Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie na zakręcie (c-5 vs. t-6).

Postprzez szoferemeryt » niedziela 27 września 2015, 10:56

LeszkoII napisał(a):Twój rysunek odzwierciedla klasyczny przypadek zmiany kierunku ruchu przy kontynuacji dotychczasowego kierunku jazdy - tj. na wprost.

Czyli kierunek ruchu prowadzi pojazdy w prawo, a kierunek jazdy prowadzi prosto.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 11:02

^^ Tak.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » niedziela 27 września 2015, 11:17

Takie stwierdzenie dla mnie jest nie do strawienia.
szoferemeryt

Postprzez papadrive » niedziela 27 września 2015, 11:20

szoferemeryt napisał(a):Czyli kierunek ruchu prowadzi pojazdy w prawo, a kierunek jazdy prowadzi prosto.

Kierunek ruchu prowadzi cały ruch drogowy, nie tylko pojazdy. To tak, dla sprecyzowania, bo zaraz będzie krzyk, że nie można mieć innego kierunku jazdy niż kierunek ruchu. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 11:53

papadrive napisał(a):
Kierunek ruchu prowadzi cały ruch drogowy, nie tylko pojazdy. [/quote] To jest forum prawojazdy, a nie forum do wypisywania idiotyzmów.
Kierunek ruchu to strona w którą coś jedzie.
Stwierdzenie, że strona w którą coś jedzie prowadzi ruch drogowy to debilizm do kwadratu. Bezsens kompletny.
papadrive napisał(a):To tak, dla sprecyzowania, bo zaraz będzie krzyk, że nie można mieć innego kierunku jazdy niż kierunek ruchu.
Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo". :lol: :lol: :lol: :lol: Wziąłeś tabletki?
I przestań wypisywać debilizmy.
Zakopower

Postprzez szymon1977 » niedziela 27 września 2015, 12:07

szoferemeryt napisał(a):Takie stwierdzenie dla mnie jest nie do strawienia.
Bo jest niestrawne. Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto a jedziesz w prawo. A ze w miejscu, w ktorym moglbys pojechac w lewo lub w prawo nakazano Ci jechac w prawo to zastosowano znak ze strzalka w prawo a nie strzalka prosto. Kierunki pokazane na znaku nie maja bezposredniego zwiazku ze zmiana kierunku jazdy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 12:36

szymon1977 napisał(a):Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto
Prosto w znaczeniu "na wprost" a nie w znaczeniu "w linii prostej". Tutaj nie chodzi o jazdę prostą albo krzywą tylko o jazdę na wprost albo skręcenie.

Jeżeli nie zmieniam kierunku jazdy, to znaczy że jadę na wprost. Proste?
Jak mogę jeszcze Ci pomóc? Nie jestem specjalistą od niestrawności. Teraz może ja zapytam: dlaczego się ze mną nie zgadzasz?
Zakopower napisał(a):Kierunek ruchu to strona w którą coś jedzie.
Zapamiętam sobie, przyda się do innego wątku :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 27 września 2015, 14:49

Zakopower napisał(a):]Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo". :lol: :lol: :lol: :lol: Wziąłeś tabletki?

Dojeżdżam do drogi poprzecznej jednokierunkowej w prawo. Skręcam w lewo (pod prąd). Zmieniam k.j. w lewo, chociaż ruch jest skierowany w prawo. Kumasz? Czy jeszcze będziesz pisał, ze kierunek ruchu= kierunek jazdy. Na skrzyżowaniu przecinają się różne kierunki ruchu i ja mam jechać zgodnie z nimi wszystkimi na raz, bo muszę mieć ten sam kierunek jazdy, co kierunki ruchu? Pojadę zgodnie tylko z jednym, inne będą różne od mojego kierunku jazdy.
Aha, mam nadzieję, że wiesz jak oznaczona jest droga/jezdnia jednokierunkowa? Bo chyba nie C-12? Chyba, że C-12 oznacza jednokierunkową "wygiętą", a D-3 prostą.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 16:48

szymon1977 napisał(a):
Bo jest niestrawne. Nie zmieniasz kierunku jazdy choc nie jedziesz prosto a jedziesz w prawo. A ze w miejscu, w ktorym moglbys pojechac w lewo lub w prawo nakazano Ci jechac w prawo to zastosowano znak ze strzalka w prawo a nie strzalka prosto. Kierunki pokazane na znaku nie maja bezposredniego zwiazku ze zmiana kierunku jazdy.

A dla mnie niestrawne jest stwierdzenie, że skręcasz zgodnie z C-2, a nie zmieniasz kierunku jazdy. Jedno wyklucza drugie, bo skręcać to własnie zmieniać kierunek.

papadrive napisał(a):
Zakopower napisał(a):]Tak, tak, można mieć kierunek jazdy "w lewo" a kierunek ruchu "w prawo". :lol: :lol: :lol: :lol: Wziąłeś tabletki?

Dojeżdżam do drogi poprzecznej jednokierunkowej w prawo. Skręcam w lewo (pod prąd). Zmieniam k.j. w lewo, chociaż ruch jest skierowany w prawo. Kumasz?
Czyj ruch? Rozmawiamy o twoim ruchu, mówiąc o zmianie kierunku ruchu/ jazdy, a nie o ruchu pojazdy X czy Y.
papadrive napisał(a):Czy jeszcze będziesz pisał, ze kierunek ruchu= kierunek jazdy. Na skrzyżowaniu przecinają się różne kierunki ruchu i ja mam jechać zgodnie z nimi wszystkimi na raz.
:lol: :lol: :lol: :lol:
papadrive napisał(a):Aha, mam nadzieję, że wiesz jak oznaczona jest droga/jezdnia jednokierunkowa? Bo chyba nie C-12? Chyba, że C-12 oznacza jednokierunkową "wygiętą", a D-3 prostą.
C-12 oznacza skrzyżowanie na którym ruch odbywa się w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12.
Zakopower

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 17:01

Zakopower napisał(a):skręcasz zgodnie z C-2
Chyba pomyliły Ci się warunki techniczne umieszczania C-2 z warunkami umieszczania A-1 :wink:
A zresztą... o co tyle zachodu, skoro zgodnie z Twoim błędnym przypuszczeniem obecność C-2 zwalnia kierującego z Art. 22.5. :wink:
LeszkoII

Postprzez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 17:27

LeszkoII napisał(a):
Zakopower napisał(a):skręcasz zgodnie z C-2
Chyba pomyliły Ci się warunki techniczne umieszczania C-2 z warunkami umieszczania A-1
Tobie się pomyliły, ale tak to jest jak nie zna się rozporządzenia.

Czy jadąc po tym zakręcie zmieniasz kierunek jazdy?
Obrazek

Mała podpowiedź, gdybyś nie mógł odszukać w rozporządzeniu: :lol: :lol: :lol:
Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kierującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych
Zakopower

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 17:59

Zakopower napisał(a):Czy jadąc po tym zakręcie zmieniasz kierunek jazdy?
Nie, chyba że w krzaki.
Zakopower napisał(a):Mała podpowiedź
Czytaj uważniej i ze zrozumieniem to rozporządzenie, zwłaszcza część szczególną dla tablic prowadzących. Nie wyciągaj absurdalnych wniosków, np. takich że rowerzysta przed tym zakrętem zobowiązany zbliżyć się do osi jezdni. W skrócie: włącz wreszcie myślenie albo się prześpij.
LeszkoII

Postprzez Zakopower » niedziela 27 września 2015, 18:01

Czyli jesteś beznadziejnym przypadkiem.
Nie umiesz zrozumieć prostego zdania podanego na tacy:
Tablice prowadzące stosuje się w celu uprzedzenia kierującego pojazdem o koniecznej zmianie kierunku jazdy na szczególnie niebezpiecznych łukach poziomych

Bez odbioru.
Zakopower

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 września 2015, 18:07

Zakopower napisał(a):Bez odbioru.
Nie zwijaj się tak szybko. Będę dementował wypowiedzi sprzeczne z PoRD. Czytaj przepisy szczegółowe.
Tablice prowadzące stosuje się:
— na łukach poziomych, których geometria może
być zaskoczeniem dla kierujących lub które mają
promień mniejszy od normatywnego dla danej
drogi oraz duży kąt zwrotu,
— na skrzyżowaniach typu „T",
— na wyspach małych i średnich rond, w szczególności
położonych poza obszarem zabudowanym,
— w obszarach robót drogowych.
Tablice mogą być stosowane również w innych
miejscach, w których pozwolą kierującemu na przygotowanie
się do zmiany kierunku jazdy, np. na zlikwidowanych
odgałęzieniach,
przed tymczasowym
objazdem lub za wzniesieniem, na którym zaczyna
się niewidoczny tuk poziomy.
LeszkoII

Postprzez kg1956 » niedziela 27 września 2015, 19:35

LeszkoII napisał(a):
Zakopower napisał(a):Czy jadąc po tym zakręcie zmieniasz kierunek jazdy?
Nie, chyba że w krzaki.(...)

Czyli zjazd z drogi w krzaki to możliwość zkj?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze