szerszon napisał(a):Henq napisał(a):jeżeli masz na myśli swoją ignorancję to tak staje się to żenujące ignorujesz §1 dlaczego?
Po pierwsze. Nie ignoruję paragrafu 1 ponieważ nie ma on tu zastosowania.
no tak definicja z §1
drogi z pierwszeństwem i
drogi podporządkowanej nie ma zastosowania w przypadku skrzyżowania D-1/A-7

ty czytasz co piszesz?
szerszon napisał(a): Miejsce parkingowe , z którego wyjeżdża delikwent jest już poza skrzyżowaniem. Do którego niby miejsca pojazd jadący drogą podporządkowaną ma ustępować ?
skoro pojazd opuścił skrzyżowanie i jest już na drodze na której pojazd włącza się do ruchu to przestał być pojazdem wyjeżdżającym spod A-7 czyż nie? a więc nie można mówić o relacji A-7 vs włączający się do ruchu nieprawdaż?
A skoro w temacie mówimy o relacji A-7 pojazd na drodze z pierwszeństwem to znaki nad ustawą inaczej nie będzie
próbujesz wybrnąć ze swojego bezsensu ale coś ci nie wychodzi... teraz zmieniasz, że jednak sytuacja opisana przez autora ma miejsce już za skrzyżowaniem, a pojazd spod A-7 już wjechał na drogę z pierwszeństwem...
szerszon napisał(a):Po drugie-masz napisane w paragrafie 2.1.
§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej
stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących
znajdujących się na wszystkich pasach ruchu...
Miejsc parkingowych nie ma. Z prostego powodu-nie są pasem ruchu.
ale pojazd wyjechał z miejsc parkingowych, pasy ruchu nie są potrzebne mogą być niewyznaczone mistrzu

znak A-7 dotyczy wszystkich poruszających się drogą główną nawet cofających na niewyznaczonym pasie ruchu.
szerszon napisał(a):Co do nowelizacji.
b) w części 2 „Znaki ostrzegawcze” w pkt 2.2.8 „Ustąp pierwszeństwa”:
– akapit drugi i trzeci otrzymują brzmienie:
„Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu. Gdy na drodze
podporządkowanej nie są spełnione warunki widoczności, wówczas zamiast znaku A-7 powinien być umieszczony
znak B-20, którego zasady stosowania określono w pkt 3.2.21.
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 181&type=2To na co się powołujesz...
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów).
..już jest nieaktualne. Przykro mi.
no mi też przykro że nawet linki podajesz błędne, przecież tam nic nie ma na temat zdejmowania i znikania znaków A-7/B-20 z wyjazdów z dróg wewnętrznych czy obiektów przydrożnych, za to jest o zamianie znaków na te spełniające wymogi...
czytanie ze zrozumieniem, ale komu ja to mówię
szerszon napisał(a):Art. 5.1 jak widać obcy dla ciebie

a w szczególności zapis:
...nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
To miejsca parkingowe są pasem ruchu i posiadają znak D-1 ? I jeszcze wyjeżdżając z miejsca parkingowego zbliżasz się do skrzyżowania ?
tu sobie sam dopisujesz że miejsca parkingowe to osobny pas ruchu i posiadają D-1 a potem mi te słowa przypisujesz co wyjdzie później jak ładnie manipulujesz, gdy twój światopogląd się wali...
szerszon napisał(a):ale gdzie ty tu widzisz manipulacje? wskazujesz §2.1 ze 170 to wskaż w tej 170 jakie pojazdy są wyłączone z przestrzegania A-7
czegoś nie rozumiesz czy czegoś nie ma a ty dopisujesz
Masz rację, to nie manipulacja tylko kompletny bezsens. W związku z A-7 mam ustępować pojazdom cofającym z miejsc parkingowych. Aby to jeszcze skrzyżowanie jeszcze było.
oj to teraz uważasz że droga z pierwszeństwem i droga podporządkowana nie łączą się na skrzyżowaniu tak będziesz swoich teorii bronił no ciekawe ciekawe
czyli jesteśmy za skrzyżowaniem na drodze głównej no to gdzie ten znak A-7?
szerszon napisał(a):przecież miejsca postojowe są na jezdni czyżbyś nie zauważył? a może specjalnie chcesz w błąd wprowadzić - nie pierwszy raz gdy nie masz racji...
Że co ? Toże są na asfalcie bo widać, to nie znaczy ,że na jezdni. Na miejscach parkingowych się parkuje to nie pas ruchu.
czyli wg ciebie pojazdy nie poruszają się po miejscu parkingowym?
jezdnia – część drogi przeznaczoną do
ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
skoro miejsca parkingowe są na jezdni to należą do jezdni i nie dlatego bo widać tylko dlatego że pojazdy się po nich poruszają

szerszon napisał(a): A po drugie-gdzie nie mam racji wcześniej ?
wszędzie w tym wątku, jak do tej pory nadal nie wskazałeś wyższości ustawy nad znakiem A-7 i nadal brak wskazanych przez ciebie wyjątków w 170: znak A-7 kogo nie dotyczy?
szerszon napisał(a):polecam §1. oraz art 5.1 może w końcu zrozumiesz że znaki są nad ustawą.
Przykład kompletnie od czapy. Po pierwsze-nie jest to skrzyżowanie aby powoływać się na paragraf 1,

no tak A-7 i połączenie drogi z pierwszeństwem z drogą podporządkowaną nie jest skrzyżowaniem

brawo mistrzu...
szerszon napisał(a): po drugie dalej nie widze D-1 dla cofającego. Przy wyjeździe z miejsc parkingowych chyba D-1 się nie stawia.
a co ty znów wymyślasz

przy wyjeździe z miejsca parkingowego ma być ustawiony D-1 od kiedy możesz wskazać zapis z ustawy?
no i mówiłem że wskażę jak ładnie sam sobie wymyślasz bzdurki a potem dopisujesz je mi

i wyszło ale to jeszcze nie wszystko poniżej będzie więcej
szerszon napisał(a):jak już będziesz się dokształcał z w/w to zerknij również na §17 i zastanów się dlaczego użyto tam słowa droga i jezdnia dla jednego i tego samego znaku,
Nie droga i jezdnia a droga lub jezdnia.
Czyli w jednym paragrafie użyto
tego i tego zwrotu czy też jak to chcesz wmówić nieudolnie
tego lub tego zwrotu?
a to mi zarzucasz czytanie bez zrozumienia
szerszon napisał(a): Z prostego powodu. Np rowerzyści mogą wjechać niekoniecznie po jezdni.
tak po chodniku albo po
drodze dla rowerów
szerszon napisał(a): Może być droga bez jezdni.
że co proszę?

co to za bzdura? widać nawet definicja drogi nie jest ci znana: "przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów" a jezdnia: część drogi
przeznaczoną do ruchu pojazdówwięc tylko w jednym jedynym przypadku jeżeli wydzielony pas terenu służy do postoju pojazdów to tylko wtedy droga jest bez jezdni, ale zaraz przecież po miejscach postojowych pojazdy również się poruszają co zostało ci udowodnione wcześniej więc zgodnie z definicją jezdni nie może być drogi bez jezdni - teraz rozumiesz?
szerszon napisał(a): Czyli nie dotyczy jezdni, bo jej nie ma.Czyli brak czytania ze zrozumieniem...nie pierwszy raz.
skoro nie dotyczy jezdni to po czym mają poruszać się pojazdy? skończ manipulacje nie wychodzi ci pogrążasz się tylko
szerszon napisał(a):Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" oznacza zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów. przecież wystarczyło by napisać zakaz ruchu na drodze
Nie wyklucza istnienia DDR, którym można się poruszać rowerem. Brak czytania zez rozumieniem po raz kolejny. Nie za dużo ?
rozwinę dla ciebie skrót DDR bo widać wychodzą braki w wiedzy:
DDR-
droga dla rowerów
znów mam cytować definicję drogi czy do tego już doszedłeś?
szerszon napisał(a):może śmiało wejść za B-41 no przecież dotyczy jezdni
Kolejny brak czytania ze zrozumieniem. Ta "dyskusja" jest o kierujących a nie o pieszych.
ta dyskusja jest o znakach drogowych i czego dotyczą czyżbyś znów nie rozumiał o co się kłócisz?
szerszon napisał(a):już to kiedyś ze znakiem B-41 przerabialiśmy jak dobrze kojarzę
Nie wiem co tu trudnego do zrozumienia. Znak dotyczy tej strony drogi po której jest ustawiony, czyli pieszy nie może się poruszać po jezdni, poboczu , chodniku, ddr...po tej stronie po której jest ustawiony znak. Co tu ma ustawa ?
czyli tutaj słowo droga oznacza całą drogę a w przypadku innych znaków słowo droga wg ciebie oznacza tylko jezdnię?

ciekawą masz definicję czytania ze zrozumieniem
szerszon napisał(a):a poprzez art 2.1 również Dz.U.1999 ale to już jak widać burzy twój światopogląd i obnaża braki, więc chcesz to przemilczeć, a tu się nie da....
Nie burzy, ponieważ droga główna nie musi być drogą z pierwszeństwem.
no tak bo główniejsza od niej na skrzyżowaniu może być jeszcze "
droga główna ruchu przyspieszonego" ale po co ci ta wiedza
szerszon napisał(a): W paragrafie 1 nie napisali,że kierujący zbliżający się do skrzyżowania drogą główną ...tylko drogą z pierwszeństwem.
ale za to napisali o drogach nie o jezdniach -
1. Rozporządzenie określa znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania.
2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2)drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
3)ustawie - rozumie się przez to ustawę z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.
-zacznij w końcu czytać co ci się serwuje...
szerszon napisał(a):poszerz horyzonty Dz.U.1999 nr 43
jw.
ale co "jw"?

masz w PoRD definicję drogi to szukaj dalej w ustawach na jakie klasy się droga dzieli - ucz się może w końcu załapiesz
szerszon napisał(a):a to jazda pod prąd jest zdefiniowana w ustawie a nie wynika ze znaków D-3/B-2? no to wskaż który art jest na ten temat bo może mamy inny PoRD
Może wynikać takze z Art 16, gdzie gdy są dwie jezdnie masz się poruszać prawą.
ale ja się będę poruszał na wstecznym lewą jezdnią i co złamię przepis ustawy? przecież dla mnie to będzie blisko prawej krawędzi
ogarnij się dopiero znaki D-3/B-2 ustalają że jezdnia jest jedno kierunkowa nie ustawa.
szerszon napisał(a):Nie mamy różnych PoRD. Ty go nie masz.
powyżej jednak widać że za mną stoi Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602 a za tobą tylko "szerszonizm"
szerszon napisał(a):ps wskaż wyższość art 4 nad art 5.1 wskaż wyższość ustawy nad znakami drogowymi.
Bez problemu. Zaczynamy od Art 3, gdzie masz się ogólnie powstrzymać od działań, które mogłyby narazić na niebezpieczeństwo innego uczestnika ruchu.
a tu idiota olewa A-7 i wjeżdża w pojazd na drodze z pierwszeństwem... co jeszcze masz?
szerszon napisał(a):Pomimo tego,że ktoś wjedzie na skrzyżowanie z podporządkowanej ty będziesz dalej grzał nie zwalniając bo masz pierwszeństwo ?
czyli uważasz że jednak pojazd na głównej ma pierwszeństwo ale dlaczego bo znak A-7 nad ustawą?
szerszon napisał(a):Na masz znak, możesz się zatrzymać, a tego nie robisz.Bo Art 5
B-20 a światło zielone na sygnalizatorze - no mistrzu jak to nie zatrzymujesz się?
szerszon napisał(a):Art 4 mam prawo się spodziewać, że jadąc drogą pojazdem będziesz sie poruszał tą częścią drogi dla ciebie przeznaczoną, czyli jezdnią wyznaczonym(bądź nie) pasem ruchu, a nie ciął przez pas zieleni na skrzyżowaniu skanalizowanym na drogę podporządkowaną.
ależ on się poruszał pasem niewyznaczonym lub wyznaczonym po jezdni tyłem i oba pojazdy wjeżdżały na ten pas z czego jeden wjeżdżał pomimo znaku A-7 i pomimo tego że inny pojazd już się drogą z pierwszeństwem poruszał
szerszon napisał(a):Art 9.Masz umożliwić przejazd pojazdowi uprzywilejowanemu, ale ty nie..jadę drogą z pierwszeństwem, nich czeka..wystarczy ?
nie myl faktów, nie chodzi o to kto czeka ale czyja jest wina w razie kolizji... czy pojazd uprzywilejowany jest zwolniony ze szczególnej ostrożności? czy kierujący pojazdem uprzywilejowanym jest zwolniony jeżeli ruchem kieruje policjant?
Nie rozumiejąc tych przepisów nie masz szansy na poprawną interpretację przepisów, co widać.
Zrozum definicję drogi, jezdni, art 5.1 i będziemy mieli o czym dyskutować. jak na razie to bawisz się w wypadek pani Szydło z pojazdem uprzywilejowanym a to nie o to chodzi w tym wątku
szerszon napisał(a):No bo tak się traktuje
ty tak traktujesz. znaki dotyczące pierwszeństwa dotyczą w tym przypadku skrzyżowania,
a pojazd spod A-7 gdzie jest? nie wciskaj ciemnoty, że znak A-7 ustawia się za skrzyżowaniem
nieudolnie teraz będziesz ratował twarz wmawiając, że pojazd już miną skrzyżowanie i miną A-7 i jest na tej samej drodze co włączający się do ruchu, a tu ewidentnie z opisu autora wynika, że tak nie jest
"Pojazd A wjeżdża z drogi podporządkowanej jednokierunkowej, w prawo" - chyba komentarz o czytaniu ze zrozumieniem jest tutaj zbędny
szerszon napisał(a):a pojazd włączający się do ruchu z miejsca parkingowego jest już za skrzyżowaniem.
ale tyłem wyjeżdża na skrzyżowanie, na skrzyżowanie na którym jest na drodze z pierwszeństwem czy to takie trudne? - a sorry....
a skoro jest za skrzyżowaniem to włącza się do ruchu na tą samą drogę po której już inny pojazd jedzie... więc ten inny pojazd nie wjeżdża spod A-7 i nie jest na drodze podporządkowanej....
szerszon napisał(a): Jadąc z podporzadkowanej czy w z jakiejkolwiek drogi mogę pomóc wyjechać z takiego miejsca. Ale to tylko moja dobra wola, a nie A-7
wskaż ten wyjątek w definicji A-7 bo jak na razie 170 przeczy twoim słowom.
szerszon napisał(a):a pro po kto ma pierwszeństwo pojazd zawracający na B-23 czy pojazd skręcający w prawo z A-7?

ba... który pojazd ma ustąpić pierwszeństwa?
Pojazd spod A-7. Przecież skąd ma wiedzieć i widzieć zakaz zawracania dla debila łamiącego przepisy ?
nie mistrzu, on wie bo jeździ tam codziennie z każdej strony, ale tylko jeden z tych znaków wymusza na kierującym ustąpienie pierwszeństwa a nie art 4 a wiesz dlaczego? dlatego że znaki przed ustawą
szerszon napisał(a):a ustawa mówi że znaki ponad ustawą, ale co tam ty wiesz lepiej
A gdzie to D-1 dla miejsc parkingowych? Ustępuję pierwszeństwa pojazdom w ruchu majacym pierwszeństwo.
no i wracamy do wcześniejszej manipulacji twojej, mówiłem że to nie koniec
sam sobie wymyśliłeś, że miejsca parkingowe to osobny pas ruchu i stawia się przy wyjeździe z nich D-1 - a teraz będziesz manipulował, że to moje słowa

żenujący jesteś, ale jak to mówią "tonący się brzytwy chwyta" - niestety nie uda ci się za dobrze cię znam już niejednokrotnie cie przyłapałem na kłamstwie i manipulacjach więc wiem czego się spodziewać.
szerszon napisał(a): po raz kolejny B-41 zrozumiałeś?
Po raz kolejny..zrozumiałeś ,że B-41 nie dotyczy ruchu pojazdów ?Wyżej wyjaśniłem. Po raz kolejny polecam paragraf 2.1.
człowieku słowo droga w definicji B-41 jest tym samym słowem droga w definicji D-1 czy innego znaku zrozum to w końcu
§2.1 nie opisuje znaczenia słowa: droga; jezdnia; zrozum to w końcu.
szerszon napisał(a): wskaż gdzie sugeruję że miejsca parkingowe wydzielone na jezdni to pas ruchu?
Poprzez wciskanie ciemnoty,że cofający z miejsca parkingowego jest na drodze gównej, bo ma D-1.
a gdzie pisałem o D-1 skończ manipulować wreszcie! to TY piszesz o D-1
a cofający z miejsca parkingowego na drogę z pierwszeństwem to zapewne wjeżdża na drogę podporządkowaną?

nie no logika nie do podważenia brawo ty
no chyba w twoim PoRD-zie bo w ustawie jest jak byk, że dotyczą drogi
no to wskaż, gdzie sam sobie przeczę, tylko nie twoje manipulacje tylko cytuj moje słowa
szerszon napisał(a): to ma art 5.1 i definicję ustąpienia pierwszeństwa.
Ale nie ma poruszającego sie jezdnią drogi z pierwszeństwem tylko włączającego się do ruchu, który nie ma D-1.Chyba że wskazesz.
a włączający się do ruchu na którą jezdnię wjeżdża? czy wjeżdża na jezdnię drogi podporządkowanej czy wjeżdża na jezdnie drogi z pierwszeństwem?
zrozum wreszcie, że pojazd włączający się do ruchu zgodnie z ustawą ma ustąpić pierwszeństwa pojazdom
poruszającym się tą samą drogą na którą zamierza wjechać, czy takie to trudne do załapania? -
Skoro pojazd spod A-7 znajduje się na
innej drodze niż pojazd
włączający się do ruchu to komu włączający się do ruchu ma ustąpić pierwszeństwa bo chyba nie pojazdowi z innej drogi?
A definicja znaku A-7 mówi wyraźnie że ustępujemy pojazdowi na innej drodze - widzisz już różnice czy nadal będziesz szedł w zaparte?
szerszon napisał(a):Powtórzę pytanie...
Gościu, a co z rowerzystą jadącym poboczem drogą z pierwszeństwem i przecinającym podporzadkowaną bez PdR ? Nie zauważyłeś ?
czyli z trudne ? Zatkało ?
zauważyłem pytanie, ale co ci mam napisać że bubel jest w 170? przecież i tak tego nie zrozumiesz bo nadal będziesz się upierał że §2.1(
§-> lewy alt+num21)
szerszon napisał(a): Powołujesz sie na znak B-41, który dotyczy pieszych.
Czyli jednak nie potrafisz uzasadnić pierwszeństwa rowerzysty jadącego po poboczy drogą oznaczoną D-1 ? Tak myślałem.
hahaha w dyspozycji znaku jest słowo jezdnia czy jest słowo droga? chcesz mi wmówić że jesteś takim ignorantem że nie dopuszczasz bubla w PoRD?
szerszon napisał(a):zakaz wjazdu na jezdnię bo §2.1 ale poboczem wolno
Tak, poboczem mógłby wjechac rowerzysta.

Nie mógłby bo rowerzysta jedzie
pojazdem a tu masz zakaz wjazdu
pojazdówszerszon napisał(a):Pojazd, samochód nie mógłby poboczem, bo to część drogi dla niego nieprzeznaczona.
a to coś nowego widzę że w tym twoim PoRD równierz definicja pobocza jest inna niż w Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602 - ale jakoś mnie to nie dziwi
szerszon napisał(a):Wystarczy zakazać wjechać na jezdnię.
ale dlaczego przecież:
szerszon napisał(a):masz napisane w paragrafie 2.1.

i cały światopogląd w <&%#$@>....
poczytaj ze zrozumieniem co linkujesz a nie wstawiaj głupot ok?

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.