Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 00:51
przez szerszon » wtorek 24 listopada 2015, 01:09
przez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 01:12
szymon1977 napisał(a):Pierwsze dwa zdania 220.2.2.8.
przez szerszon » wtorek 24 listopada 2015, 08:22
No to masz te dwa zdania i wskaż , gdzie napisali o...Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" (rys. 2.2.8.1) umieszcza się na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem.
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów).
A jak jest skrzyżowanie to a-7 stawia się tylko na drogach podporządkowanych a nie na wyjazdach z posesji.
przez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 10:15
przez LeszkoII » wtorek 24 listopada 2015, 12:57
Możesz sprecyzować, co rozumiesz przez "jak jest skrzyżowanie"? Tak się składa, że niezależnie od postawionego A-7 na drodze gruntowej, na Twoim rysunku da się zaobserwować skrzyżowanie (typu "T"). Czy to oznacza, że wjeżdżając z drogi gruntowej na drogę znajdującą się na skrzyżowaniu (tutaj akurat ma drogę z pierwszeństwem) stosujesz Art. 25.1., w którym napisano o "zbliżaniu się do skrzyżowania"?szymon1977 napisał(a):A jak jest skrzyżowanie to a-7 stawia się tylko na drogach podporządkowanych
przez otreb » wtorek 24 listopada 2015, 13:22
przez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 15:10
LeszkoII napisał(a):W tej ankiecie wlot drogi z pierwszeństwem powinien być oznakowany, jak niżej. A na drodze gruntowej...
...itp. Wiec jezeli wlot drogi z pierwszeństwem bylby tak oznakowany to na drodze gruntowej nie mogloby byc a-7. A skoro jest a-7 to Drogowcy droge gruntowa uznali za podporzadkowana. Wiec nie doszukuj sie pod warstwa blota 20 m asfaltu tylko stosuj sie do znakow.szymon1977 napisał(a):...jak jest skrzyżowanie to a-7 stawia się tylko na drogach podporządkowanych a nie na wyjazdach z posesji...
przez LeszkoII » wtorek 24 listopada 2015, 15:31
i dlatego nie ma obowiązku stawiania A-7 na wyjeździe z obiektu na drogę bez względu na to czy ta droga prowadzi wprost na skrzyżowanie, choć wlotem tego skrzyżowania nie jest. Obowiązku nie ma, ale dopuszcza się umieszczanie A-7 na drogach innych niż podporządkowane - w tym również prowadzących do skrzyżowań.szymon1977 napisał(a):...jak jest skrzyżowanie to a-7 stawia się tylko na drogach podporządkowanych a nie na wyjazdach z posesji...
Czy drogowcy najpierw ustawiają znak a później efektem tego ustawienia jest rzekoma droga podporządkowana, czy odwrotnie - najpierw zastają drogę gruntową, która podporządkowana nie jest(bo nie jest wlotem skrzyżowania) i ustawiają A-7 w myśl drugiego akapitu z pkt. 2.2.8.?szymon1977 napisał(a):A skoro jest a-7 to Drogowcy droge gruntowa uznali za podporzadkowana.
Błoto to też nawierzchnia - drogi gruntowejszymon1977 napisał(a):Wiec nie doszukuj sie pod warstwa blota 20 m asfaltu tylko stosuj sie do znakow.
https://goo.gl/maps/9x2QZcf6rTC2otreb napisał(a):Moje 3 grosze w temacie. Na moim osiedlu jest takie skrzyżowanie:
przez szymon1977 » wtorek 24 listopada 2015, 23:07
Że co? Cytat poprosze.LeszkoII napisał(a):Wg. szymona1977 ten wyjazd z biedronki musi być oznakowany A-7...
Skoro drogowcy nie tylko nie moga postawic a-7 zamiast d-47 ale nawet nie moga postawic a-7 i d-47 razem nalezy Ci sie wielki wow! za niesprzeczanie sie z PoRD.LeszkoII napisał(a):... jestem zwolennikiem D-47 zamiast A-7.
Nie wiem i z punktu widzenia kierowcy nie interesuje mnie to. Wystarczy mi, ze drogowcy w jednym miejscu nie moga za pomoca znakow a-7 ostrzec o dwoch "roznych" pierwszenstwach, wiec w kazdym miejscu wszyscy majacy a-7 sa wobec siebie rowni.LeszkoII napisał(a):Czy drogowcy najpierw...
Nadal czekam na fragment "220" potwierdzajacy te mozliwosc na skrzyzowaniu.LeszkoII napisał(a):...dopuszcza się umieszczanie A-7 na drogach innych niż podporządkowane - w tym również prowadzących do skrzyżowań.
Wymyslilem sobie 2.2.8.? Nie wymyslilem sobie - znalazlem w "220". A Ty sie z nim rozmijasz.LeszkoII napisał(a):...wymyśliłeś sobie.
przez dylek » wtorek 24 listopada 2015, 23:33
przez szymon1977 » środa 25 listopada 2015, 00:01
szymon1977 napisał(a):A jak jest skrzyżowanie to a-7 stawia się tylko na drogach podporządkowanych a nie na wyjazdach z posesji.
przez LeszkoII » środa 25 listopada 2015, 00:05
Ależ bardzo proszę... skoro pamięć odmawia Ci posłuszeństwa:szymon1977 napisał(a):Że co? Cytat poprosze.Że co? Cytat poprosze.LeszkoII napisał(a):Wg. szymona1977 ten wyjazd z biedronki musi być oznakowany A-7...
szymon1977 napisał(a):Zgodnie ze wszystkimi znanymi mi fragmentami "220" tylko podporzadkowana droga dochodzaca do skrzyzowania moze byc oznakowana JAK droga podporzadkowana. A co za tym idzie kazda dochodzaca do skrzyzowania droga oznakowana JAK droga podporzadkowana jest drogą oznakowaną JAKO droga podporzadkowana a nie JAKO droga inna niz podporzadkowana.
To że nie mogą postawić A-7 z D-47 na jednym maszcie to wynika z "220" (uwaga! - znowelizowanego). Nie oznacza to, że A-7 i D-47 mogą wystąpić na jednej drodze. Bzdurki wypisujesz - ciąg dalszy.szymon1977 napisał(a):Skoro drogowcy nie tylko nie moga postawic a-7 zamiast d-47 ale nawet nie moga postawic a-7 i d-47 razem nalezy Ci sie wielki wow! za niesprzeczanie sie z PoRD.
Znów głupotyszymon1977 napisał(a):Wystarczy mi, ze drogowcy w jednym miejscu nie moga za pomoca znakow a-7 ostrzec o dwoch "roznych" pierwszenstwach, wiec w kazdym miejscu wszyscy majacy a-7 sa wobec siebie rowni.
Generalnie A-7 umieszcza sie PRZED skrzyżowaniem. Umieszczenie go w obrębie skrzyżowania jest dopuszczalne a wtedy nie czyni z jezdni, na której został ustawiony, drogi podporządkowanejszymon1977 napisał(a):Nadal czekam na fragment "220" potwierdzajacy te mozliwosc na skrzyzowaniu.
przez szerszon » środa 25 listopada 2015, 00:06
przez szymon1977 » środa 25 listopada 2015, 00:49
Przeciez z zacytowanego fragmentu (tak samo jak z PoRD) wynika, ze Twoj "wyjazd z Biedronki na skrzyzowanie" nie moze byc przez Drogowcow oznakowany za pomoca a-7, chyba ze to co Ty uznales za "wyjazd z Biedronki na skrzyzowanie" wg Drogowcow jest droga podporzadkowana. Mniejsza o to, Ja stosuje sie do oznakowania, a Ty wbrew oznakowaniu do Kodeksu.LeszkoII napisał(a):Ależ bardzo proszę...
Owszem, moga... jak "wyjazd z Biedronki" odsuna od skrzyzowania. Bo "wyjazdu z Biedronki" bezposrednio na skrzyzowanie za pomoca a-7 nie oznacza sie.LeszkoII napisał(a):Nie oznacza to, że A-7 i D-47 mogą wystąpić na jednej drodze.
To teraz je przeczytaj.szerszon napisał(a):Zacytowałem te dwa pierwsze zdania...