kopan napisał(a):-Nie ma obowiązku jazdy prawym pasem ruchu (bo to bliżej prawej krawędzi jezdni.)
-Jak i nie ma obowiązku jazdy przy prawej krawędzi pasa ruchu (bo to bliżej prawej krawędzi jezdni.)
Ale na egzaminie jest obowiązek oblania egzaminowanego poruszającego sie dłużej lewym pasem ruchu.
Oblania na widzi mi się bo uzasadnienia w przepisach nie ma.
Tu się z Tobą kopan troszkę posprzeczam :D
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Pogrubiłem to o czym chcę napisać ;) - wynika z tego jednoznacznie, że jak nawet masz i 150 pasów ruchu to i tak jesteś obowiązany jechać blisko prawej krawędzi jezdni, czyli skrajnie prawym pasem i też niekoniecznie przy jego lewej krawędzi :P Mogę się mylić, ale czy ten zapis nie jest właśnie uzasadnieniem oblewania egzaminów w przypadku zajęcia niewłaściwego (czyt. innego niż prawy) pasa ruchu przy poruszaniu się na wprost ??