnie tam uczyli tak jeździć, zęby sie nie zderzać, a nie żeby przed sądami później przepychać dziwne teorie licząc na to, że trafię na biegłego Leszka.
lith

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 07:49

szerszon napisał(a):
scooby14444 napisał(a):A co tu wykazywać???
Obrazek
W prawo? Z lewego pasa? Po to właśnie jest 22.2 żeby tak nie robić, gdyż się stwarza bardzo niebezpieczną sytuację...
Mieszkam koło ronda, gdzie kierowcy jeżdżący w ten sposób powodują mnóstwo kolizji....
Obrazek
W takiej sytuacji też trzeba ci tłumaczyć dlaczego łamiesz 22.2?

Jest co wykazać, tylko chyba czujesz pismo nosem,że mozna wykazać ,że mijasz sie z prawdą i sie bronisz przed PoRD.Nie widzisz różnicy między dwoma grafikami ? Nie odrózniasz kiedy to jest sie na skrzyzowaniu, a kiedy przed skrzyżowaniem ?

Trzeba być totalnym ignorantem żeby twierdzić że w art 22.2 jest podział na sytuacje na skrzyżowaniu i przed skrzyżowaniem.
Co więcej tam nawet nie ma słowa skrzyżowanie.
W związku z tym obydwie sytuacje są tożsame.
szerszon napisał(a):
Czy mi się wydaje czy na ostatnim rondzie ktoś sie nie zastosował do strzałek kierunkowych przed skrzyżowaniem ?

Te twoje smieszne strzałki przed rondem odwołuje znak c-12, więc równie dobrze może ich tam nie być.
Ruch okrężny oznacza że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy...
Ma ktoś problemy z czytaniem ze zrozumieniem co oznacza że ruch odbywa się dookoła wyspy????
Można poinformować zarządcę drogi że ma sprzeczność w oznakowaniu.
Jestem w stanie dowieść przed każdym sądem że ks-rider pojechał prawidłowo.

P.S. Do strzałki też się dostosował gdyż pojechał w "prawo". (czyli zgodnie z twoją interpretacją)
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 08:12

Trzeba być totalnym ignorantem żeby twierdzić że w art 22.2 jest podział na sytuacje na skrzyżowaniu i przed skrzyżowaniem.

Masz rację. Ja tak nie twierdzę. Tylko pytam sie dlaczego chcesz stosować Art 22 na skrzyżowaniu, gdzie w tymże artykule nie ma o tym mowy...Rozumiem, ze takie coś Ci wychodzi dlatego,że obwiednie ronda traktujesz jako samodzielna drogę, podczas gdy to jest skrzyżowanie.
Co więcej tam nawet nie ma słowa skrzyżowanie.

Przy C-12 jest.
W związku z tym obydwie sytuacje są tożsame.

Wobec dwóch powyższych punktów...nie są :)
Te twoje smieszne strzałki przed skrzyżowaniem odwołuje znak c-12, więc równie dobrze może ich tam woóle nie być.

Moje ????
A gdzie jest napisane,że C-12 coś odwołuje ?
C-12 wskazuje z której strony należy objechać wyspę...nie zauważyłem nic więcej przy tym znaku.
Natomiast zblizając sie do skrzyzowania wypada sie zadeklarować, w którą stronę zmienia sie kierunek jazdy, ewentualnie jedzie na wprost...strałki kierunkowe definiują, gdzie z którego pasa mozna pojechać..
Tak ignorować par 87 ze 170.... :hmm:
Ruch okrężny oznacza że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy...

Przecież to oczywiste ,ze nie przez wyspę :wink: , która raczej nie jest przeznaczona do ruchu pojazdów...dalsza część , którą pominąłeś określa z której strony..nic więcej...
Jestem w stanie dowieść przed każdym sądem że ks-rider pojechał prawidłowo.

Hmmm.. gdzieś tu widziałem materiał z Radomia, gdzie Pan łyknął mandacik za takie "prawidłowe pojechanie"
P.S. Do strzałki też się dostosował gdyż pojechał w "prawo". (zgodnie z twoją interpretacją)

Moją ??? nie skręcam w lewo z prawego pasa wbrew znakom...
szerszon

Postprzez lith » środa 11 września 2013, 08:37

szerszon napisał(a):Natomiast zblizając sie do skrzyzowania wypada sie zadeklarować, w którą stronę zmienia sie kierunek jazdy, ewentualnie jedzie na wprost...strałki kierunkowe definiują, gdzie z którego pasa mozna pojechać...

Ale po wjeździe na obwiednię już się nie jest na pasie do skrętu w lewo/w prawo/jazdy na wprost. Wiec strzałki przed rondami zazwyczaj najwyżej luźno informują, a potem i tak wszyscy lądują na obwiedni, na której mogą dowolnie zmieniać pasy i jechać gdzie chcą. Jak jesteśmy na rondzie to się stosujemy do ewentualnych strzałek na rondzie.

Jest jakiś przepis, który mówiłby, że zbliżając się do skrzyżowania trzeba się zadeklarować, w którą stronę zmienimy kierunek jazdy? Ja znam tylko taki, ze chcąc zmienić kierunek jazdy zbliżamy się do określonej krawędzi jezdni, ale słowo skrzyżowanie tam nigdzie nie pada jak dobrze pamiętam- więc równie dobrze można to interpretować jako obowiązek zbliżenia się do zewnętrznej krawędzi jezdni na rondzie przed jego opuszczeniem.
lith

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 09:19

szerszon napisał(a):

Masz rację. Ja tak nie twierdzę. Tylko pytam sie dlaczego chcesz stosować Art 22 na skrzyżowaniu, gdzie w tymże artykule nie ma o tym mowy.

Nie no czytam i nie wierzę własnym oczom.
Art. 22 obozwiązuje wszędzie, dlaczego miałby nie obowiązywać na skrzyżowaniu....?!?
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 12:41

A co jest napisane , jeśli zamierza sie wykonać manewr ?
Chyba trzeba zasygnalizowac zawczasu i wyrażnie.
Gdzie to będzie ?
Przy zjeździe ze skrzyzowania czy przed wjazdem na skrzyżowanie ?
Wychodzą takie sprawy tylko i wyłącznie,ze traktujesz obwiednię ronda jako drogę z pierwszeństwem , a nie skrzyzowanie, gdzie jest to określone w Par 36
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 11 września 2013, 12:55

Sygnalizować należy w odniesieniu do zmiany kierunku jazdy a nie w odniesieniu do skrzyżowania. Wałkowaliśmy to długo. Ta teoria nie zgadza się z inną, w której jedno skrzyżowanie to jedna jedyna zmiana kierunku jazdy. Nie ma co nawracać. Musimy zostać przy swoich teoriach. :)
kg1956

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 13:00

lith napisał(a):Ale po wjeździe na obwiednię już się nie jest na pasie do skrętu w lewo/w prawo/jazdy na wprost.
jest w trakcie wykonywania manewru. chyba że też uważasz, że manewr mozna podzielic na kilka mniejszych na jednym skrzyzowaniu...a to nic nie poradzę
Wiec strzałki przed rondami zazwyczaj najwyżej luźno informują, a potem i tak wszyscy lądują na obwiedni, na której mogą dowolnie zmieniać pasy i jechać gdzie chcą.

Luźno ???? :hmm:
czy nawet na skrzyżowaniu , gdzie jest dyskusja czy jest strzałka na sygnalizatorze czy jej nie ma także po jeździe wyznaczonym pasem do skrętu w lewo "luźno" sobie potraktujesz na skrzyzowaniu dalszą jazdę i pojedziesz np w prawo ?
Jak jesteśmy na rondzie to się stosujemy do ewentualnych strzałek na rondzie.

Czy mógłbys zaprezentowac artykuł o tym wnoszący... czy mam rozumieć, ze jak wjeżdżasz na skrzyżowanie z odpowiedniego pasa to juz dalej ignorujesz pozycje na drodze ?
Jest jakiś przepis, który mówiłby, że zbliżając się do skrzyżowania trzeba się zadeklarować, w którą stronę zmienimy kierunek jazdy?

Przepraszam najmocniej ??? :wow:
Ja znam tylko taki, ze chcąc zmienić kierunek jazdy zbliżamy się do określonej krawędzi jezdni, ale słowo skrzyżowanie tam nigdzie nie pada jak dobrze pamiętam
-
czy za pomocą skrzyżowania nie mozna zmienić kierunku jazdy ? Mi sie wydaje że mozna...a Tobie ?
szerszon

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 13:01

kg1956 napisał(a):Sygnalizować należy w odniesieniu do zmiany kierunku jazdy a nie w odniesieniu do skrzyżowania. Wałkowaliśmy to długo. Ta teoria nie zgadza się z inną, w której jedno skrzyżowanie to jedna jedyna zmiana kierunku jazdy. Nie ma co nawracać. Musimy zostać przy swoich teoriach. :)
A rondo to ile skrzyżowań ?
szerszon

Postprzez scooby14444 » środa 11 września 2013, 13:16

szerszon napisał(a):A co jest napisane , jeśli zamierza sie wykonać manewr ?
Chyba trzeba zasygnalizowac zawczasu i wyrażnie.

Tak trzeba.
szerszon napisał(a):Gdzie to będzie ?
Przy zjeździe ze skrzyzowania czy przed wjazdem na skrzyżowanie ?

Przed wykonaniem manewru!! Przecież tak jest w art 22!. i przed chwilą sam to napisałeś.!
Art 22 obowiązuje wszędzie, i na skrzyżowaniu, i przed i za. Nie wiem czemu sądzisz że jest inaczej.
szerszon napisał(a):Wychodzą takie sprawy tylko i wyłącznie,ze traktujesz obwiednię ronda jako drogę z pierwszeństwem , a nie skrzyzowanie, gdzie jest to określone w Par 36

Traktuje obwiednię ronda jako część drogi, znajdując się na której masz pierwszeństwo.
Skrzyżowanie dróg to również droga, czy ci się to podoba czy nie. Mówimy o skrzyżowaniu dróg, czy to oznacza że któryś element już nie będzie drogą?
Czy skrzyżowanie dwóch sznurówek oznacza że któraś część tej sznurówki już nie będzie sznurówką?
DRAMAT!
Ostatnio zmieniony środa 11 września 2013, 15:32 przez scooby14444, łącznie zmieniany 3 razy
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze