Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » poniedziałek 15 lipca 2013, 10:16
przez szymon1977 » poniedziałek 15 lipca 2013, 12:20
Przecież wyraźnie napisano "wjeżdżający" a nie "wjeżdżający oraz ten, który wjechał"!?kg1956 napisał(a):Można się spierać czy oznacza to wyłącznie wjeżdżającego, czy może jeszcze dodatkowo jadącego po rondzie po wjechaniu.
Kodeks napisał(a):Art. 22.4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez annon123 » środa 17 lipca 2013, 17:13
Ciesz się, że tylko tak oberwałeś... (...) Nauczcie się (...)
motocykliście i z prokuratorem i sędzią potem o tym rozmawiać modląc się, by wyrok był w zawiasach...
Wyjeżdżam z ulicy podporządkowanej na drogę główną. Wyjechałem i zdążyłem już ustawić się przodem do jazdy. Nagle z tyłu zostałem uderzony przez pojazd jadący tą drogą...
Kto jest winien?
A ten co wyjechał z podporządkowanej powie: "ale ja już byłem na drodze głównej" !
A jaki przepis złamał motocyklista?
Taaaa.... a ustąpienie pierwszeństwa uczestnikowi ruchu będącemu na skrzyżowaniu to pikuś.
jadącego po rondzie po wjechaniu.
przez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:21
przez annon123 » środa 17 lipca 2013, 17:26
disaster napisał(a):Pojazd znajdujący się na rondzie jest nietykalny.
Może jechać pod prąd, a i tak wjeżdżający na tak oznaczone skrzyżowanie ma mu ustąpić pierwszeństwa.
Nie ma przepisu zabraniającego zmianę pasa na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Nie ma również przepisu nakazującego ustąpienie pierwszeństwa wjeżdżającemu na tak oznakowane skrzyżowanie.
przez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:33
Czy, jeżeli czerwony pojazd widząc jadący motocykl wewnętrznym pasem i wolny pas zewnętrzny miał prawo wjechać na pas zewnętrzny na rondzie i próbować zjechać z ronda?
przez szerszon » środa 17 lipca 2013, 17:35
Do sytuacji kolizyjnej doszło w chwili, gdy motocykl chcąc zjechać z ronda próbował zając zewnętrzny pas, a na nim znajdował się już pojazd czerwony.
przez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:38
przez kg1956 » środa 17 lipca 2013, 18:05
przez LeszkoII » środa 17 lipca 2013, 19:02
Jest taka możliwość ; Wystarczy powstrzymać się od wyprzedzania* pojazdu, który zamierza opuścić skrzyżowanie, a któremu ustępuje się pierwszeństwa. Oczywiście w granicach rozsądku uznać, gdzie nabyło się pierwszeństwa - a to zależy od urody skrzyżowania.kg1956 napisał(a):Nie będę czekał aż wszyscy zjadą z ronda by na nie wjechać. A jeśli wjadę na rondo nie będę dochodził kto wjechał po mnie a kto przede mną. Najczęściej nie ma takiej możliwości.
przez disaster » środa 17 lipca 2013, 19:13
kg1956 napisał(a):Nie będę czekał aż wszyscy zjadą z ronda by na nie wjechać. A jeśli wjadę na rondo nie będę dochodził kto wjechał po mnie a kto przede mną. Najczęściej nie ma takiej możliwości.
przez szymon1977 » czwartek 18 lipca 2013, 02:24
Być może błędnie bo tylko na podst. tego, co uda się udowodnić lub co do czego zeznania obu kierujących będą zgodne.LeszkoII napisał(a):Winę ustali sąd...
Mam pytanie: czy motocyklista sygnalizował zamiar zmiany pasa ruchu kierunkowskazem zanim pojazd zaczął wjeżdżać na rondo?annon123 napisał(a):Czyli, w Twoim mniemaniu błąd popełnił samochód czy motocykl?
W jaki niby sposób? Przecież zgodnie z PoRD jadący lewym pasem ruchu motocykl bez prawego kierunkowskazu po prostu przejedzie lewym pasem obok wjeżdżającego na prawy pas samochodu, co zresztą zgodnie z Art.4. ma prawo kierujący tym pojazdem założyć.disaster napisał(a):Kierujący pojazdem czerwonym widząc drugi pojazd poruszający się po rondzie i wiedząc, że musi pojazdom na rondzie ustąpić pierwszeństwa godził się na ewentualność spowodowanie zagrożenia BwRD.
Zapoznaj się z przepisami a dowiesz się, że jeżeli motocyklista nie miał włączonego prawego kierunkowskazu i nic nie wskazywało na to, że pomimo braku włączonego prawego kierunkowskazu z pasa na pas przejedzie (np. jazda pod skosem coraz bliżej prawej krawędzi pasa) to z całą pewnością możliwość zmiany przez niego pasa ruchu można było wykluczyć.szerszon napisał(a):Niestety, wjeżdżając na rondo powinieneś brać pod uwagę możliwość zmiany pasa ruchu przez uczestnika będącego na rondzie.
przez annon123 » czwartek 18 lipca 2013, 03:00
przez szymon1977 » czwartek 18 lipca 2013, 03:28
Więc jeżeli także tor jazdy motocykla na to nie wskazywał to zgodnie z przepisami można było wykluczyć zamiar zmiany pas ruchu z wewnętrznego na zewnętrzny a także zamiar zjechania z ronda. Jedyne co motocyklista mógł w tej sytuacji zgodnie z PoRD zrobić, a co zgodnie z Art.4. miał prawo kierujący pojazdem założyć to kontynuować jazdę wokół wyspy centralnej pasem wewnętrznym.annon123 napisał(a):Motocykl nie miał kierunkowskazu sygnalizującego zamiar zmiany pasa ruchu.
przez LeszkoII » czwartek 18 lipca 2013, 06:56