Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rusel » środa 06 listopada 2013, 21:10
przez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 21:12
B-20 ustawia się przed drogą z pierwszeństwem a nie wybranym wlotem.lith napisał(a):ale ten b-20 dotyczył tego prawego wlotu, ten z lewej wcale go nie obchodził, bo z niego nie ma prawa nic jechać. Nie spotkałem się z tym, żeby 1-kierunkowe miały znaki określające pierwszeństwo na wypadek jakby ktoś nimi pod prąd zechciał jechać*.
Powinien być taki znak.lith napisał(a):Co z resztą jest realnym problemem jak na takiej 1-kierunkowej jest kontrapas dla roweru- kiedy droga odchodzi od głównej oznaczonej d-1, ale rowerzysta jadący 'pod prąd' nie ma a-7, więc z jego perspektywy wygląda to jak równorzędne. Ale to na inny temat.
Cofanie to nie jest zawracanieBeckySahra napisał(a):"Any driver wishing to make a U-turn or to reverse shall first make sure that he can do so
without endangering or impeding other road-users."
przez BeckySahra » środa 06 listopada 2013, 21:26
taik napisał(a):Pojazdy poruszające się tą drogą mają pierwszeństwo względem pojazdów, które chcą na nią wjechać lub przez nią przejechać.
LeszkoII napisał(a):Cofanie to nie jest zawracanie![]()
przez taik » środa 06 listopada 2013, 21:34
BeckySahra napisał(a):taik napisał(a):Pojazdy poruszające się tą drogą mają pierwszeństwo względem pojazdów, które chcą na nią wjechać lub przez nią przejechać.
Gdzie to naczytales? To nie jest mi znane.
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz.U. z 2002 nr 170 poz. 1393) napisał(a):§ 21.1. Znak B-20 „stop” oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
BeckySahra napisał(a):LeszkoII napisał(a):Cofanie to nie jest zawracanie![]()
Nie rozumiem co myslisz? Cytuje przepis o zawracaniach i cofaniach co jest wazny na swiecie. Tu nie jest wazny?
przez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 21:40
Ależ ważny! W polskim kodeksie to samo znajdziesz. Może nie potrzebnie napisałem, że cofanie nie jest zawracaniem, choć to prawda jest.BeckySahra napisał(a):Nie rozumiem co myslisz? Cytuje przepis o zawracaniach i cofaniach co jest wazny na swiecie. Tu nie jest wazny?
przez taik » środa 06 listopada 2013, 21:46
rusel napisał(a):ja tu widze wspólwine za kolizję, art 5 tutaj przedstawiany jest interpretacją na siłę i nie widzę na dla niego zadnego miejsca w tej sytuacji, obydwaj kierowcy nie zachowali nalezytej ostroznosci, jeden podczas zmiany kierunku jazdy, drugi podczas cofania
przez lith » środa 06 listopada 2013, 23:01
przez BeckySahra » środa 06 listopada 2013, 23:08
przez szerszon » środa 06 listopada 2013, 23:15
przez BeckySahra » środa 06 listopada 2013, 23:22
przez szerszon » środa 06 listopada 2013, 23:37
przez maryann » czwartek 07 listopada 2013, 11:08
przez lith » czwartek 07 listopada 2013, 19:37
przez rusel » czwartek 07 listopada 2013, 20:51
przez LeszkoII » czwartek 07 listopada 2013, 21:04