Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyryl » niedziela 24 stycznia 2021, 06:35
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 10:24
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 10:49
przez MarcinLDK » niedziela 24 stycznia 2021, 11:34
przez Blacksmith » niedziela 24 stycznia 2021, 12:46
Cyryl napisał(a):Jakie dla Ciebie ma znaczenie jaka jest wysokość kary w Polsce?
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 13:13
Tylko widzisz. Rzeczywistość przedstawia się w taki sposób, że te więzienia w których traktuje się ludzi jak zwierzęta wcale nie przyczyniają się do zmniejszenia liczby zabójstw. Nie wiem, czy specjalnie to ignorujesz, czy to na zasadzie podświadomego wyparcia.Blacksmith napisał(a):@gumik- Niewątpliwie duża część osób popełni przestępstwo bez względu na wysokość kary. Zrobią to i tyle. Nie neguje przecież tego. Ale też jestem przekonany, że znajdzie się też sporo ludzi gdzie taki los więźnia jak na filmiku z Rosji ich odstraszy. I jeśli to właśnie miałoby uratować choćby jedno niewinne istnienie ludzkie to moim zdaniem warto.
Temat wymiaru sprawiedliwości trzeba traktować pragmatycznie. To nie jest miejsce na emocjonalne podejście.A gdyby taki psychol po postrzeleniu ludzi, dostał 7 lat zaraz po wyjściu na wolność (wybacz, że to powiem ale może poruszę w końcu Twoje sumienie i zdrowy rozsądek) postrzeliłby albo ugodził nożem Twojego syna bo ten nie oddał mu portfela.... To jaki byś miał stosunek do wymiaru sprawiedliwości?
przez Blacksmith » niedziela 24 stycznia 2021, 13:35
gumik napisał(a):więzienia w których traktuje się ludzi jak zwierzęta wcale nie przyczyniają się do zmniejszenia liczby zabójstw
gumik napisał(a):Temat wymiaru sprawiedliwości trzeba traktować pragmatycznie. To nie jest miejsce na emocjonalne podejście.
przez MarcinLDK » niedziela 24 stycznia 2021, 13:36
Blacksmith napisał(a):Powiedz mi.... czy ten wyrok jest normalny? I nie zasłaniaj się nieznajomością sprawy aby uniknąć odpowiedzi.
Blacksmith napisał(a):Jak ja mam Ci odpowiedzieć na pytanie co z takimi co dostali 10 lat skoro jest bardzo możliwe, że jak w przypadku Rafała oni w przenigdy nie powinni wyjść na wolność?
Blacksmith napisał(a):Będą kolejne ofiary, a najprawdopodobniej ci bracia już nie będą mieli "tyle szczęścia". A gdyby tą kolejną ofiarą miał być ktoś z twoich najbliższych?
przez Blacksmith » niedziela 24 stycznia 2021, 14:03
MarcinLDK napisał(a):pozostaje jedno: resocjalizacja
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 14:05
Podałem Ci źródła. Możesz się jakoś konkretnie do nich odnieść, albo nawet wykazać, że jest na odwrót. Pisanie "to jest nonsens" niczego nie zmieni.Blacksmith napisał(a):gumik napisał(a):więzienia w których traktuje się ludzi jak zwierzęta wcale nie przyczyniają się do zmniejszenia liczby zabójstw
A skąd o tym wiesz? Skąd masz pewność? Tylko z tego powodu, że te więzienia nie są puste i widzisz, że jednak jacyś ludzie tam siedzą? To co teraz napisałeś to identycznie tak jakbym ja napisał, że znaczna poprawa infrastruktury drogowej wcale nie przyczyniłaby się do zmniejszenia liczby wypadków. A więc po co ją poprawiać? Przecież w krajach z bardzo dobrą infrastrukturą drogową też są wypadki i to nie mało, jak np. Niemcy.
przez MarcinLDK » niedziela 24 stycznia 2021, 14:15
Blacksmith napisał(a):OK, niech to będzie bez znaczenia, ale też nie mają dla Ciebie znaczenia FAKTY, że odsiadywał wyroki, i jako recydywista postrzelił 2 osoby...
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 14:32
Tutaj akurat dane jasno mówią, że w lepiej rozwiniętych krajach, z lepszą infrastrukturą, jest mniej śmiertelnych wypadków.Blacksmith napisał(a):jakbym ja napisał, że znaczna poprawa infrastruktury drogowej wcale nie przyczyniłaby się do zmniejszenia liczby wypadków. A więc po co ją poprawiać? Przecież w krajach z bardzo dobrą infrastrukturą drogową też są wypadki i to nie mało, jak np. Niemcy.
przez Blacksmith » niedziela 24 stycznia 2021, 14:42
MarcinLDK napisał(a):Czyli co proponujesz? Karę śmierci? Dożywocie?
MarcinLDK napisał(a): W związku z tym pytam – czy twoim zdaniem istnieją przestępstwa, za które sprawiedliwą karą byłoby wieloletnie (ale nie dożywotnie) pozbawienie wolności?
MarcinLDK napisał(a):Te fakty, o których napisałeś, powinny mieć znaczenie dla sądu
MarcinLDK napisał(a):Maksymalny wymiar kary za to przestępstwo to 15 lat pozbawienia wolności
MarcinLDK napisał(a):A jak do kwestii resocjalizacji odnosi się to zdjęcie? Nie wiem. Facet pokazuje środkowy palec. Żaden argument.
przez gumik » niedziela 24 stycznia 2021, 15:04
A jakie to wg. Ciebie jest duże prawdopodobieństwo? W jaki sposób je obliczysz? Kto miałby to robić? Kto miałby ustalić granicę?Blacksmith napisał(a):Proponuję dożywocie ze względu na to, że można przypuszczać z ogromnym prawdopodobieństwem, że ten człowiek po wyjściu będzie dalej stanowił duże zagrożenie.
przez Blacksmith » niedziela 24 stycznia 2021, 15:22
gumik napisał(a):A jakie to wg. Ciebie jest duże prawdopodobieństwo? W jaki sposób je obliczysz? Kto miałby to robić? Kto miałby ustalić granicę?