Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » niedziela 17 listopada 2013, 11:54

dylek napisał(a):I tu jest pies pogrzebany...
Jedzie w tym kierunku, ale jednak w innym....bzdura.
Jedzie w tym kierunku w którym jedzie...natomiast nie robi tego torem prostoliniowym, tylko wymuszonym geometrią.
I błędem jest udowadnianie, że należy sygnalizować tor przejazdu.
Dokładnie tu jest pies pogrzebany! Traktujesz skrzyżowanie jako element pierwszy, którego już dalej się nie rozkłada na czynniki pierwsze i nie analizuje w żaden sposób zaistniałych na nim faktów. Dla Ciebie jeżeli droga, którą ze skrzyżowania pojazd zjeżdża względem drogi, którą do skrzyżowania dojechał jest w jednej linii to zmiana kierunku jazdy nie nastąpiła i basta.

Geometria skrzyżowania jak słusznie zauważyłeś wymusić może na kierującym, że choć przejedzie on przez skrzyżowanie na wprost to tor jego jazdy nie będzie linią prostą. A kierunek jazdy jest pochodną toru jazdy właśnie. Da się go określić w każdym punkcie, w którym pojazd jedzie i wcale nie oznacza, że skoro przed i za skrzyżowaniem kierunki jazdy znajdują się na jednej prostej to ten na skrzyżowaniu także.
dylek napisał(a):Prosto, to prosto, a nie : zmiana kierunku w prawo+jazda bez zmiany kierunku łukiem o małym promieniu i duzym zwrocie+zmiana kierunku w prawo.
Przecież widać gołym okiem, że tak jest! Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost, to najpierw skręcamy w prawo, później łukiem w lewo i znów skręcamy w prawo. Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost to wcale nie jedziemy prosto. Pomijania tych faktów nie da się wykazać ani za pomocą treści PoRD (brak definicji "kierunku jazdy" i "zmiany kierunku jazdy") ani za pomocą znaczenia ogólnego określeń w PoRD użytych. Więc na jakiej podstawie? Tylko dlatego, że potocznie mówi się "przejedź przez rondo prosto"? Owszem, przez rondo przejadę prosto, ale ani mój tor jazdy nie będzie linią prostą, ani mój kierunek jazdy w poszczególnych punktach przejazdu nie będzie z tą linią prostą zgodny.

Wiele sformułowań w swojej wypowiedzi użyłeś niezgodnie z ich znaczeniem i wyszło Ci to, co ci wyszło. Jeżeli wszystkie słowa użyjesz zgodnie z ich znaczeniem to zachowując ciąg logiczny nigdy nie wyjdzie Ci, że kierunek jazdy nie może się zmienić podczas przejazdu na wprost przez skrzyżowanie. Nie przeczę, są takie przypadki ale nie da się wykluczyć, że są także inne.
-----
dylek napisał(a):Czy istnieje jakikolwiek formalny zakaz zawrócenia na tym skrzyzowaniu czerwonym torem przejazdu ?
Kodeks napisał(a):Art. 16.2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni...
Tylko najpierw trzeba się zorientować, że po wjechaniu na skrzyżowanie z drogi się nie zjeżdża i kierunek jazdy nadal posiada. Ale odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK, zgodnie z "krakowską" interpretacją PoRD taki przejazd jest niedozwolony. Choć wiem, że zgodnie ze interpretacją "warszawską" do wspomnianego przeze mnie przepisu na skrzyżowaniu zastosować się nie da.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 14:29

racjonalista napisał(a):C-12 to znak nakazu.
Sam znak nakazu nie mówi nic o pierwszeństwie. (obowiązuje wtedy art. 25.1)
I co z tego, że nakazu? Znak D-5 też nie reguluje pierwszeństwa(w sensie definicji ustąpienia pierwszeństwa) a jednak bezpośrednio wpływa na kolejność przejazdu przez zwężony odcinek. Oznacza też, że po drugiej stronie ustawiono znak B-31.

Nie napisałem ani razu, że C-12 (występujący samodzielnie) reguluje pierwszeństwo przejazdu. Wypunktowałem Ci podając ,jakie informacje odnośnie pierwszeństwa w związku ze skrzyżowaniem przekazuje C-12. Odpowiedziałem Ci tym samym na pytanie: czym się różni obecność C-12 od braku C-12.
racjonalista napisał(a):Natomiast kombinacja znaków A-7 i C-12 mówi o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym.
O ruchu okrężnym, nie: z ruchem okrężnym. "Z ruchem okrężnym" do ponoć dawna fraza, którą zmieniono...(jeśli wierzyć M. Dworakowi). Wiem, wiem, że w "220" nie wykazano się konsekwencją.
racjonalista napisał(a):To nie tylko nazwa znaku. To także organizacja ruchu na skrzyżowaniu którą znak C-12 wyznacza.
Jakbym miał liczyć znaki, które związane są z organizacją ruchu do skrzyżowania, to pewnie bym się pomylił :) - tego jest multum. C-5 nie wyznacza organizacji ruchu na skrzyżowaniu lub innym miejscu?

Znów lepisz ten złoty posąg bożka w postaci znaku C-12.
racjonalista napisał(a):Ja wiem, ale ty udajesz że nie wiesz. RUCH OKRĘŻNY to kierunek ruchu na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym.
Raczej udajesz, że wiesz, że udaję, że wiem :) Ruch nie może być kierunkiem - błąd syntaktyczny! Ruch to ruch a kierunek to kierunek.
Tłumaczę po raz n-ty, że ruch okrężny to właśnie ruch odbywający się na skrzyżowaniu dookoła wyspy lub placu w kierunku... Ale co tutaj tłumaczyć, jak jest napisane "jak byk" w 36.1. Prosty tekst człowieku - jedno zdanie.
racjonalista napisał(a):Bo widzisz, trzeba odróżniać co to znaczy że ruch odbywa się dookoła wyspy, od ruchu obok wyspy na wprost.
A jak poruszasz się dookoła wyspy to nie obok wyspy? Pod wyspą, nad wyspą, przez środek wyspy? Użyto "dookoła", żeby z przepisu wynikało że każdy strumień ruchu tak się porusza a nie tylko wybranym wlotem.
racjonalista napisał(a):Dlatego zadałem ci pytanie dlaczego tu nie ma ruchu okrężnego - http://goo.gl/maps/SjHbd - przecież zgodnie z twoimi poglądami pojazdy jeżdżą dookoła wyspy....
Odpowiedziałem Ci a ponieważ nie spamuję jak Ty, to nie będę wklejał napisanych już przeze mnie postów.
racjonalista napisał(a):Jednak ruchu okrężnego nie ma. W tym przypadku samochody jadąc dookoła wyspy zmieniają swój kierunek ruchu .
Natomiast na skrzyżowaniu w ruchu okrężnym - NIE ZMIENIAJĄ
W jaki sposób zmieniają? Kierowcy wysiadają z samochodów i przemalowują strzałki na kierunek "po angielsku"? Nic z tego nie (z)rozumiesz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez racjonalista » niedziela 17 listopada 2013, 15:27

LeszkoII napisał(a): I co z tego, że nakazu? Znak D-5 też nie reguluje pierwszeństwa(w sensie definicji ustąpienia pierwszeństwa) a jednak bezpośrednio wpływa na kolejność przejazdu przez zwężony odcinek. Oznacza też, że po drugiej stronie ustawiono znak B-31.

D-5 nie reguluje pierwszeństwa? hahaha. :help:
Znak D-5 "pierwszeństwo na zwężonym odcinku jezdni". Jakimi jeszcze głupotami się popiszesz?
LeszkoII napisał(a): O ruchu okrężnym, nie: z ruchem okrężnym. "Z ruchem okrężnym" do ponoć dawna fraza, którą zmieniono...(jeśli wierzyć M. Dworakowi). Wiem, wiem, że w "220" nie wykazano się konsekwencją.

Żadna niekonsekwencja. Skrzyżowanie O ruchu okrężnym oznacza że na całej powierzchni skrzyżowania mamy ruch okrężny. Skrzyżowanie Z ruchem okrężnym oznacza że na całości bądź tylko części skrzyżowania mamy ruch okrężny. (Jak na słynnym przykładzie z 220 z sygnalizacją świetlną i wyspą centralną)
LeszkoII napisał(a): Jakbym miał liczyć znaki, które związane są z organizacją ruchu do skrzyżowania, to pewnie bym się pomylił - tego jest multum. C-5 nie wyznacza organizacji ruchu na skrzyżowaniu lub innym miejscu?
Znów lepisz ten złoty posąg bożka w postaci znaku C-12.

Liczyć znaków ci nikt nie każe, ale wypadało by wiedzieć co który oznacza.
LeszkoII napisał(a): Raczej udajesz, że wiesz, że udaję, że wiem Ruch nie może być kierunkiem - błąd syntaktyczny! Ruch to ruch a kierunek to kierunek.

Ruch to ruch, kierunek to kierunek, a kierunek ruchu to kierunek ruchu. Tobie cały czas się myli drugie z trzecim.
LeszkoII napisał(a): Tłumaczę po raz n-ty, że ruch okrężny to właśnie ruch odbywający się na skrzyżowaniu dookoła wyspy lub placu w kierunku... Ale co tutaj tłumaczyć, jak jest napisane "jak byk" w 36.1. Prosty tekst człowieku - jedno zdanie.

Prosty tekst którego nawet nie potrafisz zrozumieć.
RUCH + KIERUNEK = KIERUNEK RUCHU.
Za trudne żeby tą prostą zależność zrozumieć?
LeszkoII napisał(a): A jak poruszasz się dookoła wyspy to nie obok wyspy? Pod wyspą, nad wyspą, przez środek wyspy? Użyto "dookoła", żeby z przepisu wynikało że każdy strumień ruchu tak się porusza a nie tylko wybranym wlotem.

Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz? czy DOOKOŁA = OBOK NA WPROST? Chyba tylko wg Leszka.
LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a): Dlatego zadałem ci pytanie dlaczego tu nie ma ruchu okrężnego - http://goo.gl/maps/SjHbd - przecież zgodnie z twoimi poglądami pojazdy jeżdżą dookoła wyspy....

Odpowiedziałem Ci a ponieważ nie spamuję jak Ty, to nie będę wklejał napisanych już przeze mnie postów.

Nie odpowiedziałeś. Cały czas unikasz ospowiedzi.
LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a): Dlatego zadałem ci pytanie dlaczego tu nie ma ruchu okrężnego - http://goo.gl/maps/SjHbd - przecież zgodnie z twoimi poglądami pojazdy jeżdżą dookoła wyspy....
Jednak ruchu okrężnego nie ma. W tym przypadku samochody jadąc dookoła wyspy zmieniają swój kierunek ruchu .
Natomiast na skrzyżowaniu w ruchu okrężnym - NIE ZMIENIAJĄ

W jaki sposób zmieniają? Kierowcy wysiadają z samochodów i przemalowują strzałki na kierunek "po angielsku"? Nic z tego nie (z)rozumiesz.

A ty nawet ze zrozumieniem nie umiesz lub nie chcesz przeczytać. O zmianach kierunku ruchu jadąc dookoła wyspy mówię w kontekście skrzyżowania z wyspą BEZ !!!! znaku C-12.
Jadąc dookoła na skrzyżowaniu z C-12 kierunek ruchu nie zmienia się. Nic nie zrozumiesz bo nie wiesz co to jest kierunek ruchu. Cały czas ci się to myli z kierunkiem i dlatego rysujesz te swoje bezsensowne rysuneczki w których kierunki ruchu przecinają się na środku wyspy :lol: .
racjonalista

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 16:33

racjonalista napisał(a):D-5 nie reguluje pierwszeństwa? hahaha.
Znak D-5 "pierwszeństwo na zwężonym odcinku jezdni". Jakimi jeszcze głupotami się popiszesz?
Nazwę znaku napisał i "u-hahany". Przepisy czytaj.
racjonalista napisał(a):Żadna niekonsekwencja. Skrzyżowanie O ruchu okrężnym oznacza że na całej powierzchni skrzyżowania mamy ruch okrężny. Skrzyżowanie Z ruchem okrężnym oznacza że na całości bądź tylko części skrzyżowania mamy ruch okrężny. (Jak na słynnym przykładzie z 220 z sygnalizacją świetlną i wyspą centralną)
Wypowiedzi zaznaczone kolorem to typowe doszukiwanie się dziury tam, gdzie jej nie ma. Weź lupę i przyjrzyj się rysunkowi, na który się powołujesz i sugerujesz, że na wlotach nie ustawiono C-12.
W taki właśnie sposób tworzysz niestworzone teorie. A dowód na to znajduje się też na poniższym rysunku z "220":

Obrazek

Więc jak? Nagle zmieniłeś taktykę, że jednak ruch okrężny istnieje, gdy brakuje znaku C-12, ale wtedy się przed to określenie wstawia "Z" a nie "O"? Improwizujesz nieźle.
racjonalista napisał(a):Liczyć znaków ci nikt nie każe, ale wypadało by wiedzieć co który oznacza.
Wypadałoby, dlatego nie wypada brnąć w teorię wymyślonego przez Ciebie "okrężnego kierunku" :?
racjonalista napisał(a):Ruch to ruch, kierunek to kierunek, a kierunek ruchu to kierunek ruchu. Tobie cały czas się myli drugie z trzecim.
Jaki ruch? Dookoła wyspy lub placu.
Jaki kierunek? Wskazany na znaku C-12.
Jaki kierunek ruchu dokoła wyspy lub placu? Prawostronny względem wyspy(co wynika ze wskazań strzałek na znaku C-12).
Gdzie? Na skrzyżowaniu.
racjonalista napisał(a):Nie odpowiedziałeś. Cały czas unikasz ospowiedzi.
Doprawdy? viewtopic.php?p=336097#p336097
racjonalista napisał(a):Nic nie zrozumiesz bo nie wiesz co to jest kierunek ruchu.
Jeśli już to "kierunki ruchu" (l. mn.), jakbyś czytał a nie zaśmiecał Forum, to byś przeczytał że kontekstów ruchu (kierunków ruchu) jest wiele a na skrzyżowaniu dominuje jeden - związany z przejazdem przez skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 17 listopada 2013, 17:06

A kierunek jazdy jest pochodną toru jazdy właśnie.

przecież tor jazdy jest wymuszony geometrią..na zakręcie oznaczonym znakiem ostrzegawczym też zmieniasz kierunek jazdy ?
Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost to wcale nie jedziemy prosto.

Co to znaczy nie jedziemy prosto ? mamy to sygnalizować ?
Tutaj moje ulubione miejsce z T-18 :D
http://goo.gl/maps/9R2oO

Zblizamy sie lewym pasem do skrzyzowania..tworzy sie lewy pas tylko do skrętu, a my dalej chcemy jechać prosto i jedziemy dalej lewym pasem na wprost..i nie jedziemy prosto..w tym miejscu droga nie zmienia swojego przebiegu :D dla szymona zmiana ..prawidłowo kierunku ruchu, a nie toru jazdy podlega pod zmianę kierunku jazdy..
Jakaś frakcja zwolenników ,ze kierunek ruchu=tor jazdy=kierunek jazdy :wow:
szerszon

Postprzez racjonalista » niedziela 17 listopada 2013, 17:24

LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a):D-5 nie reguluje pierwszeństwa? hahaha.
Nazwę znaku napisał i "u-hahany". Przepisy czytaj.

Nawet nie ma tego jak skomentować....dno.
LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a):Żadna niekonsekwencja. Skrzyżowanie O ruchu okrężnym oznacza że na całej powierzchni skrzyżowania mamy ruch okrężny. Skrzyżowanie Z ruchem okrężnym oznacza że na całości bądź tylko części skrzyżowania mamy ruch okrężny. (Jak na słynnym przykładzie z 220 z sygnalizacją świetlną i wyspą centralną)
Wypowiedzi zaznaczone kolorem to typowe doszukiwanie się dziury tam, gdzie jej nie ma. Weź lupę i przyjrzyj się rysunkowi, na który się powołujesz i sugerujesz, że na wlotach nie ustawiono C-12.
W taki właśnie sposób tworzysz niestworzone teorie. A dowód na to znajduje się też na poniższym rysunku z "220":

Przeczytaj ze zrozumieniem tekst który zaznaczyłeś na zielono. Jak już to zrobisz to może zrozumiesz że wszystko się zgadza. Gdzie napisałem że na wlotach nie ustawiono C-12?
LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a): Prosty tekst którego nawet nie potrafisz zrozumieć.
RUCH + KIERUNEK = KIERUNEK RUCHU.
Za trudne żeby tą prostą zależność zrozumieć?

Jaki ruch? Dookoła wyspy lub placu.
Jaki kierunek? Wskazany na znaku C-12.
Jaki kierunek ruchu dokoła wyspy lub placu? Prawostronny względem wyspy(co wynika ze wskazań strzałek na znaku C-12).

Początek dobry, ale za chwile pojawi się już jakiś zgrzyt w rozumowaniu.

Jaki ruch? Dookoła wyspy lub placu. - OK.
Jaki kierunek? Wskazany na znaku C-12. - OK. Dodam że przeciwny do ruchu wskazówek zegara.
Jaki [i]kierunek ruchu dokoła wyspy lub placu? Prawostronny względem wyspy.[/i] - No i tutaj mamy zgrzyt w myśleniu.

Tak trudno złożyć jedną i drugą definicję razem?

KIERUNEK RUCHU = RUCH + KIERUNEK = DOOKOŁA WYSPY LUB PLACU + PRZECIWNIE DO RUCHU WSKAZÓWEK ZEGARA.

ZROZUMIAŁ? Przecież to nie trudne.....

LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a):Nie odpowiedziałeś. Cały czas unikasz ospowiedzi.
Doprawdy? viewtopic.php?p=336097#p336097

To nie jest odpowiedź na to pytanie. Pytałem o RUCH OKRĘŻNY czyli organizację ruchu ustaloną przez znak C-12 ....:help: ...
LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a):Nic nie zrozumiesz bo nie wiesz co to jest kierunek ruchu.
Jeśli już to "kierunki ruchu" (l. mn.), jakbyś czytał a nie zaśmiecał Forum, to byś przeczytał że kontekstów ruchu (kierunków ruchu) jest wiele a na skrzyżowaniu dominuje jeden - związany z przejazdem przez skrzyżowanie.

Takie rzeczy to mogę przeczytać w twoich wywodach, które nijak się mają do rzeczywistości.
racjonalista

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 17:46

^^Nie chce mi się już z Tobą pisać. Znudziło mnie już to. Definitywnie zawieszam dyskusję ma długi czas.

Wymyślasz jakieś dziwne wzory, znaki równości, plusy... co to ma znaczyć? I udowodnij mi jeszcze, że 1=5.
Zaczynasz dyskusję od początku jakbyś się nagle obudził a przecież niemal od pierwszego posta w tym temacie się udzielasz. Przypomina mi się komentarz Apoloniusza Tajnera "odległość = prędkość razy siła".
LeszkoII

Postprzez racjonalista » niedziela 17 listopada 2013, 18:37

LeszkoII napisał(a):^^Nie chce mi się już z Tobą pisać. Znudziło mnie już to. Definitywnie zawieszam dyskusję ma długi czas.

Wymyślasz jakieś dziwne wzory, znaki równości, plusy... co to ma znaczyć? I udowodnij mi jeszcze, że 1=5.

Problem w tym że ja ci udowadniam że 1+2=3 a ty nie możesz tego zrozumieć.
Nic dziwnego że ci się argumenty skończyły.

Cały ten spór polega na tym że nie możesz zrozumieć że RUCH OKRĘŻNY jest KIERUNKIEM RUCHU na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
racjonalista

Postprzez dylek » niedziela 17 listopada 2013, 20:20

LeszkoII napisał(a):
racjonalista napisał(a):Ja wiem, ale ty udajesz że nie wiesz. RUCH OKRĘŻNY to kierunek ruchu na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym.
Raczej udajesz, że wiesz, że udaję, że wiem :) Ruch nie może być kierunkiem - błąd syntaktyczny! Ruch to ruch a kierunek to kierunek.

Na co racjonalista odpisuje :
racjonalista napisał(a):Cały ten spór polega na tym że nie możesz zrozumieć że RUCH OKRĘŻNY jest KIERUNKIEM RUCHU na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.

Śmiać się, czy płakać ?
Postarajcie się choć minimum poziomu utrzymać :D
Ruch jest kierunkiem....życie nicością....światło radością, śmierć w gardle ością.... poeeeezja.... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez racjonalista » niedziela 17 listopada 2013, 20:55

Dylek czego tutaj nie rozumiesz?

RUCH- przemieszczenie po określonym torze, np. dookoła wyspy.
KIERUNEK - strona w którą odbywa się ruch - wskazany na znaku C-12 (przeciwny do ruchu wskazówek zegara)

RUCH+KIERUNEK=KIERUNEK RUCHU = ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12 = czyli dokładnie to czym mówi nam definicja RUCHU OKRĘŻNEGO.

Także RUCH OKRĘŻNY jest obowiązującym KIERUNKIEM RUCHU na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Jeszcze coś wytłumaczyć?

Co do poziomu wypowiedzi to w twoim przypadku byłbym ostrożny z osądami, bo zdaje się że to ty pisałeś (i wklejałeś piękne rysunki) ze skrzyżowaniami znajdującymi się na środku wyspy :lol:
racjonalista

Postprzez sankila » niedziela 17 listopada 2013, 22:00

LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie oznaczone na każdym wlocie znakiem C-12 należy przemierzać tak, żeby wyspę centralną mieć po swojej lewej stronie.
Nieprawda, bo:
- torowiska z reguły przecinają wyspę
- nic nie broni wjazdu na jezdnię dzielącą, wyspę (o ile takowa jest)
- C12 stawiany jest również wokół placów (rynki w małych miejscowościach), wtedy "wyspę" stanowi np. parking lub targowisko - jak najbardziej "wjazdowe".

Jaki ruch? Dookoła wyspy lub placu. - niekoniecznie - nie muszę jechać dookoła; mogę jechać na wprost, drogą obok (B)
Jaki kierunek? Wskazany na znaku C-12. powtarzam - nie mam obowiązku jechać dookoła placu,
Jaki kierunek ruchu dokoła wyspy lub placu? Prawostronny względem wyspy niekoniecznie; mogę wjechać na wyspę/plac, mogę od niej odjechać (A)
Gdzie? Na skrzyżowaniu. Krakowski rynek z Sukiennicami nazywasz skrzyżowaniem? :mrgreen:

Obrazek
To się nijak nie pokrywa z rzeczywistością. Twoje definicje sprawdzają się tylko na niektórych rondach, a powinny pasować do wszystkich C-12.

BTW - co pozwala odejść od prawostronnego kierunku względem wyspy"? Nie ma znaku końca C12, a chyba obowiązuje on przez całe skrzyżowanie?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » niedziela 17 listopada 2013, 23:06

sankila napisał(a):Nieprawda, bo(...):
Nie lubię dzielić wypowiedzi na czynniki proste, ale muszę. Czy poruszając się na skrzyżowaniu oznaczonym C-12, nie masz tej wyspy po swojej lewej stronie? Sorry za to retoryczne pytanie.
Teraz konkrety:
sankila napisał(a):torowiska z reguły przecinają wyspę
Tramwaje są zwolnione z par. 36.1.
sankila napisał(a):nic nie broni wjazdu na jezdnię dzielącą, wyspę (o ile takowa jest)
Ależ zabrania! "ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła..." To tak jakbyś napisała, że A-7 nie reguluje pierwszeństwa na skrzyżowaniu - bo bezpośrednio (tak jak B-20) nie reguluje.
Niestety Twoje wnioski są obarczone fałszywym założeniem, że C-12 choć jest znakiem grupy znaków nakazu - niczego nie nakazuje. Błąd dużego kalibru :!:
sankila napisał(a):C12 stawiany jest również wokół placów (rynki w małych miejscowościach), wtedy "wyspę" stanowi np. parking lub targowisko - jak najbardziej "wjazdowe".
Przejazd przez parking na placu - jako miejscu o specyficznym przeznaczeniu - nie godzi się łączyć z obowiązkiem wynikającym z C-12, ponieważ obowiązek takiego ruchu dotyczy ruchu na skrzyżowaniu a nie na placu(wyspie). Wyjeżdżając z takiego parkingu włączasz się do ruchu - nie ma innej zdroworozsądkowej interpretacji - mimo, iż takich sytuacji bezpośrednio nie przewidziano w PoRD.
sankila napisał(a):Jaki ruch? Dookoła wyspy lub placu. - niekoniecznie - nie muszę jechać dookoła; mogę jechać na wprost, drogą obok (B)
A jak skręcasz w prawo na SoRO ("pierwszym wylotem") to poruszasz sie dookoła wyspy?
sankila napisał(a):Jaki kierunek? Wskazany na znaku C-12. powtarzam - nie mam obowiązku jechać dookoła placu,
"ruch na skrzyżowaniu odbywa się wokół..." Jak masz zamiar przejechać "skrzyżowanie", to objeżdżasz plac - inaczej wjedziesz na plac a z placu... ciąg dalszy wycieczki.
sankila napisał(a):Gdzie? Na skrzyżowaniu. Krakowski rynek z Sukiennicami nazywasz skrzyżowaniem?
Oznakowany jest jako skrzyżowanie, co poradzić :hmm: A wystarczy w takich miejscach przywalić wedle uznania T-6a i D-1.
sankila napisał(a):Twoje definicje sprawdzają się tylko na niektórych rondach, a powinny pasować do wszystkich C-12.
Zbyt idealistycznie podchodzisz do przepisów! Wszystkiego nie da się skodyfikować prawnie. Dlatego teoria każdorazowego prawoskrętu przy opuszczaniu skrzyżowań skanalizowanych nie ma sensu. Poczekajmy na zmiany w PoRD - jeśli ich się tak bardzo "domagacie"(sorry za l. mn.).
LeszkoII

Postprzez dylek » niedziela 17 listopada 2013, 23:46

Znów zaczynacie to samo.... skoro oznaczony C-12 tzn, że skrzyzowanie.
Bzdura.
Prawdą wynikającą bezpośrednio z opisu tego znaku jest to, że musi być skrzyzowanie, by można było tam postawić C-12, a nie to, że jego ustawienie stworzy z czegokolwiek skrzyżowanie.
Ten plac wokół sukiennic skrzyzowaniem oczywiście nie jest...kto dopuscił ustawienie tam C-12 ? p Dworaka spytajcie :D
A skoro nie jest skrzyzowaniem, to wg mnie nie ma sensu na jego podstawie roztrząsać jak należy jeździć po skrzyżowaniach...

Powodzenia w dalszych dyskusjach
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 01:37

szerszon napisał(a):Zblizamy sie lewym pasem do skrzyzowania..tworzy sie lewy pas tylko do skrętu, a my dalej chcemy jechać prosto i jedziemy dalej lewym pasem na wprost..i nie jedziemy prosto..w tym miejscu droga nie zmienia swojego przebiegu dla szymona zmiana ..prawidłowo kierunku ruchu, a nie toru jazdy podlega pod zmianę kierunku jazdy..
Nie pisz, że coś jest dla Szymona, skoro to Szerszona kolejny głupi wymysł. To nie moje słowa, proszę tych bzdur ze mną nie łączyć.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 listopada 2013, 07:55 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 02:06

sankila napisał(a):Krakowski rynek z Sukiennicami nazywasz skrzyżowaniem?
Rynek Krakowski został nazwany skrzyżowaniem przez drogowców poprzez oznakowanie go znakiem C-12.
dylek napisał(a):...kto dopuscił ustawienie tam C-12 ?
Ustawodawca. Ustawienie C-12 przed Rynkiem Krakowskim jest zgodne zarówno z treścią "220" jak i kodeksową definicją skrzyżowania. Jest jedynie niezgodne z Dylkową INTERPRETACJĄ PoRD, a to zasadnicza różnica.
dylek napisał(a):wg mnie nie ma sensu na jego podstawie roztrząsać jak należy jeździć po skrzyżowaniach...
A to jakiś problem w przejechaniu przez Rynek Krakowski z potraktowaniem go jako jednego skrzyżowania? Ja takiego nie widzę. Albo jakiś przepis dotyczący przejazdu przez skrzyżowanie na Rynku Krakowskim się nie sprawdza? Też takiego nie znam.

Jedyne co się na Rynku Krakowskim nie sprawdza to "warszawska teoria przejazdu przez skrzyżowanie", ale tej akurat w PoRD nie znajdziemy. Za to wszystko co w PoRD znajdziemy na Rynku Krakowskim sprawdza się doskonale. To raczej "warszawska szkoła przejazdu przez skrzyżowanie" jest pomyłką, skoro nie sprawdza się na skrzyżowaniu, którego niezgodności z PoRD wykazać się nie da a na dodatek jej podstaw w PoRD nie odnajdziemy.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze