Pytanie o skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pytanie o skrzyżowanie

Postprzez cman » piątek 05 listopada 2010, 14:44

Cyberix napisał(a):A w wątku gdzie kierowca skręcał w lewo i uderzył w niego motor twierdziłeś, że to wina pojazdu bo wymusił pierwszeństwo na motorze.

Ta? No to odświeżamy sobie nieco pamięć, viewtopic.php?p=243799#p243799 :
cman napisał(a):Dla mnie współwina w równym stopniu...

Dla Ciebie określenie: "współwina w równym stopniu" oznacza to samo co: "wina (w domyśle całkowita) pojazdu"?
Czy po prostu kolejny chłyt matertingowy, mający na celu namieszanie innym w głowach, na temat moich wypowiedzi?

Cyberix napisał(a):A teraz spokojnie stwierdzasz, że można tak sobie wystawać tyłem pojazdy na skrzyżowanie i blokować przejazd drogi z pierwszeństwem.

Ta? A gdzie ja znowu niby coś takiego stwierdzam?
Dla Ciebie pytanie: "I co ma jazda z prędkością 140 km/h do przywalenia w kawałek wystającego samochodu?" oznacza to samo co stwierdzenie: "można tak sobie wystawać tyłem pojazdu na skrzyżowanie i blokować przejazd drogi z pierwszeństwem"?

Fantazja i bajkopisarstwo - pierwsza klasa.
Szkoda, że nie chcesz się skupić na merytorycznej dyskusji, tylko woli uprawiać przepychankę słowną, z której nic nie wynika, oprócz tracenia czasu i śmiecenia na forum.
cman

Postprzez zaglebiak » czwartek 12 maja 2011, 00:11

Obrazek

Pytanie brzmi: W którym miejscu byście się zatrzymali ? Czy tuż przed pieszymi czy czekali na swoim pasie ruchu ??

Cyberix napisał:
4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy

No ale również w kodeksie jest: 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
zaglebiak

Postprzez lith » czwartek 12 maja 2011, 00:33

Na swoim żeby nie spotkać kogoś z naprzeciwka... chyba, że jestem już pewny, że będę mógł zjechać zanim ktoś się tam zjawi- wtedy mogę odblokować czekających za mną.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze