Ja napisałem jakie przepisy to reguluja i reguluja to w sposob wyczerpujacy, a osoby uznajace ze jest to neiuregulowane lubia pograc w ruletke
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez mapmen » piątek 22 kwietnia 2011, 12:44
przez maryann » piątek 22 kwietnia 2011, 13:07
Dlatego aksjomatem jest, że nikt nie ma prawa tak ot tak beztrosko zjeżdżać ze swojego pasa.mapmen napisał(a):z perspektywy kierowcy on nie wie dokad prowadza pasy za skretem
Jak to- przypominasz? To już gdzieś było, albo jest w kodeksie? Nic mi nie zabrania jeździć sprawniej taktycznie dzięki przećwiczeniu manewru czy całej trasy- oczywiście w ramach przepisów. Przecież zrobię to samo, tyle że pewniej, niż wtedy gdy zobaczę P8 w ostatniej chwili- przecież znaki poziome są też widoczne zza szyby, nie tylko dla orłów, sokołów i bażantów. Taką pułapkę mamy na Matecznego w kierunku zakopianki- niby wolno z Kalwaryjskiej z lewego jechać prosto(i niejeden pomyśli- prosto: na Zakopane), podczas gdy za rondem mogę już tylko skręcić w lewo lub teleportować się na środkowy pas. Miejscowi dzięki "pamięci" mają istotną przewagę! Jesteś w omawianym miejscu na prawym do skrętu w lewo, który za skrzyżowaniem wyprowadza Cię w prawo- to twój pech, tak samo jak tego na lewym. Bez znajomości miejsca ustawisz się przypadkowo; znając je wykorzystasz bezkolizyjnie pod warunkiem niekwestionowanej przez kodeks ani rozum zasady- środkowy pas niczyj.mapmen napisał(a):A przypominam, ze nie jeździmy na pamięć!
Okaże się, jak będzie widać. Znajomość miejsca pozwala jednak wcześniej się na to przygotować.Cyberix napisał(a):Kto wtedy uzurpowałby sobie prawo do środkowego (aby pojechać prosto) ??
przez mapmen » piątek 22 kwietnia 2011, 13:51
maryann napisał(a):Dlatego aksjomatem jest, że nikt nie ma prawa tak ot tak beztrosko zjeżdżać ze swojego pasa.mapmen napisał(a):z perspektywy kierowcy on nie wie dokad prowadza pasy za skretem
maryann napisał(a):Jak to- przypominasz? To już gdzieś było, albo jest w kodeksie? Nic mi nie zabrania jeździć sprawniej taktycznie dzięki przećwiczeniu manewru czy całej trasy- oczywiście w ramach przepisów.mapmen napisał(a):A przypominam, ze nie jeździmy na pamięć!
maryann napisał(a):Przecież zrobię to samo, tyle że pewniej, niż wtedy gdy zobaczę P8 w ostatniej chwili-
maryann napisał(a): przecież znaki poziome są też widoczne zza szyby, nie tylko dla orłów, sokołów i bażantów.
maryann napisał(a): Jesteś w omawianym miejscu na prawym do skrętu w lewo, który za skrzyżowaniem wyprowadza Cię w prawo- to twój pech, tak samo jak tego na lewym. Bez znajomości miejsca ustawisz się przypadkowo;
maryann napisał(a):znając je wykorzystasz bezkolizyjnie pod warunkiem niekwestionowanej przez kodeks ani rozum zasady- środkowy pas niczyj.
maryann napisał(a):Okaże się, jak będzie widać. Znajomość miejsca pozwala jednak wcześniej się na to przygotować.Cyberix napisał(a):Kto wtedy uzurpowałby sobie prawo do środkowego (aby pojechać prosto) ??
przez maryann » piątek 22 kwietnia 2011, 14:18
Może, ale nie beztrosko; o tyle beztrosko, że ufa iż ten z prawego pozostanie na swoim.mapmen napisał(a):przed chwilą twierdzileś, że ten z lewego moze beztrosko sobie wjechać na środkowy
Nic podobnego:mapmen napisał(a):na każdym skrzyżowaniu masz inne zasady zajmowania pasow po skrecie.
maryann napisał(a):Przecież zrobię to samo
Nie, im więcej widzę tym jeżdżę szybciej.mapmen napisał(a):to znaczy, ze jezdzisz szybciej niz widzisz
Przykro mi bardzo! Co więcej- to obiektywnie niebezpieczne.mapmen napisał(a):ja jako przybysz ich nie widze
Mnogośc pasów ułatwia ich wykorzystanie- nie utrudnia. Ułatwia, bo już na prawdę nie ma wątpliwości, że trzeba pilnować swojej krawędzi.mapmen napisał(a):3 pasy przed skrzyzowaniem, 4 za, który jest srodkowy?
Też.mapmen napisał(a): z takim mysleniem to pasujesz do indyjskiego ruchu drogowego
przez szerszon » piątek 22 kwietnia 2011, 17:08
mapmen napisał(a):szerszon napisał(a):A ja zwróciłbym uwagę na ....pola wyłączone z ruchu i sposób ich wymalowania.
Niczego to nie dowodzi, prawdopodobnie uwzglednione są tam manewry pojazdów wielkogabarytowych
Odpowiadajac na pierwszy post, zachowanie autora było nieprawidlowe
przez kgab » piątek 22 kwietnia 2011, 18:21
przez piotrek1983 » piątek 22 kwietnia 2011, 19:56
przez dylek » piątek 22 kwietnia 2011, 19:58
przez szerszon » piątek 22 kwietnia 2011, 20:26
przez maryann » sobota 23 kwietnia 2011, 08:41