Drezyna napisał(a):dylek przyjacielu, co to za dyskusja, w której chcesz mnie zmusić, żebym odpowiedział na pytanie dokładnie tak, jak to sobie obmyśliłeś, a Ty wtedy wypłyniesz na szerokie wody? Jeśli jednak chcesz sprawie Ci przyjemność i powiem, że przeciwieństwem słowa pierwszy jest ........... (wpisz sobie to o czym myślisz) i kontynuuj, bo naprawdę nie wiem, gdzie podążają Twoje myśli.
1. Nie jestem twoim przyjacielem, więc się do mnie tak nie zwracaj.
2. Nie wymuszam żadnej odpowiedzi - pytanie jest otwarte. Leszko podał propozycję, która się może sprawdzić tylko w szczególnym przypadku.... wg mnie nie do końca trafiona, więc czekam na kolejne propozycje.
3. Dla mnie może być to i słowo kanapka, radiowóz..cokolwiek - ważne by w tej dyskusji oznaczała przeciwieństwo pierwszeństwa.
4. Ty nie odpowiedziałeś w ogóle, a się sadzisz... ehhh..
5. Mi po głowie chodzi kawał z brodą o prezydentach Rosji i USA , co to wzięli udział w zawodach sportowych.
Następnego dnia gazety w USA napisały :
Pierwszy był nasz prezydent, a ostatni prezydent Rosji.
Rosyjskie napisały...nasz prezydent był drugi, a amerykański przedostatni

Naturalnym przeciwieństwem pierwszego jest dla mnie nie drugi..nie następny, kolejny itp lecz ostatni, więc dla przeciwności pierwszeństwa próbowałbym tworzyć coś na kształt : "ostatnieństwa"

Bez ustalenia jak nazwiemy coś przeciwnego dla pierwszeństwa nie popchnę dalej wywodu uzasadniającego moje zdanie i opartego o logikę, której się tak domagasz.