Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 00:27

Ad.2 - no od krawędzi drogi...masz inną opcję ?

Maluj.... :D
Nie ma PdP od krawędzi jezdni poprzecznej ?
Od wyimaginowanej linii przedłużenia krawędzi chodnika ?

W definicji tylko o przecinaniu mowa ?

Połącz mi lewy południowy chodnik z prawym wschodnim :wink:

I ty Brutusie ?

Alez ja sie czepiam tylko powierzchni skrzyżowania..jak dodamy do tego znaki dotyczace pierwszenstwa to nam sie skrzyżowanie zmniejszy... :)
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 15 listopada 2013, 07:39

Dylek, do rysunków się odniosę jak je wnikliwiej przeanalizuję...a muszę przeanalizować gdyż Twoje podejście wygląda bardzo nowatorsko a ja z natury rzeczy wolę komentować całość wpisu niż jego poszczególne(wybrane) fragmenty.
-----------------------
P.S. Do "rekordu" brakuje jeszcze 136 postów. Mam nadzieję, że dobijemy a nie nabijemy do tej liczby.
Ostatnio zmieniony piątek 15 listopada 2013, 09:01 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 08:43

szerszon napisał(a):
racjonalista napisał(a): Czym się w takim razie różni skrzyżowanie z wyspą ze znakiem nakazu C-12 i bez znaku C-12? (Nie chodzi mi o zasady pierwszeństwa bo od tego są inne znaki).

I jaki jest właściwie sens znaku C-12? Wychodzi na to że chyba ten znak nie oznacza kompletnie nic dla niektórych, a jest to przecież ważny znak nakazu....

Co nakazuje poza objechaniem wyspy z konkretnej strony....

Pudło, do tego służy C-9....
Znak C-9 "nakaz jazdy z prawej strony znaku " stosuje się w celu wskazania kieurującemu obowiązku ominięcia wysepki (przeszkody na jezdni) po jej prawej stronie.

Ponawiam pytanie:
Czym się w takim razie różni skrzyżowanie z wyspą ze znakiem nakazu C-12 i bez znaku C-12? (Nie chodzi mi o zasady pierwszeństwa bo od tego są inne znaki).
racjonalista

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 08:47

Ponawiam odpowiedź..co nakazuje C-12.. ?
Nie widzisz róznicy pomiedzy C-9, a C-12 ?
szerszon

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 09:03

szerszon napisał(a):Ponawiam odpowiedź..co nakazuje C-12.. ?
Nie widzisz róznicy pomiedzy C-9, a C-12 ?

Wychodzi na to że ty nie widzisz skoro twierdzisz że C-12 znaczy to samo co C-9..... :lol:

Zadam pytanie inaczej..

Czym się różni skrzyżowanie z ruchem okrężnym od skrzyżowania bez ruchu okrężnego?
racjonalista

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 09:12

Wychodzi na to że ty nie widzisz skoro twierdzisz że C-12 znaczy to samo co C-9...

Możesz wskazać, gdzie to napisałem ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 15 listopada 2013, 09:21

racjonalista napisał(a):Czym się w takim razie różni skrzyżowanie z wyspą ze znakiem nakazu C-12 i bez znaku C-12? (Nie chodzi mi o zasady pierwszeństwa bo od tego są inne znaki).
Wybacz moje zboczenie, ale w Twoim pytaniu odczuwam ducha negatywnego bohatera tego Forum, bohatera znanego jako Scoobixxxx + reaktywacje jego "wcieleń".

Wyspa centralna kanalizuje ruch na skrzyżowaniu.
Skrzyżowanie oznaczone na każdym wlocie znakiem C-12 należy przemierzać tak, żeby wyspę centralną mieć po swojej lewej stronie.
Brak C-12 na wlotach skrzyżowania z wyspą centralną dopuszcza dowolny przejazd przez skrzyżowanie względem wyspy, włączając w to również przejazd przez jezdnię dzielącą wyspę - O ILE INNE ZNAKI DROGOWE TEGO NIE ZABRANIAJĄ!
C-12 stosuje się na skrzyżowaniach, na których każdy wlot jest równorzędny względem pozostałego(nie przyznano pierwszeństwa znakiem D-1).
C-12 oznacza ponadto, że znak ten znajduje się na każdym wlocie skrzyżowania (co jest efektem wspomnianej "równorzędności").
-------------------
Znak C-9 nie oznacza, że wjeżdżając każdym wlotem napotkamy taki znak na swojej "drodze".
Znak C-9 nie oznacza, że trzeba obowiązkowo koło niego przejechać. Można np. zawrócić przed tym znakiem lub skręcić w prawo nawet się do niego nie zbliżając.
Znak C-9 oznacza, że jeśli obok niego ma się zamiar przejechać, należy to uczynić w sposób wskazany na znaku (w kierunku strzałki symbolizującej stronę 'omijania' czyli kierunek takiego specyficznego ruchu).
Znak C-9 można umieszczać na słupkach przeszkodowych, na wyspie centralnej(zwłaszcza dużej) jego umieszczenie ma znikomy lub żaden sens.

...można by jeszcze pisać... a raczej przepisywać przepisy, tylko po....
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 09:46

LeszkoII napisał(a):Wyspa centralna kanalizuje ruch na skrzyżowaniu.
W obu przypadkach kanalizuje.
LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie oznaczone na każdym wlocie znakiem C-12 należy przemierzać tak, żeby wyspę centralną mieć po swojej lewej stronie.
Bez C-12 też tak należy przemierzać....
LeszkoII napisał(a):Brak C-12 na wlotach skrzyżowania z wyspą centralną dopuszcza dowolny przejazd przez skrzyżowanie względem wyspy, włączając w to również przejazd przez jezdnię dzielącą wyspę
Poważnie? Jak nie ma C-12 to mogę jeździć w drugą stronę? Myślałem że obowiązuje ruch prawostronny w Polsce. Poza tym jest jeszcze znak B-2
LeszkoII napisał(a):C-12 stosuje się na skrzyżowaniach, na których każdy wlot jest równorzędny względem pozostałego(nie przyznano pierwszeństwa znakiem D-1).
C-12 oznacza ponadto, że znak ten znajduje się na każdym wlocie skrzyżowania (co jest efektem wspomnianej "równorzędności").

C-12 nie ma nic do pierwszeństwa. Od pierwszeństwa na skrzyżowaniu z wyspą są inne znaki.

Czyli ruch okrężny nie robi ci żadnej różnicy? Mogło by go nie być ? Po co zatem wymyślono skrzyżowania z ruchem okrężnym?

Pytanie jest proste co to jest ten RUCH OKRĘŻNY który odbywa się na skrzyżowaniu - którego na tym skrzyżowaniu nie ma - http://goo.gl/maps/SjHbd
a na tym jest - http://goo.gl/maps/8sCXs
Wiesz czy nie?
Ostatnio zmieniony piątek 15 listopada 2013, 14:05 przez racjonalista, łącznie zmieniany 1 raz
racjonalista

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 10:03

Na podstawie jakiego artykułu ?
Dlaczego zakładasz,ze pierwsze przecięcie sie kierunków ruchu jest z drogą jednokierunkową ?

Poza tym jest jeszcze znak B-2

Aaa..zmieniamy warunki...
szerszon

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 11:19

szerszon napisał(a):

Na podstawie jakiego artykułu ?
Dlaczego zakładasz,ze pierwsze przecięcie sie kierunków ruchu jest z drogą jednokierunkową ?

Na podstawie oznakowania
http://goo.gl/maps/rHm4k
Nie ma C-12, jeździsz jak w GB? :lol:

Na powyższym skrzyżowaniu mamy wyspę którą należy ominąć z prawej strony.
Twierdzisz że to właśnie oznacza znak C-12 - ominięcie wyspy z prawej strony...
Widzisz jakiś głupek zapomniał postawić C-12 :lol:

Tyle że na tym skrzyżowaniu z założenia nie ma ruchu okrężnego - mimo że jest wyspa na środku mijana z prawej strony.
Organizacja ruchu jest jak na zwykłym skrzyżowaniu.
Widzisz już różnicę między skrzyżowaniem z ruchem okrężnym a bez?
racjonalista

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 11:41

Nie rozumiem twojej radości..chyba ,ze śmiejesz sie sam z siebie..
Pisałeś o skrzyżowaniu z C-12 lub bez C-12..czy byłeś łaskaw podac inne warunki ? Nie ...
Teraz sobie zmieniasz ..
Na powyższym skrzyżowaniu mamy wyspę którą należy ominąć z prawej strony.
Twierdzisz że to właśnie oznacza znak C-12 - ominięcie wyspy z prawej strony...

Nie pisałem o prawej stronie..wskaż , gdzie tak twierdzę...
scooby...to są twoje praktyki ..wymyslanie i przeinaczanie...
Najpierw pytasz o C-12 lub jego brak..później pojawia Ci się B-2..teraz zdjęcie z innymi znakami...
Robisz sobie zabawę, zmieniając co post warunki... ?
szerszon

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 12:04

szerszon napisał(a):Nie pisałem o prawej stronie..wskaż , gdzie tak twierdzę...

No napisałeś że z konkretnej strony
Czyli co z lewej czy jednak prawej ? :hmm: :lol:

szerszon napisał(a): scooby...to są twoje praktyki ..wymyslanie i przeinaczanie...
Najpierw pytasz o C-12 lub jego brak..później pojawia Ci się B-2..teraz zdjęcie z innymi znakami...
Robisz sobie zabawę, zmieniając co post warunki... ?

Nie wiem o co ci chodzi...
Żadne warunki nie zmieniają się - cały czas rozmawiamy o skrzyżowaniach z wyspą - z ruchem okrężnym i bez.

Pytanie jest proste co to jest ten RUCH OKRĘŻNY który odbywa się na skrzyżowaniu - którego na tym skrzyżowaniu nie ma - http://goo.gl/maps/SjHbd

Wiesz czy nie?
racjonalista

Postprzez szerszon » piątek 15 listopada 2013, 13:25

Czyli co z lewej czy jednak prawej ?

Napisane jest w paragrafie ...nie ma tam nic o lewej ,a ni prawej
Nie wiem o co ci chodzi...

Ale my wiemy...

Żadne warunki nie zmieniają się - cały czas rozmawiamy o skrzyżowaniach z wyspą - z ruchem okrężnym i bez.

No to sie pytam, czy bez C-12 musze objeżdżać wyspę tak jakby było C-12 ?
Nie ma żadnych innych znaków.
Jeśli tak, to poproszę o artykuł mi to nakazujący...
szerszon

Postprzez racjonalista » piątek 15 listopada 2013, 13:53

szerszon napisał(a):
Czyli co z lewej czy jednak prawej ?

Napisane jest w paragrafie ...nie ma tam nic o lewej ,a ni prawej

Po nitce do kłębka. :D - No to w takim razie co oznacza znak C-12? Chyba jednak nie to co napisałeś tutaj: :lol:
szerszon napisał(a):Co nakazuje C-12 poza objechaniem wyspy z konkretnej strony?

szerszon napisał(a):

No to sie pytam, czy bez C-12 musze objeżdżać wyspę tak jakby było C-12 ?

http://goo.gl/maps/rHm4k Nie wiem może ty nie musisz, bo np. jedziesz karetką na sygnale :lol:
szerszon napisał(a):Nie ma żadnych innych znaków.
Jeśli tak, to poproszę o artykuł mi to nakazujący...

Przecież już odpowiedziałem. Zabraniają tego odpowiednie znaki które wyznaczają organizację ruchu zgodną z ruchem prawostronnym (czyli zasadami ogólnymi ruchu z art.16)

Wiesz czy nie?
racjonalista

Postprzez maryann » piątek 15 listopada 2013, 16:01

falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze