Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 13:40
przez szymon1977 » niedziela 24 lutego 2013, 00:00
Popieprzone? Lećmy dalej.maryann napisał(a):"Światło w podłodze, muzyka w kiblu, baba mnie bije... Wszystko to popieprzone, jakieś...!"
przez LeszkoII » niedziela 24 lutego 2013, 08:39
Słusznie rozpatrywał skrzyżowanie jako przecięcie dróg. Na podstawie tego dość oczywistego założenia stwierdził, że kierunki ruchu przecinają się albo nie przecinają wzdłuż trasy wybranej przez kierującego.szymon1977 napisał(a):(...) celem zacytowania wypowiedzi biegłego sądowego, który także stwierdził, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym tak jak na każdym innym skrzyżowaniu ruch odbywa się na wprost przez skrzyżowanie.
przez szymon1977 » niedziela 24 lutego 2013, 09:27
przez RossoneriDevil » niedziela 24 lutego 2013, 12:16
Mamy obowiązek stosowania się do znaków poziomych wyznaczających nam pasy ruchu niezależnie od tego, co widzimy na znaku przed skrzyżowaniem
przez szymon1977 » niedziela 24 lutego 2013, 12:31
Często spotykana teoria, ale w rzeczywistości tak brzmiącego zapisu nie ma. Zacytuj dokładnie przepis, który masz na myśli i spróbuj zastosować. Powodzenia!RossoneriDevil napisał(a):To nie jest tak że znaki pionowe mają pierwszeństwo przed poziomymi?
przez dylek » niedziela 24 lutego 2013, 13:17
przez LeszkoII » niedziela 24 lutego 2013, 14:04
przez szymon1977 » niedziela 24 lutego 2013, 15:02
Oznakowanie prawidłowe.LeszkoII napisał(a):A takie oznakowanie jest sprzeczne? Według mnie - nie.
Tak.dylek napisał(a):szymon1977 - znaki pionowe nie mogą być w sprzeczności z poziomymi - takie coś od razu do poprawki...
Ja także.dylek napisał(a):Ja tu sprzeczności między strzałkami poziomymi a C-12 nie widzę...
Nie ma niczego do zgłaszania. Jedyne co można tutaj zauważyć to pewna niekonsekwencja przy połączeniu znaków C-12 z liniami wyznaczającymi pasy ruchu na rondzie na wprost czy turbinowo, która to przyczynić się może do powstania zamieszania gdy z powodu np. na zasłonięcie śniegiem linie te zostaną częściowo przysłonięte. Część kierujących uzna, że pasy ruchu przebiegają wokół, część, że na wprost. Bez wnikania jak powinno być naprawdę na skrzyżowaniu oznakowanym C-12 + A-7 wiadomo, że o kłopoty nie trudno.dylek napisał(a):Uważasz, że jest - zgłaszaj
Zagłębienie się w treść Ustawy zdecydowanie Cie przerasta. A bez tego problemu nie sposób zauważyć.dylek napisał(a):Choć wg mnie twoje problemy interpretacyjne nie wynikają z błednego oznaczenia, lecz z błednego pojmowania znaczenia C-12...
No nie ma sensu. Nie tylko Ty nie zauważasz, że C-12+A-7 to coś więcej niż tylko informacja, że an środku skrzyżowania znajduje się wysepka, którą objechać możemy tylko z kierunkiem przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Popularnie się mówi, że C-12+A-7 oznacza rondo, ale to coś więcej.dylek napisał(a):...ale o tym już było i nie ma sensu kolejny raz tego mielić...
przez LeszkoII » niedziela 24 lutego 2013, 16:21
Nie chcę wszczynać dyskusji o rondach, ale zapytam się, bo bardzo mnie interesuje co więcej przekazuje C12+A7. A nóż to coś innego niż kwestie ustąpienia pierwszeństwa.szymon1977 napisał(a):C-12+A-7 to coś więcej niż tylko informacja, że an środku skrzyżowania znajduje się wysepka, którą objechać możemy tylko z kierunkiem przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
przez RossoneriDevil » niedziela 24 lutego 2013, 19:16
Często spotykana teoria, ale w rzeczywistości tak brzmiącego zapisu nie ma. Zacytuj dokładnie przepis, który masz na myśli i spróbuj zastosować. Powodzenia!
przez szymon1977 » niedziela 24 lutego 2013, 19:22
W telegraficznym skrócie:170 napisał(a):§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Bo tak się zwykło mawiać. Po to drogowcy mają "220" abyśmy nie spotkali oznakowania poziomego niezgodnego z treścią oznakowania pionowego. Treść oznakowania poziomego może nie w pełni pokrywać się z treścią oznakowania pionowego, ale nie może zaprzeczać.RossoneriDevil napisał(a):Hmm, nie wiem skąd to wytrzasnąłem.
przez LeszkoII » poniedziałek 25 lutego 2013, 00:38
Dla mnie bez różnicy, poza zmianą szyku i nie chodzi o to, żeby recytować na pamięć nawet z przecinkami. Chętnie poznam wyjaśnienie, bo nawet nie wiem co można tam pomylić.szymon1977 napisał(a):PS:
Kiedyś już pisałem o różnicy w sformułowaniach:
"ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku"
a
"ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku". Niektórzy nadal to mylą.
przez szymon1977 » poniedziałek 25 lutego 2013, 01:20
Rzecz w tym, że jest to język prawny, w którym ogromną uwagę należy zwrócić zarówno na szyk jak i na przecinki. Różnica w znaczeniu tych dwóch fragmentów jest znaczna.LeszkoII napisał(a):Dla mnie bez różnicy, poza zmianą szyku i nie chodzi o to, żeby recytować na pamięć nawet z przecinkami.
Wiele osób błędnie myśli, że C-12 w swej treści opisuje jedynie w jaki sposób należy objechać wyspę centralną dookoła choć w rzeczywistości C-12 opisuje cały ruch, który odbywa się na skrzyżowaniu. Ot taka subtelna różnica wynikająca z przestawienia jednego słówka.LeszkoII napisał(a):Chętnie poznam wyjaśnienie, bo nawet nie wiem co można tam pomylić.
szymon1977 napisał(a):Rozłóżmy zapis z "170" na czynniki pierwsze:
170 pisze:
"Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku."
Co? - Znak C-12 "ruch okrężny"
Co robi? - oznacza, że
Gdzie? - na skrzyżowaniu
Co? - ruch
Co się z nim dzieje? - odbywa się
W jaki sposób? - dookoła wyspy lub placu
W jakim kierunku? - w kierunku wskazanym na znaku.
Zapis w takiej formie opisuje w jaki sposób odbywa się na skrzyżowaniu ruch. Nie mamy tutaj żadnego określenia o jaki ruch chodzi, więc należy rozumieć że chodzi o ruch w ogóle, każdy, domyślny (jak zwał tak zwał).
Pozwolę sobie teraz wprowadzić pozornie drobną zmianę:
UWAGA! TO NIE JEST CYTAT Z PRZEPISÓW PRAWNYCH. pisze:
"Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku."
Co? - Znak C-12 "ruch okrężny"
Co robi? - oznacza, że
Gdzie? - na skrzyżowaniu
Co? - ruch
Jaki ruch? - dookoła wyspy lub placu
Co się z nim dzieje? - odbywa się
W jakim kierunku? - w kierunku wskazanym na znaku.
Zapis w takiej formie opisywałby w jakim sposób (w jakim kierunku) odbywa się na skrzyżowaniu ruch dookoła wyspy lub placu. W żaden sposób nie odnosiłby się do ruch w ogóle, każdego pozostałego, domyślnego. Przy takim zapisie więc ruch w ogóle, każdy pozostały, domyślny należałoby poprowadzić na wprost przez skrzyżowanie.
przez szerszon » poniedziałek 25 lutego 2013, 02:25