Droga jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Droga jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów

Postprzez Lelekb » poniedziałek 10 lutego 2014, 02:27

A powiedzcie mi jeszcze proszę, o znaku zakazu postoju. Bo trafiłem na pytanie, w którym jest zakaz postoju i pytanie czy mogę zatrzymać na jezdni pojazd do 1 minuty? Ja odpowiedziałem, że tak, co było błędem (na znaku nie było żadnego napisu, ani tabliczki).
Możecie mi to jakoś wyjaśnić? Bo w internecie nic nie mogę na ten temat znaleźć.
Dziękuję i pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 lutego 2014, 09:34

Lelekb napisał(a):Ja uważam, że nie wolno, ale odpowiedź jest przeciwna. Poza tym jeżeli byłoby to skrzyżowanie to wtedy uważam, że jest to dozwolone.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2rp2 ... vfa37S_9c4
Pozdrawiam.
W pytaniu chodzi zapewne o jazdę obok drugiego pojazdu a nie o wyprzedzanie lub omijanie (PRZEjeżdżanie). Ja bym odpowiedział, że NIE można jechać obok pojazdu skrebrnego. Nie można, bo tam nie ma dwóch pasów ruchu. Nie ważne że motocykl, motorower, rower się zmieści obok. Możliwość "zmieszczenia" mierzymy miarą pojazdu wielośladowego. Dodatkowo w planie widać przejście dla pieszych i linię P-4 za nim. Należy poruszać się możliwie blisko prawej krawędzi - czyli w tym przypadku: na pewno nie z lewej strony srebrnego auta.

Pytanie niezbyt łatwe, dotyczy polemiki na poziomie wiedzy biegłych (poważnie).
Lelekb napisał(a):To mam rozumieć, że to działa właśnie w taki sposób. że jak jest dość miejsca na dwa auta to wówczas mam prawo jechać jeden obok drugiego?
No to wtedy są dwa pasy ruchu i pas lewy można wykorzystać do niektórych manewrów (np. skręcanie w lewo, wyprzedzanie, omijanie,...)
Lelekb napisał(a):Poza tym zaczynam nabierać coraz to więcej wątpliwości bo pojawiają się pytania, których totalnie nie rozumiem np. to:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=fldd ... vfqobS_9c4
Miejsce wskazane znakiem- to jakie miejsce? Ja myślę, że to zaznaczone grubą czarną linią.
Pytanie w porządku, choć... ja bym lepiej je zdał. Znak F-8 "ostrzega" (a raczej podaje informację wobec której nie trzeba zachowywać szczególnej ostrożności), natomiast znak B-1 umieszczony na znaku F-8 uprzedza o zakazie ruchu w miejscu jego ustawienia. Odp. TAK.
Lelekb napisał(a):trafiłem na pytanie, w którym jest zakaz postoju i pytanie czy mogę zatrzymać na jezdni pojazd do 1 minuty? Ja odpowiedziałem, że tak, co było błędem (na znaku nie było żadnego napisu, ani tabliczki).
Możecie mi to jakoś wyjaśnić?
Odpowiedź brzmi TAK. Zaznaczyłeś poprawnie, system się pomylił :).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Lelekb » wtorek 11 lutego 2014, 12:30

Witam.
Jeszcze kilka spraw, jeżeli wyprzedzam w obszarze zabudowanym we mgle, mam się od tego powstrzymać, czy też mam dawać krótkie sygnały dźwiękowe.
Poza obszarem zabudowanym jest to dla mnie jasne, ale w tym wyżej podanym przypadku, nie do końca.

A druga rzecz to tak, czy jak mam zielone światło na sygnalizatorze i wiem, że na samym skrzyżowaniu się nie zmieszczę, to mogę wjechać w takie miejsce, które jest pomiędzy przejściem dla pieszych, a linią warunkowego zatrzymania? Rysunek:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=28l8 ... vo4n7S_9c4
Linia zatrzymania się przed sygnalizatorem to są te czarne prostokąciki, a te czarne kreski dalej, mają oznaczać przejście dla pieszych.

I jeszcze jedno:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=30c3 ... vo__bS_9c4
Dlaczego taka odpowiedź?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 lutego 2014, 19:39

Lelekb napisał(a):jeżeli wyprzedzam w obszarze zabudowanym we mgle, mam się od tego powstrzymać, czy też mam dawać krótkie sygnały dźwiękowe.
Sam ocenisz... czy duża / mała mgła... czy bezpiecznie wykonasz wyprzedzanie, przede wszystkim zgodnie z art. 24.1. Nie dajesz krótkich sygnałów dźwiękowych w O.Z. Nawet jeden sygnał dźwiękowy(w przeciwieństwie do serii) nie będzie logicznie użyty, bo skoro decydujesz się na wyprzedzanie to znaczy, że na pewno nie spowodujesz nim bezpośredniego niebezpieczeństwa, a tylko w takich przypadkach można używać "klaksonu" w O.Z. na drogach publicznych, strefach ruchu oraz zamieszkania.
Lelekb napisał(a):A druga rzecz to tak, czy jak mam zielone światło na sygnalizatorze i wiem, że na samym skrzyżowaniu się nie zmieszczę, to mogę wjechać w takie miejsce, które jest pomiędzy przejściem dla pieszych, a linią warunkowego zatrzymania?
Nie. Grozi za to 300 zł i 6 pkt.. Nie możesz wjechać za sygnalizator nadający zielony sygnał, jeśli po wjechaniu na skrzyżowanie, nie zdążysz go opuścić podczas nadawania zielonego (teoretycznie nawet przy opuszczaniu przy żółtym, jest już kwalifikacja do mandatu).
Lelekb napisał(a):I jeszcze jedno:
(..)
Dlaczego taka odpowiedź?
Pomyłka w systemie pytań - to się niestety zdarza. Można wyprzedzić z lewej (z prawej nie można).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » wtorek 11 lutego 2014, 21:41

Pytanie testowe:
Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem 1 może wyprzedzić pojazd 2 z lewej strony?
Odpowiedź systemu: TAK
[/b]
LeszkoII napisał(a):
Lelekb napisał(a):(..)
Dlaczego taka odpowiedź?

Pomyłka w systemie pytań - to się niestety zdarza. Można wyprzedzić z lewej (z prawej nie można).

Czy ty LeszkoII przeczytałeś dokładnie pytanie, na które udzieliłeś odpowiedzi?

LeszkoII:
Tak...

edycja do down
Ostatnio zmieniony wtorek 11 lutego 2014, 23:18 przez jasper1, łącznie zmieniany 2 razy
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 lutego 2014, 21:56

jasper1 napisał(a):Czy ty LeszkoII przeczytałeś dokładnie pytanie, na które udzieliłeś odpowiedzi?
Mam te sama wątpliwość jeszcze co do dwóch pytań w tym wątku, sam ich sobie poszukaj
Tak, przeczytałem, udzieliłem odpowiedzi poprawnych.
LeszkoII

Postprzez Lelekb » środa 12 lutego 2014, 01:11

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Jutro zmierzę się z egzaminem, obawiam się, że mi nie pójdzie zważywszy na niektóre pytania, które umieszczone były w wątku "zapamiętane". Ale zobaczymy, nie jestem do końca dobrej myśli ;)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez Lelekb » środa 12 lutego 2014, 19:38

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Udało mi się zdać egzamin, oczywiście mam nadzieję, że to nie kwestia szczęścia, a posiadanej wiedzy. Nabytej w znacznej części dzięki Waszej pomocy.
Pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez LeszkoII » środa 12 lutego 2014, 21:31

Gratulacje, zaglądaj na forum od czasu do czasu - przepisy z biegiem czasu uciekają z pamięci.
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze