@sankila
Też pozwolę sobie rozwiązać quiz:
Obrazek I:
1. ->, <-
2. ->, <-
Oba pasy w obu kierunkach z tym, że jeździmy możliwie blisko prawej strony i w przypadku wymijania zjeżdżamy do prawej strony.
Obrazek II:
1.->, <-
2. ->, <-
3. ->, <-
Wszystkie 3 pasy dwukierunkowe. Takiej drogi jeszcze nie widziałem, bo byłoby to strasznie niebezpieczne (pewnie dlatego w rozporządzeniu o znakach czy jak mu tam już przy 3 pasach jest zapisany obowiązek malowania p-4) jak 2 samochody spotkałyby się na pasie 2. Ale teoretycznie wszyscy by jechali swoimi prawymi, a środkowy służyłby do wyprzedzania. Dość zbliżony układ pasów często i gęsto widziałem w Rumunii. Tyle, że tam pas 1 od 2 był odgradzany p-3 przerywanym w stronę 1. i ludzie korzystali z tego tak, że 'pierwszeństwo' do 2ki mieli ci z 3. A ci z 1. korzystali z 2. jak nikt z przeciwka 2ką nie jechał. Ogólnie imo tez niebezpieczny patent, ale przynajmniej wyprzedzający miał się szansę zderzyć tylko z innym wyprzedzającym, więc jadąc prawym pasem żaden pirat drogowy by mnie na czołowe nie wziął

Obrazek III:
1. ->
2. ->
3. ->
4. ->
Jest to czteropasmowa jednokierunkowa.
Obrazek IV:
1 <-
2. <-
3. ->
4 ->
Art 16.1 punkt 3. PORD
Z tym, że taki układ pasów byłby niezgodny z polskimi przepisami i taka droga nie ma prawa wystąpić. Między 2, a 3 musiałaby być p-4 (jej brak tu nic nie zmienia, ale wprowadza zamieszanie, bo mimo, że między 2 i 3 jest przerywana to i tak nie można jej przekraczać).