cman napisał(a):I to ma być zwrócenie uwagi na błąd w wyjaśnieniu? Chyba nie, bo to jest tylko niczym niepoparte zaprzeczenie wyjaśnieniu.
Nie tylko zaprzeczenie. Także objaśnienie.
cman napisał(a):Jak należy czytać w/w przepis, a ściślej rzecz biorąc, co dokładnie z niego wynika, przedstawiłem w powyższym wyjaśnieniu, które zakwestionowałeś nie argumentując tego jednak w żaden sensowny sposób. Tłumaczyłem to już zresztą na różne sposoby, przez wiele stron tamtego wątku i jeżeli ktoś mimo wszystko nadal nie jest w stanie tego pojąć, to niestety, ale ja już nie będę tego samego ponownie tłumaczył.
Upór trwania w błędzie. Tak tylko mogę skomentować ten tekst. O tyle tylko jest to zastanawiające, że rzecz dotyczy przepisu o bardzo prostej konstrukcji. A skoro tak to wyjaśnię raz jeszcze, ale w inny sposób.
Najpierw omawiany przepis:
Art. 24.
(...)
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Na wstępie określa warunki, które są wyjątkiem od ogólnej zasady wyprzedzania z lewej strony:
a) droga z wyznaczonymi pasami ruchu,
b) zachowanie warunków z ust. 1 i 7 tegoż art. 24.
Te wszystkie warunki (jednocześnie) mogą wystąpić na jezdniach:
* jednokierunkowych (tu nie ma potrzeby wskazywania dodatkowych uwarunkowań)
albo
* dwukierunkowych (tu muszą zaistnieć dodatkowe okoliczności, które w przepisie są opisane).
O konieczności łącznego czytania wstępnego opisu podającego warunki wyprzedzania z lewej strony z wymienionymi kolejno rodzajami jezdni (jednokierunkowe i dwukierunkowe) przesądza dwukropek, który po tym opisie występuje.
Teoretycznie przepis ten mógłby mieć taką formę (bez dwukropka):
Art. 24
(...)
10a. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 na jezdni jednokierunkowej;
10b. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Tyle tylko, że wówczas następuje powtórzenie opisu w dwóch miejscach, a to niepotrzebnie zwiększa ilość tej samej treści, która może być sformułowana jednokrotnie.
To tyle tytułem "łopatologii stosowanej".
Można byłoby oczywiście w inny sposób wytłumaczyć bezsens interpretacji zezwalającej na wyprzedzanie z prawej strony na jezdni z niewyznaczonymi pasami, np niemożliwość wskazania miejsc, w których występują
trzy niewyznaczone pasy ruchu, ale po co? Wystarczy ze zrozumieniem przeczytać istniejący zapis.
szerszon napisał(a):Zastanawiałbym sie nad wykorzystaniem w takiej sytuacji Art 24.9
Na jezdni też się będziesz zastanawiał?
Dyskutujemy o możliwości wyprzedzania z prawej strony, a więc nie sąsiadującej z częścią jezdni do ruchu w przeciwnym kierunku, a o takiej sytuacji mówi art. 24.9.